Autor |
Wiadomość |
Gość
|
 Dekalog internauty
1. Nie traktuj komputera jak bożka.
2. Miej świadomość, po co przed nim zasiadasz.
3. Pamiętaj, że za drzwiami internetu nie wszystko jest dobre.
4. Czuwaj nad tym, co robi twoje dziecko; poszerzaj swoją wiedzę.
5. Nie zabijaj czasu i talentów przed komputerem.
6. Nie lekceważ zagrożeń płynących z sieci.
7. Nie - piractwu i hackerom.
8. Stosuj zasadę ograniczonego zaufania w kontaktach internetowych.
9. Nie zaniedbuj czynienia dobra za pośrednictwem sieci.
10. Nie zastępuj przyjaciół komputerem.
|
Pt mar 04, 2005 16:03 |
|
|
|
 |
Roszwor
|
Cytuj: 7. Nie - piractwu i hackerom.
Jak slysze cos takiego, to mna rzuca. Wie ksiadz kto to hacker? Chyba nie bardzo. O hackerach jadra linuxa, ksiadz slyszal? Chyba nie. O listach bugtraq? Tez chyba nie.
Reszta ok.
_________________ Kto przeczy, że istnieją idee, ten jest poganinem, bo przeczy, że istnieje Syn
|
Pt mar 04, 2005 16:36 |
|
 |
Gość
|
|
Pt mar 04, 2005 17:40 |
|
|
|
 |
Roszwor
|
Zajrzalem, nawet przesluchalem uzasadnienie. Ech, szkoda, ze tak malo osob rozumie znaczenie slowa hacker i ewentualna droge ktora sie za tym pojeciem kryje.
_________________ Kto przeczy, że istnieją idee, ten jest poganinem, bo przeczy, że istnieje Syn
|
Pt mar 04, 2005 18:02 |
|
 |
bejot
|
dzięki księże za ożywienie wspomnień
Ten dekalog mam naklejony na monitor.. i mi się bardzo sentymentalnie kojarzy.. bo został on po raz pierwszy przedstawiony na zlocie internautów portali katolickich organizowanym przez Opokę we wrześniu 2002 i wtedy poznałam w realu założycieli portalu i Lenkę
Ale dość wspomnień
Sam dekalog jest moim zdaniem napisany w taki sposób, że aż chce się go obśmiać i pójść dalej.. ale trzeba przyznać.. że sporo w nim racji..
szczególnie jak się nie przestrzega
Pozdro księże 
_________________ Jeśli chcesz zrozumieć drugiego człowieka..
nie słuchaj tego co mówi..
wsłuchuj się raczej w to, co przemilcza..
Khalil Gibran
|
Pt mar 04, 2005 20:08 |
|
|
|
 |
angua
|
|
So mar 05, 2005 16:09 |
|
 |
Zoe
|
mozesz
Cytuj: Czy okradałem innych ściągając nielegalnie z Internetu muzykę, filmy, programy? Czy używałem nielegalnego oprogramowania?
hmmm .... zastanawiam sie jak wiele osób moze z czystym sumieniem powiedziec, ze te dwa punkty go nie dotycza 
_________________ Życie jest walką, z której nie możemy się wycofać, ale w której musimy odnieść zwycięstwo.
|
So mar 05, 2005 22:04 |
|
 |
rozalka
Moderator
|
bejot napisał(a): Ten dekalog mam naklejony na monitor... Muszę zrobić tak samo, może to coś pomoże  bejot napisał(a): Sam dekalog jest moim zdaniem napisany w taki sposób, że aż chce się go obśmiać i pójść dalej.. ale trzeba przyznać.. że sporo w nim racji.. szczególnie jak się nie przestrzega 
O tak! Właśnie to zrobiłam. Znalazłam też szereg usprawiedliwień i dziwnych pytań...
2. Miej świadomość, po co przed nim zasiadasz.
Żeby pogadać
5. Nie zabijaj czasu i talentów przed komputerem.
Pozdrawiam wszystkie nałogi 
_________________ Co dalej za zakrętem jest? Kamieni mnóstwo Pod kamieniami leży szkło Szło by się długo Gdyby nie to szkło, to by się szło... ♪
|
So mar 05, 2005 22:18 |
|
 |
Gość
|
Do tego rachunku sumienia należałoby dodać jeszcze jedno pytanie:
Czy opracuwując jakiś program nie żądam za niego takiej ceny, że zmuszam swych bliźnich do piractwa?
|
N mar 06, 2005 17:40 |
|
 |
zielona_mrowka
|
ech ale taki robol programista tak naprawde malo bierze to koncerny nabijaja cene za produkt koncowy a nie skrobacz... ech.
_________________ Nie nam, Panie, nie nam, lecz Twemu imieniu daj chwałę za łaskę i wierność Twoją...
Użytkownik rzadko obecny na forum.
|
N mar 06, 2005 19:09 |
|
 |
Gość
|
Bardzo proszę o powrót do tematu 
|
N mar 06, 2005 20:30 |
|
 |
zielona_mrowka
|
Ksiadz_na_czacie5 z wielka przyjemnoscia, przerpaszam ale tak naprawde to w ktorym kierunku ta dyskusja ma isc bo poza 10 pkt, to Ksiadz juz nic weicej nie napisal 
_________________ Nie nam, Panie, nie nam, lecz Twemu imieniu daj chwałę za łaskę i wierność Twoją...
Użytkownik rzadko obecny na forum.
|
N mar 06, 2005 20:45 |
|
 |
bragiel
Dołączył(a): Cz sty 20, 2005 9:55 Posty: 91 Lokalizacja: Ateista Materialistyczny
|
Teofil, Jan napisał(a): Do tego rachunku sumienia należałoby dodać jeszcze jedno pytanie: Czy opracuwując jakiś program nie żądam za niego takiej ceny, że zmuszam swych bliźnich do piractwa? JAk mozna kogos zmusic do piractwa(kradzieży)?To absurd.Jeżeli najnowsyz model Porsche kosztuje 500tyś żłotych- a mnie na niego nie stać-to zanczy że moge go ukraść.Będe usprawiedliwiony?Przcież mnie nie stać -zostałem zmuszony.Absurd.Każda firma ustala takie ceny na swoje produkty,jakie uznaje za stosowne-jeżeli kogos nie stać to nie kupuje-jakże banalne.
Inna sprawa ,że wszystko jest drogie -i tez wolałbym zeby ceny były niższe.
|
N mar 06, 2005 22:40 |
|
 |
Skaja
|
Briadel -wiesz, tylko obsługa niektórych programów jest potrzebna np w pracy, na studiach, w szkole... a wygodne autko? Chyba niekoniecznie...  kaszlak wystarczy 
Wt mar 08, 2005 17:42 |
|
 |
bragiel
Dołączył(a): Cz sty 20, 2005 9:55 Posty: 91 Lokalizacja: Ateista Materialistyczny
|
[/quote]obsługa niektórych programów jest potrzebna np w pracy, na studiach, w szkole... a wygodne autko? Chyba niekoniecznie... kaszlak wystarczy Cytuj: Ale czy to oznacza ,że mozna te programy kraśc?Ja np potrzbuje Encyklopedie Pwn 12 tomową za tysiąc złotcyh.Ale że mnie na nia nie stać -to znaczy że mam ją ukraśc z ksieagrni?Przeciez sciaganie programów z p2p czy kupowanie piratów to taka sama kradziez jak napad na ksiegarnie.Pozdrawiam. [/list]
|
Wt mar 08, 2005 20:18 |
|
|
|