Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 08, 2025 2:52

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 578 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33 ... 39  Następna strona
 Biologiczne mechanizmy molekularne.Koniec teorii ewolucji. 
Autor Wiadomość
Post Re: Biologiczne mechanizmy molekularne.Koniec teorii ewolucj
.
A mógłbyś na mnie nie krzyczeć?

Odpowiedziałem Ci jak ja to godzę: uważam to za metaforę, przypowieść z morałem o tym że Bóg nas stworzył a nie rozprawę naukową o tym jak to zrobił. I taka zdaje się jest nawet oficjalna wykładnia Kościoła Katolickiego.

Śr maja 12, 2010 9:04
A teorię ewolucjii też uważasz za metaforę? Ks. Rodzaju mówi że Bóg stworzył człowieka, potem był `grzech pierworodny` i stąd oddalenie od Boga. Oczywiście, że nie jest to rozprawa naukowa. TE mówi, że pochodzimy od małp nadrzewnych, albo sprytnie- od wspólnego przodka, odrzuca kategorycznie akt stwórczy, Boga. Ewolucjoniści uważają, że wszystko jest dziełem przypadku. Zatem jak to pogodzić?

Śr maja 12, 2010 9:12

DanRism napisał(a):
Zatem jak to pogodzić?
Nie da się!
No chyba, że jesteś Janem Pawłem II...

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

Śr maja 12, 2010 9:27

Cytuj:
Chodziło mi jedynie o zwrócenie uwagi na istotne różnice między ewolucją rozumianą przez kościół a tą którą reprezentują właśnie ci „tradycyjni” ewolucjoniści.
Jak dotychczas kościół nie wypowiedział się w sposób jednoznaczny, tzn. czy rozumie ją tak samo jak przedstawia to obowiązująca TE (dobór naturalny), czy jeszcze jakoś inaczej.

Jest to zrozumiałe, bo Kościół nie jest przecież organizacją naukową ;) Nie jest jego zadaniem rozpatrywanie teorii naukowych.

Cytuj:
A z tym wszystkim wiąże się szereg istotnych szczegółów natury teologicznej, chociażby takie pytania – w jakim momencie tej ewolucji ze zwierzęcia narodził się człowiek, czy był to proces stopniowy (prawie niedostrzegalny), czy było to jednorazowe (historyczne) wydarzenie, kiedy to „zwierzę” zostało obdarzone duszą, jaka jest relacja między duszą a ciałem itd.

To są pytania, na które i tak nie znajdzie się odpowiedzi. Rozważać to "teologicznie" można bez końca. W zasadzie, moim zdaniem, pytania te w ogóle nie należą do teologii.

Cytuj:
To bardzo istotne pytania, chodzi o stosunek duszy do ciała, jaką rolę pełni dusza w ciele człowieka, tzn. czy tak sobie tylko siedzi w ciele, a może ma jakieś istotne funkcje do spełnienia

Wyjaśnij mi, dlaczego to jest istotne. Jeśli chodzi o rolę duszy, to ja wiem tyle, że np. grzech rani duszę, albo to, że dusza jest nieśmiertelna. To niewątpliwie istotne funkcje duszy - bycie ranioną przez grzech i nieśmiertelną - i po to się właśnie o niej mówi. Co więcej powinienem wiedzieć ? Reszta to, moim zdaniem, po prostu mieszanie teologii ze scjentyzmem.

Cytuj:
TE mówi, że pochodzimy od małp nadrzewnych, albo sprytnie- od wspólnego przodka, odrzuca kategorycznie akt stwórczy, Boga. Ewolucjoniści uważają, że wszystko jest dziełem przypadku. Zatem jak to pogodzić?

TE filozoficznej się nie da, bo powstała w opozycji do religii. TE naukowej nie ma potrzeby, bo wynika z zupełnie innych założeń.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Śr maja 12, 2010 9:28
zbanowany na stałe

Cytuj:
, albo sprytnie- od wspólnego przodka,

Czemu "sprytnie"? Chca Ciebie w blad wprowadzic, a Ty sie nie dajesz?

Śr maja 12, 2010 9:34
DanRism napisał(a):
A teorię ewolucjii też uważasz za metaforę?

Hm... Nie. Teorię ewolucji uważam za teorię ewolucji.

Śr maja 12, 2010 9:38
Dural napisał(a):
Cytuj:
, albo sprytnie- od wspólnego przodka,

Czemu "sprytnie"? Chca Ciebie w blad wprowadzic, a Ty sie nie dajesz?

A Ty się dajesz czy nie dajesz? Wyjaśnij mi jak rozumiesz `wspólnego przodka`? Było `coś` w rodzaju małpy i od tego wyszedł człowiek podobny nam? Czy był czlowiek podobny nam, a po skrzyżowaniu z czymś innym powstały małpy?

