Autor |
Wiadomość |
mazli
|
 Re: Wybory 2010
Johnny99 napisał(a): Patrząc na to, co wyprawia PO w kwestii śledztwa, zastanawiam się nad głosowaniem na Kaczyńskiego. Nie po drodze mi z nim, ale mam poważne obawy, że nikt inny (a już ZWŁASZCZA Komorowski) nie będzie podejmował żadnych poważnych starań w celu wyjaśnienia katastrofy. Co jest tutaj niesamowite Johnny99 - bardzo wielu z rządem na czele nie widzi żadnego problemu. Premier wręcz przekonuje opinię publiczną, iż w sumie to lepiej że strona rosyjska zajęła się sprawą, a nie międzynarodowa komisja.
|
Śr maja 05, 2010 11:36 |
|
|
|
 |
Dural
zbanowany na stałe
|
Cytuj: i mam nadzieję, że wybory nie zostaną sfałszowane. Mozna spytac; kiedy nie beda sfalszowane? Trudno mi sie domyslec, a chcialbym wiedziec. 
_________________ Lecz początki, potem i leki nie pomogą. Owidiusz
|
Śr maja 05, 2010 11:38 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Patrząc na to, co wyprawia PO w kwestii śledztwa, zastanawiam się nad głosowaniem na Kaczyńskiego. Nie po drodze mi z nim, ale mam poważne obawy, że nikt inny (a już ZWŁASZCZA Komorowski) nie będzie podejmował żadnych poważnych starań w celu wyjaśnienia katastrofy. Nie tylko jednak o to chodzi. Rząd obecnie każdego dnia udowadnia, że jest niezdolny do stawiania interesu państwa na pierwszym miejscu, do wzięcia odpowiedzialności za obywateli państwa przebywających zagranicą itp. Jestem przeświadczony, że w interesie bezpieczeństwa państwa leży odsunięcie PO od władzy. Ale, niestety, w interesie państwa nie leży również zwycięstwo Kaczyńskiego. Biję się z myślami. Co konkretnie TAKIEGO wyprawia.....w historii wszystkich katastrof na świecie nie było takiej, którą wyjaśniono w ciągu 3 tygodni. A odpowiedzialnośc za obywateli za granicą nie obowiązywała urzedników kancelarii prezydenta?
|
Śr maja 05, 2010 11:42 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
|
Śr maja 05, 2010 11:54 |
|
 |
Johnny99
|
Raczej czego nie robią - nie przyszło im do głowy nawet zadbanie o kwestie tak podstawowe, jak żądanie zabezpieczenia miejsca katastrofy i niedotykanie czarnych skrzynek do momentu, aż będzie mogła się nimi zająć komisja złożona z polskich ekspertów. Już nawet nie mówię o międzynarodowych komisjach. Oczywiście, to nie było celowe (nie)działanie. Oni po prostu mają zakodowane w głowach, że interes państwa interesem państwa, ale przede wszystkim należy "nie rozdrażniać sojuszników". Co należy rozumieć: ŻADEN interes państwa polskiego nie może być i nie będzie zrealizowany, jeżeli mogłoby to spowodować rozdrażnienie tych państw, których bezwzględnie musimy słuchać. Zasada ta jest tak silna, że (prawdopodobnie przez nieuwagę) została wyrażona wprost: jeżeli Rosja mogłaby się "rozdrażnić" wtrącaniem się państwa polskiego do śledztwa prowadzonego w sprawie śmierci Prezydenta Polski, całego dowództwa Wojska Polskiego itp. to takiego wtrącania się nie będzie. Po prostu. Polska padła na kolana i złożyła hołd lenny. Już nawet nie chodzi o to, czy to był zamach - chodzi o to, że następnym razem to może być zamach, bo już wiadomo, że polski rząd nie jest w stanie nawet zareagować na taki "afront". Na tym polega dramat całej sytuacji. Nie chce mi się już nawet zastanawiać się nad tym, jak polscy obywatele (zwłaszcza takich profesji jak np. dziennikarze, dyplomaci - nie chcę wiedzieć, co teraz czują polscy ambasadorzy) mają teraz czuć się bezpiecznie poza granicami kraju, zwłaszcza w państwach "sojuszniczych". Nigdy nie rozumiałem, dlaczego i za co Korwin-Mikke chce stawiać klasę rządzącą pod Trybunał Stanu. Rozumiem to dopiero teraz. Nigdy już nawet nie rozważę głosowania na kogokolwiek związanego w jakikolwiek sposób z Platformą Obywatelską. Wszyscy (może nawet Kaczyński - jeszcze długo będę nad tym myślał), tylko nie oni.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Śr maja 05, 2010 12:38 |
