Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 04, 2025 21:45

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 568 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26 ... 38  Następna strona
 Potop 
Autor Wiadomość
Post Re: Potop
el55 napisał(a):
istnienie Biblii i całej cywilizacji opisanej w Biblii jest faktem i nie podlega uznaniu bądź nie.

Istnienie Biblii jest faktem natomiast to co mówi Biblia podlega weryfikacji naukowej tak jak to jest w wypadku innych tekstów starożytnych. Twierdzenie o ogólnoświatowym potopie opisywanym w Biblii (szczególnie w okolicach 2500 lat przed Chrystusem) w świetle nauki nie ma żadnych podstaw.
Cytuj:
Cytuj:
Natomiast jeśli chodzi o potop datowany według tradycyjnej chronologii biblijnej to brak jakichkolwiek dowodów potwierdzających zaistnienie w tamtym czasie takiego zjawiska,

Tak jak istnienie cywilizacji sumeryjskiej.

Nie bardzo interesujesz się historią, prawda?
Cytuj:
Cytuj:
co więcej ustalenia różnych dziedzin nauk takich jak historia, archeologia, geologia, biologia, genetyka itd., zdecydowanie zaprzeczają, że takie wydarzenie miało miejsce.
raczej potwierdzają.

Po odpowiedzi, której udzieliłeś Witoldowi widzę, że nie masz żadnych argumentów na potwierdzenie tego co piszesz.

Pn maja 17, 2010 22:13

Panowie - zaczyna to przypominać "ping-pong"... Może więc zamiast odpowiadać sobie jak najszybciej, skupcie się na merytoryczności i argumentach...

Pn maja 17, 2010 22:17

mauger napisał(a):
Po odpowiedzi, której udzieliłeś Witoldowi widzę, że nie masz żadnych argumentów na potwierdzenie tego co piszesz.

takie same argumenty dobre moje ja i wasze.

Wiek znalezionych szczątek z Zhoukoudian datowano pierwotnie na 230-460 tys. lat. Nowsze badania wykazały jednak, że szczątki są o wiele starsze i liczą sobie około 550 tys. lat[1].

czy takie autorytety mogą mówić cokolwiek na poważnie?

Stała kosmologiczna Λ – jest to człon, który można dodać do równania pola w ogólnej teorii względności Einsteina. Jest ona niezależna od czasu i przestrzeni. Stałą tę wprowadził Einstein, który był przekonany o statycznym Wszechświecie (zobacz też: model kosmologiczny). Jednakże odkrycie rozszerzającego się Wszechświata kwestionowało wprowadzenie tej stałej, jak również w samej konstrukcji teorii względności taki dodatek był sztuczny. Sam Einstein wprowadzenie tej stałej nazwał największą pomyłką swojego życia.

jak widać wszyscy mogą się mylić.
Dlatego twierdzenie że coś wiecie na pewno to bzdura.

na pewno wszystko to wie ten co to wszystko robił.
a dowody takie jak wasze na temat potopu można znaleźć wszędzie.

http://potop-exodus.w.interia.pl/noe/potop.html

Wt maja 18, 2010 14:31

Cytuj:
Cytuj:
Wiek znalezionych szczątek z Zhoukoudian datowano pierwotnie na 230-460 tys. lat. Nowsze badania wykazały jednak, że szczątki są o wiele starsze i liczą sobie około 550 tys. lat[1].

A co w tym niepoważnego...?
Cytuj:

Aha. Tylko że na tej stronie którą podajesz takowych nie ma :(

Zresztą dział o potopie jest na niej wyjątkowo ubogi. Znacznie ciekawszy jest ten o ewolucji. Dużo mówi o kompetencjach i intencjach jej autorów.

Wt maja 18, 2010 16:09
zbanowany na stałe

Wlasnie ewolucja i potop. El55, czy Ty wierzysz, ze czlowiek posiada DNA? Czy uznajesz zasadnosc wyroku sadu w sprawie o ojcostwo, na podstawie badania DNA? Czy wiesz co znaczy "kopalne DNA"?
Jesli tak, to musisz wierzyc i w to, ze rodzina Noego posiadala geny cechujace wszystkie rasy ludzkie. Noe Twoim zdaniem byl czarno-bialym chinczykiem, a przy stosunku plciowym cedzakiem oddzielal plemniki z przeznaczeniem na ameryki, europe lub azje. A moze masz inne wytlumaczenie?

Wt maja 18, 2010 16:23

Dural napisał(a):
Wlasnie ewolucja i potop. El55, czy Ty wierzysz, ze czlowiek posiada DNA?
Czy uznajesz zasadnosc wyroku sadu w sprawie o ojcostwo, na podstawie badania DNA?
Czy wiesz co znaczy "kopalne DNA"?
Jesli tak, to musisz wierzyc i w to, ze rodzina Noego posiadala geny cechujace wszystkie rasy ludzkie.
Noe Twoim zdaniem byl czarno-bialym chinczykiem, a przy stosunku plciowym cedzakiem oddzielal plemniki z przeznaczeniem na ameryki, europe lub azje.
A moze masz inne wytlumaczenie?
Kent Hovind w swoim wykładzie pokazuje, że
wszystkie rasy mogły powstać w przeciągu 1 pokolenia.
Biały Noe z białą żoną mógł mieć kolorowe dzieci (podobno czasem na świecie takie się rodzą i dziś).

