Autor |
Wiadomość |
el55
|
 Re: Potop
Witold napisał(a): Dobra, nowy mit:
W 1510 roku Mikołaj Kopernik patrzac sobie przez teleskop w niebo, zorientował się że wkrótce w Polskę uderzy meteoryt i zniszczy całą cywilizację. Próbował ostrzec o tym ludzi, ale nikt mu nie wierzył, więc Kopernik wybudował specjalny podziemny schron (taka Arka Kopernika), gdzie gdy kilka lat później doszło do katastrofy, schował się razem ze swoją kochanką. Meteoryt uderzył w Polskę niszcząc zabijając wszystkich ludzi na całym świecie. Jakiś czas później Kopernik wyszedł ze schronu i z zapałem wziął się do wypełniania misji ponownego zaludniania świata.
Wyszło mu to tak genialnie, że już w 1525 roku król Zygmut Stary (który zginął podczas kataklizmu...?) przyjął hołd pruski od Albrechta Hohenzollerna (który zginął podczas kataklizmu...?), ostatniego wielkiego mistrza Zakonu Krzyżackiego (który został zniszczony i wybity do ostatniego rycerza podczas kataklizmu...?).
No bo niby w czym ta historia jest gorsza od tej o potopie? w tym, że została wymyślona przez ciebie. W Biblijnej relacji nie byłoby mowy o Zygmuncie , ani Albrechcie. Oni urodzili się dopiero po uderzeniu meteorytu. Tak jak nie było Cywilizacji Egiptu przed potopem. A to że ludzie uważają inaczej poniewaz tak sobie datują te wydarzenia ...jak już stwierdzono :datowania zwierają błędy. przecież pomyłka o 100 lat to pestka w datowaniu
|
So maja 08, 2010 14:13 |
|
|
|
 |
Albowiem
|
el55 napisał(a): Jeśli Noe przeżył i opowiadał co się wydarzyło to kto spisze bardziej prawdziwą relację: Mojżesz czy jacyś Sumerowie? Bardziej prawdziwą relację spiszą "jacyś" Sumerowie 
_________________ Wiara jest tylko tam, gdzie nie ma wiedzy
|
So maja 08, 2010 15:15 |
|
 |
el55
|
Albowiem napisał(a): el55 napisał(a): Jeśli Noe przeżył i opowiadał co się wydarzyło to kto spisze bardziej prawdziwą relację: Mojżesz czy jacyś Sumerowie? Bardziej prawdziwą relację spiszą "jacyś" Sumerowie  a dlaczego tak sądzisz? Noe ich nie znał
|
So maja 08, 2010 15:20 |
|
|
|
 |
Witold
|
Cytuj: po datowaniu . już mówiliśmy ze datowania są błędne. To ty powiedziałeś. I nie ma zbyt dużej wartości ta teza. Cytuj: Jeśli Noe przeżył i opowiadał co się wydarzyło to kto spisze bardziej prawdziwą relację: Mojżesz czy jacyś Sumerowie? Jaki znowu Noe? Ziusudra, nie żaden Noe. I żadem Mojżesz. Chyba już było powiedziane, że sumeryjska relacja z potopu jest starsza od biblijnej. "Mojżesz" co najwyżej przepisał historię od "jakichś" Sumerów. Oczywiste jest zatem, że bardziej wiarygodna jest oryginalna relacja, autorstwa Sumerów, a nie jej mojżeszowa kopia i to w dodatku z "poprawkami". Poza tym komu Noe miał opowiadać, co się wydarzyło, skoro nikogo nie było na świecie, poza nim i jego rodziną, która była z nim na arce? Cytuj: w tym, że została wymyślona przez ciebie. Zostałem natchniony do jej napisania. Cytuj: W Biblijnej relacji nie byłoby mowy o Zygmuncie , ani Albrechcie. Oni urodzili się dopiero po uderzeniu meteorytu. Źródła pochodzące z epoki, dowodzą jednak jednoznacznie, że Zygmunt był królem już przed kataklizmem.
|
So maja 08, 2010 16:46 |
|
 |
el55
|
Witold napisał(a): po datowaniu . już mówiliśmy ze datowania są błędne.
