Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 05, 2025 11:46

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 62 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
 Bibilia czy Tradycja? 
Autor Wiadomość
zbanowany na stałe

Post Bibilia czy Tradycja?
Czytając wiele postów na tym forum doszedłem do tego że w świecie chrześcijańskim powstaje od wieków rozłam. Wszystko właśnie z powodu Pisma Świętego oraz Tradycji. Słowo Boże pisane przez stulecia a potem kopiowane dla dalszych pokoleń jest z pewnością częścią tej Tradycji. Natomiast główny problem rozłamu powstaje w momencie kiedy pewne sprawy stoją w sprzeczności z tymi tekstami od Boga, z nowymi postanowieniami biskupów czy osób reprezentujących daną denominację. Jak to jest że niektóre osoby widzą sprzeczność w postępowaniu danej grupy chrześcijańskiej pod kątem Pisma a inni nie? Każdy odłam ma jakąś historię czy katolicy, prawosławni, protestanci i inne pod grupy wiernych chrześcijan.
Niestety mało chwalebna historia pokazuje że człowiek często dąży do ciągłej zmiany. Dlaczego? Dlaczego więc zmieniać coś co zostało dawno temu ustanowione i wcześniejsze pokolenia trwały przy tym. Jak to się ma do naszego pokolenia. Nie będę może wchodził w szczegóły bo może rozwinąć się zaraz wielki OT, ale logicznie rzecz ujmując, zdając sobie sprawę że Prawo Boże jest niezmienne, dlaczego zgadzamy się na ciągły kompromis?

A w PŚ znajdujemy także zagrożenie związane z Tradycją Kościoła, przytoczę ten fragment, ponieważ być może jest on kluczem do ciągłych sporów i rozłamów w Kościele.
" On im odpowiedział: Dlaczego i wy przestępujecie przykazanie Boże dla waszej tradycji? (4) Bóg przecież powiedział: Czcij ojca i matkę oraz: Kto złorzeczy ojcu lub matce, niech śmierć poniesie. (5) Wy zaś mówicie: Kto by oświadczył ojcu lub matce: Darem [złożonym w ofierze] jest to, co dla ciebie miało być wsparciem ode mnie, (6) ten nie potrzebuje czcić swego ojca ni matki. I tak ze względu na waszą tradycję znieśliście przykazanie Boże. (7) Obłudnicy, dobrze powiedział o was prorok Izajasz: (8) Ten lud czci Mnie wargami, lecz sercem swym daleko jest ode Mnie. (9) Ale czci mnie na próżno, ucząc zasad podanych przez ludzi." Ew. Mateusza 15:3-9

i dalej

"Ale czci Mnie na próżno, ucząc zasad podanych przez ludzi. (8) Uchyliliście przykazanie Boże, a trzymacie się ludzkiej tradycji, /dokonujecie obmywania dzbanków i kubków. I wiele innych podobnych rzeczy czynicie/. (9) I mówił do nich: Umiecie dobrze uchylać przykazanie Boże, aby swoją tradycję zachować." Ew. Łukasza 7:7-9

"I znosicie słowo Boże przez waszą tradycję, którąście sobie przekazali. Wiele też innych tym podobnych rzeczy czynicie." Ew. Marka 7:13

Ów słowa są kierowane do osób sprawujących duszpasterstwo nad Kościołem Bożym. Czyli do osób którym została powierzona z góry misja dbania o owieczki.

Troszkę wylewny temat, tak mi się nazbierało... :)

Cz maja 27, 2010 15:12

Post Re: Bibilia czy Tradycja?
klops napisał(a):

"I znosicie słowo Boże przez waszą tradycję, którąście sobie przekazali. Wiele też innych tym podobnych rzeczy czynicie." Ew. Marka 7:13

Ów słowa są kierowane do osób sprawujących duszpasterstwo nad Kościołem Bożym. Czyli do osób którym została powierzona z góry misja dbania o owieczki.

Może uściśle:ten fragment skierowany jest do faryzeuszy i dotyczy ICH tradycji.

Cz maja 27, 2010 15:22
zbanowany na stałe

Cytuj:
Może uściśle:ten fragment skierowany jest do faryzeuszy i dotyczy ICH tradycji.
Acha a słowa Chrystusa kierowane były tylko do Żydów :D, to czemu bawimy się nadal w te Żydowskie przekazy?
Z twojej wypowiedzi wynikała jedna bardzo ważna sprawa albo Żydzi nie są ludzmi albo reszta narodów nie zalicza się do takich istot? Może wypowiesz się w tej kwestii?

"W Jego imieniu narody nadzieję pokładać będą." Mateusz 12

Cz maja 27, 2010 22:05

klops napisał(a):
Acha a słowa Chrystusa kierowane były tylko do Żydów :D, to czemu bawimy się nadal w te Żydowskie przekazy?

Słowa Jezusa z Ew Marka rozdział 7 na ktory się powolaleś skierowane były do uczonych w Piśmie i faryzeuszy na co wskazuje werset 1.Jeżeli twierdzisz że jest inaczej to proszę podaj
uzasadnienie.

Pt maja 28, 2010 8:31
white napisał(a):
klops napisał(a):

Słowa Jezusa z Ew Marka rozdział 7 na ktory się powolaleś skierowane były do uczonych w Piśmie i faryzeuszy na co wskazuje werset 1.Jeżeli twierdzisz że jest inaczej to proszę podaj
uzasadnienie.

Wskazywać to wskazuje, ale argumentując w ten sposób można zdyskredytować wszystko, cokolwiek powiedział, bo mówił to albo do faryzeuszy, albo do uczniów albo do ówczesnych Żydów. Moim skromnym zdaniem to śliskie myślenie. :)

Pt maja 28, 2010 8:55

Liam napisał(a):
Wskazywać to wskazuje, ale argumentując w ten sposób można zdyskredytować wszystko, cokolwiek powiedział, bo mówił to albo do faryzeuszy, albo do uczniów albo do ówczesnych Żydów. Moim skromnym zdaniem to śliskie myślenie. :)

Wiesz Liam,wystarczy się zastanowić co wlasciwe analizujemy.Czy nasze założenia do tekstu,
czy tekst w jego pierwotnym kontekscie.Dla mnie istotą analizy danej wypowiedzi jest świadomy
zamysł autora,i to co on chce bezpośrednio przekazać swoim sluchaczom.A śliskie myślenie
według mnie jest wtedy ,kiedy próbujemy tworzyć swoje koncepcje danej wypowiedzi.

Pt maja 28, 2010 9:17

white napisał(a):
Wiesz Liam,wystarczy się zastanowić co wlasciwe analizujemy.
Czy nasze założenia do tekstu,
czy tekst w jego pierwotnym kontekscie.
Należy także zaznaczyć, czy dla nas jest to Pismo Święte,
czy tylko stare zapiski jakichś uczniów (lub ich uczniów) żydowskiego rabina.
white napisał(a):
Dla mnie istotą analizy danej wypowiedzi jest świadomy
zamysł autora,i to co on chce bezpośrednio przekazać swoim sluchaczom.
Czyli uważasz, że autor chciał przekazać słuchaczom, że tylko tradycje faryzejskie są złe?
white napisał(a):
A śliskie myślenie według mnie jest wtedy ,
kiedy próbujemy tworzyć swoje koncepcje danej wypowiedzi.
A jaki jest sens tworzyć antykoncepcje czytając tekst w taki sposób jak ty to robisz?

"To mówi Pan, Bóg Izraela" - czy Bóg Izraela jest Bogiem Izraela czy może wolisz tworzyć jakieś własne pokrętne koncepcje?

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

Pt maja 28, 2010 10:14

Elbrus
Nie wiem co rozumisz pod pojęciem Pismo Święte.Czy chodzi ci o przekłady,interpretacje czy jeszcze coś
innego?
Jaką masz koncepcje wypowiedzi Jezusa odnośnie Tradycji?Chętnie posłucham.
Co to jest antykoncepcja?
Ciekawi mnie też, jaki typ egzegezy ty preferujesz

Pt maja 28, 2010 10:29

white napisał(a):
Nie wiem co rozumisz pod pojęciem Pismo Święte.
Chodziło mi nie o pismo a o Pismo z naciskiem na Święte.
white napisał(a):
Jaką masz koncepcje wypowiedzi Jezusa odnośnie Tradycji?
Każda tradycja jest zła, jeśli zniekształca boże przykazania.
Dla Jezusa nie było ważne pochodzenie tradycji, ale złe skutki jej stosowania (traktowania jej jako niemniej ważna część Prawa).
white napisał(a):
Co to jest antykoncepcja?
Ty to stosujesz - starasz się spłycić przekaz PŚ do maksimum.
Np. jeśli Paweł poinstruował jakiegoś prezbitera o prowadzeniu Kościoła, to
odnosisz to tylko do jednego przypadku, jakby do innych Paweł przekazywał całkiem inne polecenia.
Nie - nauka dla nauczycieli/pasterzy była podobna i jeśli dotyczyła czegoś w jednej wspólnocie,
to z podobną uwagą powinna być przyjmowana przez inną.
//oczywiście pomijając takie sprawy jak personalne zastrzeżenia do pracy niektórych osób
white napisał(a):
Ciekawi mnie też, jaki typ egzegezy ty preferujesz
Tam gdzie należy coś brać tylko do konkretnej sytuacji to robię podobnie jak ty, ale
jeśli da się z czegoś wyciągnąć jakieś drugie dno (uniwersalne nauki), to
nie widzę powodów, dla których nie możnaby było tego zrobić.

"Idź, a od tej chwili już nie grzesz." - słowa Jezusa użyte w konkretnym przypadku, ale
równie dobrze odnoszą się do każdego "słuchaczy" - po upadku powinniśmy postanowić już więcej nie grzeszyć.

(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.

Pt maja 28, 2010 11:23
zbanowany na stałe

white napisał(a):
uzasadnienie.
Dobrze pokażę Ci to na bardzo prostym przykladzie. Jak powiedział Liam oraz Elbrus, spłycając Słowo Boże czego się dopuściłeś możemy np potraktować Dekalog jako Przykazania skierowane jedynie do Hebrajczyków, czyli reszta Świata może zabijać, kraść i grałcić nie popełniając przy tym grzechu? - Patrząc na Twoje podejście do Pisma można dojść do wniosku że "Poganie to jednak mają lepiej :/ "?!
white napisał(a):
ten fragment skierowany jest do faryzeuszy i dotyczy ICH tradycji.
Chodzi Ci o tradycję Kościoła Bożego? Czyli Tradycję? Czy może chodzi o zupełnie coś innego... :roll:

Pt maja 28, 2010 11:53

Elbrus
Może inaczej :wyjaśnij co rozumiesz pod pojęciem "Święte"
Piszesz że każda tradycja jest zła jeśli zniekształca przykazania Boże.
Skąd to ma niby wynikać że "każda"?-z tego fragmentu czy z twoich założeń?Czy Jezus odnosi się do każdej
tradycji w tym fragmencie?To są niestety już twoje koncepcje.
A ciekawe kto ma prawo ożekać że dana Tradycja jest żła?Wedlug jakich kryteriów?Jeżeli NT mówi że Jezus
znał myśli i pobudki tych ktorych piętnowal ,to kto w takim razie ma prawo stawiać się w roli Jezusa krytykując innych?
Dla Jezusa nie było wazne skąd pochodzi tradycja?A skąd niby to wiesz?
A z tym prezbiterem to żart?
Polecenia Pawła wystosowane do Tymoteusza dotyczą innych osób?A wiesz czym jest polemika między
adresatem i odbiorcom?A wiesz na czym polega kontekst danej wypowiedzi?
A tak zwane "drugie dno"to co to jest?-zamysl autora czty twoja koncepcja indukcyjna?
A słyszales o metodzie Historyczno-Krytycznej,która to wweryfikuje tradycyjne spojrzenie na teksty Biblijne?

Pt maja 28, 2010 12:05

klops napisał(a):
[Dobrze pokażę Ci to na bardzo prostym przykladzie. Jak powiedział Liam oraz Elbrus, spłycając Słowo Boże czego się dopuściłeś możemy np potraktować Dekalog jako Przykazania skierowane jedynie do Hebrajczyków, czyli reszta Świata może zabijać, kraść i grałcić
Dekalog dotyczy formalnie wszystkich ludzi?Rozumiem w takim razie ,,że obchodzisz Sabat(w 10)i stosując oczywiście zasadę niesplycania Pisma przestrzegasz
wszystkich 613 przykazań.Czy tak?A jeżeli chodzi o zasadę nie zabijania ,ciekawe jest to
że Zydzi jej nie przestrzegali,powiem nawet więcej z nakazu Bożego zabijali wszystkie narody
które stanęly na ich drodze.I co ty na to?

Pt maja 28, 2010 12:34
zbanowany na stałe

Cytuj:
I co ty na to?
Stary Testament - Stare Przymierze; zawarte z ludem wywądzącym się z linii Abrahama, Izaaka i Jakuba(Izraela).
Nowe Przymierze - Nowy Testament ;zawarty z ludźmi na całym Świecie których Bóg sobie sam wybiera.
Co do Szabatu obchodzenia 7 dnia tygodnia, to zdania są podzielone na tym forum, ja jestem za jego obchodzeniem.
"(9) A zatem pozostaje odpoczynek szabatu dla ludu Bożego." List do Hebrajczyków 4
...ale nie róbmy z tego teraz OT.

Pt maja 28, 2010 14:32

white napisał(a):
Może inaczej :wyjaśnij co rozumiesz pod pojęciem "Święte"
Pisane pod natchnieniem Ducha Świętego, a jego przekaz jest ponadczasowy.
//"nie każdym chlebem..." itd.
white napisał(a):
Piszesz że każda tradycja jest zła jeśli zniekształca przykazania Boże.
Skąd to ma niby wynikać że "każda"?-z tego fragmentu czy z twoich założeń?
Czy Jezus odnosi się do każdej tradycji w tym fragmencie?
To są niestety już twoje koncepcje.
W takim razie daj jakiś przykład tradycji zniekształcającej przykazania boże, która byłaby zgodna z NT.
white napisał(a):
A ciekawe kto ma prawo ożekać że dana Tradycja jest żła?Wedlug jakich kryteriów?Jeżeli NT mówi że Jezus
znał myśli i pobudki tych ktorych piętnowal ,to kto w takim razie ma prawo stawiać się w roli Jezusa krytykując innych?
Jest to ta sama osoba, która orzeka, które słowa Pisma kierowane są do Żydów, a które do pogan.
Jest to także ta sama osoba orzekająca co jest przestępstwem popełnionym realnie, a co tylko snem/fantazją.
white napisał(a):
Dla Jezusa nie było wazne skąd pochodzi tradycja?A skąd niby to wiesz?
Bo Jezus nie akcentował żydowskiego pochodzenia tradycji, ale jej wypaczony charakter.
white napisał(a):
A z tym prezbiterem to żart?
Polecenia Pawła wystosowane do Tymoteusza dotyczą innych osób?A wiesz czym jest polemika między
adresatem i odbiorcom?A wiesz na czym polega kontekst danej wypowiedzi?
"Biskup bowiem winien być..." - jest to tylko prywatne zdanie Pawła i
polecenie kierowane do konkretnego zboru czy raczej uniwersalne (dla przekazania następcom)?
Cytuj:
A tak zwane "drugie dno"to co to jest?-zamysl autora czty twoja koncepcja indukcyjna?
Jaki twoim zdaniem jakikolwiek autor spośród wszystkich autorów wszystkich ksiąg Biblii
chciał zawrzeć "drugie dno"?
Czy znalazł się choć 1 czy wszyscy pisali TYLKO do/dla konkretnych osób?
Cytuj:
A słyszales o metodzie Historyczno-Krytycznej,która to wweryfikuje tradycyjne spojrzenie na teksty Biblijne?
Słyszałem, ale nie mogę teraz z pamięci powiązać tego z żadną konkretną pozycją.
Jeśli jest jakiś darmowy kurs/wykład on-line, to byłbym wdzięczny za podanie adresu.
white napisał(a):
klops napisał(a):
[Dobrze pokażę Ci to na bardzo prostym przykladzie. Jak powiedział Liam oraz Elbrus, spłycając Słowo Boże czego się dopuściłeś możemy np potraktować Dekalog jako Przykazania skierowane jedynie do Hebrajczyków, czyli reszta Świata może zabijać, kraść i grałcić
Dekalog dotyczy formalnie wszystkich ludzi?
Kogo zatem twoim zdaniem dotyczy
- Dekalog,
- polecenie rozmnażania się kierowane do Adama,
- Dobra Nowina o Jezusie Chrystusie
(bo w innym wątku wskazałeś, że Słowo Boże dotarło na całą ziemię - czyli do wszystkich do których miała??).
white napisał(a):
i stosując oczywiście zasadę niesplycania Pisma przestrzegasz
wszystkich 613 przykazań.Czy tak?
A gdzie w NT znalazłeś informację, że należy przestrzegać tych przepisów?
Jeśli Bóg-Ojciec każe nienawidzić wrogów, a Jezus "każe" ich kochać, to co w takiej sytuacji należy robić?
white napisał(a):
A jeżeli chodzi o zasadę nie zabijania ,ciekawe jest to
że Zydzi jej nie przestrzegali,powiem nawet więcej z nakazu Bożego zabijali wszystkie narody
które stanęly na ich drodze.I co ty na to?
Ty czytasz co piszesz przed wysłaniem?
Skoro był jakiś nakaz Boży, to jak on może łamać inną zasadę Bożą?
A nawet jeśli, to wtedy nie ma grzechu człowieka, bo odpowiedzialność "przechodzi" na Boga, który wydał taki rozkaz.
Jeśli z Bogiem chcesz o tym dyskutować to bardzo proszę - rad byłbym zdania Boga w tej kwestii.

