|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 14 ] |
|
Prezentacja maturalna - średniowieczne dzieła
Autor |
Wiadomość |
WebCM
|
 Prezentacja maturalna - średniowieczne dzieła
Jutro muszę dostarczyć bibliografię. Liczę na pomoc w doborze dzieł literackich i malarskich ze średniowiecza, bo to temat z serii korespondencja sztuk  Temat: różne drogi do świętości - ale tylko na podstawie dzieł ze średniowiecza! Co mnie interesuje? Hagiografie, żywoty świętych, utwory o rycerzach... Znalezienie świętych, rycerzy, innych bohaterów, wierszy i legend to nie problem, ale chodzi mi o konkretne tytuły książek lub obrazów. Aktualnie rozważam (podam także tytuły utworów, które znam, ale przyda się więcej) Święci: 1. Aleksy - Legenda o św Aleksym 2. Franciszek - Kwiatki św Franciszka 3. Szymon Słupnik - jest tylko wiersz poety współczesnego, więc odpada z definicji 4. Augustyn, Tomasz... - filozofowie - mają swoje dzieła, ale nie wiem, czy zgodne z tematem Rycerze i władcy: 4. Percewal - Percewal na zamku Graala (C de Troyes) 5. Roland - Pieśń o Rolandzie 6. Król Artur? Nie wiem, czy też to się nadaje. 7. Św. Jadwiga - jeśli się nadaje, gdzie szukać dzieł literackich? Tylko "Krzyżacy"? W podręczniku są fragmenty, ale chyba za mało. Mogę podać adres strony np. na WikiSource, ale nie mam pewności, że nie występują błędy albo że serwer będzie zawsze czynny. Co jeszcze można włączyć do literatury podmiotu?
_________________ .:: KTO RANO WSTAJE, TEN PODPIS DOSTAJE ::.
|
Wt kwi 06, 2010 18:34 |
|
|
|
 |
nomines
Dołączył(a): Cz gru 27, 2007 15:17 Posty: 1233 Lokalizacja: Nowy Sącz
|
 Re: Prezentacja maturalna - średniowieczne dzieła
Pęczki rzeźb, obrazów, świątyń, dzieła typu "stabat Mater" albo "lament Świętokrzyski". Kto pyta nie błądzi, kto szuka ten znajduje 
_________________ "Nauka robi 95 kroków. Pozostałe 5 trzeba przejść na klęczkach." Zenon Ziółkowski
http://blog.wiara.pl/nomines/ zapraszam :)
|
Śr kwi 14, 2010 15:53 |
|
 |
Elbrus
|
WebCM napisał(a): Mogę podać adres strony np. na WikiSource, ale nie mam pewności, że nie występują błędy Blisko połowa studentów korzysta z wikipedii przy pisaniu pracy magisterskiej (z wypowiedzi niektórych profesorów można wywnioskować, że nic w tym złego). Od maturzysty chyba nie należy wymagać więcej, bo dostęp do niektórych książek (szczególnie w takim okresie) może być utrudniony.
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
Śr kwi 14, 2010 18:09 |
|
|
|
 |
WebCM
|
 Pomoc w interpretacji obrazów
Gdybym poświęcił więcej czasu, znalazłbym więcej średniowiecznych dzieł literackich. Teraz mam to: 1. Legenda o Świętym Aleksym 2. Kwiatki św Franciszka 3. Percewal na zamku Graala 4. Fresk: Kazanie św. Franciszka do ptaków (Giotto) 5. Święty Marcin dzieli się płaszczem z ubogim (Martini Simone) Niektórzy już pewnie mają maturę za sobą, inni przygotowują się do prezentacji, ale mam kilka wątpliwości. Może ktoś będzie znał odpowiedzi. 1. Czy trzeba opisać szczegółowo obraz, czy wystarczy jedynie zobrazować jego przesłanie zgodne z tematem? Przykład: Święty Marcin dzieli się płaszczem z ubogimA. Obraz [tytuł i autor] przedstawia scenę... Na pierwszym planie na białym koniu znajduje się... W ręce trzyma złoty miecz, który symbolizuje... Nosi złoty płaszcz (?). Dzieli go na pół. Drugą połowę oddaje ubogiemu człowiekowi. Chodzi on boso i ma jedynie podartą zieloną (co?), która symbolizuje odrodzenie - jest nadzieja na poprawę jego losu. Poza tym - wieże (czyżby to kościół?) i tło. Konia też można opisać, rude czy złote włosy też pewnie mają znaczenie - czyżby bogactwo duszy św Marcina? B. Na obrazie [tytuł i autor] Święty Marcin dzieli swój płaszcz z ubogim człowiekiem... i chyba tyle. Mogę nawiązać do dzieł z literatury podmiotu, przedmiotu lub do Ewangelii. Chyba lepiej skupić się na temacie prezentacji, czyli zwrócić uwagę na elementy, które świadczą o tym, że dąży on do świętości albo jest już świętym za życia, a także zwrócić uwagę na to, jaką drogę wybrał. Nie mogę też całkowicie wyzbyć się opisów. Czy ktoś już miał jakiś temat z korespondencji sztuk? 2. Jak nazwać zielony strój, który nosi ubogi? To raczej nie płaszcz. Prędzej tunika, ale chyba też nie. 3. Co mi grozi za wykorzystanie innych tekstów lub materiałów, których nie ma w bibliografii? Na przykład jeśli obrazy będą z innego źródła w wersji elektronicznej, a podałem numery stron w podręczniku, mogą nie uznać tego? 4. Znacie ciekawe materiały pomagające w interpretacji średniowiecznych dzieł?
