Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 14, 2025 11:44

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 97 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
 Modlitwa 
Autor Wiadomość
zbanowana na stałe

Post Re: Modlitwa

kolejny fragment "o Modlitwie "
Mówi PAN JEZUS

Wytrwałość w łasce jest darem całkowicie darmo danym, który otrzymujecie nie ze względu na wasze zasługi, ale dzięki waszym modlitwom. Łańcuchowi Boskiego wspomożenia musi odpowiadać łańcuch modlitw, bez którego rzadko udzielam łask. Jeśli przerwiecie modlitwy i przestaniecie prosić, ja również wstrzymam łańcuch mojego wstawiennictwa i w ten sposób utracicie wytrwałość. Przeczytajcie: Dalej mówił do nich: Ktoś z was, mając przyjaciela, pójdzie do niego o północy i powie mu: Przyjacielu, użycz mi trzy chleby, bo mój przyjaciel przyszedł do mnie z drogi, a nie mam, co mu podać. Lecz tamten odpowie z wewnątrz: Nie naprzykrzaj mi się! Drzwi są już zamknięte i moje dzieci leżą ze mną w łóżku. Nie mogę wstać i dać tobie. Mówię wam: Chociażby nie wstał i nie dał z tego powodu, że jest jego przyjacielem, to z powodu natręctwa wstanie i da mu, ile potrzebuje (Łk 11,5-8).

Ludzie denerwują się, kiedy ktoś im się naprzykrza i prosi o coś. Mnie nie drażni wasze natręctwo w modlitwie, wręcz przeciwnie, cieszę się z waszej wytrwałości i zachęcam was, abyście przedstawiali mi swoje prośby wielokrotnie. Mówiąc: szukajcie, kołaczcie, chciałem, abyście zrozumieli, że musicie być jak biedni żebracy, którzy proszą o jałmużnę i którzy nawet wtedy, gdy ludzie ich odprawiają z niczym, nie przestają prosić i domagać się, aż nie zostanie im cokolwiek podarowane.

Wt mar 30, 2010 18:24

A z czego to fragment? Początek sugeruje objawienie...

Śr mar 31, 2010 11:15
zbanowana na stałe

Z Objawień boliwijskiej Stygmatyczki Cataliny Rivas uznane przez Kościół Katolicki z arcybiskupem Renę Fernandezem Apaza z Cochabamba.

Cz kwi 01, 2010 1:31

tak boliwijskie stygmatyczki,panie spalone przez pioruny,jeziora spermy w piekle i inne cudeńka.

Cz kwi 01, 2010 11:46

Cyryl - mylisz ze świadectwami Glorii Polo...

Pt kwi 02, 2010 20:14

Mamy własne stygmatyczki,po co nam boliwijskie,a te świadectwa o których wspominasz, jakoś mi się z telenowelami kojarzą :roll:

Pn kwi 05, 2010 13:14
zbanowana na stałe

Bl. ks. Michał Sopoćko

Rozważanie XXIV
POTRZEBA MODLITWY

Trzeba zawsze się modlić. Modlitwa nieustanna - nawyknienie do modlitwy potrzebne jest każdemu chrześcijaninowi. Wszyscy otrzymali jej dar przez chrzest św. Duch Święty daje nam natchnienie, byśmy wołali do Boga - Abba, Ojcze. Jest to dar, łaska i potęga, która się mieści
w głębi każdej cnoty, której bez modlitwy uzyskać nie można. (...) Modlić się i otrzymać miłosierdzie to jest to samo, co posiadać Serce Boga i zbawienie duszy.

Trzeba się modlić z ufnością dziecięcą, która nam każe udawać się do Boga jak do Ojca,
który nigdy nie odmawia. Jest to dar Ducha Świętego, który cenić mamy i starać się
o utrzymanie go. Z łaską bowiem jest tak, jak z dzieckiem w porządku naturalnym.
Potrzebą dziecięcia jest prosić matkę, udawać się do niej ze wszystkim, czego potrzebuje,
i czynić to z ufnością, która jest znakiem miłości. Jeżeli dziecko o nic nie prosi, oznacza to,
że nie kocha swej matki.

Cóż uczyni Pan z łaskami, których ma pełne ręce, jeżeli o nie prosić nie będziemy.
Trzeba zmusić dobroć Bożą do działania, skłonić Miłosierdzie Boże do czynnego zajęcia się rozdawaniem łask, prosząc o nie z ufnością; trzeba iść do Boga z nędzami naszymi,
gdyż wobec Boga nigdy nie możemy być dosyć pokornymi. Zarazem pamiętajmy, że chociaż grzesznicy, jesteśmy dziećmi Ojca, dlatego uderzajmy w ten tytuł, który się Bogu podoba.

(...) Trzeba się modlić z prostotą, przedstawić się takim, jakim jesteś, ze zdolnościami
i środkami, jakich ci Bóg udzielił.
(...)Trzeba również urozmaicać modlitwę, zmieniając intencje, prosząc raz o to, drugi raz
o co innego. (...) Trzeba nadto mieć talent wynalazczy w modlitwie, czerpać ją z duszy,
z głębi serca podniesionego do stanu nadprzyrodzonego. Nieraz silimy się, jak gdyby modlitwa miała powstać w umyśle i sercu, a przecież one należą do władz naturalnych człowieka.
Nie wiem jakiej pysze należy przypisać, że modlący sądzi o jakości modlitwy według czynionych przez niego wysiłków nadzwyczajnych.
Przecież do tego sami z siebie zdolni nie jesteśmy, gdyż Duch Święty, Duch Jezusa Chrystusa wspiera nieudolność naszą i modli się w nas wzdychaniem niewymownym. Jeżeli modlitwa
od Niego pochodzi, z serca, przebija niebiosa i wszystko otrzymuje. Modlitwa więc ma być bardziej prostą, aniżeli ją nam szatan przedstawia. Milczeć, zwalczać przeszkody,
aby Duch Święty w nas działał, łączyć się z modlitwą Jego - oto ćwiczenie i siła modlitwy.

Trwać na modlitwie, oto nowa jej cecha. (...) Nie krępować siebie książkami do nabożeństwa,
a raczej modlić się duchem wiary, z poddaniem się woli Bożej, wielbiąc Jego istotę,
Jego piękno, Jego wielkość i dobroć - oto co nie ulega złudzeniu. (...) Nie zawsze możemy
mieć nowe myśli, ale zawsze możemy zwracać ku Bogu swe uczucia, w których łączą się wszystkie władze duszy. Dzięki takim modlitwom święci tworzyli dzieła wielkie, przebiegali świat cały i zamieniali pracę w modlitwę. (...)

Pt kwi 09, 2010 23:55

Jest taka piękna modlitwa (odmawiana najczęściej po "Anioł Pański"):
Łaskę Twoją, prosimy Cię Panie racz wlać w serca nasze, abyśmy, którzy za zwiastowaniem anielskim wcielenie Chrystusa Syna Twego poznali, przez mękę Jego i krzyż do chwały Zmartwychwstania doprowadzeni byli przez Chrystusa Pana naszego Amen.
Czy ktoś mógłby powiedzieć od kiedy ona istnieje w Kościele?
Pozdrawiam.Dawid

Śr kwi 28, 2010 10:45

Czy naprawdę nikt nie wie od kiedy istnieje ta modlitwa w KK
Dawid,

N maja 09, 2010 15:45

Aaa, znalazłem w "Książeczce do nabożeństw" z 1984r. Nie jest to zatem modlitwa jakaś nowa.
A szukanie w "Książeczkach ..." trwa znacznie dłuzej. (nie tak jak w "Googlach") :-)

Wt lip 06, 2010 18:12
zbanowana na stałe

frater napisał(a):
Zacznijmy od Modlitwy.

1. BÓG zawsze, zawsze, zawsze Słucha każdej Modlitwy

2. BÓG patrzy, czy Modlimy się Sercem, czy `klepiemy wierszyki`. Można Modlić się wyuczoną Modlitwą Sercem, a można ją wyrecytować tylko, można też wyrecytować, ale jako podkład do Medytacji lub Kontemplacji.

Można powiedzieć, że nasze ciała (skafandry jak kosmonauty, by móc egzystować w naszym czterowymiarowym świecie ziemskim) żywią się jedzeniem, natomiast Dusze (my jesteśmy Duchami – i pod tym kątem obejrzyjcie jeszcze raz film) nasze żywią się Łaską.

http://www.opoka.tv/video/filmy/przebly ... p_558.html

Każda Modlitwa daje Łaskę, ale w różnym stopniu

a. Jest wiele rodzajów Modlitwy. Modlitwa mówiona np. wyuczonymi Modlitwami, Kontemplacja i Medytacja, słuchanie piosenek Religijnych, czytanie Pisma Świętego, Książka Katolicka, Czytanie Objawień Prywatnych i wiele innych.

Każdą z Nich można Odmawiać Sercem, a można ją `spłycić`

Najwięcej Łaski daje Uczestnictwo Sercem w Mszy Świętej i Przyjęcie KOMUNI ŚWIĘTEJ.
Jak Mocno Kontemplujesz Tą Tajemnicę Ofiary Mszy Świętej, to BÓG może Ci Pokazać więcej.

Jak mocno Kontemplujesz BOGA to BÓG może Ci dać Łaskę Nadprzyrodzoną, byś była jeszcze bardziej gorliwa w Modlitwie.

Ja jestem Powołany także do Kontemplacji MĘKI PAŃSKIEJ. Odczuwam Stygmaty.

Kod:
2. Bóg bardziej interesuje się grzesznikami, niż osobami względnie ustatkowanymi. Może powinienem być właśnie jak bohater tego filmu przed nawróceniem? Używać życia, chlać, brać narkotyki i spać z kim popadnie? Może Bóg nie interesował się mną właśnie dlatego, że nigdy w życiu nie miałem w ustach kropli alkoholu i nigdy nie uprawiałem seksu?

Ja staram się żyć w daleko posuniętej Czystości Serca, także cielesnej i także mnie jak i wiele innych osób starających się iść podobna Drogą BÓG Obdarzył wieloma Łaskami Nadprzyrodzonymi.

Śr lip 07, 2010 11:13

frater napisał(a):
Ja jestem Powołany także do Kontemplacji MĘKI PAŃSKIEJ.
Odczuwam Stygmaty.

Frater czy te 2 zdania mamy rozumieć jako cytat z wypowiedzi błog. ks. Sopocko,
czy też dotyczy to bezpośrednio Ciebie?
Pozdrawiam.

Śr lip 07, 2010 18:38
zbanowana na stałe

Dotyczą bezpośrednio mnie. Pokazuję tym Wam, że jak będziecie Modlić sie Sercem to BÓG i Wam Da Wielkie Łaski

Cz lip 08, 2010 13:46

Żebyśmy mogli chwalić się nimi np. na forum religijnym? ;)

Według mnie im lepsza i głębsza modlitwa, tym człowiek cichszy, mniej skory do pouczania kogokolwiek i nauczania jakiegoś konkretnego sposobu modlenia się. Łaski nadprzyrodzone nie są istotą ani celem modlitwy. A jeśli są, to znaczy że modlitwa nie jest bezinteresowna.

Cz lip 08, 2010 15:51
Frater - po co komu modlitwa językami, skoro ich nie rozumie? Nie przeceniaj głosolalii.
Umiesz język polski? Módl się po polsku. Myśl po polsku i czuj po polsku.
Jeden śpiewa, drugi milczy, a trzeci tylko myśli - byle na chwałę Bożą to było.

Cz lip 08, 2010 16:26
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 97 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona