Czym jest Trójca Święta? Jak rozumiecie ten dogmat?
Autor |
Wiadomość |
Agniulka
|
Wracając do tematu
Napisałeś, że skoro możliwe jest istnienie Trójcy Świętej to możliwe jest również podzielenie Boga na inne byty
BZDURA
Gdybyś zastosował tu poprawne metodologicznie rozumowanie i uwzględnił wszystkie dane to byś nigdy do takiego zestawienia nie doszeł, bo różnica jest diametralna.
Ty mówisz o zawieralności w Bogu bytów których ontyczna niedoskonałość Z DEFINICJI WYKLUCZA MOŻLIWOŚĆ BYCIA CZĘŚCIĄ BOGA
Trójca Święta stanowi jedność Osób doskonałych - Osób Boskich.
Jedno ma się do drugiego jak piernik do wiatraka i zauważyłbyś to gdybyś przeanalizował co pisałam wczoraj
_________________ TE DEUM LAUDAMUS !
|
So mar 05, 2005 21:10 |
|
|
|
 |
gabriel
|
Agniulka napisał(a): Wracając do tematu  Napisałeś, że skoro możliwe jest istnienie Trójcy Świętej to możliwe jest również podzielenie Boga na inne byty BZDURA Gdybyś zastosował tu poprawne metodologicznie rozumowanie i uwzględnił wszystkie dane to byś nigdy do takiego zestawienia nie doszeł, bo różnica jest diametralna. Ty mówisz o zawieralności w Bogu bytów których ontyczna niedoskonałość Z DEFINICJI WYKLUCZA MOŻLIWOŚĆ BYCIA CZĘŚCIĄ BOGA Trójca Święta stanowi jedność Osób doskonałych - Osób Boskich. Jedno ma się do drugiego jak piernik do wiatraka i zauważyłbyś to gdybyś przeanalizował co pisałam wczoraj Czekaj czekaj, " Hold your horses " jak mowia amerykanie  Napisalas Cytuj: Napisałeś, że skoro możliwe jest istnienie Trójcy Świętej to możliwe jest również podzielenie Boga na inne byty BZDURA
Cytuj: Gdybyś zastosował tu poprawne metodologicznie rozumowanie i uwzględnił wszystkie dane to byś nigdy do takiego zestawienia nie doszeł, bo różnica jest diametralna. Ty mówisz o zawieralności w Bogu bytów których ontyczna niedoskonałość Z DEFINICJI WYKLUCZA MOŻLIWOŚĆ BYCIA CZĘŚCIĄ BOGA
Dlaczego twierdzisz ze zawierajace sie w Bogu byty maja byc niedoskonale  ????
Masz ciekawy szablon ..cytujesz moje zdanie a pozniej negujesz dowodem takim ze ...to a to uwazasz ze tak byc nie moze ?
Dowody kolezanko dowody ( cytaty z pism sw ) prosze ..a nie zdaje mi sie , duzo tych misiow u Ciebie 
|
So mar 05, 2005 21:29 |
|
 |
gabriel
|
Mala uwaga : Czytaj uwazniej moje posty , a jak cos nie jasne dla Ciebie..to nie dorabiaj sobie teorii tylko pytaj jak ja to rozumiem
|
So mar 05, 2005 21:31 |
|
|
|
 |
Agniulka
|
Na razie to ty nie rozumiesz
WSZYSTKIE BYTY POZA ABSOLUTEM Z SAMEJ SWEJ ISTOTY SĄ NIEDOSKONAŁE właśnie dlatego że nie są absolutem. Byt śmiertelny jakim jest np. roślina jest bardzo niedoskonały w porównaniu z Absolutem - Bogiem
|
So mar 05, 2005 21:34 |
|
 |
gabriel
|
No i tu zaczynasz zjadac wlasny ogon
Piszesz Cytuj: WSZYSTKIE BYTY POZA ABSOLUTEM Z SAMEJ SWEJ ISTOTY SĄ NIEDOSKONAŁE właśnie dlatego że nie są absolutem
Bo Ty wychodzisz z zalozenia ze Bog to jeden byt a skoro jest jedem to gdyby bylo wiele bytow to nie bylyby bytem Bogiem ( i tutaj zgoda  )
Ale ja twierdze ze :
Bog moze miec wiele bytow i kazdy z tych bytow moze byc tym samym Bogiem ale zawartym w tej jednosci ..kapisci ?
To jest oksymoron : mnogosc pojedynczego bytu ...
O oksymoronach i logice abstrakcyjnej pisalem wczesniej
|
So mar 05, 2005 21:58 |
|
|
|
 |
gabriel
|
Jedyne jakie mi wytlumaczenie tego pojecia przychodzi to pojecie pejoratywne i nie chcialbym aby ktos zle to zrozumial
U ludzi wystepuje choroba o nazwie schizofrenia, polegajaca ma mnogosci jazni ( osobowosci ) w tym samym ciele , czlowiek jednak nie jest w stanie ze swoja marna psychika przyswoic sobie takiej mozliwosci bo to przerasta mozliwosci jego psychiki i dostaje ...kuku
U Boga moze to wystepowac jako jeden z atrybutow doskonalosci z ktora to mnogoscia doskonale sobie radzi ..ba...jest to taki sam atrybut jak jego inne chechy jak dobroc , milosc, opiekunczosc...itd....
Innaczej nie potrafie wytlumaczyc tej mnogosci pojedynczego bytu ..wybaczcie
|
So mar 05, 2005 22:06 |
|
 |
Agniulka
|
Najwyższa pora przenieść ten wątek do działu "Inne religie"
|
So mar 05, 2005 22:21 |
|
 |
gabriel
|
Agniulka napisał(a): Najwyższa pora przenieść ten wątek do działu "Inne religie"
Agnulka , ja nie twierdze ze tak jest ...ja probuje Ci tlumaczyc ze tak byc moze
Co do innych religii to :
Trudno aby Jezus tlumaczyc apostolom zawilosci fizyki kwantowej ...poslugiwal sie opowiesciami bo takie tylko byli w stanie pojac
Teraz gdyby byl i nauczal napewno innaczej rozmowa z ludzmi by wygladala..i czas sobie agnulka zdac sobie z tego sprawe , bez urazy.
|
So mar 05, 2005 22:28 |
|
 |
Agniulka
|
gabriel napisał(a): Agnulka , ja nie twierdze ze tak jest ...ja probuje Ci tlumaczyc ze tak byc moze
W chrześcijanstwie NIE - to co piszesz nie jest żadnym rozwinięciem słów Jezusa , to jest SPRZECZNE z tym co Bóg objawił o Sobie.
|
So mar 05, 2005 22:43 |
|
 |
Agniulka
|
I bez urazy, ale twoja pycha zaczyna mnie śmieszyć
1. Zarzucasz że Bóg objawił coś nieprawdziwego - kłamał. Nie tłumacz mi że nie objawił wszystkiego bo to wiem, natomiast to co objawił byłoby kłamstwem gdyby prawdziwa była twoja koncepcja Boga, więc zarzucasz Bogu kłamstwo
2. a do tego "wiesz" co objawiłby Bóg dzisiaj a czego nie objawił wtedy
Wybacz, ale to są jedynie śmieszne przejawy pychy, która stworzeniu wobec Stwórcy conajmniej nie przystoi. Uważam temat za zamknięty.
|
So mar 05, 2005 22:46 |
|
 |
gabriel
|
Zdaje sobie tez sprawe ze takie tematy ocieraja sie o granice rozumowania ludzkiego i czlowiek idac dalej juz tylko mozna trafic do Tworek...bo
Bog czlowiekowi zalozyl pewne blokady ktorych zlamanie konczy sie dla czlowieka pobytem wlasnie w Tworkach
Takimi samymi blokadami jest np zakaz mordowania innych ludzi ..choc sam Bog odbiera zycie ludziom , ale no coz on nas stworzyl....
Moze kiedys czlowiek kiedy mozg ludzki bedzie sie bardziej doskonalil , moze zrobi nastepny krok sposrod miliona kolejnych krokow do pelnego poznania Boga .
|
So mar 05, 2005 22:48 |
|
 |
Agniulka
|
gabriel napisał(a): Moze kiedys czlowiek kiedy mozg ludzki bedzie sie bardziej doskonalil , moze zrobi nastepny krok sposrod miliona kolejnych krokow do pelnego poznania Boga .
I kolejny błąd metafizyczny - naprawdę polecam ci podręcznik Krąpca.
Człowiek nigdy nie dojdzie do pełnego poznania Boga w sensie zrozumienia Jego Istoty - gdyby Bóg był pojmowalny przez rozum jakiegokolwiek bytu stworzonego, nie byłby Bogiem
|
So mar 05, 2005 22:51 |
|
 |
gabriel
|
Agniulka napisał(a): I bez urazy, ale twoja pycha zaczyna mnie śmieszyć 1. Zarzucasz że Bóg objawił coś nieprawdziwego - kłamał. Nie tłumacz mi że nie objawił wszystkiego bo to wiem, natomiast to co objawił byłoby kłamstwem gdyby prawdziwa była twoja koncepcja Boga, więc zarzucasz Bogu kłamstwo 2. a do tego "wiesz" co objawiłby Bóg dzisiaj a czego nie objawił wtedy Wybacz, ale to są jedynie śmieszne przejawy pychy, która stworzeniu wobec Stwórcy conajmniej nie przystoi. Uważam temat za zamknięty.
Z niczym nie jest sprzeczne co Bog nam objawil....to Tobie sie tak tylko wydaje
I bijesz na oslep uzywajac na koniec sloganow
Jeszcze raz pisze ze, nie wierze iz to co napisalem jest prawda...to moze byc prawda ale nie musi
Dziekuje wszystkim za dyskusje i faktycznei czas zakonczyc watek
|
So mar 05, 2005 22:54 |
|
 |
gabriel
|
Agniulka napisał(a): gabriel napisał(a): Moze kiedys czlowiek kiedy mozg ludzki bedzie sie bardziej doskonalil , moze zrobi nastepny krok sposrod miliona kolejnych krokow do pelnego poznania Boga . I kolejny błąd metafizyczny - naprawdę polecam ci podręcznik Krąpca. Człowiek nigdy nie dojdzie do pełnego poznania Boga w sensie zrozumienia Jego Istoty - gdyby Bóg był pojmowalny przez rozum jakiegokolwiek bytu stworzonego, nie byłby Bogiem
Na koniec juz tylko polecam ci patrzec gdzie w zdaniach uzylem slowo MOZE
MOZE oznacza przypuszczenie a nie pewnosc..polecam slownik jezyka polskiego ...pa
|
So mar 05, 2005 22:57 |
|
 |
wiotki
|
jestem tu nowy wiec wtroce sie do tematu.
trojca swieta - 3 osoby w jednym bycie / 3 byty w jednej osobie najprostrza definicja. i trzeba w nia uwierzyc i tyle, a wy tutaj jakies bezsensowne klotnie [bo inaczej tego nazwac nie mozna] przeprowadzacie.
_________________ Przemow mlodziencze, jesli cie juz o to usilnie dwa razy proszono - w niewielu slowach zmiesc wiele tresci.
Pokaz ze jestes taki, ktory cos wie i jednoczesnie umie milczec.
non vos me elegistis sed ego elegi vos
A.M.D.G.
|
N mar 06, 2005 3:28 |
|
|
|