To ty powiedziałeś. tak ale podając linki, że to prawda Cytuj: Poza tym komu Noe miał opowiadać, co się wydarzyło, skoro nikogo nie było na świecie, poza nim i jego rodziną, która była z nim na arce?
tak . rozumiem że jak masz żonę a potem dzieci to z dziećmi nie rozmawiasz o niczym. milczycie tak sobie.
|
So maja 08, 2010 19:04 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
el55 napisał(a): Albowiem napisał(a): el55 napisał(a): Jeśli Noe przeżył i opowiadał co się wydarzyło to kto spisze bardziej prawdziwą relację: Mojżesz czy jacyś Sumerowie? Bardziej prawdziwą relację spiszą "jacyś" Sumerowie  a dlaczego tak sądzisz? Noe ich nie znał Mojżesza też Noe nie znał.
|
So maja 08, 2010 20:39 |
|
 |
el55
|
mauger napisał(a): Noe ich nie znał Mojżesza też Noe nie znał. fakt. ja mojego dziadka tez nie znałem. ale wiem o nim bardzo dużo. opowiadał mi o nim ojciec. tak to już jest że przodkowie opowiadają swoim dzieciom o rodzinie.
|
So maja 08, 2010 22:08 |
|
 |
Witold
|
Cytuj: tak ale podając linki, że to prawda No... linki tak, prawda nie. Cytuj: rozumiem że jak masz żonę a potem dzieci to z dziećmi nie rozmawiasz o niczym. milczycie tak sobie. Rodzina Noego była razem z nim na arce. Swoją drogą, ciekawe jak oni się dalej rozmnażali? Kolejny przykład kazirodztwa w biblijnych rodowodach?
|
So maja 08, 2010 23:14 |
|
 |
el55
|
Witold napisał(a): Rodzina Noego była razem z nim na arce. Swoją drogą, ciekawe jak oni się dalej rozmnażali? Kolejny przykład kazirodztwa w biblijnych rodowodach? kazirodztwo? tak jak kiedyś nie było aborcji tak nie było kazirodztwa.
|
So maja 08, 2010 23:35 |
|
 |
Albowiem
|
el55 napisał(a): mauger napisał(a): Noe ich nie znał Mojżesza też Noe nie znał. fakt. ja mojego dziadka tez nie znałem. ale wiem o nim bardzo dużo. opowiadał mi o nim ojciec. tak to już jest że przodkowie opowiadają swoim dzieciom o rodzinie. Jeżeli tylko Noe i jego rodzina przeżyli potop, to wszyscy ludzie żyjący później powinni być ich potomkami. Sumerowie również. Nie rozumiem więc, czemu Mojżesz miałby znać mniej zniekształconą relację o potopie niż żyjący wcześniej autor Eposu o Gilgameszu.
_________________ Wiara jest tylko tam, gdzie nie ma wiedzy
|
N maja 09, 2010 0:14 |
|
 |
Witold
|
Cytuj: kazirodztwo? tak jak kiedyś nie było aborcji tak nie było kazirodztwa. Dzieci w tamtych czasach znajdywali w kapuście?
