| Autor |
Wiadomość |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Dyskusje, dywagacje.... a abp. Głódź w wywiadzie dla KAI-u z dnia 3.03.2005r, określa:
"Jest to medium prywatne".
To po co Zespół Duszpasterskiej Troski o RM???
|
| Cz mar 03, 2005 20:32 |
|
|
|
 |
|
Metalik
|
Alus napisał(a): To takie charakterystyczne w rozmowach ze zwolennikami RM: powoływanie się, eksponowanie: Jezusa przeganiającego kupców ze świątyni, przywoływanie epitetów, określeń użytych przez Jezusa wobec faryzeuszy. Jezus zaś sprowadza swoją naukę, temu służy Jego życie i śmierć, do wartości niezbywalnej, podstawy chrześcijaństwa - Miłości. Miłość to pokój serca, umiejętność przebaczania. Kogo życie wypełnia idea walki, choćby nawet uznawana jako walka o sprawy najważniejsze, patriotyczne, nie ma w sobie pokoju. A gdzie nie ma pokoju nie ma miłości. "A ja wam powidam, każdy kto się gniewa na brata swego, czeka sąd. A kto by rzekł bratu swemu:Ty głupcze! - tego czeka najwyższy trybunał; a kto by rzekł:Ty bezbozniku! - tego czeka piekło ogniste" Mt 5,21.
Mylisz pojęcia.Skoro Jezus używał tych epitetów wobec innych to znaczy,że akurat ten sposób był najlepszy.I nie jest to objaw nienawiści (bo przecież Jezus nie nienawidzi),ale reakcja na zło.Jak swemu dziecku dajesz klapsa to robisz to z miłości a nie nienawiści.Jezus powiedział przecież:Weź upomnij swego brata...Nie można udawać spokojnego jak się widzi zło.Bóg to nie tylko miłość,ale i mądrość.Miłość bez mądrości,to wada.
Jest różnica między gniewem z miłości i nienawiści.W Biblii czytamy,że Bóg się gniewa,więc nie wrzucajmy wszystkich słów do jednego worka.
Patriotyzm to służba bliźniemu i narodowi.Nie możemy być obojętni na losy naszej ojczyzny,bo jest dziedzictwem naszych przodków,którzy umierali,cierpieli,za nasz kraj,a także przekazali nam wiarę katolicką.To była by niewdzięczność wobec nich.Może gdybyś się urodził się w innym kraju o innej tradycji nie byłbyś chrzescijaninen?
Wszystkich ludzi trzeba kochać,ale wobec nalbliższych mamy większe zobowiązania:rodzina,przyjaciele,naród,później inni.I jeśli ktoś okrada naród,sprzedaje jego dobra obcemu kapitałowi to musi być reakcja.
|
| Pt mar 04, 2005 8:52 |
|
 |
|
Roszwor
|
Tak jest. Wyplenimy ziarno nienawisci. Trzeba siac, siac, siac.
_________________ Kto przeczy, że istnieją idee, ten jest poganinem, bo przeczy, że istnieje Syn
|
| Pt mar 04, 2005 9:22 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Jezus reagował tak na fałsz, zakłamanie, które niewątpliwie są złem, ale złem dla oka zewnętrznego przyobleczone w znamiona dobra.
Faryzeusze, kapłani w swych postępowaniu powoływałi sie na Pismo, wolę Boga.
Zauważ jak reaguje Chrystus na jawnogrzesznicę, zaparcie św. Piotra, spór apostołów o pierwszeństwo ... czy podobnie?
"Weż i upomnij brata swego"... z miłości - czemu w takim układzie każde słowo krytyczne w odniesieniu do RM traktowane jest jako objaw nienawiści?
Partiotyzm to służba bliżniemu - jesli służba to z miłością, nie odżegnywanie się, wyszukiwanie li tylko złych cech, intencji.
W każdym człowieku jest cząstka Boga i każdego należy traktować jak
brata.
Kierując się patriotyzmem nie można zapomnieć, że "Nasza ojczyzna jest w niebie" Fip 3,20; "Będziesz miał skarb w niebie" Mt 19,21.... bo tutaj "Marność nad marnościami, wszystko marność" -Kohelet.
Nie twierdzę, że nie należy wskazywać na zło, ale należy się posługiwać faktami... nie pomówieniami czy wydumaną wizją rzeczywistości.
Nadto co mnie bardzo razi w programach społeczno-politycznych RM, to stałe, systematyczne roztaczanie wizji smutku, beznadziejności, strachu.
Nie zapomnę wykładu (rok 1995-1996r nie pamiętam dokładnie) o podatku kastralnym, skutkach jego nie płacenia i telefonów starszych ludzi roztrzęsionych, płaczących przerażonych wizją bezdomności.
Jaki był sens siania takich przerażających wizji, straszenia ludzi?
Dla mnie niewiele ma to z miłością bliźniego.
Naogół ludzie starają się pocieszyć, podnieść na duchu - to jest naturalne.
Straszenie dla eliminacji niewygodnej opcji politycznej jest zwykłą niegodziwością.
Nikt mnie nie przekona, że jest inaczej.
PS. Jaki jest Twój stosunek do słów abp. Głódzia:"To medium prywatne"... bo jeśli prywatne, to "ataki" na RM nie są atakami na Kościół - chyba logiczne?
|
| Pt mar 04, 2005 12:14 |
|
 |
|
Metalik
|
1.RM też reaguje na fałsz i obłudę bo jak można określić działania polityków,którzy pod pozorem dobra sprzedaja kapitał narodowy,itp.
RM nie głosi nienawiści.Podaj przykład.
2.Masz rację,że patriotyzm to służba bliźnim.Ale jeżeli bliźni czyni zło to należy go upomnieć,tak jak Jezus upominał,czasem ostro ale ton powinien być zależny od winy.Zresztą ja nie spotkałem się z jakąś szczególnie ostrą postawą.Jeśli się mylę to podaj przykład.
3.Masz rację,że nasza ojczyzna jest w niebie,ale patriotyzm jest najlepszą formą służy najbliższym.Ziemska ojczyzna jest zapowiedzią niebiańskiej i trzeba mieć do niej szacunek.Nie zapominaj,że przodkowie,którzy ginęli za kraj przekazywali nam tradycję i przede wszystkim wiarę katolicką.
4.RM nie straszy,a ostrzega.Laicyzm z UE jest niebezpieczny dla i tak już wątłej wiary Polaków.Za "komuny" nawet wiara była mocniejsza.
5.Oprócz gorzkiej prawdy jaką można usłyszeć w radiu jest bardzo dużo programów radosnych.Od razy widać,że nie słuchasz.Posłuchaj,a potem oceniaj.Ja też krytykowałem to radio,można powiedzieć,że byłem antyklerykałem,ale postanowiłem posłuchać i zmieniłem zdanie.Dzięki temu radiu się nawróciłem.
6.To,że radio jest prywatne,nie oznacza,że można obrażać księży tam występujących.Należy im się szacunek.Można polemizowac,ale określenia typu sekta,oszołomy są nie na miejscu.Poza tym nie wypada mówić RYDZYK.To jest ksiądz i zakonnik.
Pozdrawiam.
|
| So mar 05, 2005 10:54 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Nie należy nikogo obrażać, podstawą współżycia jest szacunek dla drugiej osoby.
Wałęsa napisał "oszołomy", zakonnik odparował "kundle"...przyganiała motyka gracy...
"Odegrania się" na p. E. Czaczkowskiej za notatkę o wezwaniu o. Rydzyka do Rzymu w celu złożenia wyjaśnień dot. RM - ojciec prowadzący nocny koncert, złożył dedykację:"Specjalna piosenka dla p. E. Czaczkowskiej - Ropuszka Kłamczuszka".... nic nie może być odpuszczone, nawet krótka notatka - rzeczywiście język miłości.
Mówienie o wyprzedaży majątku za bezcen, nieprawidłowościach w naszym życiu społecznym, gospodarczym,politycznym, aferach, nie jest naganne. Naganny jest styl w jakim przedstawia się problem.
Stałe, systematyczne napuszczanie słuchaczy:
-kto nami rządzi: "Ci nie-Polacy nami rządzą", o.Rydzyk luty 2003r; "Przy Okragłym Stole byli nie nasi ludzie, nie polskiego pochodzenia" ks. Szczęsny - ciekawe czy bp. Orszulik i Gocławski ("ulubieniec "RM) też "są innej nacji". I żeby było jasno:"Nie ma w Polsce patriotów żydowskiego pochodzenia", J.R. Nowak.
- "Szatanem dla Polski tej nowej i starej był KOR, a w nim bracia lożowi" J. R. Nowak - z chwalebnym wyjątkiem:p. Macierewiczem, ten pozostał nieskalany. "Wszystko jednoznacznie etniczne. Nie Polacy w każdym bądź razie" - chodzi o T. Mazowieckiego. Najgorszy ze wszystkich, to J. Kuroń "współodpowiedzialny za zbrodnie stalinowskie i Katyń".
A wszystko w interesie "Pewnej nacji, która chce zupełnie opanować Polskę i doprowadzić aby rdzennych Polaków pozostało 16 milionów" o. Rydzyk. "No i zawsze po drodze było Niemcom i Żydom...a interesy są takie, żeby umocnić jeden naród i drugi, czyli ogólnoświatowy naród żydowski i europejski niemiecki" p. Wrzodak.
Wspomnić należy "pełne szacunku" słowa o. Rydzyka:"głosującym za liberalizacją ustawy antyaborcyjnej ogolić głowy, jak prostytutkom zadającym się z Niemcami".
Podanie do publicznej wiadomosci adresu domowego pani prokurator prowadzącej śledztwo p-ko o. Rydzykowi i zorganizowanie manifestacji podczas której domagano się stryczka. Oczywiście z różańcami w rękach - jak przystało na prawdziwych katolików.
Takich manifestacji było kilka organizowanych, w różnym czasie i p-ko różnym ludziom czy instytucjom.
Kwalifikowanie członków Episkopatu wg stosunku do RM i określanie tych, którzy nie zdeklarowali poparcia: liberałami, wrogami Kościoła, nadawanie im przezwisk - miłości to oznaka?
Stosunek do innych mediów, nie tylko wrogich:"Wracamy (z kościoła) do domów naszych, bierzemy do ręki "Trybunę", "GW", "Nie", Wprost" i inne dzieła szatana (Gość Niedzielny nie jest dobrze postrzegany, czy też dzieło szatana?) i do serc wkrada się szatan" o. Cydzik.
Można by napisać książkę, nota bene ktoś już napisał pracę o "języku miłości" RM.
Nie podaję słów jakie płyną od słuchaczy, bez komentarza lub akceptowane przez prowadzących. Argument, że ojcowie nie mają na to wpływu jest zupełnie bez sensu. Gospodarz decyduje jakiego typu rozmowy dozwolone są w jego domu.
My oboje z mężem nie lubimy "rewelacji" na temat księży, znajomi o tym wiedzą, i nie podejmują takich tematów do dyskusji.
Szacunek do Ojczyzny musi być równoznaczy z szacunkiem do obywateli ją zamieszkujących, bo ludzie tworzą kraje, nie ziemia i ukształtowanie terenu.
Za "komuny" wiara była tylko bardziej manifestowana.
Jeśli ktoś naprawdę wierzy to nie ma znaczenia w jakim systemie żyje, gdyby tak było Kościół nie miałby męczenników za wiarę.
Chwała Panu, że w Twoim przypadku radio było natchnieniem do nawrócenia:"Duch Boży tchnie kędy chce".
Twórcy RM muszą zrozumieć, że nikt nie ma monopolu na Prawdę, tylko Bóg, a my wszyscy dążymy do Prawdy.
Chrystus wybrał na apostołów różnych ludzi, tak Kościół tworzy wielość., bo taka była wola Pana.
Jezus mówi do spierających się o pierwszeństwo apostołow:"Kto jest największy spośród, niech stanie się jak najmniejszy, a przełożony jak sługa" Łk 22,26
|
| So mar 05, 2005 17:10 |
|
 |
|
Metalik
|
1.czasami trzeba nazwać rzeczy po imieniu.przcież sam Jezus używał ostrych określeń wobec innych.Oprócz tych ,które wymieniłem wcześniej warto przytoczyć jeszcze jedno skierowane do Piotra:Zejdź mi z oczu szatanie.Moim zdaniem bardzo ostre i nie wierzyłem,że to Jezus mógł powiedzieć.A okreslenie "ropuszka kłamczuszka" jest raczej humorystyczne.
2.Sprzedaż majątku narodowego jest wielką winą,a krytyka powinna być dostosowana do winy.Zresztą radio nie potępia osób,ale czyny.
3.Jeżeli u władzy są osoby spokrewnione z komunistami (czyt.stalinowcami),to nie są to Polacy bo obca jest dla nich polska tradycja..Nie wiem skąd masz te cytaty,ale J.R.Nowak bardzo często mówi właśnie o patriotach polskich żydowskiego pochodzenia.Antysemityzm rasowy zawsze był potępiany zarówno przez przedwojennych narodowców jak i obecnie przez RM,do którego zresztą są Polacy żydowskiego pochodzenia zapraszani.
4.J.Kuroń wcale nie był taki święty za jakiego go robią madia,Mazowiecki zresztą też.Poczytaj artykuły ze strony do której dałem link a przekonasz się jaka jest prawda.Jeżeli Ci zależy to poczytasz.
Mam poważne wątpliwosci do źródeł z których wydobyłeś te cytaty.Ja nie słyszałem określeń typu GOLIĆ GŁOWY więc nie mogę się wypowiedzieć,musiałbym to słyszeć.A jeżeli gazety zostały nazwane dziełem szatana,to wcale mnie to nie dziwi.Szatan jest ojcem kłamstwa,a te gazety kłamią.Wystarczy zresztą zapoznać się z życiorysem naczelnych(Nie zapominaj o określeniu Jezusa:Zejdź mi z oczu szatanie).
5.Mówisz,że system nie wpływu na wiarę.Mylisz się.W biblii jest chyba nawet takie powiedzenie:Z jakim przystajesz takim się stajesz.Francja kiedyś była jednym z najbardziej katolickich krajów,a obecnie?Wszystko zaczęło się walić od rewolucji francuskiej (obecnie dość hucznie obchodzonej we francji).Jest bardzo ciekawa książka poruszająca sprawy wiary w poszczególnych systemach:"CZERWONE KARTY KOŚCIOŁA".System ma bardzo wielki wpływ na wiarę.Gorszy nawet od totalitaryzmów jest liberalizm,bo pod pozorem pięknych haseł propaguje zło.Nieb każdy jest silny w swojej wierze i może poddac się propagandzie.
6.Prawda jest tylko jedna.Nie ma kilku prawd,ale jedna.
7.Dzięki RM wielu ludzi się nawróciło.Jak oglądałeś transmisję z Jasnej Góry,to mogłeś usłyszeć wiele świadectw.Jezus powiedział: Po owocach ich poznacie.
Pozdrawiam
|
| So mar 05, 2005 18:41 |
|
 |
|
Love
|
Drogi metalic`u
Nie zgadzam sie z tobą w każdym punkcie przez Ciebie wypoconym,.
Odp1. Możemy cytować, a i tak nie dojdziemy do sedna sprawy,. Uważam, że są to lekko lecz nie do końca juz nie aktualne stwierdzenia.
Odp2. Jaką winą jest sprzedaż majątku ? chcesz nadal tkwić PGR`ach. Proszę bardzo, jeśli masz taka ochotę zakup ziemię i żyj z jej płodów. Zapominasz fakt, że pakiet kontrolny należy do skarbu państawa bądź do prywatnych inwestorów polskich,. -- komentuj jak chcesz i tak jesteś w błędzie.
Odp3. Tak. Polska odrodzi się jak zaczną rządzić nią ludzie bez zarażenia komunistycznego, jak dotąd wybieramy tych samych ludzi,. Czyja jest to wina ? nasza.
Odp4. Czym się różni to co komentujesz iż nie mamy racji bo nie słuchamy RM i znamy rację wypowiadaną dzieki innych mediów. Teraz ja powiem, że mówisz nieprawdę,. Czasy komunimu były ciężkie część ludzi z przykrywką partyjnej legitymacji pomogło więcej niż wiara w społeczeństwo.
Odp5. Jeżeli nie wyrzekasz się wiary nie jesteś tym z kim przystajesz,. Nie widze sensu Twojej wypowiedzi.
Odp6. Zgadzam się,. Pod warunkiem, że prawda jest uzasadniona faktami.
Odp.7 Może i się nawróciło, ale czy na poprawną drogę ?
|
| So mar 05, 2005 23:54 |
|
 |
|
Tess
|
 Re: Radio Maryja sektą.
Love napisał(a): Czym się różni radio Maryja od sekty ? tym, że przyciąga staruszków, którzy oddają swoje renty, emerytury. Nie sądzę, żeby przeczytał to jakiś 50-latek "podobno każdy może się zreformować" Więc apel: Jeśli nie macie na co wydawać zbierajcie pieniądze dla wnuczków, a nie na to coś co żeruje na Was pod szyldem Boga". Wielu się Bogiem zasłaniało, za każdym razem mieliśmy katastrofę, a życie traciło swój priorytet. Nie mam zamiaru zapierdzielać na Wasze emerytury abyście oddawali je tym idiotom. Ech szkoda słów. Przemówcie do rozsądku swoim babciom, dziadkom, a czasem rodzicom.
-- Pozdrawiam.
A ja prawgne przemowic do twojego rozsadku.Sluchaj Radia Maryja gdyz tam dowiesz sie wiecej prawdy niz w wiadomosciach kontrolowanych przez bonzow z EU.
_________________ Duchu Swiety daj zasluge mestwa, daj wieniec zwyciestwa, daj szczescie bez miary.
Pozdrawiam
|
| N mar 06, 2005 2:01 |
|
 |
|
Roszwor
|
 Re: Radio Maryja sektą.
Tess napisał(a): A ja prawgne przemowic do twojego rozsadku.Sluchaj Radia Maryja gdyz tam dowiesz sie wiecej prawdy niz w wiadomosciach kontrolowanych przez bonzow z EU.
Moze jakis dowod? Bo jak na razie to marny slogan.
_________________ Kto przeczy, że istnieją idee, ten jest poganinem, bo przeczy, że istnieje Syn
|
| N mar 06, 2005 8:16 |
|
 |
|
monisia_gd
|
Roszwor, a słuchałeś kiedyś?? Czy opierasz się tylko na zdaniu krytyków. Jeżeli nie słuchaleś to posłuchaj na przykład audycji dla młodzieży w piątek od 21:45, albo katechezy codziennie ok. 9:00. Ja słuchałam RM i nie twierdzę, że jest to złe radio. Ale też nie twierdzię, że jakoś bardzo za nim przepadam.
Pozdrawiam
_________________ Choć tak wiele nas różni jesteśmy do siebie bardzo podobni. Odpowiedzialni i samotni.
|
| N mar 06, 2005 9:48 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
"Zejdź mi z oczu szatanie, jesteś mi zawadą, bo nie myślisz o tym co Boże, ale o tym co ludzkie" Mt 16,21
"Nie myślisz o tym co Boże" - św. Piotr kocha Pana, ale tak "po ludzku" w ludzkim wymiarze, a my nie chcemy cierpień, śmierci dla kochanej osoby. Często trudno pojąć nam jej sens - tak było w tym przypadku, brak zrozumienia misji Chrystusa, powoduje, że szatan podszeptuje takie słowa św. Piotrowi... św. Piotr staje w opozycji do planu zbawienia - stąd ostre słowa.
Zauważ, że Jezus nie mówi do Piotra:"Szatanie 3 razy mnie się zaprzesz" -temu Piotrowi powierza swój Kościół.
Argumenty "bo Jezus tak powiedział"... Jezus powiedział: "Kto chce mnie naśladować niech weżmie swój krzyż" .... i tu już trudniej dostrzec wolę naśladowania - tych, którzy nakładają niewielki zgoła krzyż obrywa się:"kundle". "ropuszki kłamczyszki" - szkoda, że ojcowie nie przejawiają takiego poczucia humoru w odniesieniu do siebie.
"Nie taki święty" - Jezus swoje nauczanie rozpoczął w Galilei, na izraelskim pograniczu, zamieszkałym nie tylko przez Żydów, ale także przez inne nacje. Dlatego też praworządny Żyd uznawał je za pogańskie "Ziemia pogan" i nieczyste i starał się tamtędy nie przechodzić...."Czy może wyjść coś dobrego z Nazaretu".
"Czego dzisiaj pragnie nas nauczyć nasz Boski Mistrz, każdego z osobna? W słowach prostych i jasnych Jezus nakreślił warunki wejścia do królestwa niebieskiego. Rozważał wszystkie aspekty życia codziennego. Zaproponował nowa koncepcję życia.
W krótkich słowach wprowadzających do Kazania na Górze, Jezus wyraził zasadniczy punkt Nowej Ery, którą przyszedł głosić.
Nowy duch ma być łagodny, wielkoduszny, prosty, a przede wszystkim szczery.
Unikać ma arogancji, osądzania innych oraz szukania swego.
Uczestnictwo w Królestwie zakłada uprzednią radykalną zmianę sposobu myślenia, postępowania i usposobienia względem drugiego człowieka.
Chrześcijanie powinni jednoczyć się w popieraniu sprawiedliwości oraz w obronie praw i godności KAŻDEGO człowieka"... Jan Paweł II "Powołanie chrześcijanina".
Prymas Józef Glemp:"Zasada "Kto nie jest z nami jest przeciwko nam" - nie jest zasadą ewangeliczną"... wiecej informacji:
http://www.opoka.org.pl/biblioteka/l/lK/syn.html
PS. kłamstwo w mediach:Lipiec 2004r pielgrzymka Rodzin RM :informacja w NDz - 500 tys. pielgrzymów- o. Stanisław Tomoń, Radio "Jasna Góra" - 200 tys. pielgrzymów......ktoś nie mówi prawdy....kto 
|
| N mar 06, 2005 10:57 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
|
| N mar 06, 2005 11:07 |
|
 |
|
Roszwor
|
monisia_gd napisał(a): Roszwor, a słuchałeś kiedyś?? Czy opierasz się tylko na zdaniu krytyków. Jeżeli nie słuchaleś to posłuchaj na przykład audycji dla młodzieży w piątek od 21:45, albo katechezy codziennie ok. 9:00. Ja słuchałam RM i nie twierdzę, że jest to złe radio. Ale też nie twierdzię, że jakoś bardzo za nim przepadam. Pozdrawiam
Sluchalem. Proponuje Ci zwrocic uwage, ze rozmowa nie dotyczyla audycji dla mlodziezy, ani katechezy, tylko tematow UE, wiec powyzsze tematy nic do tego nie maja.
Spytalem sie o dowod straszliwego zaklamania tego tworu szatana, jakim jest UE, i przykladu swiatla, gloszonego przez RM w TEJ materii.
|
| N mar 06, 2005 11:41 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: A jeżeli gazety zostały nazwane dziełem szatana,to wcale mnie to nie dziwi.Szatan jest ojcem kłamstwa Baaa...nie tylko gazety, ale równiez inne media...w tym ND, RM i TV Trwam. Cytuj: Poza tym nie wypada mówić RYDZYK.To jest ksiądz i zakonnik.
To o niczym nie świadczy........niechże wreszcie zachowuje sie jak przystało na księdza i zakonnika i przestanie przemawiać językiem nienawiści..
To , ze ktos został wyswięcony, wcale nie oznacza, ze automatycznie nalezy mu sie szacunek. Na szacunek należy zapracowac osobiście. Niestety poprzez działania RYDZYKA, wielu wspaniałych księzy i zakonników wiele straciło w oczach ludzi swieckich niczym w dodatku nie zawiniając.
RYDZYK to taka czarna owca polskiego kleru.......
pozdrówka
|
| N mar 06, 2005 11:42 |
|
|
|