Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 14, 2025 11:22

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 1509 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88 ... 101  Następna strona
 Wszystko o rządzących i opozycji w Polsce, cz. 5 
Autor Wiadomość
zbanowana na stałe

Post Re: Wszystko o rządzących i opozycji w Polsce, cz. 5
ten pierwszy cytat nie jest mój.

co do Twojego pytania: PO i Samoobrona nigdy nie opowiadali się za życiem,więc dlatego nie rozumiem zdziwienia Alusa jakoby nagle mieli zmienić zdanie przy in-vitro?

N maja 16, 2010 19:37
*Julka* napisał(a):
Alus PO czy Samoobrona nigdy nie było prawicowe dlaczego więc od nich tego oczekujesz?

Nie oczekuję prawicowości.
Przynajmniej nie udawanej w rodzaju - "jestesmy za życiem, ale M. Jurek jest fantastą i nie po drodze mu z nami"....."a my prawicowa partia zawsze jesteśmy za zyciem zgodnie z aktualną ustawą o ochronie życia poczetego".
Udawanie, że jesteśmy za życiem, bo nie godzimy się na uregulowania prawne metody in vitro, to totalne kłamstwo.
Od lat rodzi się w Polsce corocznie kilkoro dzieci "z probówki".
Nikt nie kontroluje procesu, nie sprawdza co się dzieje z zapłodnonymi zarodkami.
Cisza...jak w PRL z narkomanią...nie mówiło się o narkomanii, bo wedłu zasad systemu komunistycznego - raju na ziemi - nie mógł istnieć problem narkomanii, tylko jakiś fantasta Kotański i ks Nowak szkalowali jedynie słuszny system.
Tak jesteśmy za zyciem ale najlepiej udawajmy, że w Polsce klinik stosującym metodę in vitro nie widzimy.
Obłuda większa niż K2
Prawica nie koniecznie musi być chrzescijańska, często jest to tylko slogan, w zamyśle pozytywany wyróżnik.
http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/ ... anska.html

Pierwszy cytat jest mój w kontekscie postway M.Jurka :)

N maja 16, 2010 20:22

Alus napisał(a):
Od lat rodzi się w Polsce corocznie kilkoro dzieci "z probówki".
Nikt nie kontroluje procesu, nie sprawdza co się dzieje z zapłodnonymi zarodkami.
Cisza...jak w PRL z narkomanią...nie mówiło się o narkomanii, bo wedłu zasad systemu komunistycznego - raju na ziemi - nie mógł istnieć problem narkomanii, tylko jakiś fantasta Kotański i ks Nowak szkalowali jedynie słuszny system.
Tak jesteśmy za zyciem ale najlepiej udawajmy, że w Polsce klinik stosującym metodę in vitro nie widzimy.
Obłuda większa niż K2
Przecież Prawo i Sprawiedliwość chciało usystematyzować sprawę in-vitro... penalizacją i sankcjami karnymi. :-D

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

N maja 16, 2010 20:56
zbanowana na stałe

Alus no to sobie poczytaj ilu posłów PiS głosowało za , a ile przeciw i poczytaj sobie przez kogo ta ustawa konkretnie nie przeszła. swoją drogą niech ten 20 czerwca szybciej nadchodzi,bo Pan Komorowski chyba zbyt pewnie czuje się w swojej roli , jeszcze trochę i powoła wszystkich oraz pozmienia wszystko i nastąpi koniec.

http://www.rp.pl/artykul/16,480889_Mlod ... ebaty.html

Cytuj:
– Trudno zdecydować, na kogo oddać głos, bo nie mamy szans dowiedzieć się, co kandydaci proponują – mówi „Rz” jeden z inicjatorów akcji Tytus Hołdys, 22-latek, syn znanego muzyka Zbigniewa Hołdysa.

hehe dobre,przecież ich programy to my znamy od 20 lat ;)

Pn maja 17, 2010 5:49

Wyprzedaż Polski trwa. Od dawna twierdzę, że jesteśmy społeczeństwem, które na wiele pozwala władzom. nie sądzę, aby w obywatelskich społeczeństwach w krajach Europy mozna bylo sprzedawać dobra narodowe, tak jak robi to obecna ekipa rządząca.
http://www.naszdziennik.pl/index.php?da ... d=po01.txt

Pn maja 17, 2010 7:04
Cytuj:
A Marka Jurka nikt z PiSu nie wyrzucał, tylko on chciał wprowadzić ustawę,która z miejsca zostałaby odrzucona

Cytuj:
Przecież Prawo i Sprawiedliwość chciało usystematyzować sprawę in-vitro... penalizacją i sankcjami karnymi. :-D

PiS zadziałał ze świadomością, że projekt jest tylko medialną zagrywką, bo efekt będzie dokładnie taki sam jak projektu M. Jurka :D ....ciemny lud to kupił.....

Pn maja 17, 2010 8:37
zbanowany na stałe

Wyprzedaz Polski.
Wlasnie, wlasnie! Kiedys, jak wodke wytwarzalo tylko panstwo, to i mozna bylo popic. Dzisiaj pijanego na ulicy nie zobaczysz. Ostatnio nawet sprzedaz niewinnych "malpek" gwaltownie spadla! Jak bylo wszystko panstwowe, nasze-polskie, to kazdy mial, ze ho, ho!
Panstwo za bardzo nasladuje KrK ktory swoje dobra rozdaje biednym i potrzebujacym, na prawo i lewo! ;)

Pn maja 17, 2010 8:56

Gita2 napisał(a):
http://www.naszdziennik.pl/index.php?dat=20100517&typ=po&id=po01.txt

Z powyższego linku: "(...) ocenia główny ekonomista SKOK Janusz Szewczak."

Dawniej niezależny ekonomista Janusz Szewczak. Polecam jego wcześniejsze teksty, uważam, że facet jest fenomenem, bo w prognozach myli się praktycznie zawsze i we wszystkim :lol:

Pn maja 17, 2010 10:14

SweetChild napisał(a):
"(...) ocenia główny ekonomista SKOK Janusz Szewczak."
Taki z niego niezależny ekspert-ekonomista, jak z tych
ekspertów od telefonii wRodzinie, którzy "fachowo" oceniają rynek telekomunikacyjny w TVTrwam.

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

Pn maja 17, 2010 10:18

Ja takie określenie "niezależny" zawsze traktuję z dystansem, jedynie jako brak formalnej zależności (np. umowy o pracę).

Przy okazji, dla tych, którym nie chce się szukać, a chcieliby zapoznać się z wcześniejszymi analizami Janusza Szewczaka (jeszcze jako niezależnego ;) ) polecam perełki, które zabrałem w tym poście

Pn maja 17, 2010 11:04
zbanowana na stałe

na gospodarce to ja się nie znam,więc nie za wiele powiem,ale dokonując retrospekcji to z ta gospodarką problem był zawsze, a zaczął się na całego jak Szanowny Gierek zadłużył nas na amen. Kwestia czy znajdzie się ktoś taki kto jednocześnie nie zadłuży jeszcze bardziej , a podciągnie do góry. Jednocześnie mając w pamięci Balcerowicza nie wprowadzi również większego bezrobocia niż mamy obecnie[ co jest straszne- albo masz robote i pracujesz jak wół od rana do nocy,albo nie robisz nic]

Pn maja 17, 2010 11:14
*Julka* napisał(a):
na gospodarce to ja się nie znam,więc nie za wiele powiem,ale dokonując retrospekcji to z ta gospodarką problem był zawsze, a zaczął się na całego jak Szanowny Gierek zadłużył nas na amen. Kwestia czy znajdzie się ktoś taki kto jednocześnie nie zadłuży jeszcze bardziej , a podciągnie do góry. Jednocześnie mając w pamięci Balcerowicza nie wprowadzi również większego bezrobocia niż mamy obecnie[ co jest straszne- albo masz robote i pracujesz jak wół od rana do nocy,albo nie robisz nic]

Też za wiele na ekonomii się nie znam, ale wiem, że nie istnieje w świecie państwo bez długów zagranicznych lub wewnętrznych.

Pn maja 17, 2010 11:34
zbanowana na stałe

Alus ,co do Twojej wypowiedzi z tamtego tematu:

ja nie napisałam,że to była prawda. Ja podałam informację. Później sprostowano- ok. Po to podaje się informację zarówno jednąi drugą. Natomiast: co do J.K to komuś zawsze nie spasuje- jak mówi wprost prawdę to Wam nie pasuje, jak nic nie mówi i milczy- to też źle. Problem jest taki,że ,co by J.K nie zrobił to i tak będzie wszystkim źle,bo jeszcze nie znalazł się taki ,co by każdemu dogodził. A Jeśli ktoś faktycznie nie ma owego patriotyzmu- a chce działać dla Polski to mija się z powołaniem. A co do zakłamania - być może jest w tym pewna przesada ,bo jako katolik J.K powinien umieć przebaczać ,ale sam proces dekomunizacji, nomenklatury i lustracji uważam za konieczny , być może nie w taki sposób ,który atakuje,ale jednak ,by to doszło do skutku. Dlaczego w Polsce demokratycznej zasiadać mają na sejmowych ławach Ci,którzy komunistami pozostali i wciąż głoszą te same poglądy tylko liberalnie? jeżeli tak się dzieje no to ja uważam za słuszny głos sprzeciwu i to głos publiczny . Nie wiem na ile przemiana J.K jest prawdziwa- ale pożyjemy- zobaczymy. Zresztą, moim zdaniem to gdyby PO schowało swój interes do kieszeni, nie blokowało non stop PiSu to byłoby inaczej. Natomiast PO najpierw oskarżało PiS o warcholstwo a tymczasem zaczęli robić to samo, a PiS jak na razie wyciągnął z tego wnioski i odcina się od tego,już od dawna.
Zresztą ja w ogóle jak tak sobie myślę o zjednoczeniu to sobie tego nie wyobrażam w ogóle.
Nie z braku wiary,ale dlatego,że tak było od zawsze, począwszy od " wojny na górze" na dzisiejszych czasach skończywszy. No ,chyba,że przestanie istnieć PO ,ale to niemożliwe:)
Polska jest podzielona i to jest fakt. Natomiast nie mogę już sluchać dłużej tekstów P. Napieralskiego ,który to za każdym razem podkreśla młodym,jak to on szanuje pamięć narodowa ( z chęcią zlikwidowania IPN włącznie).

Pn maja 17, 2010 11:52

Julka, reformy wymagaja poświęceń. Niestety, niczego nie popsujesz tylko wtedy, kiedy... nic nie robisz. Reforma Balcerowicza z perspektywy lat oceniania jest bardzo dobrze, na zachodzie doceniona ja o wiele wcześniej.
Co est moimz daniem największym problemem Polaków? Podam Ci przykład "z zycia".
Pewien pan, obecnie przed 60-tką, całe życie pracował w zakładzie Ursus, molochu produkującym traktory (jak zapewne wiecie). wykształcenie średnie techniczne. Człowiek bystry w porę odszedł z fabryki (kilka lat później praktycznie przestała istnieć) bo widział co się dzieje - produkcja stała, ludzie snuli się po pustej hali a związek zawodowy w tym czasie pił wódkę i debatował, czy w radiu zakładowym puszczać piesni patriotyczne i sakralne czy disco polo (osobiście człowiek ten znał Zygmunta Wrzodaka i resztę solidarnościowców ursusowskich, jego brat należał zreszta do S - nic ciekawego to delikatnie powiedziane...). Pracę znalazł w instytucji rządowej. Z nowego zajęcia był zadowolony chociaż, jak się domyslamy, płace nie za wysokie. Był tylko jeden problem. Na początku wracał z pracy zły i bardzo zmęczony. Jego zona w końcu zapytała, czy coś jest nie tak, czy ludzie sa nieprzyjemni, czy szef go nie gnębi i tak dalej. Okazało sie ze ludzie są sympatyczni, z kolegami dobrze się dogaduje a z szefem jest na "ty". Problemem jest to, że ma tylko 20 minut przerwy na obiad w całym dniu i jeszcze kilka innych... Żona, która od lat pracuje w małej, rodzinnej, prywatnej firmie zasmiała się na koniec i poinformowała go, ze on po prostu PRACUJE. Po Ursusie, w którym od lat praktycznie nic się nie robiło, grało w karty czy w "pasjansa" na komputerze (kto miał dostęp), co sprytniejsi obalali flaszki po magazynach szokiem okazała się koniecznośc prawie ciągłego wykonywania jakiejś pracy! Nasz bohater zaśmiał się i przyznał rację.
Niestety, to jest problem wielu osób w tym wieku. "Rozpieszczeni i rozleniwieni" przez socjalistyczne molochy nie umieją znaleźc się w nowej rzeczywistości. Czyja to wina? ani ich, ani rządów, ani ekonomistów. Kolejna sprawa to nastawienie wielu polskich pracowników, wyniesione z spocjalistycznych gigantów - co tu można wynieśc i w jaki sposób. Znam wielu byłych pracowników Ursusa, niktórzy z nich mienią się byc poboznymi patriotami, a z zakładów pracy wynosza w butach co się da! Taka mentalność... Niestety, wiele z tych osób nie uderzy się w pierś i nie powie "to nie prawda ze w ostatnich latach w Ursusie pracowałem bardzo cięzko - było na odwrót, nie robiłem praktycznie nic i dostawałem pensję za darmo. To nie jest moja wina, ale nie moge mieć tez pretensji do konkretnych osób i rządów z ostatnich lat. Pracowałem w nierentownym komunistycznym, skostniałym gigancie, z punktu widzenia ekonomii i państwa - szkodliwym."

Ja na Waszym miejscu nie ufałabym tak "ekspertom" mocno związanym ze skrajnie prawicowymi/lewicowymi mediami.

Pn maja 17, 2010 12:05
zbanowana na stałe

Ukyo ,ja nie twierdzę,że Balcerowiczowi nic się nie udało,ale ogólnie to dzięki niemu wszystkie przedsiębiorstwa poniosły klęskę ,a bezrobocie się pogłębiło. Ogólnie bida z nędzą była,ale czy teraz jest lepiej?? ludzie ,zwłaszcza młodzi zarabiają za nędzne grosze od rana do wieczora, podczas ,gdy ceny idą gargantuicznie w górę, sprawa mieszkań i nieustanne kredyty na całe życie to kompletna porażka, a co do rozleniwionych ten problem nie potrwa długo,bo te roczniki ,które wtedy rozleniwiały się zbliżają się bądź już są na emeryturze. Jednak przypomniałaś mi inny problem: Tobie chodziło o co innego,ale problem jest na przykład z niezależnymi marketami: dlaczego tam nie ma w ogóle jakiegoś kodeksu pracy,dlaczego zatrudnia się ludzi kompletnie " z ulicy", dlaczego ludzie w nich są wykorzystywani, dlaczego pracują po kilkanaście godzin bez wytchnienia, bez przerwy po całym dniu nawet na jakiekolwiek jedzenie czy odpoczynek ( przy magazynach to jest spory wysiłek), mam przykład koleżanki,która opowiadała mi realia tej pracy,miała okazję pracować tam krótko,bo 2 miesiące,ale już miała dość. Dlaczego nikt ich nie ściga za przekręty ,dlaczego oni nie muszą za nic płacić, a biednych ludzi,którzy ledwo wiążą koniec z końcem nęka się non stop?I dlaczego tłukący pałami w PRL dziś żyją sobie w najlepsze z tak wysokimi emeryturami i z za szkła mają czelność tak obrażać ludzi i to w tak prostacki sposób? dlaczego ludziom ,którzy mają mało chce się odebrać jeszcze to ,co mają?
ja wiem,że to nie do Was te pytania , ale Pan Komorowski na nie macha ręką ,bo chce iść do przodu, no to ciekawe z pożytkiem jak dla kogo. Unia daje kase,ale co my z nią robimy?
w ogóle to naprawdę trzeba byc w moim mniemaniu naiwnym,by wierzyć w układy z Zachodem. Do samego artykułu się nie odnoszę,bo jak wspomniałam na gospodarce mało się znam, a wypowiedzi ekspertów w tym względzie nie są dla mnie hm... nie biorę ich pod uwagę, bo to dla mnie niezrozumiały język to raz, a dwa trudno byc obiektywnym wobec takiego obrotu sprawy. I ogólnie :D Nie mniej za problem gospodarczy trzeba się wziąść i to nie tak jak do tej pory. Przydałby się jakiś dobry Minister Gospodarki z nowymi ,skutecznymi ( na dzisiejsze czasy) pomysłami. Ja mam już dosyć rządu Pana Tuska. Czekam na wybory parlamentarne.

Pn maja 17, 2010 12:19
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 1509 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88 ... 101  Następna strona