Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 11, 2025 16:07

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1687 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43 ... 113  Następna strona
 Wierzysz? Kim jesteś? 

Kim jesteś?
Katolikiem 65%  65%  [ 1262 ]
Muzłumaninem 0%  0%  [ 3 ]
Poganinem 1%  1%  [ 22 ]
Protestantem 3%  3%  [ 51 ]
Ateistą 15%  15%  [ 296 ]
Buddystą 1%  1%  [ 20 ]
Należę do sekty w rozumieniu KK 1%  1%  [ 19 ]
Teistą 2%  2%  [ 32 ]
Prawosławny 1%  1%  [ 11 ]
Inny 12%  12%  [ 231 ]
Liczba głosów : 1947

Wierzysz? Kim jesteś? 
Autor Wiadomość

Post Re: Wierzysz? Kim jesteś?
Jestem Dzieckiem Bożym. Jak każdy tu obecny.

Wt maja 25, 2010 15:13

Katolik, jednakże heretyk w rozumieniu KK

Wt maja 25, 2010 15:55
Zobacz profil WWW

Niestety nie wiem. Ateistą prawdopodobnie nie jestem.

Wt maja 25, 2010 21:42

memzyme napisał(a):
Niestety nie wiem. Ateistą prawdopodobnie nie jestem.
Bóg jeden wie, co? ;-)

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

Wt maja 25, 2010 21:49

Bo ateistą - o ile w ogóle - to chyba dość trudno być, pomimo że tak wielu właśnie ateistami się nazywa.

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Śr maja 26, 2010 12:48
Zobacz profil WWW

Post Re:
ToMu napisał(a):
pomimo że tak wielu właśnie ateistami się nazywa
Bo to są ateiści, ale niepraktykujący . :-|

(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.

Śr maja 26, 2010 14:23

I kółeczko się zamyka, bo to żaden ateizm :P

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Śr maja 26, 2010 14:24
Zobacz profil WWW

Post Re:
ToMu napisał(a):
to żaden ateizm
Podobnie z niepraktykowanym teizmem - to żadna wiara. ;)

(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.

Śr maja 26, 2010 15:52
zbanowany na stałe

Post Re:
ToMu napisał(a):
Bo ateistą - o ile w ogóle - to chyba dość trudno być, pomimo że tak wielu właśnie ateistami się nazywa.

ateizm to nie izm jak inne izmy. Ateizm to nie jest jednolita ideologia. Buddyści są ateistami np. Ateizm to odpowiedź na teizm.

So maja 29, 2010 11:45
Post Re: Re:
Snufkin napisał(a):
ToMu napisał(a):

ateizm to nie izm jak inne izmy. Ateizm to nie jest jednolita ideologia. Buddyści są ateistami np. Ateizm to odpowiedź na teizm.

No chylę czoła przed wybitnym religioznawcą, wyedukowanym na wikipedii zapewne.
Buddyści ateistami :D .
Cóż to mądre i przenikliwe stwierdzenie :lol: . Ci od Bon-Po też są ateistami ?. :twisted: .
A Ole Nydhal też jest ateistą?. :badgrin:
I kto jeszcze jest ateistą?. Bo w myśl takiej klasyfikacji, okaże się iz ateistami to jest 95% populacji całego globu :badgrin:

N maja 30, 2010 11:38
zbanowany na stałe

Post Re: Re:
Fretensis napisał(a):
Snufkin napisał(a):
ToMu napisał(a):

No chylę czoła przed wybitnym religioznawcą, wyedukowanym na wikipedii zapewne.

Nie na wikipedii. Zresztą miejsce edukacji nie ma znaczenia jak się temat poznało i wie o czym się mówi a nie zgaduje jak np to:

Cytuj:
Buddyści ateistami :D .

tu masz 100% racje z tym, że niezamierzenie bo widać, że próbowałeś być sarkastyczny ale o samym tym o czym piszesz nie masz pojęcia bo istotnie buddyści są ateistami, no chyba, że mówimy o ostatnio modnym łączeniu buddyzmu z religiami monoteistycznymi. Polecam zapoznać się z tematem zanim się głos zabierze.

Cytuj:
Cóż to mądre i przenikliwe stwierdzenie :lol: . Ci od Bon-Po też są ateistami ?. :twisted: .
A Ole Nydhal też jest ateistą?. :badgrin:

o tych za mało wiem, żebym mógł się wypowiadać.

Cytuj:
I kto jeszcze jest ateistą?.

na przykład scjentolodzy, komuniści co nie czyni z nich racjonalistów, wolnomyślicieli czy sceptyków

Cytuj:
Bo w myśl takiej klasyfikacji, okaże się iz ateistami to jest 95% populacji całego globu :badgrin:

bez przesady ale wiele osób i wierzeń które uważasz za teistów jest w istocie ateistami.

może definicja ateizmu ci rozjaśni w głowie. Marsz do słownika.

N maja 30, 2010 11:54
Kocham ateistów z bożej łaski, takich jak Snufkin, :mrgreen:
chłopaki jesteście niedoścignieni w waszej głupocie, która wam się uszami aż przelewa.
Powiem tak: poniższa wypowiedź najlepiej oddaje kompetencje Snufkina i jemu podobnych ateistów, w sprawie buddyzm a ateizm :D
Cytuj:
o tych za mało wiem, żebym mógł się wypowiadać.

No więc, skoro mało wiesz, to zamilcz.
Buddyzm jako taki nie ma jednolitej doktryny w tej materii ( istnieje lub nie istnieje jakiś najwyższy B.)- to po pierwsze mój drogi ekspercie.
A po drugie: sam Budda po prostu oznajmił iż nie podejmuje sie rozstrzygnięcia kwestii, czy istnieje jeden Bóg, stworzyciel samsary, czy całego uniwersum, czy też nie istnieje. Bo najważniejsze jest przepłyniecie na drugi brzeg Dharmy, to jest ''cel'' buddysty.Skoro tak, to takie stanowisko jest najbliższe agnostycyzmowi. I tyle, drogi ekspercie.

N maja 30, 2010 12:04
zbanowany na stałe

Jak czegoś nie wiem to piszę otwarcie, nie próbuję ściemniać gdzieś doczytać czy coś.

Ale rzeczywiście... Mój błąd, że "dyskutuję" z kimś kto nie rozumie definicji słowa ateizm a zachowuje się jakby napisał o ateiźmie rozprawę doktorską (na wydziale filozofii a nie teologii)

N maja 30, 2010 12:31

Cytuj:
ateizm to nie izm jak inne izmy. Ateizm to nie jest jednolita ideologia. Buddyści są ateistami np. Ateizm to odpowiedź na teizm

To, Snufkin, powiedz mi, co Was tak jara w nazywaniu się "ateistami". Nie stać Was na nic więcej poza mówieniem "nie" teizmowi ?

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pn maja 31, 2010 7:16
Snufkin napisał(a):
Jak czegoś nie wiem to piszę otwarcie, nie próbuję ściemniać gdzieś doczytać czy coś.

To moze zaprzestaniesz pisania i postapisz w myśl własnych rad, i poczytasz sobie trochę o buddyzmie... :D
Snufkin napisał(a):
Ale rzeczywiście... Mój błąd, że "dyskutuję" z kimś kto nie rozumie definicji słowa ateizm a zachowuje się jakby napisał o ateiźmie rozprawę doktorską (na wydziale filozofii a nie teologii)

Serdecznie witam doktoranta Snufkina :D .
Zdaje mi się szanowny doktorancie Snufkinie, iż pod pojeciem ''ateizm'' kryje sie całkowita negacja sfery zwanej transcendentną, i negacja każdego ''fenomenu'' eschatologii. A gdyby nasz szanowny wielce ekspert i doktorant; dwa w jednym Snufkin, miał jakiekolwiek pojęcie o buddyzmie, to by wiedział iż samo rozróżnienie na samsarę i nirvanę, na to co uwarunkowane i nieuwarunkowane wprowadza nam już nielichą eschatologię :D. Z tego już widać, ze buddyści ateistami nie są, ale przecież eksperci w rodzaju Snufkina wiedzą lepiej, bo im na wikipedii napisali że buddyzm to również ateizm :D :badgrin: . Przecież do głowy tak wybitnym ekspertom nie przyjdzie, ze taka relacja ''tożsamości'' zachodzić tu nie może. No chyba że sami ateiści nie wiedzą o co chodzi z tym ateizmem, a piszą po portalach typu ''Wiara.pl'' tylko po to, aby tradycyjnie dowalić tym ''wstrętnym katolom''. Przy czym najważniejsze jest tutaj aby ''dowalić'' a wiadomo że w takim wypadku pałka zawsze sie znajdzie...

Pn maja 31, 2010 10:19
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1687 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43 ... 113  Następna strona