|
|
|
 |
Pavl6
|
kosiarz napisał(a): Cytuj: Głosować powinno się na człowieka, konkretne poglądy - a nie na partię (szczególnie partię, która - aby zostać przy korycie - bawiła się w koalicje z Lepperami i Giertychami, najpierw twierdząc że nigdy to nie nastąpi) Cytuj: Co listy poparcia mają do głosowania? Chociaż ja uważam, że środowiska katolickie powinny namawiać do podpisywania wszystkim prawym kandydatom (tak, jak to mówi Pan Marek Jurek, czy Pan Cejrowski), a nie tylko jednemu. Wychodzi to samolubstwo PIS. Niby tacy święci, ale i tak zawsze ważniejsza władza (w Sejmie układali się z kim można było, a w TVP z postkomunistami z SLD). No, ale skoro ludzie chcą na nich głosować, to ja tylko mogę im pogratulować. Głupota ludzka nie zna granic... To PiS wybrał SO i LPR do sejmu? To PiS trzykrotnie! głosował przeciw rozwiązaniu tamtego sejmu??? To wreszcie PiS doprowadził do rozwiązania sejmu, w imię walki "o koryto"?? To M.Jurek nie był w PiS gdy ta miała kolicję z LPR i SO? To nie PO brata się z SLD czy Giertych wspiera PO?, to kto jest najbardziej znienawidzonym wrogiem Leppera? Tusk? czy Kaczyński? Co za "inteligencja", wypowiedzi niektórych forumowiczów, żenada. Tak chcę głosować na Kaczyńskiego Jarosława, i mam nadzieję, że większość Polaków tak właśnie zagłosuje.  1. PIS nie wybrał tych partii, ale sam, z własnej woli podpisał z nimi koalicję. Nie pamiętam, czy głosował, ale na pewno doprowadził do trzykrotnego głosowania zachowaniami w koalicji. Z drugiej strony to PO się na PIS obraziło po przegranych wyborach i nie podpisali z nimi koalicji. 2. Tak. 3. Marek Jurek był w PIS-ie przez pewien czas trwania koalicji. Odszedł, gdy zrozumiał, że nie może w tym klubie promować wartości chrześcijańskich. Marek Jurek podziękował Jarosławowi Kaczyńskiemu, jak Jarosław Kaczyński podziękował kiedyś Lechowi Wałęsie gdy dojrzał w nim krętacza konsumującego entuzjazm „Solidarności”. 4. PO nigdy nie była w koalicji z SLD. To SLD czasami popierała propozycje PO, ale nigdy nie doszło do czegoś takiego, jak z PIS-em w TVP. Za koalicji LPR-PO przynajmniej prezes, Piotr Farfał znał się na rzeczy i próbował wprowadzić projekty takie jak, np. platforma cyfrowa w TVP. Lepper z tego co wiem, to chyba już nie lubi ani Kaczyńskiego (za koalicję), ani Tuska (za całokształt). Marek Jurek jest jedynym kandydatem, którego poglądy w 100% zgadzają się z katolicyzmem, ale ja nikogo nie namawiam na siłę do głosowania na niego. Głosujcie na kogo chcecie. Tyle, że później nie będziecie mieli prawa narzekać, gdy wygra wasz kandydat i okaże się inny niż myśleliście.
|
Śr maja 05, 2010 15:00 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Dawno, dawno temu (rok chyba 2007) znalazlam w internecie taka liste i wlasnie ja przytocze, dla przypomnienia. Od razu mowie, ze to nie ja to zebralam. Cytuj: Przypominam punkty poprzedniej kampanii wyborczej PIS-u oraz okres ich rządów: 1. Nie bede premierem, gdy mój brat bedzie prezydentem (JK). 2. Dla mnie, raz dane slowo, jest swiete... (J) 3. Nie bedzie koalicji z Samoobrona (J). 4. Samoobrona jest tworem bylych oficerów sluzb bezpieczenstwa (J). 5. Ciesze sie, ze bede na pierwszej linii walki z Samoobrona (J). 6. My w kolejnej kompromitacji i w otwieraniu Samoobronie drogi do wladzy w Polsce uczestniczyc nie bedziemy (J). 7. Andrzej Lepper udowodnil, ze ma za nic prawo i jest politycznym awanturnikiem. Poparcie PISu dla tego polityka w jakiejkolwiek sytuacji jest nierealne (J). 8. Nie poprzemy nikogo z wyrokiem sadu lub przeciwko komu tocza sie sprawy sadowe. To jest sprzeczne z idealami PIS (J) 9. W-ce minister sprawiedliwosci nie scigal i nie osadzal w wiezieniu dzialaczy opozycji w latach 70 (J). 10. Nie zmienia sie ordynacji wyborczej na krótko przed wyborami. 