Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 09, 2025 10:44

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 530 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 36  Następna strona
 Sens chrztu niemowlat 
Autor Wiadomość
Post Re: Sens chrztu niemowlat
Elbrus napisał(a):
amadeus35 napisał(a):
w Bibli nigdzie nie jest ujete ze dzieci powinny byc chrzczone Jezus w tej sprawie sie nie wypowiedzial
Wypowiedział się, że nie muszą, a
Kościołowi potrzeba było wiele wieków, zanim zauważył to, co było napisane czarno na białym.
Naprawdę ? :mrgreen:
Może zacytujesz ?

amadeus35 napisał(a):
zachecam do czytania Bibli ale tylko tej ktora jest tlumaczona i pokrywa sie z orginalem czyli Bibli Luthra
Tej z dodanym przez Lutra "samej" przy wierze żeby wyszło na "sola fide" ? :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Śr maja 19, 2010 23:05
Post Re: Re:
amadeus35 napisał(a):
Teologiczne podejscie do sprawy niczego nam nie wyjasni ..i tak jak Zbyszek napisal w Bibli nigdzie nie jest ujete ze dzieci powinny byc chrzczone Jezus w tej sprawie sie nie wypowiedzial

Rzeczywiście.
Nie wypowiedział się też na temat czy chrzcić rudych.
Za to czytamy "Nawróćcie się - powiedział do nich Piotr - i niech każdy z was ochrzci się w imię Jezusa Chrystusa na odpuszczenie grzechów waszych, a weźmiecie w darze Ducha Świętego. Bo dla was jest obietnica i dla dzieci waszych, i dla wszystkich, którzy są daleko, a których powoła Pan Bóg nasz." (Dz 2,38-39)
Cytuj:
i nie zgodze sie nigdy z opinia ze tradycja kosciola jest na rowni z Pismem Swietym inaczej mowiac z Biblia :)
A co zostało według Ciebie spisane w Biblii ?
Cytuj:
to w tej wlasnie Bibli nie ma zadnej wzmianki o pielegnacji tradycji koscielnych
Naprawdę ?
"Pochwalam was, bracia, za to, że we wszystkim pomni na mnie jesteście i że tak, jak wam przekazałem, zachowujecie tradycję."/1 Kor 11,2/

"Przeto, bracia, stójcie niewzruszenie i trzymajcie się tradycji, o których zostaliście pouczeni bądź żywym słowem, bądź za pośrednictwem naszego listu."/2 Tes 2,15/

"Nakazujemy wam, bracia, w imię Pana naszego Jezusa Chrystusa, abyście stronili od każdego brata, który postępuje wbrew porządkowi, a nie według tradycji, którą przejęliście od nas."/2 Tes 3,6/

Śr maja 19, 2010 23:12

Marek MRB napisał(a):
ashkel86 napisał(a):
Marek MBR napisał(a):
Jeśli ów bohater nie uznał za stosowne się ochrzcić to jaki sens ma grzebanie go w święconej ziemi ? Tym bardziej że najwidoczniej kłóci się to z jego własnymi poglądami.
A taka Maryja się ochrzciła ?
Oczywiście.
Wg "T"radycji czy późniejszej NAUKI Kościoła?
Marek MRB napisał(a):
ashkel86 napisał(a):
I to co powiedziałeś jedynie mnie utwierdza w przekonaniu o tym ,że dla chrześcijan ktoś nie ochrzczony to obywatel drugiej kategorii.
Bajdurzysz.
Z tym limbo to był taki żart sytuacyjny?
A osoby nieochrzczone były zawsze traktowani na równi z ochrzczonymi (w społeczeństwie)?
Marek MRB napisał(a):
Po prostu nie jest członkiem społeczności Kościoła.
Tylko tyle i aż tyle.
Dla człowieka wierzącego społeczność Kościoła to "aż" tyle.
Marek MRB napisał(a):
Elbrus napisał(a):
amadeus35 napisał(a):
w Bibli nigdzie nie jest ujete ze dzieci powinny byc chrzczone Jezus w tej sprawie sie nie wypowiedzial
Wypowiedział się, że nie muszą, a
Kościołowi potrzeba było wiele wieków, zanim zauważył to, co było napisane czarno na białym.
Może zacytujesz ?
Skoro nie odniosłeś się do wielu moich poprzednich wpisów, to po co mam znowu to samo pisać?

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

Śr maja 19, 2010 23:47
Elbrus napisał(a):
Marek MRB napisał(a):
ashkel86 napisał(a):
Oczywiście.
Wg "T"radycji czy późniejszej NAUKI Kościoła?

Przecież to oczywiste - podobnie jak w przypadku apostołów.

ashkel86 napisał(a):
Marek MRB napisał(a):
ashkel86 napisał(a):
I to co powiedziałeś jedynie mnie utwierdza w przekonaniu o tym ,że dla chrześcijan ktoś nie ochrzczony to obywatel drugiej kategorii.
Bajdurzysz.
Z tym limbo to był taki żart sytuacyjny?
Z limbo pół biedy. Nieochrzczone i nienawrócone nadal idą do Piekła.
Tylko co to ma do "bycia obywatelem drugiej kategorii" ?

ashkel86 napisał(a):
A osoby nieochrzczone były zawsze traktowani na równi z ochrzczonymi (w społeczeństwie)?
Nie były. Z tym że nas znacznie bliższe są czasy kiedy to ochrzczeni i praktykujący byli "obywatelami II kategorii"...

ashkel86 napisał(a):
Marek MRB napisał(a):
Tylko tyle i aż tyle.
Dla człowieka wierzącego społeczność Kościoła to "aż" tyle.

Wyjątkowo kuriozalny zarzut.
Jak wierzący i pragnący być członkiem społecznosci Kościoła, to czemu się nie ochrzcił ?

ashkel86 napisał(a):
Marek MRB napisał(a):
Elbrus napisał(a):
Wypowiedział się, że nie muszą, a Kościołowi potrzeba było wiele wieków, zanim zauważył to, co było napisane czarno na białym.
Może zacytujesz ?
Skoro nie odniosłeś się do wielu moich poprzednich wpisów, to po co mam znowu to samo pisać?
Tak myślałem że się wykręcisz :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Cz maja 20, 2010 6:37

Marek MBR napisał(a):
Bajdurzysz.
Tylko tyle i aż tyle.

Ano widzisz szantaż związany z miejscem pochówku to typowa praktyka kleru. W takiej wsi ,gdzie jest jeden cmentarz Kościelny ludzie biedni nie mają wyboru i udają katolika. Dlatego jestem za tym ,aby wszystkie cmentarze były komunalne, a ksiądz przychodził na pogrzeb tylko jak ktoś sobie tego życzy.
ashkel86 napisał(a):
Marek MBR napisał(a):
Oczywiście.

A skąd to niby wiesz ? Tradycja nie może tworzyć nowych faktów. Przecież nikt nie jest w stanie udowodnić czy się ochrzciła czy też nie.
Jednak jak rozumiem grupa staruszków biskupów była w stanie rozstrzygnąć tą kwestię. Bez śledztwa , dowodów, poszlak. W końcu to niepotrzeba strata czasu jak można się ogłosić nieomylnymi.

Marek MBR napisał(a):
Z limbo pół biedy. *Nieochrzczone i nienawrócone nadal idą do Piekła.
Tylko co to ma do "bycia obywatelem drugiej kategorii" ?

* Właśnie odnosi się to tego. Gdy tylko chrześcijaństwo doszło do władzy, natychmiast zaczęło prześladować pogan.
W Polsce przez pewien okres czasu istniała nawet kara śmierci za porzucenie katolicyzmu. Tak wiem ma to podłoże historyczne. Podczas potopu Szwedzkiego innowiercy działali przeciwko królowi Janowi Kazimierzowi. Tylko czy czasem to nie 3/4 katolików zrobiło to samo ? Późniejszy król Jan III Sobieski też katolik , również zdradził podczas potopu.

Marek MBR napisał(a):
Wyjątkowo kuriozalny zarzut.
Jak wierzący i pragnący być członkiem społecznosci Kościoła, to czemu się nie ochrzcił ?

Z tym chrztem to od początku chodziło o uwierzenie , a nie zanurzanie się (dosłownie) w wodzie. Jeśli Bóg uzależnia zbawienie od pochlapania wodą to stratą czasu jest jego wyznawanie.

Cz maja 20, 2010 9:02

Marek MRB napisał(a):
ashkel86 napisał(a):
Oczywiście.
(...)Przecież to oczywiste - podobnie jak w przypadku apostołów.
Chodzi o Dzień Pięćdziesiątnicy?
kto nie narodzi się z wody i z Ducha nie może wejść do Królestwa Bożego
Uwzględniając powyższe, czy Maryja jest w niebie i dlaczego?
Marek MRB napisał(a):
Elbrus napisał(a):
Nom, bo ńe mam argómentuff. :cry:
Marek MRB napisał(a):
Nie jestem twoim parobkiem.
Zgodzę się więc chwilowo być twoim parobkiem i
wskażę od którego miejsca zacząłem postować (i czekać na odpowiedzi):
viewtopic.php?p=513115#p513115
// od str.7 do teraz

(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.

Cz maja 20, 2010 17:04
Elbrus napisał(a):
Marek MRB napisał(a):
ashkel86 napisał(a):
Oczywiście.
(...)Przecież to oczywiste - podobnie jak w przypadku apostołów.
Chodzi o Dzień Pięćdziesiątnicy?
kto nie narodzi się z wody i z Ducha nie może wejść do Królestwa Bożego
Uwzględniając powyższe, czy Maryja jest w niebie i dlaczego?
Właśnie dlatego.
Pismo nie mówi o chrzcie nie tylko Maryi, ale całych rzesz ludzi - nie było powodu opisywać rzeczy oczywistych, Pismo mówi po prostu że chrześcijanie byli chrzeczeni.

Elbrus napisał(a):
Marek MRB napisał(a):
Elbrus napisał(a):
Nom, bo ńe mam argómentuff. :cry:
Tak, to widać.
Elbrus napisał(a):
Marek MRB napisał(a):
Nie jestem twoim parobkiem.
Zgodzę się więc chwilowo być twoim parobkiem i
wskażę od którego miejsca zacząłem postować (i czekać na odpowiedzi):
viewtopic.php?p=513115#p513115
// od str.7 do teraz
A ja piszę na ten temat odtąd viewtopic.php?f=27&t=16832&start=30 (strona 3) - warto przeczytać ZANIM się zapyta :)

N maja 23, 2010 10:37

Przekonałeś mnie. Muszę przyznać ci rację. :(

(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.

N maja 23, 2010 12:00

Niemowlę nie ma własnej woli i nie potrafi powiedzieć, "nie dziękuje". Nie problem zaszczepić dorastającemu dzieciakowi wiarę i zrobić mu wodę z mózgu. Oto sens chrztu niemowląt. Ale oczywiście, każdy katolik trąbi na lewo i prawo o tym, że człowiek ma prawo do wyboru..

Wt cze 01, 2010 23:55

nihil napisał(a):
Niemowlę nie ma własnej woli i nie potrafi powiedzieć, "nie dziękuje".
Tutaj nie chodzi o wybór, ale o dobro dziecka - o uchronienie jego duszy o wieczystych mąk piekielnych.
Nieochrzczone niemowlę ma szansę na niebo, ale nie możemy być tego do końca pewni, bo urodziło się w potwornym grzechu.
Ochrzczone dziecko trafi do nieba na 100%, bo jego grzech pierworodny został zmyty,
no a jako nieświadomy człowiek nie mógł popełnić grzechu uczynkowego.

(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.

Śr cze 02, 2010 0:39

Jasne. Męki piekielne, grzesznicy, kara boża i inne cuda do manipulowania stadem.

Grzech pierworodny. Nie wiem czy gdzieś można szukać większego absurdu. Wychodzi na to, że według kościoła drzemiące w ludziach instynkty i podstawowe prawa natury są czystym złem i tylko chrzest jest w stanie to zło zniwelować. Powiedz mi lepiej czemu każdy rodzi się ateistą? Czemu nikt nie przyszedł jeszcze na ten świat z wpojoną wiarą w jakiegokolwiek Boga? Dlaczego wiara musi być narzucana - bo tak w istocie jest i nikt temu nie zaprzeczy. Może dlatego, że jest wyłącznie wymysłem człowieka? Co masz do powiedzenia na temat determinizmu? Rozumiecie to, że gdybyście urodzili się choćby gdzieś na bliskim wschodzie zostalibyście muzułmanami?

Liczę, że ktoś logicznie odpowie na te pytania. Powtarzam. Logicznie.

Śr cze 02, 2010 9:25
Hm... a skąd wzięła się wiara na początku? Znaczy, kto ją narzucił pierwszemu urodzonemu ateiście? :D

Śr cze 02, 2010 9:27

Wiara wzięła się z podstawowych ludzkich instynktów. Takich jak strach. Nie od dziś też wiadomo, że religia żeruje na niewiedzy. Tam gdzie brakuje logicznego wytłumaczenia łatwo jest upchnąć jakąś metafizyczną celowość i podciągnąć naukową dziurę pod Boga. To tak w skrócie odnośnie pochodzenia tego zjawiska. Oczywiście wiara ewoluuje, to też w pewnym momencie stała się świetnym narzędziem manipulacji.

Śr cze 02, 2010 9:52

Nihil: opisujesz rzeczywistość z punktu widzenia Twojej religii (ateistycznej). I tu trudno się nie zgodzić, że Twoja religia żeruje na niewiedzy i pysze człowieka. Widać to doskonale na Twoim przykładzie - ogłaszasz jakieś nie mające wiele wspólnego z nauką Kościoła rewelacje (np. nt. grzechu pierworodnego), świadczące o Twoje niewiedzy, a jednocześnie stawiasz daleko idące tezy. które świadczą o Twoje pysze.

Czy jako osobnik, które nie chce niczego narzucać dziecku, będziesz do niego mówił (narzucanie języka), karmił (narzucanie sposobu odżywiania), uczył go mówić "dzień dobry" (narzucanie subiektywnych norm obyczajowych) oraz ubierał (narzucanie swojego gustu)?

Śr cze 02, 2010 10:56

Liam napisał(a):
Hm... a skąd wzięła się wiara na początku? Znaczy,
kto ją narzucił pierwszemu urodzonemu ateiście? :D
Pewnie na początku ateista sam odkrył jakiegoś ducha lasu czy boga wiatru (przekonał do tego samego siebie), a
potem zaczął przekonywać do tego innych.
Oczywiście nie było to wynikiem wizji jednego proroka animizmu - działo się to symultanicznie na całej ziemi.

BlueDraco napisał(a):
Widać to doskonale na Twoim przykładzie - ogłaszasz
jakieś nie mające wiele wspólnego z nauką Kościoła rewelacje (np. nt. grzechu pierworodnego),
świadczące o Twoje niewiedzy, a jednocześnie stawiasz daleko idące tezy.
które świadczą o Twoje pysze.
Wytłumacz więc tym, którzy tego nie wiedzą: jak ma się grzech pierworodny do POTRZEBY chrztu niemowląt.

(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.

Śr cze 02, 2010 11:04
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 530 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 36  Następna strona