Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr sie 13, 2025 16:55

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 1335 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35 ... 89  Następna strona
 Wybory 2010 
Autor Wiadomość

Post Re: Wybory 2010
Wiem, dlatego nie głosuję na żadnego z nich. Ale wiem takze, ze tylko oni dwaj mają szansę wejśc do drugiej tury.

Pt maja 07, 2010 14:58

Dlaczego? Oprócz sondaży w mediach ogólnopolskich żaden z sondaży nie pokazuje podobnych do siebie wyników i zazwyczaj Komorowski jest trzeci.

PS: Marek Jurek poinformował, że po ostatecznym przeliczeniu podpisów poparcia ich liczba wyniosła 250 tysięcy.

Pt maja 07, 2010 15:01

Zobaczymy, Pavlo. :)

Pt maja 07, 2010 15:04
zbanowany na stałe

W całym kraju jak grzyby po deszczu powstają społeczne komitety poparcia Jarosława Kaczyńskiego.

Dziś przyszły Prezydent w gościnie u komitetu warszawskiego powiedział: "Mam poparcie swojej rodziny, państwa i milionów Polaków, którzy podpisali listy popierające moją kandydaturę. Mam poczucie, że mogę podjąć się tej misji. Mam wizję Polski nowoczesnej, a jednocześnie kultywującej tradycję. Polski suwerennej, ale jednocześnie otwartej na świat i dumnej ze swojej tożsamości. Chcemy tej samej Polski. Ta wizja nas jednoczy. Polska jest najważniejsza."

Pt maja 07, 2010 17:18

BógiOjczyzna napisał(a):
W całym kraju jak grzyby po deszczu powstają społeczne komitety poparcia Jarosława Kaczyńskiego.

Dziś przyszły Prezydent w gościnie u komitetu warszawskiego
Ja też uważam, że to tylko formalnośc, a Komorwski nie powinien tak się rozsiadać w nieswoim fotelu.
BógiOjczyzna napisał(a):
powiedział: "Mam poparcie swojej rodziny, państwa i milionów Polaków, którzy podpisali listy popierające moją kandydaturę.
Czy "miliony" to więcej czy mniej jak 2 (dwa)?

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

Ostatnio edytowano Pt maja 07, 2010 17:47 przez Elbrus, łącznie edytowano 1 raz

Pt maja 07, 2010 17:46

BógiOjczyzna napisał(a):
Dziś przyszły Prezydent

Jest takie bardzo mądre przysłowie - nie dziel skóry na niedźwiedziu. Czy Jarosław Kaczyński będzie prezydentem, to się okaże. Póki co mówmy lepiej kandydat na prezydenta :?

Pt maja 07, 2010 17:47

Każdy kandydat mówi, że ma duże poparcie i że ma swoją, lepszą wizję Polski. Poza tym, gdzie dwóch się bije tam trzeci korzysta.

Pt maja 07, 2010 19:16

Pavl6 napisał(a):
gdzie dwóch się bije tam trzeci korzysta
ale nie na polskiej "zabetonowanej" (jak na razie) scenie politycznej.
eMdżeJ naprawdę potrzebuje duuużo modlitw o tej swój cud. :)

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

Pt maja 07, 2010 19:23
Cytuj:

Przy czym w każdej modlitwie mówimy "Bądź wola Twoja" :)

Pt maja 07, 2010 20:18

Elbrus napisał(a):
Pavl6 napisał(a):
gdzie dwóch się bije tam trzeci korzysta

Praktycznie w każdych wyborach było jakieś zaskoczenie (począwszy od przejścia do II tury Stana Tymińskiego w pierwszych wolnych wyborach), tylko, jak to z zaskoczeniem bywa, nie wiadomo, kto nas zaskoczy. Poza tym nie takie rzeczy już ludzie wymodlili. A np. taki ZSSR rozpadł się kilka lat po zawierzeniu Matce Bożej Rosji przez Jana Pawła II. Tak więc szanse szansami, a Bóg Bogiem(a jeżeli by jeszcze Maryja się wstawiła). Nie wiem, czy Jurkowi uda się już w tych wyborach, ale na 100% ktoś zaskoczenie sprawi (może JKM?).

Pt maja 07, 2010 20:26
zbanowany na stałe

Kaczynski nie bedzie prezydentem, bo ja sobie tego nie zycze!
Temat mozna zamknac! :D

So maja 08, 2010 14:37
A oto poziom Durala i jemu podobnym:
Cytuj:
Platforma wycofana? Chyba do rynsztoka

Agata Nowakowska (Gazeta Wyborcza): "Wycofana", szanująca ból Jarosława Kaczyńskiego Platforma...

Władysław Bartoszewski (Komitet Honorowy kandydata Platformy): Jeśli Jarosław Kaczyński – a to zaczęło się już w ostatnich dniach – będzie wykorzystywał wielką stratę, jaką poniósł, jako argumentu wyborczego, to będę musiał powiedzieć: Jestem zarówno przeciw pedofilii, jak i nekrofilii wszelkiego rodzaju.

Kazimierz Kutz (senator Platformy): Zaczęli kampanię od śmierci prezydenta. Wykorzystują to w sposób niespotykanie precyzyjny. Tam zginęło 96 osób, wszyscy mają swoje wielkie tragedie, a oni robią tak, jakby umarł tylko prezydent. Oni w świetle tej traumy, tego cmentarza traktują go jak człowieka, który jest na kraju jakiejś zapaści. Jeśli tak jest, to on się nie nadaje na prezydenturę. Gdy patrzyłem jak w końcu łaskawie pokazano kandydata na prezydenta w czerniach. Pani też jest w czerni. To są maniery Mao Tse-tunga. Ja myślałem, że jestem w mauzoleum Lenina. To co robi teraz PiS, to czarna propaganda.

Jeśli Platforma się wycofała, to do rynsztoka, gdzie akurat zrobiło się więcej miejsca po nieodżałowanej pamięci Januszu Palikocie, tymczasowo zakneblowanym ze względów wizerunkowych. Niewykluczone zresztą, że jak mu już pozwolą mówić, nie bardzo będzie miał do czego wracać, bo następcy godnie zastąpili, a być może nawet przerośli mistrza. Gdzie więc Nowakowska widzi to wycofanie szanującej ból Kaczyńskiego Platformy? Trochę litości dla własnych czytelników, bo się całkiem pogubią. Nie można nagłaśniać bluzgów czołowych polityków Platformy, a na drugiej stronie wychwalać jej wycofanie i uszanowanie bólu. Tego nawet wykształciuchy nie kupią.

Muszę się jednak zgodzić, że PiS gra bardzo nieczysto. Pierwszym nieczystym zagraniem była śmierć prezydenta i czołowych polityków PiSu. Perfidne zagranie, zwłaszcza, że inne partie odniosły nieporównanie mniejsze straty, co już świadczy o PiSie jak najgorzej. Jakby tego było mało, osierocony i rozbity PiS, zamiast bez walki oddać pełnię władzy Platformie i udać się na polityczny śmietnik, ośmielił się wystartować w wyborach i jeszcze wystawić w nich kogoś kto ma realne szanse na wygraną. Bezczelnością jest także to, że niecały miesiąc po tragedii, politycy PiSu jeszcze się z niej nie otrząsnęli i po stracie swojego prezydenta, najważniejszych polityków i bliskich przyjaciół ciągle chodzą na czarno i tą czernią kłują w oczy, tych, którzy tej straty nie umieją zrozumieć. A wszystkich przebija - jak zwykle zresztą - Jarosław Kaczyński, który nie dość, że się nie odzywa, utrudniając politykom i dziennikarzom tradycyjną zabawę w łapanie go za słówka, to jeszcze, przebiegła bestia, nie odciął się od bratanicy Marty, ani nie odrzucił jej wsparcia tylko jak gdyby nigdy nic dał się z nią sfotografować! I to jest dopiero skandal, którego wyłącznie przez wyjątkową wręcz wyrozumiałość i uszanowanie bólu, Agata Nowakowska, nie wytyka mu tak, jak na to zasługuje. Ale co się będzie musiała napracować, ona i jej podobni, żeby podobnymi artykułami zniechęcić Martę do przyznawania się do stryja, to ona jedna wie.

Rozumiem przerażenie, perspektywa powierzenia pełni władzy jednej i jedynej słusznej partii niepokojąco się oddala, ale może w tej panice warto zachować umiar bo zaczynam mieć wrażenie, że głównym motywem tej kampanii są pretensje do Jarosława Kaczyńskiego, że mu się brat i połowa kierownictwa partii zabiła.

Ciągle nie rozumiem dlaczego niedopuszczalne jest wzbudzanie przez PiS ciepłych uczuć, żeby zachęcić ludzi do głosowania na Kaczyńskiego, a o nakręcanie przez Platformę nienawiści nikt nie ma pretensji. Może, zachowując uroczy styl wypowiedzi Bartoszewskiego, Platforma powinna się zastanowić czy sposób w jaki wykorzystuje Bartoszewskiego, Kutza czy Niesiołowskiego nie ociera się o gerontofilię. I czy naprawdę jest to milszy widok niż niewinne zdjęcie Kaczyńskiego z wnuczkami ukochanego brata.

So maja 08, 2010 16:12

jakby kogoś interesowało to tu jest program partii Korwina Mikke
http://partiawip.pl/wiplandia/
tak na ochłodzenie sporu ;)

N maja 09, 2010 18:30

Ukyo napisał(a):
Jarosław, już pisałam, nadaje się an szefa rządu czy opozycjonistę, nie na prezydenta. I nie podoba mi się to że milczy.
Jak się odzywał, to też się nie podobało. Tak się jakoś dziwnie składa od 20 lat, że Jarosław Kaczyński niektórym nie podoba, tylko dlatego, że istnieje :-D
Cytuj:
Na razie wiem tylko tyle że będzie "kontynuował dzieło brata i ludzi z samolotu", ale co to za dzieło - nie mam pojęcia i nikt tego nie wyjasnia.
Ci, którzy szanowali dokonania jego brata i "ludzi z samolotu" wiedzą, bo sami namawiali Jarosłąwa Kaczyńskiego do startu w wyborach mimo osobistej tragedii, jaką przeżył. A tym, którzy te dokonania oceniali na podstawie wypowiedzi posła Palikota i tekstów ze szkła kontaktowego, może być trudno wyjaśnić, czym są patriotyzm, tradycyjne wartości albo budowanie przyszłości na prawdzie o przeszłości.
Cytuj:
Natomiast Bronisław jest w sytuacji strasznej. Cały czas jest wystawiony na krytykę zwłaszcza, ze pełni także obowiązki prezydenta RP, jest marszałkiem i kandydatem.
Sam tego chcial. Nikt go nie zmuszal do zachowania tych funkcji, mógł zrzec się marszałkowania i skoncentrować na kampanii. Po prostu ktoś inny byłby na ten czas wybrany na marszałka Sejmu (i p.o. prezydenta). Ale dzieki tej "strasznej sytuacji" nie będzie schodził z ekranów telewizora i nie są mu potrzebne żadne debaty, żeby pokazywać się wyborcom.
Cytuj:
Natomiast jego największy rywal poprzez stratę rodzinną jest wręcz nietykalny.
Wypowiedzi posla Niesiołowskiego, senatora Kutza i Władysława Bartoszewskiego pokazaly, że nie tylko nie jest nietykalny, ale że wręcz można wykorzystywać jego żałobę do ataku na niego.
Cytuj:
Nie zazdroszczę, zwróćcie uwagę że to nie jest równa walka.

To fakt, kandydaci, którzy mieli przeciwko sobie Gazetę Wyborczę, znanych aktorów i reżyserów, a także prywatne telewizje nigdy nie mieli łatwo. Ale 5 lat temu udało im się wygrać, więc nie traćmy nadziei...

N maja 09, 2010 21:08

Ukyo napisał(a):
Uważasz, ze Komorowski uprawia politykierstwo. Obawiam sie że gorzej jest po drugiej stronie - ja tam widze zaplanowaną, wyrachowaną grę na emocjach wyborców i cierpliwości oraz kulturze partii przeciwników. Kulturze przede wszystkim, bo jakże mozna atakować brata zmarłego prezydenta, nawet jako kandydata na urząd?
Jak się przekonaliśmy można: "nekrofilią", " Mao Tse Tungiem" i "Mauzoleum Lenina", "kłamliwym milczeniem", bratanicą ... Inwencja czlonków Platformy Obywatelskiej nie zna jak zwykle granic. Oczywiście te wszystkie ataki są bardzo merytoryczne i w żadnym wypadku nie są wykorzystywaniem faktu żałoby po katastrofie do bieżącej polityki.:D A w odwodzie jest jeszcze as atutowy PO- poseł Palikot.
Posłowie rządzącej partii jeszcze w czasie żałoby zapowiadali, że kampania będzie brutalna. I jak się okazało, dotrzymali słowa.

N maja 09, 2010 21:20
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 1335 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35 ... 89  Następna strona