Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 25, 2025 15:40

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 143 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 10  Następna strona
 Wokół doktryn, czyli nasze spojrzenia na religie i wyznania 
Autor Wiadomość
Post Re: Wokół doktryn, czyli nasze spojrzenia na religie i wyzna
aRKU ja nie amm nic do Wicca. po prostu wolę jeden system niz mieszanie kilku. Wicca je miesza. Wiem, bo kiedyś chciałam byc Wiccanką i sporo kontaktów miałąm z wiccanami oraz przeczytalam wszystko co się dało o Wicca. Ta wiara opiera się na dawnych wiarach pogańskich, jednak jest to mix różnych tradycji. Z tego co pamiętam nawet modlitwy mozna było wznosić do Boga i bogini ale mozna było im nadawac takze imiona dawnych bóstw mitycznych.W Kręgu, z którym miałam kontakt, były dwie dziewczyny oddajace cześć Hekate i Zeusowi, chłopak od Odyna i Freyi oraz ktoś od Izydy i Ozyrysa. Teraz bardziej się to klaruje i coraz rzadziej się odnosi do imion bogów.
Wicca jednak została skonstruowana pzrez Gardnera na podstawie dawnych tradycji od Celtów popzrez Germnanów, Słowian i innych kultur pogańskiech. Więc jest to mix.

Rodzimowiercy natomiast wywodzą swój kult tylko z kultów Słowiańskich. oczywiscie też są tu nowości i dopasowania do czasów dzisiejszych. Zresztą jak pewnie wiesz, o kulturze Słowiańskiej wiemy sporo ale nie aż tak wiele jak np o kulturze grzeckiej czy Rzymskiej. Mimo to Rodzimowiercy opieraja się na linii i tradycji Słowian. Druidyzm opiera się na mitologii Celtyckiej a Germański wiadomo.
Dlatego osobiście wolę te tradycyjne pogańskie czy raczej neopogańskie kulty, niz Wicca, która jest sztucznym tworem od początku stworzonym pzrez człowieka - Gardnera. Wicca opiera się na kilku systemach pogańśkich plus kilku systemach magicznych. Nie opiera się np tylko o magię germańską ale łaczy ją z celtycką, szmańską i stradycyjnym czarostwem europejskim.
Dlatego włąśnie zwróciłam wcześnoiej uwagę, ze nie jest ona czarostwem a magią (większość jej praktyk). Czarostwo jest blizsze szmanizmowi i opiera się w duzej mierze na korzystaniu z pomocy duchów oraz na leczeniu naturalnym. Ziołolecznitwo łączy się z kontaktem z duchami przodków i duchami natury. Wicca natomiast skupia się na rytuałach magicznych, niestety nie zawsze dotyczących tzw białej magii, o czym nawet wielu wiccan nie wie.
Wiem, ze teraz wielu młodych ludzi szukajac dla siebie drogi duchowej wchodzi włąśnie w Wicca, bo jest ona popularna i sporo literatury na jej temat jest. Wielu młodych ludzi też pogaństwo od razu kojarzy z wicca i określa samych siebie Wiccanami, po przeczytaniu jakis stron z magią wicca lub czarostwem belladonny, któa z tradycyjnym czarostwem niewiel ma wspólnego.

Co do Inkwizycji, jakie ma znaczenie czy zamordowała 100 czy 10 00000 osób, skoro skalała się krwią niewinnych i zafundowłąa im wątpliwą rozrywkę w postaci tortur tak wymyślnych, ze sam szatan wiele mógłby się nauczyć?
Z zachowanych dokumentów bardzo jasno wynika, ze ofiarą inkwizycji padały głównie kobiety z nizin społecznych, zajmujace się ziołolecznictwem oraz akuszerki. Były to kobiety należące do KK. Często ofiarą inkwizycji padały też osoby niewinne, które "życzliwy" sąsiad wydał za czary. A prawda byłą taka, ze jedna z kar inkwizycyjnych była konfiskata majatku z czego pewien proscent szedł dla osoby, która to zgłosiła. Tak więc często w ten sposób rozwiazywano konflikty sąsiedzkie. Inkwizycja jednak nie dochodizła prawdy tylko torturami wymuszała przyznanie się do winy.
Uwierz, na takich torturach przyznałbyś się do tego, ze jesteś osłem w ludzkiej skórze, w dodatku pochodzącycm z Marsa, a co dopiero do uprawiania magii i latania na sabat.
Latanie na sabat było zresztą niczym innym jak działaniem pewnej rośliny halucynogennej rosnacej wciąż na naszych łąkach, z któej roboiono maście i kremy. Efektem ubocznym tego było wejscie w odmienny stan świadomości i uczucie lotu oraz dziwne wizje.
Poza tym co ma wspólnego dbanie o czystosć wiary z wrzucaniem wiklinowych koszy pełnych kottów na stos? Co ma wspólnego dbabnie o czystosć wiary z rzucaniem na stos matek niemowląt id zieci, co było praktykowane w Skandynawii? Co ma wspólnego dbanie o czystość wiary z naturalnymi nzamionami na skórze, które były wszak wskaźnikiem bycia lu nie czarownicą? I dlaczego w końcu ofiarami świetego Officjium padały zielarki, akuszerki, niewinne kobiety czasem meżczyźni, a magowie z wyzszych sfer, astrologowie czy alchemicy byli pod ochrona Kościoła? A w pracowniach alchemików pentagramy na podłodze gabinetów, przywołania i zajmowanie się wysoką magią ceremonialną były normą.
Historii nie zmienimy ale moze wiecej obiektywizmu. W Biblii stoi jak wół: Widzisz drzazgę w oku bliźniego a belki we własnym nie dos