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

Wt maja 18, 2010 16:32

Elbrus napisał(a):
Kent Hovind w swoim wykładzie pokazuje, że wszystkie rasy mogły powstać w przeciągu 1 pokolenia.
Biały Noe z białą żoną mógł mieć kolorowe dzieci (podobno czasem na świecie takie się rodzą i dziś).

No, i jest to ten sam wykład, w którym mówi, że np. że zbrodnia katyńska była umotywowana "darwinizmem" (zapewne katastrofa smoleńska również).

Wt maja 18, 2010 17:53

Witold napisał(a):
]Wiek znalezionych szczątek z Zhoukoudian datowano pierwotnie na 230-460 tys. lat. Nowsze badania wykazały jednak, że szczątki są o wiele starsze i liczą sobie około 550 tys. lat[1].

A co w tym niepoważnego...?

Jeśli ty zarzucasz różnicę parę dziesiątków czy nawet setek lat to różnica 100,200,czy 300 tysięcy lat to dopiero różnica.

Cytuj:

Aha. Tylko że na tej stronie którą podajesz takowych nie ma

są takie jak na powstanie wszechświata i ewolucji

Zasadę mam prostą.
Ludzie są omylni oszukują i robią błędy.
Ufam im z" pewną dozą nieśmiałości".
Bogu ufam bezgranicznie.
także i Biblii.
Więc wiem że potop istniał a ewolucja to teoria wymyślona przez ludzi bez żadnych dowodów.

Wt maja 18, 2010 20:09

Cytuj:
Więc wiem że potop istniał a ewolucja to teoria wymyślona przez ludzi bez żadnych dowodów.

Wiem, że bełkoczesz bez sensu nie podając zupełnie żadnych argumentów.

Wt maja 18, 2010 20:56
Cytuj:
Zasadę mam prostą.
Ludzie są omylni oszukują i robią błędy.
Ufam im z" pewną dozą nieśmiałości".
Bogu ufam bezgranicznie.
także i Biblii.

Skąd wiesz, że historie biblijne powstały pod natchnieniem Boga i przekazują dosłowną prawdę? Czyż nie od ludzi, którzy przecież są „omylni, oszukują i robią błędy”? Chyba, że masz osobisty kontakt z Bogiem i to on powiedział ci, że potop to prawda.

Wt maja 18, 2010 21:23

mauger napisał(a):
Skąd wiesz, że historie biblijne powstały pod natchnieniem Boga i przekazują dosłowną prawdę? Czyż nie od ludzi, którzy przecież są „omylni, oszukują i robią błędy”? Chyba, że masz osobisty kontakt z Bogiem i to on powiedział ci, że potop to prawda.

Mam .Czytam Biblie.
Jak na razie nie znalazłem w niej sprzeczności.
Mimo ze pisali ludzie w rożnym wieku, z rożnym wykształceniem i wiedzą.
Dlatego wierze że właśnie Bóg musiał ja nakazać spisać skoro nie ma w niej błędów.

Wt maja 18, 2010 21:30

Witold napisał(a):
Cytuj:

Wiem, że bełkoczesz bez sensu nie podając zupełnie żadnych argumentów.

tak jak ty .

Wt maja 18, 2010 21:31

el55 napisał(a):
Mam .Czytam Biblie.
Dlatego wierze że właśnie Bóg musiał ja nakazać spisać skoro nie ma w niej błędów.

Ciekawe jak mają być skoro z góry zakładasz, że ich nie ma i w tym problem. Człowiek nie powstał z kupki piasku a globalny potop nigdy nie miał miejsca, a w historii o arce Noego absurdy jest w stanie znaleźć nawet dziecko. Ot i są błędy. Ale ty nie przyjmujesz tego do wiadomości i dalej mówisz, że błędów nie ma. To jest BŁĘDNE KOŁO mój drogi.

Wt maja 18, 2010 21:33

MaximusMinimus napisał(a):
Słowo Boże jest nie z tego Świata, więc skąd Ty możesz wiedzieć że jest nie prawdziwe?
Skoro jest nie z tego świata, to skąd masz pewność, że możesz je zrozumieć?
ak jesteś taki do przodu to powiem Ci że jest to straszną obłudą i błędem każdego człowieka.
Myślisz że jesteś taki mądry?
Zastanów się może czasem nad tym jakie są Twoje prawdziwe cele w życiu
bo obecnie widzę że bardzo chcesz zabłysnąć na tym forum ale Ci nie wychodzi.
Wiara » Wiara a nauka
A wiec że nie możesz kwestionować Słowa Bożego
A na czym ta niekwestionowalność ma polegać?
takich już było wielu. Rebeliantów w Niebie.
Więc radziłbym Ci podejść do tego poważnie bo sprawa toczy się o Ciebie i każdego tutaj z osobna na tym forum.
Wiary i otwarcia serca życzę. Niech Bóg da Ci zrozumienie.
Czy ty chcesz strachem nawracać/"przekonywać" ludzi?
Jest od tego oddzielny temat: viewtopic.php?f=27&t=24930

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

Wt maja 18, 2010 22:22
Cytuj:

To, że w Biblii nie ma sprzeczności jest tylko opinią człowieka, który jak sam stwierdziłeś jest omylny i popełnia błędy. Idąc więc tokiem twojego myślenia nadal nie ma żadnej pewności, że Biblia została natchniona przez Boga.

Wt maja 18, 2010 22:25
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 568 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26 ... 38  Następna strona