|
N maja 09, 2010 0:38 |
|
 |
el55
|
Albowiem napisał(a): [ Jeżeli tylko Noe i jego rodzina przeżyli potop, to wszyscy ludzie żyjący później powinni być ich potomkami. Sumerowie również. Nie rozumiem więc, czemu Mojżesz miałby znać mniej zniekształconą relację o potopie niż żyjący wcześniej autor Eposu o Gilgameszu. jak to w życiu. Moja siostra wyjechała do innego kraju i już jej dzieci o dziadku mało co słyszały. (23) Sam zaś Jezus rozpoczynając swoją działalność miał lat około trzydziestu. Był, jak mniemano, synem....... syna Judy, syna Józefa, syna Jony, syna Eliakima, (31) syna Meleasza, syna Menny, syna Mattata, syna Natana, syna Dawida, (32) syna Jessego, syna Jobeda, syna Booza, syna Sali, syna Naassona, (33) syna Aminadaba, syna Admina, syna Arniego, syna Esroma, syna Faresa, syna Judy, (34) syna Jakuba, syna Izaaka, syna Abrahama, syna Tarego, syna Nachora, (35) syna Serucha, syna Ragaua, syna Faleka, syna Ebera, syna Sali, (36) syna Kainama, syna Arfaksada, syna Sema, syna Noego,Noe opowiadał o potopie swoim wnukom, którzy byli blisko a nie daleko. A komórek i skypa jeszcze wtedy nie było wiec tylko najbliżsi potomkowie dużo wiedzieli
|
N maja 09, 2010 9:59 |
|
 |
el55
|
Witold napisał(a): kazirodztwo? tak jak kiedyś nie było aborcji tak nie było kazirodztwa.
Dzieci w tamtych czasach znajdywali w kapuście? ignorancja z twojej strony jest porażająca. nazwa/słowo, kazirodztwo powstało dopiero kilka tysięcy lat po stworzeniu ludzi. I dopiero od tego momentu możemy mówić o kazirodztwie .tak jak o komputerze nie mówili ludzie żyjący 200 lat temu.
|
N maja 09, 2010 10:04 |
|
 |
Elbrus
|
el55 napisał(a): ignorancja z twojej strony jest porażająca. nazwa/słowo, kazirodztwo powstało dopiero kilka tysięcy lat po stworzeniu ludzi. I dopiero od tego momentu możemy mówić o kazirodztwie . Czyli o masturbacji możemy mówić dopiero od początków stosowania tego słowa? Wtedy nie było to grzechem, więc dlaczego nagle (i kiedy?) zaczęło nim być?
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
N maja 09, 2010 10:45 |
|
 |
el55
|
Elbrus napisał(a): el55 napisał(a): ignorancja z twojej strony jest porażająca. nazwa/słowo, kazirodztwo powstało dopiero kilka tysięcy lat po stworzeniu ludzi. I dopiero od tego momentu możemy mówić o kazirodztwie . Czyli o masturbacji możemy mówić dopiero od początków stosowania tego słowa? Wtedy nie było to grzechem, więc dlaczego nagle (i kiedy?) zaczęło nim być? i prawo co jest a co nie jest grzechem ustala Bóg.(zakładamy oczywiście w tej rozmowie że istnieje Bóg). I jeśli On ustalił że coś jest grzechem to jest jeśli nie ustalił to nie jest. kazirodztwo stało się grzechem dopiero kiedy ludzie poprzez kontakty płciowe z najbliższą rodziną przekazywali sobie choroby dziedziczne w takim stopniu że rzutowało to na całą populację. Dlaczego więc w początkach dziejów ludzkości małżeństwo brata z siostrą było dopuszczalne? Bóg stworzył Adama i Ewę doskonałymi i zgodnie z Jego zamierzeniem od nich mieli się wywodzić wszyscy ludzie (Rodz. 1:28; 3:20). Jest więc oczywiste, że zwłaszcza wśród kilku pierwszych pokoleń musieli zawierać małżeństwa bliscy krewni. Nawet po pojawieniu się grzechu groziło wówczas stosunkowo niewielkie niebezpieczeństwo, że dzieci urodzą się z poważnymi wadami, ponieważ ludzie byli wtedy znacznie bliżsi doskonałości, jaką się cieszyli Adam i Ewa. Świadczy o tym długowieczność ówczesnych ludzi
|
N maja 09, 2010 12:58 |
|
|
|