Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So lis 22, 2025 13:00

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 817 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55  Następna strona
 Cuda dla ludzi, czyli powątpiewanie Św. Tomasza 
Autor Wiadomość
zbanowany na stałe

Post Re: Cuda dla ludzi, czyli powątpiewanie Św. Tomasza
Cytuj:
Ja też Nim Posługuję.

Z cala pewnoscia czujesz sie zaszczycony, zreszta slusznie, jednak przyznasz, ze taki dar to wlasciwie nic specjalnego. Lekarz rowniez uzdrawia ludzi i to bez lask boskich. Gdybys tak mogl uzdrowic gospodarke swiatowa, o to dopiero cos! :)
Ostatecznie rozsadniejszym by bylo, gdyby Bog dawal wam dar odmladzania. No, ale tu nie rozmawiamy o rozsadku. :)

Wt maja 18, 2010 22:33
zbanowana na stałe

„Cuda jako znaki porządku nadprzyrodzonego”
Jan Paweł II, Audiencja Generalna, 13 stycznia 1988 r.

Cud jest „znakiem”, iż porządek ten zostaje przewyższony „Mocą z wysokości”, a więc, że jest tej Mocy również poddany. Owa „Moc z wysokości” ( por. Łk 24,49 ), to znaczy sam BÓG, jest ponad całym porządkiem natury. Kieruje nim, a równocześnie daje poznać, że poprzez ten porządek i ponad nim przeznaczeniem człowieka jest Królestwo BOŻE.

http://www.vatican.va/holy_father/john_ ... 113en.html

Źródło
Cuda Jana Pawła II - Paweł Zuchniewicz 2006

W 1999 roku Jan Paweł II po raz siódmy pielgrzymował po Polsce. W Niedzielę 13 czerwca przewodniczył Liturgii Słowa przed Katedrą Świętych Michała Archanioła i Floriana Męczennika na Warszawskiej Pradze. „Ojca Świętego witało wówczas dwoje dzieci - mówił Ksiądz Henryk Zieliński, wówczas szef lokalnej edycji tygodnika „Niedziela”. - Jednym z nich był pięcioletni Piotruś. Dwa lata wcześniej chłopiec ciężko zachorował. Lekarze stwierdzili złośliwego guza mózgu. Przypadek uznano za beznadziejny. Wówczas matka i babcia postanowiły napisać list do Papieża z prośbą, aby modlił się w intencji uzdrowienia chłopca. Po jakimś czasie z Watykanu przyszedł list z informacją, że Ojciec Święty modli się za Piotra. Wkrótce potem chłopczyk poczuł się lepiej, a badania tomograficzne wykazały, że guz zniknął”.

Po śmierci Jana Pawła II Włoska prasa przypomniała historię opowiedzianą trzy lata wcześniej przez Arcybiskupa Stanisława Dziwisza dziennikarzom Andrei Torniellemu („Il Giornale”) i Marco Tossatiemu („La Stampa”). Wydarzenie miało miejsce w 1998 roku. Pewien znajomy sekretarza Ojca Świętego zwrócił się do niego w imieniu swojego przyjaciela. Był to chory na raka mózgu bardzo zamożny Amerykanin, który miał trzy pragnienia: zobaczyć Papieża, pojechać do Jerozolimy i wrócić do USA, by tam umrzeć. Człowiek ten był na Papieskiej Mszy w Castel Gandolfo i przyjął komunię z rąk Jana Pawła II. Arcybiskup Dziwisz dowiedział się później, że nie był on Chrześcijaninem, lecz Żydem. Zwrócił uwagę swojemu znajomemu, że osoba spoza Kościoła nie może przyjmować Komunii. Kilka tygodni później znajomy sekretarza Ojca Świętego zadzwonił do niego informując, że guz mózgu jego przyjaciela zniknął.

Śr maja 19, 2010 0:32
zbanowany na stałe

Cytuj:
Kilka tygodni później znajomy sekretarza Ojca Świętego zadzwonił do niego informując, że guz mózgu jego przyjaciela zniknął

I jaki z tego pozytek dla ludzkosci? Czy to juz nie mamy innych problemow? Ladnie tak pozwolic jednemu wyzdrowiec i w tym samym czasie usmiercic tysiace innych? A ten Zyd to juz chyba do nieba nie pojdzie, dostac tyle WSPANIALOSCI na ziemi chyba wyklucza niebo?

Śr maja 19, 2010 10:23
Cytuj:
I jaki z tego pozytek dla ludzkosci? Czy to juz nie mamy innych problemow? Ladnie tak pozwolic jednemu wyzdrowiec i w tym samym czasie usmiercic tysiace innych? A ten Zyd to juz chyba do nieba nie pojdzie, dostac tyle WSPANIALOSCI na ziemi chyba wyklucza niebo?

Śmierć jest wpisana w każde życie, nieunikniona.
Problemy mieliśmy, mamy i będziemy mieć.
Opisany przypadek powszechnie znany dowidzi, że Bóg nie różnicuje ludzi wedle wyznania, narodowości.
Nawet dokonany akt profanacji jest niczym wobec wiary i zawierzenia Bogu.
To także okazja do refleksji dla Ciebie :) i innych osób nie posiadającyh łaski wiary.
Dziś jesteś zdrowy, zadowolny z życia....a jutro? ....może staniesz jak ten Żyd?

Śr maja 19, 2010 10:34

No właśnie.I dlaczego tylko te,a nie inne osoby zostały uzdrowione?Jaki jest sens tych cudów?Czy sprawiają,że więcej ludzi się nawraca?Nie sądzę.Zresztą,kiedy Jezus dokonywał cudów na ziemi wcale nie nawrócił w ten sposób wielkich tłumów.To raczej oznajmiana przez niego dobra nowina wpłynęła na serca uczniów.

Śr maja 19, 2010 10:41
zbanowana na stałe

Czy Wierzysz w BOGA Bracie?

Śr maja 19, 2010 11:08
zbanowany na stałe

Cytuj:
Dziś jesteś zdrowy, zadowolny z życia....a jutro? ....może staniesz jak ten Żyd?

No dobrze, a jaka mialbym szanse na podobne postapienia Boga w moim przypadku 1:1 000 000, do stu milionow? I to nie. Mam na podstawie blahego (bo blahy niewatpliwie) cudu zaczac wierzyc w rzeczy ktore moja logika odrzuca jako bezpodstawne? Jakie zdanie mialby o mnie Bog, ktory sam namawia do kierowania sie rozsadkiem, gdybym stal sie pustelnikiem po wypieczeniu grzanki z rysunkiem krzyza? Jesli On mnie zna, to ja nie mam najmniejszych watpliwosci, ze nic zlego mnie nie spotka.
I mam nawet dowod, ostatecznie to podobno On obdarzyl mnie tym wspanialym i rzadkim ateizmem! Ateistow malo, katolikow na kopy. :)

Śr maja 19, 2010 11:09
Cytuj:
No dobrze, a jaka mialbym szanse na podobne postapienia Boga w moim przypadku 1:1 000 000, do stu milionow? I to nie. Mam na podstawie blahego (bo blahy niewatpliwie) cudu zaczac wierzyc w rzeczy ktore moja logika odrzuca jako bezpodstawne? Jakie zdanie mialby o mnie Bog, ktory sam namawia do kierowania sie rozsadkiem, gdybym stal sie pustelnikiem po wypieczeniu grzanki z rysunkiem krzyza? Jesli On mnie zna, to ja nie mam najmniejszych watpliwosci, ze nic zlego mnie nie spotka.
I mam nawet dowod, ostatecznie to podobno On obdarzyl mnie tym wspanialym i rzadkim ateizmem! Ateistow malo, katolikow na kopy. :)

Szanse 1:1....zawsze tylko Bóg i Ty.
On obdarzył Cię łaską wiary, ale Ty ją odrzuciłeś....o wierze decydujesz Ty i tylko Ty.

Śr maja 19, 2010 11:51
zbanowana na stałe

Cytuj:
I mam nawet dowod, ostatecznie to podobno On obdarzyl mnie tym wspanialym i rzadkim ateizmem! Ateistow malo, katolikow na kopy.

Widzisz Baraciszku. Świat jest tak pomyślany, że im większe wyrzeczenia przyjmujesz dobrowolnie i im większą Wiarę posiadasz to masz za to większą nagrodę w Niebie.

W Niebie są Poziomy. Świecić też będziemy różnymi kolorami i będziemy posiadać różne korony.

Wiara jest Łaską , ale jest ona wypadkową chęci pozyskiwania Łaski.

Można powiedzieć tak, że ciało człowieka żywi się jedzeniem, a Dusza człowieka żywi się Łaską. Im więcej tej Łaski posiadasz to zaczynają się w twoim ziemskim Pielgrzymowaniu dziać rzeczy niesamowite.

Dusza człowieka nie składa się z materii E=mc2. Jest ona Stworzona na Obraz i Podobieństwo BOŻE.
My to tylko i wyłącznie Dusza. Ciało zaś nasze to jak skafander kosmonauty potrzebny, by egzystować w naszym czterowymiarowym świecie na ziemi - długości, szerokości , wysokości w funkcji czasu.

Natomiast Cuda Uzdrowienia otwarte są dla każdego człowieka. Warunkiem nadrzędnym jest Wiara i otwarte `Kanały Łaski`. Musi być też pragnienie dążenia do Świętości, gdyż inaczej w jakim celu miałby stać się Cud Uzdrowienia.

Śr maja 19, 2010 12:11

Alus napisał(a):
Cytuj:

Szanse 1:1....zawsze tylko Bóg i Ty.
On obdarzył Cię łaską wiary, ale Ty ją odrzuciłeś....o wierze decydujesz Ty i tylko Ty.
A jak się to przenosi na uzdrowienia "za wstawiennictwem"?
Dlaczego spośród setek milionów modlących się do świętego tylko garstka zostaje uleczonych?

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

Śr maja 19, 2010 12:33
Cytuj:
A jak się to przenosi na uzdrowienia "za wstawiennictwem"?
Dlaczego spośród setek milionów modlących się do świętego tylko garstka zostaje uleczonych?

Wstawiennictwo to dodatkowa osoba prosząca Boga w danej intecji.
Uzdrawia zawsze tylko Bóg i to On decyduje czy uzdrowienie cielesne jest danej osobie potrzebne, bo często znacznie większe znaczenie ma uzdrowienie duchowe.

Śr maja 19, 2010 13:24

Jest cos takiego moze nie wstawiennictwo a modlitwy wspolne za kogos jest to z duzym powodzeniem praktykowane wsrod Chrzescijan wspolne modlitwy za zdrowie poleconych nam czy proszacych nas osob ale i w tym wypadku zreszta jak w kazdym innym jedynym naszym posrednikiem w modlitwach jest Jezus Chrystus :)

Śr maja 19, 2010 13:54
zbanowany na stałe

Cytuj:
Wstawiennictwo to dodatkowa osoba prosząca Boga w danej intecji.

Alus nie rozumiem sensu Twojej wypowiedzi. Bog wie przeciez o wszystkim i wszystko nalezycie ocenia. Jesli uwaza, ze dana osoba zasluguje na uzdrowienie powinien uzdrowic. Co maja do tego inni? Uwazasz, ze taka osoba nie bylaby uzdrowiona bez wstawiennictwa? Przeciez to czyste przekupstwo placzem (czy czym tam sie w niebie przekupuje). I gdzie to sie niby konczy, jestes sukinsynem na ziemi, ale masz chody u 1000-ca swietych niebianskich, to i setki dozyjesz?

Śr maja 19, 2010 13:55

Dural napisał(a):
Cytuj:

byc ateista to nic strasznego i ateista moze a raczej powinien uwierzyc w Boga i przyjac go do swojego serca poprzez swoja modlitwe do Jezusa Chrystusa kiedy wypowiesz slowa modlitwy dostapisz laski Bozej .....nawet wsrod katolikow jest malo osob wierzacych sercem najczesciej ida do kosciola spelnic swoj obowiazek wiec jak ma to sie z wiara w Boga ?? :) takze nie zawsze katolik jest dobrym przykladem ....

Śr maja 19, 2010 13:59

Witam,
wszystkie cuda medyczne jakie znam dotyczą raka, guzów, uszkodzeń serca i zawrotów głowy. Czy jest jakiś udokumentowany cud, który polegał na odrośnięciu kończyny ? To dla mnie jest cud, namacalny, prawdziwy, nie podlegający dyskusji (bo diagnoza była niedobra, bo lekarz coś przeoczył, bo wyniki się pomyliły, bo ciągle nie poznaliśmy ludzkiego ciała). Bóg kocha równie mocno tych chorych na raka jak i tych, którzy stracili nogę na minie, prawda?

Śr maja 19, 2010 22:45
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 817 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55  Następna strona