| Autor |
Wiadomość |
|
Metalik
|
 SPRAWA MEDJUGORIA
Widziałem ostatnio w tv.Puls program o Medjugorie.Postanowiłem poszukać czegoś na ten temat i trafiłem na ciekawe artykuły na tej stronie:
http://www.mateusz.pl/czytelnia/ck-mwk.htm
Jaka jest wasza opinia?
|
| N mar 06, 2005 15:46 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Najwięcej informacji możesz uzyskać:
www.medjugorje.hr
na stronach:
www.voxdomini.com.pl
W Polsce zostało wydanych mnóstwo książek o Medjugorje, przez wydawnictwo:Wspólnota Królowej Pokoju przy kościele Księży Pijarów w Krakowie
www.medziugorje.pl
Zaprezentowany przez Ciebie artykuł jest dziełem oponentów objawień i zawiera masę nieścisłości, niedomowień, nadinterpretacji.
|
| N mar 06, 2005 22:32 |
|
 |
|
Agniulka
|
Na apologetyce katolika jest cała dyskusja obu stron.
Dla mnie jeden argument jest wystarczający:
Jeżeli prawdą jest informacja, że rzekomo Matka Boża kazała zakonnikowi, który był duszpasterzem "widzących" przeciwstawić się decyzji o przeniesieniu go w inne miejsce, JEŻELI to jest prawdziwa informacja, to NA PEWNO nie pochodzi to od Boga - to nie jest moja prywatna opinia, ale również wykładowcy z teologii fundamentalnej którego zapytałam przy okazji tematu rozróżniania objawień
_________________ TE DEUM LAUDAMUS !
|
| N mar 06, 2005 22:49 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Rzecz w tym, że ta informacja jest jedną z nieprawdziwych, podobnie jak "list Iwana do biskupa", sprawa określania terminu zakończenia objawień i tajemnic.
Objawieni trwają już od 24.06.1981r i literatury:książek, gazet, periodyków jest tak dużo, że można zweryfikować informacje podane w artykule.
Przez lata pielgrzymowało już miliony ludzi z całego świata.
Znana jest powszechnie bardzo przychylna postawa JP II wobec objawień, który przyjmował wizjonerów i otrzymywał za ich pośrednictwem słowa Matki Bożej skierowane do niego.
Matko Boża nazywa JP II "Ukochanym Synem wybranym na ten czas łaski dla świata" i systematycznie prosi o modlitwę za niego.
Odnośnie biskupa: Matka Boska powiedziała dzieciom, że lepiej żeby nie wykonały jakiejś Jej prośby, niżby miały się sprzeciwić woli biskupa: posłuszeństwo na pierwszym miejscu.
|
| N mar 06, 2005 23:06 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Zarzut: "wszystkie religie są równe"-
Czwartek 1.X.1981r.
Na pytanie - Czy wszystkie religie są równe?
"Wyznawcy wszystkich religii są równi przed Bogiem. Bóg panuje nad każdą religią jak władca nad swym królestwem. Nie wszystkie religie na świecie są takie same, gdyż ludzie nie podporządkowują się przykazaniom Bożym w taki sam sposób. Odrzucają je i oczerniają".
- Czy wszystkie kościoły są takie same?
"W niektórych ludzie bardziej modlą się do Boga, w innych mniej. To zależy od księży, którzy prowadzą modlitwy, to zależy także od wpływu, jaki mają".
1985r - do księdza katolickiego, bezradnego wobec uzdrowienia prawosławnego dziecka.
"Powiedz temu księdzu, powiedz wszystkim, że to wy jesteście podzieleni na ziemi. Muzułmanie i prawosławni, z tego samego tytułu co katolicy, są równi przed moim Synem. Oczywiście, wszystkie religie nie są sobie równe, ale wszyscy ludzie są równi przed Bogiem, jak mówi św. Paweł. Nie wystarczy należeć do Kościoła Katolickiego, aby zostac zbawionym, trzeba szanowac Boże przykazania i postępować zgodnie ze swym sumieniem. Ci, którzy nie są katolikami, niemniej w tym samym stopniu są stworzeniami uczynionymi na obraz Boga i przeznaczonymi do tego, by pewnego dnia powrócić do domu Ojca. Zbawienie jest dane każdemu bez wyjątku. Potępieni zostają tylko ci, którzy dobrowolnie odrzucają Boga. Komu zostało wiele dane (katolikom), od tego będzie wiele wymagane.
Tylko sam Bóg w swej niezmierzonej sprawiedliwości określa stopień odpowiedzialności i wydaje sąd".
1983r - na temat uzdrowień:
"Ja nie mogę uzdrawiać. Tylko Bóg uzdrawia. Módlcie się. Bedę się modliła z wami. Wierzcie głęboko. Pośćcie, czyńcie pokutę. Będę wam pomagać ile w mojej mocy. Bóg wszystkim przychodzi z pomocą. Ja nie jestem Bogiem. Potrzebuję jako pomocy waszych ofiar i waszych modlitw".
Wtorek 31.08.1982r o łaskach:
"Nie dysponuję wszystkimi łaskami. Otrzymuję od Boga to, co uzyskam modlitwą. Bóg mi całkowicie ufa. Szczególnie strzegę tych, którzy są Mi poświęceni".
29.08.1982r - na temat objawień, które podzieliły księży w Hercegowinie:
"Nie chciałam waszego podziału. Przeciwnie, pragnę, aby między wami była jedność. Wiecie, że jestem Królową Pokoju. Jeśli chcecie praktycznej rady:jestem Matką, która wyszła z ludu; nie mogę nic zrobić bez pomocy Boga. Ja także muszę się modlić, tak samo jak wy. Dlatego mogę wam tylko powtarzać:módlcie się, pośćcie, czyńcie pokutę i pomagajcie słabym".
Biskup.
Kiedy biskup wprowadził zakazy, Matka Boża powiedziała, aby byli mu posłuszni i prosiła:
"Niech młodzi ludzie w grupie modlitewnej poszczą i modlą się za biskupa" - maj 1983r.
"Nie mniej niż połowa waszych modlitw i ofiar powinna być poświęcona w intencji biskupa i odpowiedzialnych za Kościół".
W listopadzie, grudniu 1983r, trzy razy Matka Boża zaprosiła grupę modlitwną do postu 3 razy w tygodniu w intencji biskupa.
|
| Pn mar 07, 2005 9:12 |
|
|
|
 |
|
Gość
|
Czy Matka Boża może mieć zdanie niezgodne z nauczaniem Chrystusa?
Cytuj: "Powiedz temu księdzu, powiedz wszystkim, że to wy jesteście podzieleni na ziemi. Muzułmanie i prawosławni, z tego samego tytułu co katolicy, są równi przed moim Synem. To zdanie nie jest chyba zgodne z nauczaniem Chrystusa, który przecież mówił: Cytuj: "Zaprawdę, zaprawdę powiadam ci, jeśli się ktoś nie narodzi z wody i z Ducha, nie może wejść do królestwa Bożego." [J 3,5] "Kto wierzy w Niego, nie podlega potępieniu; a kto nie wierzy, już został potępiony, bo nie uwierzył w imię Jednorodzonego Syna Bożego" [J 3,18]
A więc coś z tym Medjugorie nie tak.
|
| Pn mar 07, 2005 14:34 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Czy słowa Chrystusa "Mam też inne owce, które nie są z tej owczarni" J 10,11-18, nie dotyczą właśnie wyznawców innych religii?
Konstytucja Dogmatyczna o Kościele mówi o "Ludzie Bożym" i o tych co "Przynależą do Ludu Bożego".
|
| Pn mar 07, 2005 15:28 |
|
 |
|
Metalik
|
Alus!
Sam kiedyś napisałeś---Jezus:"Ja jestem prawdą ,drogą i życiem"
Dlatego twierdzenie,że wszystkie religie są równe to fałsz.
Powtarzam RELIGIE,a nie ludzie.
Ja nie należe ani do zwolenników,ani przeciwników.Skąd mam wiedzieć jaka jest prawda.Kim jestem by to wiedzieć.
Wiem,że jest dużo nawróceń,ale czy szatan nie jest w stanie przegrać wielu bitew by wygrac wojny?
|
| Pn mar 07, 2005 18:48 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Metalik
W którym z zacytowanych orędzi, Matka Boża mówi, że "religie są równe"?
Przeczytałeś dokładnie?
"Każde królestwo rozdarte niezgodą chyli się ku upadkowi" Mt 12,25- miliony pielgrzymów a co za tym idzie: modlitwy, spowiedzi, nawróceń indywidualnych i całych rodzin, rekolekcje dla kapłanów z całego świata, modlitwa podejmowana w całym świecie w intencji kapłanów tzw. "Margerytka"... sądzisz, że szatan tak zdurniał i strzela "samobóje" przez 24 lata???
|
| Pn mar 07, 2005 19:01 |
|
 |
|
Metalik
|
Napisałem,że nie wiem jaka jest prawda,to tylko przypuszczenia.
Szatan jest bardzo podstępny.Nie wiem jaki by miał cel.
Ja wolę być neutralny.
|
| Pn mar 07, 2005 19:13 |
|
 |
|
Nektariusz
|
Funkcjonuje w Kościele Katolickim pojęcie "złudzenia duchowego" ?
Cytuj: ale również wykładowcy z teologii fundamentalnej którego zapytałam przy okazji tematu rozróżniania objawień
Agniulka masz może jakieś notatki lub ewentualnie czy mogłabyś mi wskazać jakieś źródła, które by objaśniały pojęcie objawienia prywatnego w Kościele katolickim i wszystko co jest z tym pojęciem związane ?
_________________ http://www.ksiega-starcow.blogspot.com http://www.orthphoto.net
|
| Pn mar 07, 2005 20:57 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
|
| Pn mar 07, 2005 22:30 |
|
 |
|
Nektariusz
|
Dzięki za link Alus  Bardzo mi się przydał 
_________________ http://www.ksiega-starcow.blogspot.com http://www.orthphoto.net
|
| Pn mar 07, 2005 23:44 |
|
 |
|
Konserwatysta
|
Oczywiste jest, że objawienia Zjawy w Medjugoriu są niezgodne z nauką katolicką. 
_________________ Bez wiary nie można podobać sie Bogu. Wierzę tylko w prady objawione.
|
| Wt mar 08, 2005 17:48 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Jeśli nie zgodne, to czemu piszesz Zjawa - dużą literą....asekuracja??? - tak na wszelko wypadek "aby był wilk syty i owca cała" 
|
| Wt mar 08, 2005 22:43 |
|
|
|