Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 18, 2025 23:33

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
 Jak sie ma religia Katolicka do wiary Chrzescijanskiej?? 
Autor Wiadomość

Post Re:
ToMu napisał(a):
Świat nie stoi w miejscu. Przez 2000 lat wiele się zmieniło - w Kościele negatywnym przejawem tych zmian, rezultatem konfliktów, są podziały, pozostałe do dzisiaj. Ale prawdą jest - jedynym, który może powiedzieć o ciągłości i sukcesji apostolskiej od początku do dzisiaj jest Kościół katolicki.
Czyli jedynym problemem Kościoła był Luter i późniejsze herezje?
ToMu napisał(a):
A że takie kwestie jak liturgia(...)

Wartość Kościoła polega również na jego różnorodności. Różne zgromadzenia, zakony, różne formy modlitwy, różne nabożeństwa. Tak, poszczególne kościoły partykularne - diecezji, kraje - różnią się, bo gromadzą ludzi różnych środowisk, narodowości, kultur. Łączący jest mianownik - Bóg, wiara, Jezus.
Jeśli dla kogoś liturgia i modlitwy są tak znaczące, to nic dziwnego że pojawiły się podziały.

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

Pt maja 21, 2010 10:11

Post Re: Jak sie ma religia Katolicka do wiary Chrzescijanskiej??
Cytuj:
Kościół nie wszystko wyniósł z Biblii

Raczej należy pytać, co Biblia wyniosła z Kościoła - bo Kościół był wcześniej.. przynajmniej NT.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pt maja 21, 2010 10:15
Gnoza chrześcijańska wywodzi się od pierwszych chrześcijan. Rozłam nastąpił między Piotrem a Szymonem i Pawłem, gdzie po zaciętych sporach i walkach zwolennicy Piotra zyskali większe wpływy, dajac podwaliny pdo KK. Chrześcijańscy gnostycy wciaż zachowali dawna linię pzrekazu i czytsośc nauk Jezusa. Nie odrzucili też, tak jak Katolicy ewangelii, znanych dziś jako gnostyczne.
Zauważ, ze są one niejednokrotnie z czasów Jezusa, gdy tymczasem NT to ewangeleie spisane blisko 100 lat po smierci Jezusa i przez osoby, które zebrały w całosć to co usłyszały od tych czy owych. Bodajze mateusz dodatkowo wplótwł w swoję ewangelię wpływy egipskie (Gwiazda Betlejemska i okres jje pojaweienia się to nic innyge jakdzisiejszy Syriusz, wówacz Gwiazda Izydy w Egipcie, a 3 mędrców to 3 gwiazdy z pasa Oriona. Sprytnie wpleciony mit, głosno wówczas o tym było, tym bardziej, ze chrześcijaństwo włąśnie pzrejmowało siatynie Izydy a ją samą ocaliło jedynie to, ze pzredstawiano ja z małym Horusem wiec posągi idealnie się nadawały na posągi Maryjne. Zmieniono imię i było ok.

Tak wiec Katolicyzm nie jest jednyną linią przekazu wywodzącą się od pierwszych chrzescijań, a do tego mocno zmienioną.

Pt maja 21, 2010 10:43
Johnny99 napisał(a):
Cytuj:
Kościół nie wszystko wyniósł z Biblii

Raczej należy pytać, co Biblia wyniosła z Kościoła - bo Kościół był wcześniej.. przynajmniej NT.

O czym ty piszesz<szok>

To znaczy, ze Kosciół stworzył Bibilię?? Bo, ze NT to wiem, a dokłądniej uznał sobie co będzie dobre a co się politycznie nie nadaje.
Ale Stary Testament to świeta Ksiega Żydów, Był na długo zanim komukolwiek śniło się o instytucji Koscioła.
Niedługo sie dowiemy, ze KOściół był na początklu a dopiero potem Bóg łaskawie stworzył Adama I Ewę by Kosciół miał wiernych.

Pt maja 21, 2010 10:45

Cytuj:
O czym ty piszesz<szok>

Mógłbym zapytać o to samo, bo to, co napisałaś wyżej jest kompletnie ahistoryczne.. i dowodzi, że, wbrew własnym deklaracjom, nie dołożyłaś żadnych starań by dokładnie zbadać sprawę. Cóż, nie mój problem.

Cytuj:
To znaczy, ze Kosciół stworzył Bibilię??

A co, z nieba spadła ?

Cytuj:
Bo, ze NT to wiem, a dokłądniej uznał sobie co będzie dobre a co się politycznie nie nadaje.

Woow, antyklerykalizm zawsze robił na mnie ogromne wrażenie. Oczywiście, gnostycy niczego nie zmieniali.. no, bo to gnostycy, a gnostycy nie zmieniają. Tak i już !

Cytuj:
Ale Stary Testament to świeta Ksiega Żydów, Był na długo zanim komukolwiek śniło się o instytucji Koscioła.
Niedługo sie dowiemy, ze KOściół był na początklu a dopiero potem Bóg łaskawie stworzył Adama I Ewę by Kosciół miał wiernych.

Sama zacytowałaś to, co napisałem, a napisałem "przynajmniej NT", więc się łaskawie uspokój. Twoje negatywne emocje naprawdę nie robią na mnie wrażenia.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pt maja 21, 2010 10:50

Johnny99 napisał(a):
Sama zacytowałaś to, co napisałem, a napisałem "przynajmniej NT", więc się łaskawie uspokój.
Twoim zdaniem "przynajmniej" co może oznaczać?
Przecież żydzi nie uznają deuterokanonicznych, ale Kościół posiadał je od początku,
czyli czy żydzi greccy są niejako protoplastami chrześcijańskimi? Jak to należy rozumieć?

(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.

Pt maja 21, 2010 10:57

O czym Ty piszesz ?

Pt maja 21, 2010 11:00

Johnny99 napisał(a):
O czym Ty piszesz ?
Deuterokanon ST, a o czym innym mógłbym mówić?

(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.

Pt maja 21, 2010 11:02
Johnny99 napisał(a):
Cytuj:
ch starań by dokładnie zbadać sprawę. Cóż, nie mój problem.

Cytuj:
To znaczy, ze Kosciół stworzył Bibilię??

A co, z nieba spadła ?

OOOOO to ciekawe, bo ja myślałąm, ze Biblia jest święta księgą pisana pzrez proroków (Nie ojców Koscioła a żydowskich proroków) pod natchnieniem Boga. Co więcej żyłam w pzrekonaniu, ze Biblia jest zbiorem praw, nie tylko religijnych, ale też świeckich, narodu żydowkiego. Zbiorem poezji żydowskiej, zasad wiary, historii narodu zydowskiego. I pzrede wszystkim jest Świętą Ksiegą Judaizmu i Chrześcijaństwa (tu z dodatekiem NT).

Nie wiedziałam też, ze Kościół był juz u początków narodu żydowskiego, stworzył Thorę itd, itp.

Pt maja 21, 2010 11:23

Szamanko sama przyznajesz ze Biblia jest SWIETA KSIEGA .

Pt maja 21, 2010 11:44
Uważana za świętę ksiegę, co nie znaczy, zę stworzy ja Kościół. Zgodzę się, ze Kosciół stworzył NT na polecenie cesarza Konstantyna. Ale Bibilia to nie NT, on dopiwro do czasu powstania został pzrez chrześcijań do Biblii dodany. Nie Kościół ją stworzył.

Pt maja 21, 2010 12:00

Historia kosciola katolickiego jest znana wiec nie bede sie ponownie rozpisywal ale wspomne ze mordowano, gwalcono , palono na stosie , i pedofilia czy wspolzycie sexualne z dziewczynkami w bardzo mlodym wieku co to mialo wspolnego z modlitwa ??? kosciol katolicki przetrwal tyle lat dzieki terrorowi , zaklamanej doktrynie wiary i manipulacji wprowadzi obrzedy poganskie jak np. relikwie czy wswiecanie ludzi przez ludzi od ktorych Biblia sie calkowicie odcina i jak rowniez ostrzega ze pod plaszczykiem wiary na tronach zlotych i zlotych szatach beda zasiadac faryzeusze wprowadzajacych w blad wiernych chrzescijan czy to nie ma miejsca w kosciele katolickim??
Czy kosciol katolicki nie zostal opanowany przez szatana..... ???

So maja 22, 2010 9:52

Shamanka napisał(a):
Uważana za świętę ksiegę, co nie znaczy, zę stworzy ja Kościół. Zgodzę się, ze Kosciół stworzył NT na polecenie cesarza Konstantyna. Ale Bibilia to nie NT, on dopiwro do czasu powstania został przez chrześcijań do Biblii dodany. Nie Kościół ją stworzył.

Oczywiscie masz racje ....dzisiaj kosciol probuje sobie przywlaszczyc wszystko ... najchetniej ze to on jeszcze decyduje o zyciu i smierci...... dlatego coraz wiecej ludzi odchodzi od tej doktryny klamstw .....

So maja 22, 2010 9:55
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2