Książki traktujące o teologii
Autor |
Wiadomość |
futerror
|
 Książki traktujące o teologii
Witam wszystkich jak w tytule mam pytanie ponieważ od niedawna zacząłem się interesować, jakie dobre ksiązki polecilibyście mi na początek , traktujące raczej temat ogólnie jeśli można tak powiedzieć, lub jakich autorów? dzięki serdeczne i pozdrawiam!
|
Cz maja 20, 2010 19:56 |
|
|
|
 |
Elbrus
|
 Re: Książki traktujące o teologii
Czy to mają być książki z działu "wiara a nauka"?
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
Pt maja 21, 2010 6:07 |
|
 |
Johnny99
|
T. Węcławski "Gdzie jest Bóg?" J. Ratzinger "Wprowadzenie w Chrześcijaństwo" A.J.Heschel "Człowiek nie jest sam"
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Pt maja 21, 2010 6:50 |
|
|
|
 |
futerror
|
Elbrus napisał(a): Czy to mają być książki z działu "wiara a nauka"? powiedzmy że tak, ewentualnie wyjaśnienie dogmatów a co sądzicie o takich autorach jak tomasz z akwinu, augustyn, Tertulian? nie są zbyt "przestarzałe" ? pozdrawiam
|
Pt maja 21, 2010 7:53 |
|
 |
szumi
Moderator
|
Polecam 'Dogmatykę katolicką' W. Granata. Ewentualnie Cz. Bartnika.
_________________ Η αληθεια ελευθερωσει υμας...
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
Pt maja 21, 2010 8:04 |
|
|
|
 |
Johnny99
|
Cytuj: a co sądzicie o takich autorach jak tomasz z akwinu, augustyn, Tertulian? nie są zbyt "przestarzałe" ? Jeżeli masz otwarty umysł i umiesz czytać rozumnie (a nie "literalnie", jak automat), to na pewno nie są.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Pt maja 21, 2010 8:06 |
|
 |
white
|
A ja polecam ksiązki Ks Prof Wacława Hryniewicza, zwolennika Apokatastazy(powszechnego zbawienia).
|
Pt maja 21, 2010 8:13 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Ksiądz Hryniewicz nie jest zwolennikiem Apokatastazy. Nie w potocznym rozumieniu pustego piekła w każdym razie.
|
Pt maja 21, 2010 8:21 |
|
 |
Elbrus
|
Johny99 napisał(a): futerror napisał(a): Tertulian? nie są zbyt "przestarzałe" ? na pewno nie są. Jednak niektóre pisma Tertuliana zostały odrzucone - chyba warto byłoby zaznaczyć, że należy ich unikać (jako sprzecznych z nauką Kościoła).
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
|
Pt maja 21, 2010 8:41 |
|
 |
Johnny99
|
A czemu warto byłoby ? Nie uważam, że należy ich unikać, choć należy wiedzieć o tym, iż nie są aprobowane przez Kościół.
|
Pt maja 21, 2010 8:44 |
|
 |
Elbrus
|
Johnny99 napisał(a): A czemu warto byłoby ? Nie uważam, że należy ich unikać, choć należy wiedzieć o tym, iż nie są aprobowane przez Kościół. Kolega chyba chciał pogłębić swoją wiedzę o teologii/dogmatyce katolickiej, a nie protestanckiej czy innej. A czytać można wszystko.
|
Pt maja 21, 2010 8:47 |
|
 |
Johnny99
|
Bardzo dobrym sposobem na to jest także wiedza o tym, czego Kościół nie aprobuje  Dla przykładu - aby mieć dobre pojęcie o niektórych doktrynach chrześcijańskich, wystarczy wiedzieć, co z doktryny katolickiej negują 
|
Pt maja 21, 2010 8:51 |
|
 |
white
|
 Re:
Liam napisał(a): Ksiądz Hryniewicz nie jest zwolennikiem Apokatastazy. Nie w potocznym rozumieniu pustego piekła w każdym razie. Termin"apokatastaza"posiada szeroki wachlarz znaczeń.Używa się go w sensie soteriologicznym jak i eschatologicznym.Obydwa terminy odnoszą się do uniwersalizmu zbawienia którego zwolennikiem jest Ks Hryniewicz.
|
Pt maja 21, 2010 9:00 |
|
 |
futerror
|
dzięki za podpowiedzi  już rzuciliście jakiś "cień", chodzi mi wyłącznie o książki z którymi zgadza się kościół katolicki. Jak komuś przychodzą jeszcze jacyś autorzy do głowy to będę wdzięczny  pozdrawiam
|
Pt maja 21, 2010 17:11 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Nie polecam Orygenesa, też pisał heretycko, choć nie wszystkie dzieła, trudno jest odróżnić co jest dobre, a co złe.
Polecam:
1. Augustyn: Wyznania, Państwo Boże, Walka chrześcijańska, O życiu szczęśliwym, O Trójcy Świętej, Przeciw Akademikom, Przeciw Faustusowi.
2. Tomasz z Akwinu: Suma przeciw Poganom, O Bycie i istocie, Komentarz do ewangelii według Św. Jana, Komentarz do Sentencji Piotra Lombarda Suma teologiczna Tom: 1, ,3 9, 12.
3. Boecjusz: O pocieszeniu jakie daje Filozofia, Traktaty Teologiczne.
4. Hieronim: Komentarz do Eklezjastesa, Listy: Tom I, II
Jeżeli to łykniesz to będziesz baaaardzo zadowolony, Ja przeczytałem 6 Pozycji z tych co tu polecam, a te co nie przeczytałem a są wymienione, to wiem, że są dobre, bo machnąłem je fragmentami, albo są kontynuacją innego dzieła jak np: Listy Św Hieronima.
|
So maja 29, 2010 16:16 |
|
|
|