|
Cz maja 06, 2010 21:01 |
|
 |
Elbrus
|
WebCM napisał(a): Nie mogę też całkowicie wyzbyć się opisów. Oczywiście że nie, ale musisz pamiętać o czasie (  ) - czy się wyrobisz jak będziesz szczegółowo opisywał każde dzieło? Trzeba popracować nad szybkością mówienia i ewentualnego korygowania czasu wystąpienia. WebCM napisał(a): 2. Jak nazwać zielony strój, który nosi ubogi? Szata, suknia, okrycie... Warto korzystać ze Słownika Wyrazów Bliskoznacznych/SynonimówWebCM napisał(a): jeśli obrazy będą z innego źródła w wersji elektronicznej, a podałem numery stron w podręczniku, mogą nie uznać tego? Jeśli sprawa dotyczy tego samego obrazu, tylko w innych wymiarach/formacie itd. to nie mają prawa nie uznać. No chyba żeby się uparli i czepiali wszystkiego, ale chyba nauczyciele ze szkoły będą dość wyrozumiali. 
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
|
Cz maja 06, 2010 21:26 |
|
|
|
 |
WebCM
|
Słownik rzeczywiście się przyda  Przygotowałem 3-slajdową prezentację zawierającą tytuł i 2 obrazy. Mam tylko 5 minut, ale powinienem się wyrobić. Puszczanie prezentacji stworzonej w OpenOffice na komputerach z MSO jest jednak ryzykowne. Pierwszy raz dostosowuję slajdy do wyświetlania wysokich zdjęć. Pewnie przyda się więcej zabiegów, ale tylko zaznaczyłem "Ekran" i orientację pionową oknie "Format->Strona". Mam nadzieję, że to wystarczy i nic się nie zniekształci. Jeszcze pozostał Percewal do przygotowania. Potem dopracować całość i prezentacja gotowa  Dużo symboliki i średniowiecznych alegorii, ale jednak nie mogę przesadzić. 
|
Cz maja 06, 2010 23:06 |
|
 |
Elbrus
|
WebCM napisał(a): Puszczanie prezentacji stworzonej w OpenOffice na komputerach z MSO jest jednak ryzykowne. Pierwszy raz dostosowuję slajdy do wyświetlania wysokich zdjęć. Najlepiej zrobić prezentację zapasową na MS Office albo zadbać o właściwy sprzęt (np. własny laptop). //zresztą i tak chyba kilka dni przed się sprawdza funkcjonalność pracy rzutnika i komputera/ów Cytuj: Dużo symboliki i średniowiecznych alegorii, ale jednak nie mogę przesadzić. Lepiej mniej przykładów, a lepiej/dokładniej/pełniej przedstawionych.
|
Cz maja 06, 2010 23:38 |
|
 |
Klima88
|
i jak napisalaś prezentacje? Życzę Ci powodzenia na maturze ustnej! Mam nadzieje, ze bedzie 100% 
|
Pt maja 07, 2010 0:16 |
|
 |
WebCM
|
Prezentacja prawie gotowa. Jeszcze ją teraz dopracuję i zacznę się uczyć - dziś zdaję  1. Czy używać zwrotów w I osobie typu "Drogę św Franciszka przedstawię na podstawie utworu...", "Omówię...", "Postaram się..."? 2. "Kwiatki św. Franciszka" zawierają pochwałę stworzenia, którą wyśpiewał św. Franciszek. Można ją uznać za modlitwę lub hymn? Napisałem tak: Cytuj: Szczególnie zasługuje na uznanie droga, którą podążał Święty Franciszek, zwany Biedaczyną Bożym, założyciel zakonu franciszkanów. Nie był zwykłym ascetą. Wielbił najwyższego Boga za wszystko, co stworzył (albo: za wszelkie stworzenie / za dzieło stworzenia świata). Chwalił Go za brata słońce, które stwarza dzień i jest wyobrażeniem Boga, za naszego brata księżyc, siostry gwiazdy, brata wiatr, powietrze, czas pochmurny i pogodny, przez który daje swoim tworom utrzymanie. Wielbi go także przez naszą siostrę wodę, która jest czysta, cenna i pożyteczna, a także ogień, którym oświeca noc. Następnie składa (co? uwielbienie?) za naszą siostrę matkę ziemię, która nas żywi i chowa, rodzi różne owoce, kwiaty i zioła. Na końcu chwali Boga za ludzi, którzy dla Jego miłości przebaczają, znoszą słabość i utrapienie. Docenia też siostrę śmierć cielesną, której nikt nie może ujść. Przestrzega przed umieraniem z grzechami śmiertelnymi. Ciągle piszę "chwalił", "wielbił", ale chyba nie mam streszczać utworu, tylko wykorzystać go do przygotowania pracy na temat.  Postaram się dopracować. Co przydałoby się zmienić w powyższym fragmencie? Później o Wilku z Giubbio, ale tu już łatwiej. 2. Legenda o św. Aleksym - pełno archaizmów, ale wątpliwości mam mniej. Imię Aleksy ma jakieś inne znaczenie poza tym: "obrońca mężów (wojowników)"? Tego nie ma w treści, więc i tak żadnych dodatkowych punktów za to prawdopodobnie nie dostanę. W innym miejscu - jedno młode dziecko objawiło ludowi, że powinni szukać Aleksego pod schodami Eufamijana. Czy dziecko też jest średniowieczną alegorią - niewinności, czystości, itd? 3. Percewal na zamku Graala - chyba niezbyt fortunny tekst do tego tematu. Pojawiają się alegoria - lśniąca srebrzyście włócznia, z której spływa kropla krwi - symbol ofiary Chrystusa? Co to za zwyczaj?
|
Pt maja 07, 2010 11:58 |
|
 |
Elbrus
|
Takie stwierdzenia wyrzuć od razu! WebCM napisał(a): 2. "Kwiatki św. Franciszka" zawierają pochwałę stworzenia, którą wyśpiewał św. Franciszek. Można ją uznać za modlitwę lub hymn? Modlitwą na pewno, ale czy do definicji hymnu pasuje... Cytuj: Następnie składa (co? uwielbienie?) Uwielbienie bądź dziękczynienie. Cytuj: Czy dziecko też jest średniowieczną alegorią - niewinności, czystości, itd? Oczywiście, bo: Cytuj: młode dziecko objawiło ludowi
|
Pt maja 07, 2010 14:21 |
|
 |
WebCM
|
Wszystko będzie dobrze. Wprowadzę odpowiednie poprawki  Stworzyłem 5-slajdową prezentację. Nie ma czasu, aby dołożyć dodatkowe materiały, np. o św. Franciszku lub jakieś informacje z opracowań naukowych z literatury przedmiotu. Ewentualnie jakiś ważny cytat, bo to się przyda. Nie wiem, czy pójdzie na MS Office, jak należy. Dodałem trochę animacji, teł, a obrazy są wyśrodkowane w poziomie. Komu się chce sprawdzić - tuSam fakt, że mam godzinę na nauczenie się wszystkiego...
|
Pt maja 07, 2010 14:36 |
|
 |
Elbrus
|
WebCM napisał(a): Sam fakt, że mam godzinę na nauczenie się wszystkiego... Ja też do swojej przygotowywałem się w ostatniej chwili i dlatego w ciągu 18 min. (przegiąłem o 3 i komisja zwróciła mi uwagę) zdążyłem przedstawić niecałe 3/4 materiału... 
|
Pt maja 07, 2010 15:11 |
|
 |
WebCM
|
 Udało się
Jestem zaskoczony - 18/20.  Po wejściu zapomniałem połowy treści i synonimów. Zacinałem się, powtarzałem ciągle te same słowa, poprawiałem zdania, przekroczyłem limit czasu, nie dokończyłem nawet cytatu we wstępie. Mimo wszystko udało mi się zobrazować temat i wygłosić problematykę i najważniejsze informacje. Lepiej wypadła rozmowa, ale też (diabeł) stres mnie nie opuścił. Prezentacja multimedialna (a właściwie prototyp) ruszyła bez problemu. Podobno prezentacja multimedialna może chodzić przez 15 minut. Tylko film można puścić przez 5 min. To taka rada na przyszłość - jeśli decydujecie się na multimedia, może być uruchomiona cały czas, ale to tylko dodatkowy atut - nie może pełnić roli ściągi ani lektora, bo to Ty prezentujesz temat. Prezentacja nie może zastąpić Ciebie.
|
Pt maja 07, 2010 18:22 |
|
 |
Elbrus
|
WebCM napisał(a): Lepiej wypadła rozmowa, ale też (diabeł) stres mnie nie opuścił. Bo chyba często tak jest, że jeśli nie powiedziałeś czegoś na początku (np. z braku czasu), to komisja potrafi "pociągnąć za język" lub odpowiednimi pytaniami nakierować odpowiednio. 
|
Pt maja 07, 2010 18:45 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 14 ] |
|
|