11. Nie podniesiemy akcyzy na paliwa. 12. Wybudujemy trzy miliony mieszkan. 13. Wprowadzimy szybko nizsze podatki. 14. To bedzie tanie panstwo, zredukujemy administracje. 15. Wycofamy wojsko polskie z Iraku. 16. Marcinkiewicz, to premier na cala kadencje. 17. Pomozemy Stoczni (UE chce zwrotu 4 mld). 18. Afera bilboardowa. 19. Chcemy koalicji z PO. 20. PO jest w koalicji z SLD. 21. To wszystko wina PO i SLD. 22. Nie bedzie TKM-u. 23. Moja teczka jest sfalszowana (J). 24. Wiekszosc bylych szefów dyplomacji byla na uslugach KGB. 25. Prawie 200 km autostrad w 2006, to nasza zasluga. 26. Tylko 6 km autostrad w 2007, to wina SLD. 27. Nikt nam nie wmówi, że białe jest białe a czarne jest czarne... 28. Solidarność to ja - reszta to ZOMO
............. 98. Nie zmienialismy raportu o WSI 99. Dla mnie, raz dane slowo, jest swiete... (Jaroslaw Kaczynski 10 VII 2006)
|
Śr maja 05, 2010 15:16 |
|
 |
Kamyk
|
To jest wątek wyborczy! Zbędny offtop usunąłem
|
Śr maja 05, 2010 15:34 |
|
 |
Pavl6
|
Marek Jurek zebrał 200tys. podpisów. Zostały one już złożone do PKW. O 15.15 był briefing przed budynkiem PKW (informację otrzymałem od niego przez facebook). EDIT: Program "Minęła 20-ta" z udziałem Marka Jurka: http://www.tvp.pl/publicystyka/polityka ... 10/1657433
|
Śr maja 05, 2010 15:52 |
|
 |
Elbrus
|
Gita2 napisał(a): (...) mam nadzieję, że wybory nie zostaną sfałszowane.
(...) Wyniki podawanych sondaży są niewiarygodne
(...) może być sugestia, aby wynik dostosować do tych niewiarygodnych sondaży.
(...) Gorzej z drugą turą, tutaj możliwość sfałszowania jest większa. Gita2 - jak myślisz, jak daleko sięgają macki tej ośmiornicy? Jest źle czy jeszcze gorzej?
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
Śr maja 05, 2010 18:57 |
|
 |
Ukyo
|
Gita, sondaz sondazpowi nierówny. Wiadomo że wyniki będa inne na stronie należącej do sympatyka Radia Maryja i odwiedzanej przez osoby o podobnych poglądach oraz takiej którą prowadza wielbiciele SLD. Ja się sondażami nie przejmuję, kandydata juz mam. Na 100% nie wygra, ale na pewno nie będę czuła, zę zmarnowałam głos.  W drugiej turze zapewne z cieżkim sercem poprę Komorowskiego (bo styl uprawiania polityki przez Jarosława kompletnie mi nie odpowiada).
|
Śr maja 05, 2010 19:06 |
|
 |
Pavl6
|
Mam nadzieję, że zdarzy się cud i z pary Komorowski-Kaczyński do drugiej tury wejdzie tylko jeden, a jego kontrkandydatem będzie ktoś o w miarę mądrych poglądach (np. Jurek, Morawiecki, w najgorszym wypadku Pawlak). Aczkolwiek Bóg mnie często zaskakuje i być może wydarzy się cud.
Jak myślicie - czy oprócz Komorowskiego, Kaczyńskiego, Pawlaka, Napieralskiego i Jurka, którzy zebrali już ponad 100tys. podpisów, ktoś jeszcze do nich dołączy? Wg mnie na to już się nie zapowiada, choć np. taki Kornel Morawiecki byłby ciekawym kandydatem, jednak z tego co wiem, to nie ma szans, żeby zebrał tyle podpisów.
|
Śr maja 05, 2010 19:24 |
|
 |
Gita2
|
Elbrus napisał(a): Gita2 napisał(a): (...) mam nadzieję, że wybory nie zostaną sfałszowane.
(...) Wyniki podawanych sondaży są niewiarygodne
(...) może być sugestia, aby wynik dostosować do tych niewiarygodnych sondaży.
(...) Gorzej z drugą turą, tutaj możliwość sfałszowania jest większa. Gita2 - jak myślisz, jak daleko sięgają macki tej ośmiornicy? Jest źle czy jeszcze gorzej? Wyjaśnij mi o co chodzi z tą ośmiornica, bo nie kumam.
|
Śr maja 05, 2010 20:02 |
|
 |
Elbrus
|
Gita2 napisał(a): o co chodzi z tą ośmiornica, bo nie kumam Nie chcę mówić tego głośno (żeby się nie narazić  ), ale oczywiście chodzi mi o Grupę Trzymającą Władzę...
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
Śr maja 05, 2010 20:50 |
|
 |
Gita2
|
Znamy już honorowych członków komitetu wyborczego Bronisława Komorowskiego, a kto zna członków honorowych komitetu wyborczego Jarosława Kaczyńskiego?
|
Śr maja 05, 2010 22:04 |
|
|
|