Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 10, 2025 21:00

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 143 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następna strona
 Wokół doktryn, czyli nasze spojrzenia na religie i wyznania 
Autor Wiadomość
Post Re: Wokół doktryn, czyli nasze spojrzenia na religie i wyzna
Wróżbiarstwo z Tarota i naciąganie w Ezo TV to sie zgodzę :D

Co do Wicca sie nie zgodze, bo to nie wyznawcy diabł tylko Boga i Bogini.

Ja zaś też juz nie szukam bo Wiem i Rozumiem. I nie jestem wyznawczynią wicca, stanistką czy pania z EZOtV.

Pt maja 21, 2010 15:12
Elbrus napisał(a):
Elbrus napisał(a):
ewangelik
Właściwie chodziło mi o ewangelikała - pomyłka.
DanRism napisał(a):
Zaprzeczają tylko temu organizacje założone przez fałszywych proroków, porównaj historię i doktryny np. Świadków Jehowy i Mormonów, albo Adwentystów. Te same, wręcz identyczne zarzuty wobec KK. Dlaczego nie są zatem razem?
Jeśli ktoś nie zna ich nauk, to skąd ma wiedzieć?
Podstawowe róznice:
- adwentyści wierzą, że Jezus jest Bogiem
- świadkowie Jehowy, że Jezus nie jest Bogiem
- mormoni wierzą w 3 Bogów - Ojca, Syna i Ducha
Ponadto nie uznają zasady sola scriptura - w tradycyjnym tego słowa znaczeniu.
DanRism napisał(a):
Co do bożków to masz rację. Chrystus i za nim Apostołowie mówili o bałwochwalstwie,
ale nie chodziło tam o obrazy religijne albo figurki,
jak zwodniczo wmawiają sekciaze
- czy uważasz biskupów luterańskich za sekciarzy?
- dlaczego te nauki są zwodnicze?
DanRism napisał(a):
Chyba, że figurka pogańskiego bożka.
A jeśli ktoś miałby figurkę Boga Ojca i się jej kłaniał i modlił przed nią.
Dlaczego nie mozna uznać tego za bałwochwalstwo?

Uff.. Już miałem odchodzić od netu, ale dobrze, odpowiem jeszcze na to.
Wybacz, ale nie będę się rozwijał, dużo by pisać. Mormoni nie tylko w trzech bogów wierzą, oni przede wszystkim wierzą, że było wielu bogów i każdy jest zrodzony z poprzedniego, a np. Jezus narodził się z męża Maryji który był bogiem, który stał się człowiekiem i...dopowiedz sobie bo nawet nie chcę już tutaj tych obrazobórczych tekstów podawać. Najkrócej- wszystkie te wyznania (nie tylko te) głoszą podstawowy ten sam zarzut wobec Kościoła Katolickiego, precyzyjniej -już wobec wczesnych chrześcijan. Ten zarzut jest taki, że w/g założycieli tych sekt, a potem w/g już doktryny, wczesny Kościół sprzeniewierzył się Biblii i Jezusowi, popadł w całkowicie fałszywe nauki i praktyki i wlaściwie przestał być Kościołem. Dopiero kilkaset lat pózniej, a nawet tysiąc kilkaset lat pózniej pojawił się prorok i odnowił prawdziwe chrześcijaństwo. Oczywiście ten prorok to założyciel każdego z tych wyznań, każde wyznanie ma innego "prawdziwego proroka" i jest tylko "prawdziwym Kościołem". Powyższe treści są takie same u wszystkich sekt antykatolickich, tych od fałszywych proroków.
Coż... Pozwól, że nie wypowiem się dużo na temat luteran. Dlaczego? Dlatego, że byli oni kiedyś w Kościele Powszechnym, tym od Apostolów, ale potem się odłączyli, za sprawą Lutra, byłego zakonnika katolickiego. Ale sądze, że kiedyś się połączymy. Tak, są sektą, ale nie w tym najgorszym znaczeniu, bo pojęcie `sekta` nie musi być tylko negatywne, to po prostu odłam. Kiedyś były protestant powiedział fajne zdanie: "Protestanci nieustannie czytają menu, a katolicy spożywają danie". Chodzi o to, że protestant czyta i czyta Biblię ale nie spożywa Ciała i Krwi Chrystua, i nie ma Eucharystii. Katolik może mniej czyta ale uczestniczy w Przeistoczeniu, w Eucharystii. Oczywiście wielu też czyta. Msza św. jest przesiąknięta Pismem.
Co do figurek. Czasem jest przesada, ale pamiętaj, że te obrazy i figury są ściśle związane z Bogiem Jezusa Chrystusa i wiarą chrześcijańską. Nie z obcymi bóstwami. A te nauki są zwodnicze bo głoszą fałsz i ODWODZĄ OD KOŚCIOŁA CHRYSTUSOWEGO, przez Niego zalożonego.

Pt maja 21, 2010 15:32
Shamanka napisał(a):
Wróżbiarstwo z Tarota i naciąganie w Ezo TV to sie zgodzę :D

Co do Wicca sie nie zgodze, bo to nie wyznawcy diabł tylko Boga i Bogini.

Ja zaś też juz nie szukam bo Wiem i Rozumiem. I nie jestem wyznawczynią wicca, stanistką czy pania z EZOtV.

Hah... Jakiego Boga i jakiej Bogini?
Ezo TV to nie tylko gangsterka duchowa, to wręcz gangsterka finansowa, w żywe oczy.

Pt maja 21, 2010 15:35

DanRism napisał(a):
Kiedyś były protestant powiedział fajne zdanie:
Czy ten były protestant to Scott Hahn?
DanRism napisał(a):
"Protestanci nieustannie czytają menu, a katolicy spożywają danie".
Chodzi o to, że protestant czyta i czyta Biblię ale
nie spożywa Ciała i Krwi Chrystua, i nie ma Eucharystii.
Eucharystię ma większość wspólnot chrześcijańskich - w tym wiele sekt.
Fizyczne ciało Chrystusa spożywają także luteranie - jeśli nie wiedziałeś, to już teraz wiesz.
DanRism napisał(a):
Co do figurek. Czasem jest przesada, ale pamiętaj, że
te obrazy i figury są ściśle związane z Bogiem Jezusa Chrystusa i wiarą chrześcijańską.
Nie z obcymi bóstwami.
A wziąwszy je z ich rąk nakazał je przetopić i uczynić z tego posąg cielca ulany z metalu.
I powiedzieli: Izraelu, oto bóg twój, który cię wyprowadził z ziemi egipskiej.
(Wj 32:4)
I proszę nie gadać głupot, że Izraelici naprawdę myśleli, że złoty posąg był traktowany jako fizyczny bóg.
Wystarczy spytać pogan o ich idloi - odpowiedzą stanowczo, że tak nie jest.

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

Ostatnio edytowano Pt maja 21, 2010 15:45 przez Elbrus, łącznie edytowano 1 raz

Pt maja 21, 2010 15:43
W zasadzie nie wiem jak tam jest bo nie byłąm w tej TV, raz na youtubie widzialam program z jakąś wróżką, nie widziałam zadengo profgramu w EZO Tv wiec trudno mi się ustosunkować

Pt maja 21, 2010 15:44
No Ty chyba Elbrus się naćpałeś... Przytaczasz cytat z Wj na poparcie tezy, że katolicy czczą pogańskie bożki? To ja też zrobię sobie żyrafę z drewna i powiem: `Oto bóg który stworzyl swiat`. I co, to będzie odniesienie do Boga Izraela?? Powtarzasz głupstwa za świadkami Jehowy i innymi paraprotestantami, np. neofitami u adwentystów. Opamiętaj się. A przy okazji, właśnie! Wszystkie te sekty łączy jeszcze jedna główna cecha, brak szacunku dla Matki Bożej, dla Matki Chrystusa. Kiedyś jedna adwentystka mało mnie nie pobiła jak zeszliśmy na temat postaci Maryji. Oni nie tylko ją lekceważą, oni wręcz pałają złością do Niej. Taki jest efekt zgubnych nauk. Idę.

Pt maja 21, 2010 15:52

DanRism napisał(a):

Imiona Bogów są zakryte przed nieinicjowanymi. Sarkazm w swojej wypowiedzi mogłeś sobie darować. Radzę Ci doczytać czym jest satanizm i czym jest Wicca.
I nie życzę sobie, żebyś nadal obrażał religię, która jest mi bliska.

Pt maja 21, 2010 15:55
Shamanka napisał(a):
W zasadzie nie wiem jak tam jest bo nie byłąm w tej TV, raz na youtubie widzialam program z jakąś wróżką, nie widziałam zadengo profgramu w EZO Tv wiec trudno mi się ustosunkować

Ja niestety mam to na swojej kablówce. Ale mam zamiar zgłosić że sobie nie życzę. I miałem okazję się zapoznać z tym. Nie wiedziałem czy śmiać się czy płakać. Jak można płacic 5 zł za minutę i wysłuchiwać tych bredni od rożnych dyżurujących tam kobiet. Po prostu włosy mi dęba stawały. Na całym ciele.

Pt maja 21, 2010 15:55
a.R.E.k. napisał(a):
DanRism napisał(a):

Imiona Bogów są zakryte przed nieinicjowanymi. Sarkazm w swojej wypowiedzi mogłeś sobie darować. Radzę Ci doczytać czym jest satanizm i czym jest Wicca.
I nie życzę sobie, żebyś nadal obrażał religię, która jest mi bliska.

Imiona "bogów" czyli sił demonicznych. Poczytaj wyznania Jana Witolda Suligi, niegdyś naczelnego okultysty Polski. Ma profil np. na Golden Line, tam ma odnośnik do swojej strony. Miał takie doświadczenia, że drzewa miały imiona, widział postacie z bajek. Szukał ratunku i nikt mu pomóc nie umiał. Ja nie obrażam, ja STWIERDZAM FAKTY. Jak poszedł do spowiedzi to ksiądz z przerażeniem z konfesjonału wyskoczył, wyczuł że Suliga ma zespół sił demonicznych w sobie.

Pt maja 21, 2010 16:00

DanRism napisał(a):
To ja też zrobię sobie żyrafę z drewna i powiem: `Oto bóg który stworzyl swiat`. I co, to będzie odniesienie do Boga Izraela??
Zapytaj się jakiegoś rabina, uczonego w Piśmie - co by zrobił z tobą Mojżesz,
gdybyś czcił żyrfę (lub cokolwiek - nawet mężczyznę) jako wizerunek Boga.
DanRism napisał(a):
A przy okazji, właśnie! Wszystkie te sekty łączy jeszcze jedna główna cecha, brak szacunku dla Matki Bożej, dla Matki Chrystusa. Kiedyś jedna adwentystka mało mnie nie pobiła jak zeszliśmy na temat postaci Maryji. Oni nie tylko ją lekceważą, oni wręcz pałają złością do Niej. Taki jest efekt zgubnych nauk.
Prawdziwy protestant otacza szacunkiem Marię - matkę Jezusa.
Przesadna cześć nie jest wyrazem szacunku dla Maryji, ale braku szacunku dla Boga.
DanRism napisał(a):
Powtarzasz głupstwa za świadkami Jehowy i innymi paraprotestantami, np. neofitami u adwentystów. Opamiętaj się.
A ty powtarzasz jakieś brednie z poradnika pierwszej pomocy (dla apologetyków).
Nie mam ci tego za złe. To nie twoja wina.
//a ja nie powtarzam za śj, bo nie wiem czego oni uczą
//za protestantami też nie - staram się myśleć samodzielnie

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

Pt maja 21, 2010 16:07

DanRism napisał(a):
Imiona "bogów" czyli sił demonicznych.

Demony to nie Bogowie. Musisz douczyć się terminologii. Dyskusja na ten temat z Tobą nie ma sensu, jednak jeśli nadal będziesz wypowiadać się o pogaństwie i Bogach w sposób obraźliwy, na pewno napiszę do moderacji.

Pt maja 21, 2010 16:58
A ja Cię poprę. Mieliśmy dyskutować o swoich wierzeniach a nie się obrażać nawzajem. Ja się jeszcze chciałem dowiedzieć czym są te serwitory o których wspomniała Shamanka i w ogóle fascynuje mnie jej porównanie Boga do obrazka z puzzli. Jazgotu że to niezgodne z nauką KK nie potrzeba, bo to raczej oczywiste. :D

Pt maja 21, 2010 17:41
Liam serwitory to po prostu myślokształty.
Serwitory to jedna z technik magii chaosu. Są one bytami astralnymi powoływanymi do wykonywania określonych zadań. Istnieją jako część swego twórcy, materializacja jego pragnień i żądz. Nie mają własnej świadomości chyba, że taka zostanie im dana od twórcy. Serwitory powołujemy kiedy zwykła sigilizacja nie przynosi efektów lub jest z jakiegoś powodu niemożliwa. Tworzenie serwitora zaczynamy od zaplanowania jak ma on wyglądać, co robić, ile czasu ma istnieć, skąd ma pobierać energię oraz wyznaczamy "mieszkanie" dla niego w jakimś materialnym przedmiocie. Następnie gromadzimy energię potrzebną do naładowania przywołańca; są na to dwa sposoby: rytuał bądź sigilizacja. Po tym następuje procedura uruchomienia (aktywacja serwitora). Na zakończenie warto odprawić jakiś rytuał oczyszczenia, może to być Mniejszy Rytuał Pentagramu lub inne dowolne zaklęcie odpędzające.

Niebezpieczeństwa związane z tworzeniem serwitorów:

Serwitor może uzyskać samoświadomość jeśli będzie istniał zbyt długo i nie zostanie mu zaprogramowana procedura autodestrukcji. W przypadku serwitorów powołanych do walki należy zaimplementować im przy tworzeniu całkowity zakaz atakowania twórcy oraz nakaz samozniszczenia w przypadku próby jakiejkolwiek zewnętrznej ingerencji innego maga w powołany przez nas byt.
(http://pl.wikipedia.org/wiki/Serwitor)

Obecnie Serwitory utozsamia sie z typowymi mysloksztaltami, czyli istotami stworzonymi z myśli. Serwitory są pwooływane do celów magicznych, jednak mogą pojawic sie samoczynnie, np gdy jakaś grupa silnie wierzy np w to, ze jakieś drzewo to bóstwo, to z czasem energia ich wiary jest tak silna, że w sferze astralnej moze powołać taka istotę do życia. Będzie ona miała nie tylko cechy ale i umeijetnosci jakimi obdarzyli ja wierzący.

A Bóg jako obraz z puzzli... To takie porównanie wzięło mi się jak tłumaczyłam dziecku kim jest Bóg i czym jest Iskra Boza w nas. :)

Pt maja 21, 2010 18:44
a.R.E.k. napisał(a):
DanRism napisał(a):
Imiona "bogów" czyli sił demonicznych.

Demony to nie Bogowie. Musisz douczyć się terminologii. Dyskusja na ten temat z Tobą nie ma sensu, jednak jeśli nadal będziesz wypowiadać się o pogaństwie i Bogach w sposób obraźliwy, na pewno napiszę do moderacji.

O jakich bogach mówisz? O bytach demonicznych. Gdyby Moderacja była rozsądna wyrzuciłaby te bazgroły natychmiast. A nie mnie będziesz zgłaszal do moderacji. Co to w ogóle jest, kto na to pozwala, jeszcze raz pytam?? Przeciez tutaj jawny satanizm reklamują, ludzie! To portal katolicki? A jeżeli moje wpisy usuną i mnie bedą zwracać uwagę, natychmiast się stąd wypisuję.

Pt maja 21, 2010 18:49
Elbrus, jak coś ćpasz to do specjalisty.Więcej na tym poziomie dyskutował z Tobą nie będę. Do książek!

Pt maja 21, 2010 18:52
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 143 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następna strona