(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.

Pn maja 31, 2010 16:48

Elbrus
Rozumiem że uznajesz współczesna przeklady za natchnione i nieomylne,no i oczywiście zgodne z tradycją
Kościola pierwotnego.A ponadczasowośc dotyczy autografów czy ich interpretacji(przekładów)?
Ten fragmencik który zacytowałeś ,to nie przypadkowo fragment z Ks PwPr 8.?Przeczytaj go i zastanów sie
kogo naprawdę dotyczy!
Co rozumiesz przez znieksztalcanie przykazań Bożych?

Cytuje:Jest to ta sama osoba, która orzeka, które słowa Pisma kierowane są do Żydów, a które do pogan.
Jest to także ta sama osoba orzekająca co jest przestępstwem popełnionym realnie, a co tylko snem/fantazją."

O co ci tu chodzi?

Cytuje:"Biskup bowiem winien być..." - jest to tylko prywatne zdanie Pawła i
polecenie kierowane do konkretnego zboru czy raczej uniwersalne "
Polecenie skierowane jest do Tytusa ,który miał mianowac Biskupów na Krecie(Tyt 1:5-8)

Cytuje:"Jaki twoim zdaniem jakikolwiek autor spośród wszystkich autorów wszystkich ksiąg Biblii
chciał zawrzeć "drugie dno"?
Czy znalazł się choć 1 czy wszyscy pisali TYLKO do/dla konkretnych osób?"

Każdy autor Biblijny pisał w określonym kontekscie,historyczno-polemiczno-apologetycznym.
listy np:dotyczyły zarówno konkretnych osób jak i całych spoleczności.Dlatego tez caly czas
akcentuje tzw"świadomy zamysl autora",na którym to bazuje tzw: metoda historyczno-krytyczna.
Polecam ci Słownik Hermeneutyki Biblijnej wydawnictwo"Vocatio", w ktorym to znajdziesz opis tej metody
o której wspomnialem ,a także znajdziesz tam inne fachowe informacje, które pomogą ci spojrzeć z
zupełnie inne perspektywy niż dotychczas na teksty Biblijne.

Cytuje:Kogo zatem twoim zdaniem dotyczy
- Dekalog,
- polecenie rozmnażania się kierowane do Adama,
- Dobra Nowina o Jezusie Chrystusie
(bo w innym wątku wskazałeś, że Słowo Boże dotarło na całą ziemię - czyli do wszystkich do których miała??)."

Bezpośrednio Dekalog dotyczy Izraela:PwPr 5:1
Polecenie rozmnażania bezpośrednio dotyczy Adama i Ewy Rdz 1:27,28
Dobra Nowina dotyczyła "wszystkich narodów"(oczywiście w rozumieniu Biblijnym)-jak słusznie zauważyłeś
pisałem o tym w innych wątkach.

Cytuje:"A gdzie w NT znalazłeś informację, że należy przestrzegać tych przepisów?
Jeśli Bóg-Ojciec każe nienawidzić wrogów, a Jezus "każe" ich kochać, to co w takiej sytuacji należy robić?"

Nie odnosilem się do NT,tylko do argumentacji Klopsa, który twierdził że dekalog(czy jego część) dotyczy
wszystkich ludzi.A w dodatku to ciekawy jestem skąd w ogóle pochodzi podział na Dekalog i inne przykazania.
Gdzie, komu i jakich wrogów Bóg-Ojciec każe nienawidzić ?

Wt cze 01, 2010 8:06
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 62 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona