Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 23, 2025 22:02

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 130 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona
 Inne religie vs szamanizm 
Autor Wiadomość
Post Re: Inne religie vs szamanizm
Albo następne wcielenia wiec nie przekonuję nikogo do niczego. Jka się obudza sami zobaczą, ajk nie, poczekaja na swój czas. Każdy ma swoja scieżkę

Cz maja 27, 2010 20:29
zbanowany na stałe

Ooo, ta wspomniania medytacja to dobra rzecz! Ja bym chcial miec taka prace - medytator.
Moze przy nastepnej "sciezce"? :)

Cz maja 27, 2010 22:42
Sobie mozesz robić medytację i bez bycia medytatorem :)

Pt maja 28, 2010 4:40
zbanowany na stałe

Chciałem tylko wtrącić, że dziwnym mi się wydaje tytuł tematu, ponieważ szamanizm nie jest przecież religią. Jest praktyką starszą niż całe to wyodrębnienie 'życia religijnego' ze 'zwykłego życia', dlatego zawiera na równych prawach aspekty tzw. praktyczne i religijne (jeśli posługiwać się pojęciami dzisiejszego świata) nie czyniąc między nimi rozróżnienia. Wszystko jest operowaniem Mocą i świadomością.

N maja 30, 2010 8:58
I to próbuję wyjaśnić od kilku postów, ale nie każdy jest w stanie to pojać ;)

N maja 30, 2010 9:10
zbanowany na stałe

Pod warunkiem że się czci ziemie i słońce. Ale jeśli się wierzy w światowida to już religia.

N maja 30, 2010 9:23
zbanowany na stałe

mylicie się i to już w podstawach. Przede wszystkim szamanizm jest praktyką kapłańską tak jak "księdzowanie" nie jest religią a jedynie posługą kapłańską. Szamani są kapłanami wierzeń tradycyjnych czy religii animistycznych więc właściwie gdyby przemknąć oko na to, że nie rozumiecie czym jest szamanizm i źle używacie tego słowa to: Tak szamanizm jest religią.

N maja 30, 2010 9:24
Wiesz, jestem szamanką, nie kapłanką i nie neoszamanką. Znam swoje powołanie i swoje obowiązki. Szamanizm to nie religia. Reiligia to jakiś bóg czy bogwoie, doktryny i system wierzeń oraz rytauałów. Szamanizm to pewne charakterystyczne praktyki ale nie modlitwy. Inaczej wierzą wszak Aborygeni, inaczej Indianie inaczej ludy Syberii, a inaczej Europejczycy, szamani zaś we wszystkich tych kulturach wykonuja swoeje obowiazki jako uzdrowiciele i doradcy, ale nie kapłani, choc w niektórcyh kulturach łaczą też funkcje kapłąńskie. Co jednak nie znaczy ze szmanizm jako taki jest religią.

N maja 30, 2010 9:51
zbanowany na stałe

Shamanka napisał(a):
Wiesz, jestem szamanką, nie kapłanką i nie neoszamanką. Znam swoje powołanie i swoje obowiązki.

dobra spoko a ja jestem naprawiaczem samochodów. Nie, nie jestem mechanikiem! Mechanik robi zupełnie coś innego ja jestem naprawiaczem samochodów znam swój fach i swoją pracę.

Cytuj:
Szamanizm to nie religia.

Jak już wcześniej pisałem szamanizm to praktyka kapłańska.

Cytuj:
Reiligia to jakiś bóg czy bogwoie, doktryny i system wierzeń oraz rytauałów.

Uznawanie pewnych sacrum, zjawisk nadprzyrodzonych,

Nie lubię cytować z wikipedii ale może to choć trochę cię przekona:

Cytuj:
Szamanizmem właściwym nazywamy szamanizm występujący w społecznościach plemiennych Syberii i środkowej Azji, w których szamanizm stanowi fundamentalny czynnik życia religijnego.

słownik języka polskiego

Cytuj:
czarownik, umożliwiający porozumienie między ludźmi a duchami w niektórych wierzeniach

Cytuj:
Szamanizm to pewne charakterystyczne praktyki ale nie modlitwy.

To jaki sens tych praktyk skoro to nie religia?

Cytuj:
Inaczej wierzą wszak Aborygeni, inaczej Indianie inaczej ludy Syberii, a inaczej Europejczycy, szamani zaś we wszystkich tych kulturach wykonuja swoeje obowiazki jako uzdrowiciele i doradcy, ale nie kapłani, choc w niektórcyh kulturach łaczą też funkcje kapłąńskie. Co jednak nie znaczy ze szmanizm jako taki jest religią.

JEST RELIGIĄ ANIMISTYCZNĄ. TAK JAK SĄ RELIGIE POLITEISTYCZNE, MONOTEISTYCZNE, PANTEISTYCZNE SZAMANIZM JEST RELIGIĄ ANIMISTYCZNĄ

panimaju?

N maja 30, 2010 10:19
Jak wiele wiesz o szamanizmie i o tym jak dizałą oraz funkcjonuje? Czy opierasz wiedze tylko na wikipedii oraz tym co pzreczytales w necie i jakiś ksiazkach, czy praktykujesz szamnizm i mzoesz powiedizec o nim cos od strony praktyk?

N maja 30, 2010 10:28
zbanowany na stałe

Wystarczy, że rozumiem definicje słów.

N maja 30, 2010 10:39
zbanowany na stałe

Cytuj:
Wystarczy, że rozumiem definicje słów.

Ano, właśnie nie za bardzo, albo po porostu nie docierasz do sedna. Słownik i wikipedia, które cytujesz, podają złe, albo raczej: przykrojone do współczesnych pojęć definicje szamanizmu. Jest to zrozumiałe, ponieważ współcześnie wszystkim wydaje się oczywiste, że istnieje taka sfera życia jak religia. Były (i są) jednak społeczności, dla których już sam sposób życia określany jako właściwy, określający tożsamość, łączy w sobie to, co my rozdzielamy na obyczaj, tradycję, prawo, religię itd. Szamanizm wywodzi się z czasów życia zintegrowanego i do życia zintegrowanego prowadzi. Doświadczenie szamańskie pozwala przekraczać religię, psychologię, logikę, naukę itd. - bo Źródło jest jedno.

Inną sprawą jest, że istotnie: w wielu miejscach świata rozbita tradycja szamańska stała się religią a szamani - kapłanami czy psychologami.

N maja 30, 2010 11:15
zbanowany na stałe

shamanka napisał(a):
Szamanizm opiera się na animizmie czyli wierze w to, ze wszystko co żyje posiada duszę.

Jeszcze raz. Specjalnie wcześniej pisałem capsem, żeby dotarło. Animizm jest pewną formą religii. Możecie się zapierać ile chcecie faktów nie zmienicie.

N maja 30, 2010 12:28
zbanowany na stałe

powinieneś być pewien że wszystko co żywe posiada dusze, wiara to za mało.

N maja 30, 2010 13:09
Snufkin napisał(a):
shamanka napisał(a):
Szamanizm opiera się na animizmie czyli wierze w to, ze wszystko co żyje posiada duszę.

Jeszcze raz. Specjalnie wcześniej pisałem capsem, żeby dotarło. Animizm jest pewną formą religii. Możecie się zapierać ile chcecie faktów nie zmienicie.

Animizm to wiara w to, ze wszystko co jest posiada swego ducha. Szaman z takimi duchami współpracuje. Ale to nie jest religia. Bo jedne plemiona szamańskie wierzą w takich czy innych bogów i bóstwa, inne w innych, a bywa że są one nawet oparte na monoteizmie.
Zgodze się, że z Szamanizmu wyrosły wszystkie religie ale szamnizm jako taki jest jakby ponadreligiami. Szaman moze ale nie musi być kapłanem w swojej społecznosci. To trochę tak jak z księdzem, który moze wykonywać inne funkcje. miałąm przyjaciela księdza, który pracował naukowo i był wykłądowcą. Co nie znaczy, ze każdy wykłądowca jest ksiedzem albo każdy ksiadz wykłądowcą. Po prostu czasem kapłani wykonują tez inne finkcje.
Animiz zaś to pewien światopoglad a nie reiligia.

Dlatego pytałąm czy Twoja weidza o szamanizmie opiera sie na wiki czy wiesz co wiesz z włąsnej praktyki.

N maja 30, 2010 13:23
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 130 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona