Autor |
Wiadomość |
klops
zbanowany na stałe
|
 Re: AntyMaryja
Cytuj: O ileż prosciej jest posłać modlitwę do Boga, który jest wszędzie i we wszystkim, niż robić to za posrednictwem swietych i Matki Jezusa. Święta prawda  , prosta, oczywista, klarowna, szkoda że nie jedyna...
_________________ Trzymajcie się imienia Jego
|
Wt maja 25, 2010 11:40 |
|
|
|
 |
Jamsen.
|
Kamyk napisał(a): Boża Rodzicielka - Theotokos - jest w pełni poprawne i uznane przez Sobór Powszechny w Efezie 431 r. Negowanie tego jest herezją Ale, czy biblijne?
|
Śr maja 26, 2010 19:53 |
|
 |
szumi
Moderator
|
Pytanie czy musi być biblijne? Wcale nie musi, gdyż Tradycja Kościoła świętego żyjąca w nim należy do depozytu Objawienia, tak jak i spisana jej część, zwana Biblią.
_________________ Η αληθεια ελευθερωσει υμας...
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
Śr maja 26, 2010 20:40 |
|
|
|
 |
klops
zbanowany na stałe
|
A to dobrze jak się tradycja stwarza problemy w rozumieniu Pisma Świętego? Mamy przyjmować jedno i drugie lub traktować to wszystko z przymrużeniem oka? Czyli tak jak w Koranie, jak się coś nie zgadza z poprzednim tekstem to najlepiej przyjąc ten najnowszy? hmm gdzie tu logika  ?
Ostatnio edytowano Śr maja 26, 2010 21:52 przez klops, łącznie edytowano 1 raz
|
Śr maja 26, 2010 21:48 |
|
 |
szumi
Moderator
|
Po pierwsze: nie 'tradycja', ale Tradycja. Po drugie: nie może jedno wykluczać drugiego, bo jest to to samo. Z tym, że Pismo św. jest spisaną częścią Tradycji. Pozostała część tejże żyje w Kościele.
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
Śr maja 26, 2010 21:51 |
|
|
|
 |
klops
zbanowany na stałe
|
No to klops. Ja się tak nie bawię. Biorę zabawki i idę do domu... 
|
Śr maja 26, 2010 21:53 |
|
 |
szumi
Moderator
|
Z Bogiem. Nikt Cię nie trzyma... Wejdź na moja.wiara.pl i możesz tam usunąć swoje konto.
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
Śr maja 26, 2010 21:57 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Najłatwiej jak ktoś o Prawdę pyta wskazać mu drzwi i kazać sie usunąć. Mnie tak zrobił ksiadz na religii w 4 czy 5 klasie i nawet go posłuchałam.
Swoją drogą nie rozumiem. Czym się równi tradycja od Tradycji?
I dlaczego sobory mają być nieomylne i sobie to uznawać? Czyli co? Jak kilku kardynałów i biskupów się zjedzie na sobór i ustalą sobie np, że Mirima z Magdali była dziwką, to ona będzie dziwką, choć nigdy nią nie była i anwet PIsmo Święte o tym nie mówi.
Czy jeśli ci sami biskupi stwierdzą na soborze jakimśtam, ze Miriam matka Jezusa byla nie tylko dziewicą ale też blondynką o słowiańskiej urodzie, co ja wyrózniało w oczach Pana, to też będzie tak jak chce sobór czy jak mówi Pismo? Bo troche mi to pachnie nadinterpretacją i manipulacją polityczną, to co ustala się na soborach.
|
Cz maja 27, 2010 5:32 |
|
 |
szumi
Moderator
|
Nie interesuje mnie to, czym Ci tu pachnie Shamanko....
Ale ileż można o tym samym dyskutować? O roli Tradycji i jej stosunku do Pisma św. już dyskutowano na forum. Poszukaj, a znajdziesz...
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
Cz maja 27, 2010 6:33 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Szumi pytam, bo jak mówią, kto pyta nie bładzi, a prawdę cenię sobie ponad wszystko.
|
Cz maja 27, 2010 6:59 |
|
 |
szumi
Moderator
|
Szukaj, a znajdziesz odpowiedź.
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
Cz maja 27, 2010 7:13 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Poszukam, choć prawde odnalazłąm juz dawno, ale dzieki
|
Cz maja 27, 2010 7:20 |
|
 |
Jamsen.
|
szumi napisał(a): Pytanie czy musi być biblijne? Wcale nie musi, gdyż Tradycja Kościoła świętego żyjąca w nim należy do depozytu Objawienia, tak jak i spisana jej część, zwana Biblią. Rodzi się następne pytanie, czy oprócz Biblii miały obowiązywać inne natchnione Pisma?
|
Cz maja 27, 2010 8:33 |
|
 |
szumi
Moderator
|
No właśnie Kościół orzekł, że nie.
I dla katolika jest to obowiązujące.
A dla innych może takim nie być, dlatego nie jest możliwe porozumienie, gdy używa się różnych argumentów. Bo dla mnie jeden argument jest już wystarczający i nie potrzebuję dodatkowego potwierdzenia, a ktoś inny uzna, mój argument za bezużyteczny... Dlatego nie ma co tu się rozwodzić nad tym, bo bez przyjęcia pewnych założeń, nie jest możliwe dojście do porozumienia.
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
Cz maja 27, 2010 11:33 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
szumi napisał(a): No właśnie Kościół orzekł, że nie.
I dla katolika jest to obowiązujące.
A dla innych może takim nie być, dlatego nie jest możliwe porozumienie, gdy używa się różnych argumentów. Bo dla mnie jeden argument jest już wystarczający i nie potrzebuję dodatkowego potwierdzenia, a ktoś inny uzna, mój argument za bezużyteczny... Dlatego nie ma co tu się rozwodzić nad tym, bo bez przyjęcia pewnych założeń, nie jest możliwe dojście do porozumienia. Kościół orzekł, nie Bóg orzekł, nie Jezus orzekł, ale Kościół orzekł.
|
Cz maja 27, 2010 12:01 |
|
|
|