Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 08, 2025 4:43

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
 Kupno relikwii 
Autor Wiadomość

Post Re: Kupno relikwii
Otóż studiowałem w Wyższym Seminarium Duchownym filozofię i teologię i Ty śmiesz mnie pouczać.
Powtórzę jeszcze raz to co głosisz jest herezją i nie wprowadzaj ludzi w błąd.
Powtórzę jeszcze raz że Relikwię 3 klasy inaczej Relikwię pośrednie otrzymuję od postulatorów czyli osób prowadzących procesy beatyfikacyjne i kanonizacyjne i oni najlepiej wiedzą co jest Relikwią a co nie i takie pozwolenie otrzymali od Papieża.

Pt maja 14, 2010 14:25

http://www.kkbids.episkopat.pl/anamnesis/40/10.htm

Bardzo proszę o to nauka Kościoła niezaprzeczalna!!!
Zapoznaj się z tym i przestań głosić herezję bo to jest niedopuszczalne tym że określasz się mianem osoby wierzącej.

Pt maja 14, 2010 14:31

I rzeczywiście niedosłownie podałem nazwę Kongregacji zajmującej się procesami beatyfikacyjnymi czy kanonizacyjnymi ale to nie grzech wiadomo o co chodzi.

Pt maja 14, 2010 14:33

slawekp4 napisał(a):
Mój drogi to lepiej ty poczytaj! Sam chociażby ks.Sławomir Oder-postulator stwierdził, że różańce czy obrazki potarte o relikwie dla Kościoła relikwiami nie są tylko raczej formą pamiątki dla wiernych. I na przyszłość proszę jeżeli nie studiujesz teologii i wiesz tylko to co usłyszałeś to lepiej milcz i nie obrażaj ludzi, którzy wiedzą więcej...

Oczywiście że jeżeli ktoś sam sobie potrze o grób papieża cokolwiek nie jest to relikwią bo tylko postulator ma prawo do rozprowadzania relikwii wśród wiernych natomiast sami wierni nie mogą ''tworzyć'' sobie relikwii na własną rękę.

Pt maja 14, 2010 14:36

http://www.mbkp.info/swieci/relikwie.html
Proszę o to kolejna strona która świadczy o tym jak w wielkim błędzie jesteś.
I jeszcze raz podkreślam studiowałem w Wyższym Seminarium Duchownym więc wiedzę na ten temat posiadam.

Pt maja 14, 2010 14:39

Wracając do tematu żadnego typu Relikwii nie można sprzedawać ani kupować bo to jest grzech.
Natomiast jeżeli chce się zgromadzić jakieś Relikwie można napisać do postulatora i on przyśle takie Relikwie.
Potwierdzeniem że one są autentyczne jest zabezpieczenie pieczęcią zakonu bądź postulatora lub też zalaminowanie relikwii.

Pt maja 14, 2010 14:53
Moderator

88adam napisał(a):
Zapoznaj się z tym i przestań głosić herezję bo to jest niedopuszczalne tym że określasz się mianem osoby wierzącej.

Kodeks Prawa Kanonicznego napisał(a):
Kan. 751 - Herezją nazywa się uporczywe, po przyjęciu chrztu, zaprzeczanie
jakiejś prawdzie, w którą należy wierzyć wiarą boską i katolicką, albo uporczywe
powątpiewanie o niej ;

Proszę nie szafować oskarżeniami. I proszę zapoznać się z tą definicją herezji i na przyszłość już wiedzieć, co to jest, by nie ośmieszać się nazywając kogoś heretykiem, gdy ten takim nie jest. Jest też to kwestią kultury, by nie wyzywać oponenta.

I proszę nauczyć się formułować myśli w formie jednego postu!

(J 8, 32b)

Pt maja 14, 2010 14:57

http://www.kkbids.episkopat.pl/anamnesis/40/10.htm

jest to nauczanie biskupów czyli następców Apostołów i właśnie ta nauka jest uznawana za prawdę a temu tu się zaprzecza.

Pt maja 14, 2010 15:02

na tej stronie której podałem link jest zawarte nauczanie Kościoła Katolickiego

Pt maja 14, 2010 15:05

Trudno cokolwiek mówić do człowieka, który potrafi innych tylko obrażać i atakować. Zgłosiłem już ten fakt administratorowi. A to co piszesz jest atakiem wymierzonym przeciw Kościołowi. Linki, które przytoczyłeś znalazłeś na poczekaniu i wkleiłeś żeby coś innym i sobie udowodnić, ale ja nie uważam cię za osobę godną uwagi. Wiem i przytaczam to czego się dowiedziałem ze źródeł wiarygodnych, bo choćby z Watykanu i łacińskich oryginałów konstytucji zarówno soborowych, jak i kongregacyjnych. I uważam, że to ty głosisz fałszywe opinie poparte jedynie pobieżną lekturą kilku internetowych stron.

Ks. prof. Marian Rusecki z KUL:" relikwiami powinno się nazywać tylko kości świętego, czyli to, co zostało z osoby, a nie należące do niej przedmioty. Wyjątkowy charakter kości świętego sprawia, że miejscem ich wystawienia jest ołtarz."

o. Fidelis Maciołek OFM"Niektórzy specjaliści wymieniają jeszcze tzw. relikwie trzeciego stopnia. Są nimi materiały potarte o kości zmarłego."

Autorytety do spraw teologii i gdzie tu masz herezje!!!! Zastanów się dobrze co piszesz człowieku...

Pt maja 14, 2010 15:44

A więc oficjalnie zaprzeczyłeś nauce Episkopatu brawo gratuluję.
Wiedziałem że przytoczysz poszczególne jednostki ale przypominam że nauczają biskupi w imieniu całego Kościoła Katolickiego a nie poszczególne ''widzi mi się'' księdza.
''Nieco szerzej "relikwiami są również przedmioty należące do świętych, jak sprzęty, ubrania i rękopisy, przedmioty otarte o ich ciała lub ich groby, oleje, lniane płótna (brandea)'' przytoczyłem ten fragment podkreślam nauczania Kościoła któremu Ty zaprzeczasz to jest nie do pomyślenia.Zacytowałem naukę komisji ds.Kultu Bożego i Dyscypliny Sakramentów.

Jest to największą obrazą że atakuję Kościół ja który studiowałem w Seminarium Duchownym to jest żałosne,że tak można stwierdzić.
Cóż pozostaje się modlić abyś nadal nie trwał w błędzie.

Pt maja 14, 2010 15:56

Resztę pozostawiam ocenie na prawdę osób wierzących,szkoda że nikt inny nie z forumowiczów się nie wypowiedział no cóż jest przykre a to że atakuję Kościół jest dla mnie największą obrazą...

Pt maja 14, 2010 15:58

slawekp4 napisał(a):
88adam napisał(a):
Tak zatwierdził Kościół,Kongregacja ds.Kanonizacji i Beatyfikacji.Relikwia to relikwia.Jeżeli by nie było pozwolenia ze strony Kościoła takie Relikwie by nie powstały.

IV. Tak się składa, że i ja posiadam relikwie w tym niespełna 30 pierwszej klasy, a od zeszłego roku jestem członkiem Kustodii Relikwii, międzynarodowej organizacji zrzeszającej świeckich i duchownych opiekujących się relikwiami... i ty śmiesz pisać że moje słowa to herezja... w ogóle dziwię się, że na katolickim forum można tak człowieka bezkarnie obrażać, bez żadnych podstaw a tym bardziej wiedzy...

Relikwie I stopnia można przetrzymywać tylko za zgodą Biskupa Ordynariusza danej diecezji czy o tym też Tobie nie wiadomo????

Pt maja 14, 2010 16:16

To ze strony, którą podałeś"Relikwii przybywało dzięki ich dzieleniu, a ponadto wprowadzono tzw. relikwie wtórne (drugorzędne), powstałe na skutek kontaktu z relikwiami pierwszorzędnymi. Było nimi np. płótno, w które zawijano relikwie, był materiał położony na grobie, ale nie gardzono i posiadaniem oliwy z lamp palących się przy grobach świętych. Pątnicy wracający z Ziemi Świętej też przywozili swoje pamiątki, np. wodę z Jordanu. Te "namiastki relikwii" pomagały uchronić relikwie właściwe przed ich parcelacją."
a to kilka innych w tym nauka Ojców Kościoła na temat relikwii:
"To nie było tak, że kult relikwii rozwijał się wtedy bez przeszkód i bez słowa krytyki. Najmocniejszym krytykiem tego kultu był św. Hieronim (tłumacz Biblii na łacinę), który wychodząc od św.Mateusza „Bóg jest Bogem żywych a nie umarłych (Mt 22,32) prowadzi rzeczową krytykę . Ojcowie Kościoła na Wschodzie (Grzegorz z Nyssy) i na Zachodzie (Augustyn) wskazują na to, że kult przynależny ma być tylko Bogu a świętych i ich relikwie należy traktować z szacunkiem i miłością. Tylko i wyłącznie Bóg, a nie kto inny, może czynić cuda. Cześć oddawana szczątkom ma być tylko formą szacunku a nie być kultem samym w sobie (Cyryl Aleksandryjski). Tym nurtem podążać będzie cała późniejsza krytyka kultu. "
"Kodeks Prawa Kanonicznego jest dość zdawkowy. Zabrania jedynie sprzedaży relikwii (nic nie mówiąc o kupnie) bez określania sankcji oraz nakłada pewne ograniczenia na przemieszczanie relikwii, co jest zrozumiałe bo w końcu mamy do czynienia z ludzkim szczątkami, których nie można ot tak sobie przerzucać z miejsca na miejsce. Nie rozpatruje w ogóle problemu fałszerstwa relikwii, poprzedni KPK z 1917 roku karał ekskomuniką fałszerzy i handlarzy fałszywych relikwii."
czy Ojcowie Kościoła i KKK to dla ciebie "widzi mi się"
nie obraź się, ale po tym jak się wypowiadasz na forum wątpię żebyś był kapłanem, ale cóż skoro to ja jestem heretykiem i trwam w błędach o których powiedzieli mi moi profesorowie wykształceni kapłani, a ty uważasz że głoszą herezję to ci współczuję...
a tak w ogóle to w tekście, który przytaczasz to nie ma ani słowa o trójpodziale relikwii a te potarte są uznane za szersze pojęcie, bo "Relikwie świętych to przede wszystkim ciała - lub ich znaczne części - tych, którzy dzięki heroicznej świętości życia, przebywając obecnie w ojczyźnie niebieskiej, byli na ziemi najwspanialszymi członkami Mistycznego Ciała Chrystusa i żywą świątynią Ducha Świętego" to z twojego linku...

Pt maja 14, 2010 16:21

88adam napisał(a):
slawekp4 napisał(a):
88adam napisał(a):
Tak zatwierdził Kościół,Kongregacja ds.Kanonizacji i Beatyfikacji.Relikwia to relikwia.Jeżeli by nie było pozwolenia ze strony Kościoła takie Relikwie by nie powstały.

IV. Tak się składa, że i ja posiadam relikwie w tym niespełna 30 pierwszej klasy, a od zeszłego roku jestem członkiem Kustodii Relikwii, międzynarodowej organizacji zrzeszającej świeckich i duchownych opiekujących się relikwiami... i ty śmiesz pisać że moje słowa to herezja... w ogóle dziwię się, że na katolickim forum można tak człowieka bezkarnie obrażać, bez żadnych podstaw a tym bardziej wiedzy...

Relikwie I stopnia można przetrzymywać tylko za zgodą Biskupa Ordynariusza danej diecezji czy o tym też Tobie nie wiadomo????

Widać, że się na relikwiach kompletnie nie znasz, bo bez zgody biskupa lub proboszcza(tak jest w PK) nie można takich relikwii w ogóle otrzymać!!!!

Pt maja 14, 2010 16:24
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona