|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 15 ] |
|
Rywale Jezusa, jak Jezus został Bogiem
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Rywale Jezusa, jak Jezus został Bogiem
Nie wiem czy znacie historię i początki chrześcijaństwa. I dlaczego właśnie to Jezus został uznany za syna Bożego? Ilu było jeszcze predententów do bycia Chrystusem czy Mesjaszem? I jak w końcu kształtowało się chrześcijaństwo, skad się wzięły pewne mitologiczne przekazy na temat narodzin, zycia i śmierci Jezusa. I czy w końcu to co dziś wiemy o Jezusie jest prawdą historyczną czy też opowieścią dostosowaną do tradycji mitycznych wielu kultur. Polecam filmiki z NG http://www.youtube.com/watch?v=CVRsm4FZ ... playnext=1http://www.youtube.com/watch?v=O1lIXMDP ... re=relatedhttp://www.youtube.com/watch?v=Y2cVdM2o ... re=relatedhttp://www.youtube.com/watch?v=1jmPxdY7 ... re=relatedhttp://www.youtube.com/watch?v=wjhVle6M ... re=relatedFilm ciekawy i warty zobaczenia. Takze przez chrześcijan. Tu zaś dosć kontrowersyjny film, choć z tego co sama czytałam na temat początków i historii Chrześcijaństwa wiele jest tam prawdy http://www.youtube.com/watch?v=kRDvbXaQvB8&feature=fvstPodaje link do pierwszej części, reszta jak ktoś chce też tam jest) I na koniec ciekawa wypowiedź na jednym z blogów: http://oczlowiekuczylionas.blox.pl/2008 ... lonca.html]
|
Śr maja 26, 2010 7:32 |
|
|
|
 |
Johnny99
|
 Re: Rywale Jezusa, jak Jezus został Bogiem
Wiemy więcej niż ci, którzy czerpią swoją wiedzę z filmików na youtube..
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Śr maja 26, 2010 7:57 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
To podziel się tą wiedzą, a filmik na youtubie to pełnometrażowy film dokumenntalny National Geographic, tylko pocięty na 5 części.
Wiesz jak było? Napisz, podaj źródła.
|
Śr maja 26, 2010 9:12 |
|
|
|
 |
Ja?!
zbanowany na stałe
|
na youtube jest głupota ale i mądrość, nie wylewaj dziecka z kąpielą. Mędrzec potrafi się uczyć od głupca, głupi nie nauczy się niczego nawet od mądrego. * a Jezusa zrobiono Bogiem na pierwszym soborze na wyraźne życzenie cesarza, tak myśle. By dopasować nową religie do starych bogów cesarstwa i by dopasować nowe obrzędy do starych obrzędów cesarstwa. Podejrzewam że te stare obrzędy miały coś wspólnego z piciem krwi i jedzeniem surowego mięsa. Wtedy łatwiej by było przejść ludziom na nową religie jeśli by się im powiedziało że w nowej wystarczy samo wyobrażenie że się spożywa surowe mięso i krew Boga w postaci opłatka czy chleba i wina bo wtedy nie bawiono się w wyrób opłatków. Spożywano chleb co było dodatkową zachętą dla głodnych by przejść na nową wiare  . Lud rzymski nie uwierzyłby w kogoś kto nie byłby Bogiem więc zrobiono z Jezusa Boga. Powiem tak, mieli czas i możliwości by dodać lub odjąć co chcieli w pismach. A kto to robił to już inna sprawa.
|
Śr maja 26, 2010 9:13 |
|
 |
klops
zbanowany na stałe
|
Shamanko to że Jezus jest Synem Bożym nie oznacza że jest Bogiem  Może zaraz wyniknąc ze tego konflikt unitarny i trinitarny, czyli kolejny OT, ponieważ zdania co do tego są badzo podzielone. A co do filmików NG to są one przesiąknięte ateistycznym podejsciem do swiata, więc nie dziwią mnie tego typu programy pod hasłem - "wierz w co chcesz i tak wszystko jest bujdą, a nauka was wyzwoli"  Zeitgeist ogólnie jest bardzo satanistycznym dziełem, praktycznie każde powiedziane tam zdanie jest kłamstwem. Na internecie pojawiło się wiele prac osób zajmujących się fachowo starożytnością i jak się okazuje wstęp tego filmu dotyczący religii chrześcijańskiej możemy włożyc między bajki. Pozdrawiam http://www.youtube.com/watch?v=SfZPUY_o ... re=relatedto tak na zachętę 
_________________ Trzymajcie się imienia Jego
|
Śr maja 26, 2010 9:35 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Wstęp filmu Zeitergeist mnie sie bardzo nie podał. Nie mniej nawet filmik, do którego link podałeś, przyznaje, ze chrześcijańśtwo zaadoptowało kulty pogańskie by zwiększyc liczbę wiernych. Stad też w chrześcijaństwie tak wiele jest elementów magii rytualnej zaczerpniętej z kultów pogańskich.
Poza tym nie chodzi tu juz o to czy Jezus był Bogiem czy Samym Synem Bożym, ale o fakt, ze w ówczesnym Rzymie i Judei głosicieli takich prawd było wielu. Tylko jeden dziś jest czczony na równi z ojcem w niebiesiach. A prawda historyczna pokazana w filmie NG to po prostu fakty. Fakty historyczne. ja sama utozsamiam sie z Gnozą i znam teksty gnostyczne, o których w tym filmie się mówi, Ewangelię Piotra, Filipa, Tomasza. Ewangelie spisane w czasach Jezusa przez osoby sie z nim stykajace, nie jak Mateusz czy Łukasz, spisujące zasłyszane od innych przekazy w nieml 100 lat po śmierci Jezusa.
Swoja drogę nie mamy zadnego dowodu na to, że 4 ewangelie NT opisuja dokłądnie i szczegółowo życie i nauki Jezusa, bo jest to zwyczajnie niemożliwe. Są one spisane wiele lat po jego śmierci, pzrez osoby które się z nim nie zetknły. A jedynie usłyszały od innych coś, co często też było juz kolejnym pzrekazem.
|
Śr maja 26, 2010 10:00 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Ja?! napisał(a): na youtube jest głupota ale i mądrość, nie wylewaj dziecka z kąpielą. Mędrzec potrafi się uczyć od głupca, głupi nie nauczy się niczego nawet od mądrego. * a Jezusa zrobiono Bogiem na pierwszym soborze na wyraźne życzenie cesarza, tak myśle. By dopasować nową religie do starych bogów cesarstwa i by dopasować nowe obrzędy do starych obrzędów cesarstwa. Podejrzewam że te stare obrzędy miały coś wspólnego z piciem krwi i jedzeniem surowego mięsa. Wtedy łatwiej by było przejść ludziom na nową religie jeśli by się im powiedziało że w nowej wystarczy samo wyobrażenie że się spożywa surowe mięso i krew Boga w postaci opłatka czy chleba i wina bo wtedy nie bawiono się w wyrób opłatków. Spożywano chleb co było dodatkową zachętą dla głodnych by przejść na nową wiare  . Lud rzymski nie uwierzyłby w kogoś kto nie byłby Bogiem więc zrobiono z Jezusa Boga. Powiem tak, mieli czas i możliwości by dodać lub odjąć co chcieli w pismach. A kto to robił to już inna sprawa. I tak manipulują "ciemnum ludem" przez 20 wieków, na wszystkich kontynentach świata Rewelacyjne proste wyjaśniene  ....
|
Śr maja 26, 2010 10:03 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Shamanka, prosze o dowody, ze Ewangelie zostaly spisane 100 lat po smierci Jezusa. Ja wiem z wiarygodnych zrodel np z ksiazek Carstena Petere Thiede, ktory byl uczestnikiem badan nad zwojami z Qumran, ze Ewangelia sw Marka powstala prawdopodobnie juz w latach 40. pierwszego wieku, a nastepne (poza Janem) niewiele pozniej.
Wierzyc mozesz w co chcesz, ale twoje zrodla wiedzy np historycznej powinnas jednak przeswietlac krytyczniej, zanim sie na nie powolasz. Czy moze twoj archaniol Dzibril ci takie bzdury opowiada?
|
Śr maja 26, 2010 10:06 |
|
 |
white
|
Kamala napisał(a): Wierzyc mozesz w co chcesz, ale twoje zrodla wiedzy np historycznej powinnas jednak przeswietlac krytyczniej, zanim sie na nie powolasz.
Ciekawi mnie jak ty badałaś krytycznie to co mówi KRK-opowiedz o tej metodologii.
|
Śr maja 26, 2010 10:13 |
|
 |
klops
zbanowany na stałe
|
Shamanka napisał(a): Tylko jeden dziś jest czczony na równi z ojcem w niebiesiach Gdybyście Mnie miłowali, rozradowalibyście się, że idę do Ojca, bo Ojciec większy jest ode Mnie. Jan 14:28 Jestem ciekaw ilu było takich podajacych sie za Syna Bozego ktory dali się ukrzyżować w kwiecie wieku? W dodatku wypełniły się przez taką osobę wszystkie proroctwa Starego Testamentu. A to że koscioly chrzescijanskie przepelnione sa poganstwem to druga sprawa, wynikalo to z wielu niechlubnych przyczyn. Lecz co do osoby Jezusa to mozesz Go przyjąć lub nie - moze wlasnie w tym zawiera się dana nam przez Boga wolna wola? Pozdrawiam
Ostatnio edytowano Śr maja 26, 2010 10:23 przez klops, łącznie edytowano 1 raz
|
Śr maja 26, 2010 10:14 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Akurat Thiede byl anglikaninem.
A "badanie krytyczne" nie polega na studiowaniu tylko zrodel, ktore nam pasuja do teorii, ale roznych. I moje sa nie tylko zrodlami KK. Takze zwyczajnie historycznymi. Ewangelie sa takimi samymi dokumentami historycznymi jak dziela Tacyta czy Pliniusza. Napisane sa w pewnej konwencji, ale nie oznacza to, ze ktos sobie wszystko wymyslil i skopiowal 3 razy z drobnymi zmianami.
|
Śr maja 26, 2010 10:23 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Podobno co najmniej czterech, no moze akurat nie dali się ukrzyżować.
A dlaczego przyjmujemy, ze tylko te cztery spośród wszystkich ewangelii mówią prawdę? Zresztą podobno są między nimi spzreczności, a według mnie juz samo to wyklucza ich prawdomówność, bo w sumie wychodizłoby na to, ze tylko jedna mówi prawdę. Nie znam jednak akurat tego tematu, obiło mi się tylko o uszy, ze są między ewangeliami spzreczności. Nie mniej to ludzie, dobrych 300 lat po śmierci Jezusa ustanowili, ze NT to będą tylko te a nie inne teksty. Dlaczego włąśnie te? Dlaczego nie te napisane czy moze prędzej podyktowane przez najblizszych uczniów Jezusa, w tym przez Piotra? Dlaczego kazano je ukryć lub zniszczyć? I kóre ewangelie w końću zawieraja prawdę? Te ukrrywane pzrez KK czy te z NT i dlaczego właśnie te?
|
Śr maja 26, 2010 10:31 |
|
 |
klops
zbanowany na stałe
|
Przyjęte ewangelie nie są sprzeczne, zależy też o co Ci dokładnie chodzi. Bo można mówić w ten sposób bardzo wiele. Ale stanie po drugiej stornie barykady tylko daltego poniewaz gdzies się zasłyszało jakąś plotkę nie jest dobrym postępowaniem. Szukaj prawdy, podaj te elementy które cie trapią a nie rzucaj mięsem, poniewaz czesc osob na tym forum mozesz przez takie postępowanie zwiesc i utwierdzic w nieprawdziwym przekonaniu. Słowo Boże jest prawdą, dlatego się ostało do naszych czasów. Poniewaz wewnętrznie człowiek jest w stanie wyczuć dobro płynące z tych Ksiąg. A jezeli Cie to nie przekonuje to zwroc prosze uwagę chocby na to jak zgodne są Księgi Nowego Testamentu z Księgami pisanymi pare tysięcy lat wczesniej. Takiego zjawiska nie ma w żadnej innej kulturze. Pozdrawiam
|
Śr maja 26, 2010 10:46 |
|
 |
Elbrus
|
klops napisał(a): Przyjęte ewangelie nie są sprzeczne Sprzeczności w Piśmie Świętym// kiedy nastąpiło wniebowstąpienie? ilu uczniom ukazał się Jezus?
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
Śr maja 26, 2010 12:07 |
|
 |
WIST
|
Shamanko nie wiem czy jest tu choć jedna kwestia nie poruszana już. Więc korzystanie z wyszukiwarki oszczędza zbędnej pracy jednym, a Tobie konieczności ponownego pisania, lub kopiowania wszystkiego.
_________________ Pozdrawiam
WIST
|
Śr maja 26, 2010 12:13 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 15 ] |
|
|