Śr maja 12, 2010 9:45
Liam napisał(a):
DanRism napisał(a):
A teorię ewolucjii też uważasz za metaforę?

Hm... Nie. Teorię ewolucji uważam za teorię ewolucji.

Ja uważam teorię ewolucji za TEORIĘ, a `akt stwórczy Boga` (tzw. kreacjonizm) też uważam za TEORIĘ, bo nie byłem świadkiem tego. Czyli zderzają się dwie teorie. A gdzie jest PRAWDA?

Śr maja 12, 2010 9:47
DanRism napisał(a):

Ja uważam teorię ewolucji za TEORIĘ, a `akt stwórczy Boga` (tzw. kreacjonizm) też uważam za TEORIĘ, bo nie byłem świadkiem tego.

No i tu się różnimy. Bo ja w akt stwórczy Boga po prostu wierzę, a nie uważam go za teorię.

Śr maja 12, 2010 9:49

Kreacjonizm nie jest teorią dotyczącą "aktu stwórczego Boga". Kreacjonizm jest teorią inteligentnego projektu, nic tu o Bogu nie ma. Kreacjoniści coraz zacieklej walczą z łączeniem ich teorii z jakąkolwiek wiarą religijną.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Śr maja 12, 2010 10:09
Liam napisał(a):
DanRism napisał(a):

Ja uważam teorię ewolucji za TEORIĘ, a `akt stwórczy Boga` (tzw. kreacjonizm) też uważam za TEORIĘ, bo nie byłem świadkiem tego.

No i tu się różnimy. Bo ja w akt stwórczy Boga po prostu wierzę, a nie uważam go za teorię.

To ja też wierzę, co nie zmienia faktu, że dla mnie póki co jest to teoria, nie widziałem jak to się działo. Tak samo jak ewolucji nie widzieli zwolennicy ewolucjoinizmu, ale oni traktują to jako fakt i empiryczne dowody, nas nazywając idiotami. Dlatego ciekawi mnie jak niektórzy wierzący religijnie nazywają się katolikami i zarazem ewolucjonizm traktują jako prawdę.

Śr maja 12, 2010 10:11
Johnny99 napisał(a):
Kreacjonizm nie jest teorią dotyczącą "aktu stwórczego Boga". Kreacjonizm jest teorią inteligentnego projektu, nic tu o Bogu nie ma. Kreacjoniści coraz zacieklej walczą z łączeniem ich teorii z jakąkolwiek wiarą religijną.

Nazywają to "inteligentnym projektem" aby jakoś odlączyć się od sfer religijnych, teologicznych, aby ich poglądy nabrały charakteru bardziej świeckiego, neutralnego. Ale `inteligentyny projekt`jest tym samym, co `stworzenie przez Boga`. W sumie to i ja jestem `kreacjonistą` bo wierzę w `inteligentny projekt`, ale zarazem nie nazywam kreacjonizmu nauką.

Śr maja 12, 2010 10:14
.
To w takim razie pytanie nie do mnie, bo ja się katolikiem nazywam raczej z pewnym wahaniem... ale to nie ten temat. W temacie natomiast widzę, że różnimy się definicją teorii.

Otóż w moim rozumieniu, teoria to wysnute przez kogoś wyobrażenie, które następnie nauka bada i udowadnia lub obala. Natomiast przedmiot wiary nie podlega badaniu naukowemu.

A, i ja osobiście nie czuję się przez nikogo traktowany jak idiota. Naturalnie dotąd, dopóki sam nie zacznę się tak zachowywać. :D

Śr maja 12, 2010 10:16
"Natomiast przedmiot wiary nie podlega badaniu naukowemu."

Tak czy inaczej- świat jest, człowiek jest człowiekiem i jest nauka Kościoła. Gdzie zatem PRAWDA?
Osho? :)

Śr maja 12, 2010 10:24
zbanowany na stałe

DanRism
Jesli wierzysz w stworzenie czlowieka, nie mozesz wierzyc w krzyzowke z malpa. Goryl nie zaplodni kobiety. Wierzac w stworzenie jestes zmuszony odrzucic wszystkie dowody potwierdzajace stopniowy rozwoj ludzkosci. Bog musial ulepic Adama calkowicie podobnego Tobie ze wzgledu na fakt, ze malpy nie moga mowic.
A wiec skad pozostalosci wczesniejszych kultur, skad wykopaliska czaszek neandertalczyka czy innych "malpoludow", przeciez sa dowody na istnienie kilku "gatunkow" homo sapiens.
Jak Ty to tlumaczysz?

Śr maja 12, 2010 10:25
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 578 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33 ... 39  Następna strona