Cz maja 20, 2010 14:27
Ty przede wszystkim sama nie oskarżaj innych, od tego zacznij. Ja widzę belkę w swoim, ale dostrzegam też belkę u innych. I co to ma do rzeczy w tym momencie? Nie bądz taka mądra. A jest różnica czy 100 czy 10.00000 osób, jeżeli nie widzisz, to jest coś nie tak. Te tysiące, a nawet miliony to zamordował Hitler, który wyznawal pogański kult germański, coś w tych odcieniach jak Ty. Nie wnikam w szczegóły nazewnictwa, to dłuższy temat. I po cholerę wypisujesz tutaj tyle tekstu o satanizmie? Ty najpierw usuń belkę ze swego oka, potem oskarżaj innych.

Cz maja 20, 2010 14:33
a.R.E.k. napisał(a):
Shamanka napisał(a):
:)

Wiem czym jest Faerie.
Natomiast co do Wicca mam mieszane uczucia. Wole pogaństwo wyrosłe na jakiejś tradycyjnej linii przekazu jak Rodzimowierstwo, Druidyzm, Szamanizm, Wierzenia Germańśkie

Ależ Wicca jak najbardziej jest oparta na tradycyjnej linii przekazu. Natomiast w przypadku Rodzimowierstwa nie ma takiej linii. Tzn. z tego co mi wiadomo przynajmniej, by być Rodzimowiercą nie trzeba otrzymać inicjacji.
Jeśli natomiast miałaś na myśli tę linię w formie tradycji, to Wicca nawiązuje do bardzo starych kultów, więc nie jest sztucznym, wymyślonym przez kogoś tam tworem.

Rodzimowierstwo polega na tym, że strugasz sobie figurkę z drewna, nazywasz ją według uznania albo jak Ci podadzą i ją czcisz. Kurde...Czytam tu o jawnym satanizmie, jakieś bzdury, i nikt nie reaguje... I to w poważnym tonie piszą... Fakt, trzeba poważnie przed tym ostrzegać, ale dlaczego tutaj?? I jeszcze Koscioł jest oskarżany tutaj...Nie wytrzymam...

Cz maja 20, 2010 14:38
zbanowany na stałe

A w katolicyzmie strugasz sobie maryje albo papieża polaka a potem bijesz mu pokłony jednocześnie gmerając w koralikach na sznureczku.

Cz maja 20, 2010 14:45
Krótka piłka napisał(a):
A w katolicyzmie strugasz sobie maryje albo papieża polaka a potem bijesz mu pokłony jednocześnie gmerając w koralikach na sznureczku.

Bywa i tak, ale my chociaż mamy mądre księgi zwane Biblią, od wieków, a Rodzimowierstwo polega na wymyślaniu sobie bóstw. Żadnych pism nie ma. Ale zabawne, bo ja akurat bardzo interesowałem się okresem przedchrześcijańskim i wczesnochrześcijańskim na ziemiach Polski. Czarownice, gusła i te sprawy wnikliwie badałem i mnie te czasy interesowały:) Ale nie przyszło mi do głowy aby czcić np. Świętowita albo inne bóstwo, bożka. Choć darzę szacunkiem starą tradycję przodków. Gieysztor "Mitologia słowian", Jasienica, Bruckner itd., itd. Był okres, że zajmowałem się tym ostro. Ale w celach poznawczych. Odwiedzałem nawe miejsca związane z kulturą wczesnosłowiańską, i nie tylko, także miejsca kultu pogańskiego.

Cz maja 20, 2010 14:52
Shamanka:
"Zresztą jak pewnie wiesz, o kulturze Słowiańskiej wiemy sporo..."

Otóż nieprawda. O kulturze to może i sporo, ale o religii już bardzo mało. A już o rytuałach i wierzeniach prawie nic. Większość to wymysły zapaleńców. Choć religia wlicza się do kultury, oczywiście. A wiem coś o tym bo się zagadnieniem interesowałem. I o jakiej kulturze mówimy? Przedchrześcijańskiej? O kulturze jako całości dość sporo, ale to też hipotezy.

Cz maja 20, 2010 15:14

Shamanko, miałas w takim razie do czynienia z Wicca eklektycznym. Tradycyjni wiccanie czcza swoich Bogów i nie mieszają imion. Inną sprawą jest to, że Wicca jest mieszanką różnych tradycji. Jednak to mieszanka stworzona z głową. Nie ma nic przeciwko takiemu synkretyzmowi.
DanRism, dziwię się, że moderacja nie reaguje na to, jak Ty obrażasz Rodzimowierców, tym bardziej, że nie masz takiego prawa. Kompletnie nie wiesz, na czym polega Wiara Przodków, więc o niej nie pisz. A swoje teorie związane z satanizmem zostaw lepiej na forum o teoriach spiskowych. Tam by Ci jeszcze przyklasnęli.

Cz maja 20, 2010 15:29
DanRism temat brzmi: Wokół doktryny i inne, czyli nasze spojrzenia na religie i wyznania" Dotyczy róznych religii i wyznań. Dla Ciebie pewnie anwet Islam i Judaizm to satanizm choc modlisz się do tego samego Boga co oni.

Pozwól wiec porozmawiać innym na temata tego w co i jak wierzą i dlaczego tak, oraz jakie mają stanowisko wobec innych wyznań, bez ich obrażania.
Jeśli ja mówię, ze uważam Boga Biblijnego za jedno z wielu Bóstw to wychodzi, ze obrażam Twoje uczucia religijne ale jeśli Ty moją lub innych wiarę nazywasz satanizmem to jest ok? Moze moje uczucia religijne też zostały obrażone?
Nie przyszłam tu po to by wysłuchiwać aluzji i zarzutów, ale by rzeczowo podyskutowac z innymi o wierze. Dlaczego wielu innych katolików na tym forum może rozmawiać o swojej wierze oraz o odmienności religijnej wielu osób spokojnie i rzeczowo, a Ty musizsz atakowac i obrażać?

Cz maja 20, 2010 16:17

@DanRism - proszę o zmianę tonu dyskusji, albo Twoje poty będą usuwane i polecą ostrzeżenia

Cz maja 20, 2010 16:19
Shamanka napisał(a):
DanRism temat brzmi: Wokół doktryny i inne, czyli nasze spojrzenia na religie i wyznania" Dotyczy róznych religii i wyznań. Dla Ciebie pewnie anwet Islam i Judaizm to satanizm choc modlisz się do tego samego Boga co oni.

Pozwól wiec porozmawiać innym na temata tego w co i jak wierzą i dlaczego tak, oraz jakie mają stanowisko wobec innych wyznań, bez ich obrażania.
Jeśli ja mówię, ze uważam Boga Biblijnego za jedno z wielu Bóstw to wychodzi, ze obrażam Twoje uczucia religijne ale jeśli Ty moją lub innych wiarę nazywasz satanizmem to jest ok? Moze moje uczucia religijne też zostały obrażone?
Nie przyszłam tu po to by wysłuchiwać aluzji i zarzutów, ale by rzeczowo podyskutowac z innymi o wierze. Dlaczego wielu innych katolików na tym forum może rozmawiać o swojej wierze oraz o odmienności religijnej wielu osób spokojnie i rzeczowo, a Ty musizsz atakowac i obrażać?

O jakiej Ty rzeczowości mówisz? Wybacz moje słowa, ale po tym co wyżej napisałaś może lepiej nie rozpisuj się tak obszernie, bo tylko przynosisz ujmę swoim współbraciom w wierze. Dlaczego? SWOJĄ NIEWIEDZĄ. Co islam? Jakiego tego samego Boga? Oczywiście, że uznaję to za religię opartą na kłamstwie. Do innych spraw już się nawet nie odnoszę. Powiem tylko jedno,już wielokrotnie tutaj atakowałaś katolicyzm i oskarżałaś katolików, jak śmiesz jeszcze zwracać mi uwagę. A moderator widać rozsądny człowiek. Dziwię się tylko dlaczego pozwala na takie tu pisanie. Ale niech tam, nie moja sprawa.

Pt maja 21, 2010 8:58
Kamyk napisał(a):
@DanRism - proszę o zmianę tonu dyskusji, albo Twoje poty będą usuwane i polecą ostrzeżenia

Pospieszyłem się z tym "rozsądnym człowiekiem"... Mnie zalecasz zmianę tonu??? Mnie?? Straszysz usuwaniem postów?? Jesteś chrześcijaninem?? Niesłychane... Jesteś MODERATOREM??? Kto Cię nim zrobił???

Pt maja 21, 2010 9:01
Allah po Arabsku znaczy Bóg. A Koran odnosi się do tego samego Boga, o którym mówi Biblia. Sam Koran zaś przekazał Archanioł Gabriel, (podyktował go Mahometowi).
Tak wiec na swicie istnieją trzy wielkie Reilgie czczące tego samego Boga Jahwe. Tyle, ze Islam zabrania uzywania imienia Boga i stąd mówią Allah, co właśnie znaczy Bóg.

Nie obrażam katolików, po prostu mówię jakie jest moje stanowisko wobec dogmatów chrześcijańskich, ale nie narzucam mojego światopogladu, który też był obrażany.

W tym temacie rozmawiamy o róznych religiach i wyznaniach i naszej o nich opinii. Skoro negujesz Islam jako religię opatrą na kłamstwie, choć mówiacej o tym samym Bogu, to napisz to i uzasadnij dlaczego masz taką opinię. I już.
Nie podobaja Ci sie religie neopogańskie? Napisz o tym, ale nie obrazaj ich wyznawców, nazywajac stanaistami. Nie oddają oni czci szatanowi, nie skałdają ofiar z niemowląt i nie demolują cmentarzy, nie szerzą zła, nie namawiają do mordów itd. Obrazasz ich nazywając satanistami.
Konstytucja gwarantuje prawo wolnosci sumienia i wyznania w tym kraju, a fakt, ze wyznawców KK jest najwiecej nie upoważnia ich do obrazania inncyh wyznań.

Pt maja 21, 2010 9:14
Ty potrafiłaś oskarżać katolików nawet na wątku o kopiowaniu płyt. I skończmy te przepychanki bo wiesz dobrze co mówisz i co myślisz.
Po drugie, gdyby mahometanie wierzyli w tego samego Boga, to byliby chrześcijanami, a nie nazywali nas kłamcami. Nas jak nas, ale przede wszystkim Chrystusa i apostołów. Wyjaśniam, że dla nich Chrystus nie umarł na krzyżu i nie zmartchwychwstał, a apostołowie nakłamali. Nie Archanioł Gabriel przekazał, tylko niejaki Mahomet twierdził, że archanioł przekazał. Zależnie od okoliczności i zapotrzebowań Mahometa. Znowu wykazujesz brak podstawowej wiedzy.

Pt maja 21, 2010 9:27

DanRism napisał(a):
Nie Archanioł Gabriel przekazał, tylko niejaki Mahomet twierdził, że archanioł przekazał.
Zależnie od okoliczności i zapotrzebowań Mahometa.
Znowu wykazujesz brak podstawowej wiedzy.
To ludzie Kościoła twierdzą, że Duch Święty pokierował nim w tym, a nie innym kierunku.
Czy mówią prawdę?
Można im uwierzyć, ale też można im nie wierzyć jako naukom ludzkim.
Obowiązku wierzenia tak jak ktoś mi podaje nie mam obowiązku.

Aby mieć kontakt z Bogiem należy... mieć z Nim kontakt, a nie wiedzieć jak i żadnych owoców z tego nie mieć.

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

Pt maja 21, 2010 9:37
Shamanka napisał(a):
Nie podobaja Ci sie religie neopogańskie? Napisz o tym, ale nie obrazaj ich wyznawców, nazywajac stanaistami. Nie oddają oni czci szatanowi, nie skałdają ofiar z niemowląt i nie demolują cmentarzy, nie szerzą zła, nie namawiają do mordów itd.

Religie pogańskie nawet mnie interesowały, jako aspekt kultury ludów w dawnych wiekach, ale nie zostałem neopoganinem bo to były MITY, mitologia, jak nawet mówi o tym tytuł książki "Mitologia Słowian" prof. Gieysztora. Z tymi mordami itd. też byłbym ostrożny na Twoim miejscu, bo z mordowania niemowląt w celach kultowych słynęły właśnie religie pogańskie (np.kulty kananejskie). A w co wierzysz, jakie są Twoje dogmaty? I przypomnę raz jeszcze, Hitler w imię swej ideologi-mocno podpartej pogańską religią germańską wymordował miliony ludzi. Na końcu sam sie unicestwil przez samobójstwo. Pamiętaj o tym. Faszyzm był nurtem religijnym, pogańskim, inspirowany germańską wiarą pogańską, nie chrześcijaństwem. Masz prawo, ja Ci nie zabiorę tego prawa, ale jaki masz argument, że to nie satanizm?

Pt maja 21, 2010 9:43
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 143 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 10  Następna strona