Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz lis 20, 2025 15:48

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 6 ] 
 Jak zyc? 
Autor Wiadomość

Post Jak zyc?
Mam takie pytanie.... Nigdy przedtem nie zwracalam uwagi na kosioł..
chodzilam do kosciola normalnie co niedziele.. z rodzicami ale na mszy nie rozumialam dokladnie co sie dzieje... czesto sie nie skupialam i rozmawialam.. a nawet bawilam sie telefonem... chodzilam bo musialam.. bo w takiej rodzinie jestem wychowana... wiem ze to byl grzech.. załuje tego...
Ale ostatnio cos sie zmienilo.. sama nie umiem tego opisac.... tak jakby czuje sie jakby brakowalo mi Boga... brakuje mi kosciola.. czesto chodze przynebiona.. smutna.. mam ochote isc do koscila i w ciszy sie pomodlic...
moze To sie wydac glupie.. ale tak jest...
Mam przyjaciol... wspieraja mnie ale jednak tego nie rozumieja.. Gdy idziemy do kosciola i smieja sie ze nie rozmawiam z nimi ze sie zmienilam.. i takie tam...
I jeszcze cos.. popelniam grzechy... jak chyba kazdy czlowiek.. ale zawsze gdy cos zrobie czuje na sobie wieli ciezar.. czuje sie taka slaba...:( co to moze byc?? Jak mam zyc zeby czuc ta bliskosc? Czuc sie lepiej??

Pn lis 16, 2009 19:16

Lenka94, nie zwracaj uwagi na poprzednie wypowiedzi.

To, co przechodzisz wcale nie wydaje się głupie. Raczej przeciwnie, to bardzo dobrze że się nad takimi rzeczami zastanawiasz, to oznaka dojrzałości :)

Co zrobić?
Przede wszystkim: nie przejmuj się zdaniem znajomych. Jeśli masz ochotę iść się pomodlić do kościoła to idź.

A poza tym:
Najkrócej rzecz ujmując, do rozwoju wiary konieczne są 3 rzeczy:
Eucharystia
Pismo Święte
wspólnota
No i oczywiście modlitwa, ale taka potrzeba modlitwy jest jakby naturalnym następstwem tych rzeczy.

Co do Eucharystii to z pewnoscią wiesz, że trzeba uczestniczyć co tydzień i standardem powinno być że jesteś w stanie łaski uświęcającej i przyjmujesz Komunię.

Pismo Święte warto żebyś czytała i zastanawiała się nad nim jak najczęściej, ale to spokojnie, powoli... Nie musisz od razu przeczytać całej Biblii na raz, po prostu od czasu do czasu usiądź, poczytaj. Radzę zacząć od Ewangelii.

Wspólnota... Polecam Odnowę w Duchu Świętym albo Oazę (jesteś najwyraźniej jeszcze bardzo młoda, więc to może być dobra wspólnota dla ciebie) Z Odnowy szczególnie polecam Kurs Filip, byłam na takim i uważam że to chyba najlepszy możliwy początek pogłębiania wiary. Są to weekendowe rekolekcje, w grudniu będą dla młodzieży w Magdalence k. Warszawy (zobacz http://www.cfw.odnowa.org/)

No i oczywiście codzienna modlitwa...

Polecam też książkę "Listy starego diabła do młodego" - dla osób, które chcą pogłębić swoją wiarę to bezcenna książka :mrgreen:

I jeszcze na jedną rzecz muszę zwrócić uwagę:
Piszesz, że często chodzisz przygnębiona, czujesz się słaba i obarczona ciężarem. Zapewne wiesz, co piszesz i te odczucia są powiązane z tęsknota za Bogiem, ale gdybyś mimo starań w pogłębianiu wiary dalej się tak czuła to może warto się zastanowić czy to nie jakaś depresja.

Pn lis 16, 2009 20:18

Myślę, że poczucie brakowania Boga jest Jego zaproszeniem :) - Bóg zaprasza Cię do bliskiej relacji z sobą, pragnie Cię obdarzać miłością i pragnie Twojej miłości. Skorzystaj z tego zaproszenia wchodząc głębiej w wiarę, więcej się modląc, uczestnicząc aktywnie w Mszy Świętej poprzez przyjmowanie Komunii Świętej będąc w stanie łaski uświęcającej. Jeśli zgrzeszysz ciężko, wyspowiadaj się, oddaj te grzechy Bogu przez spowiednika, przez sakrament pokuty.

Gorąco polecam, żebyś pomyślała o jakiejś wspólnocie. Od tego zaczęła się na poważnie moja droga do Boga :). Jest ich wiele: Ruch Światło-Życie, Odnowa w Duchy Świętym, itd.

Jeśli chodzi o pogłębienie wiary, to potrzeba przede wszystkim więcej modlitwy. Wiara jest relacją miłości z Bogiem. A jeśli kogoś kochamy, to często z nim rozmawiamy (modlitwa), spotykamy się (Msza Święta, adoracja, kościół, modlitwa), staramy się nie ranić (nie grzeszyć), naprawiać swoje błędy.

Podpisuję się też pod słowami Silvy:
Silva napisał(a):
I jeszcze na jedną rzecz muszę zwrócić uwagę:
Piszesz, że często chodzisz przygnębiona, czujesz się słaba i obarczona ciężarem. Zapewne wiesz, co piszesz i te odczucia są powiązane z tęsknota za Bogiem, ale gdybyś mimo starań w pogłębianiu wiary dalej się tak czuła to może warto się zastanowić czy to nie jakaś depresja.

Niech Bóg Cię prowadzi! :)

Pn lis 16, 2009 22:35
Zobacz profil WWW

Post Re: Jak zyc?
No to chodź do kościoła się modlić. Co z tego, że koledzy się śmieją...? Czyba nie wiedzą, o co na prawdę chodzi... ;-)
Pozdrawiam.

Śr maja 12, 2010 17:39

Ze mnie też się śmieją, nie rozumieją co jak i dlaczego. Jest to przykre. Ale nie mam zamiasru z tego powodu rezygnować z Boga i z piękna Eucharystii. ;)

Śr maja 12, 2010 20:02

Przecież napisane, że dla Imienia Jezusa będziemy cierpieć...
Trzeba przyjąć to z pokorą...
Mnie nawet własna mama nie rozumie, choć żal mi, i tak chodzę do kościoła tak często, jak mogę.

Pt maja 14, 2010 12:06
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 6 ]