Księga Kapłańska dziś (na wesoło)
.Znalazłem takie coś w internecie, ubawiłem się i przetłumaczyłem. Oryginał trudno odnaleźć, bo to krążyło kilka lat temu po sieci, ale wzór jest tutaj:
Letter to Dr. LauraW swojej audycji radiowej dr Laura Schlesinger powiedziała, że zgodnie z ortodoksyjnym prawem żydowskim homoseksualizm, zgodnie z Księgą Kapłaństką 18:22 jest obrzydliwością i nie może być zaakceptowany w żadnych okolicznościach.
Poniższa odpowiedź jest listem otwartym do dr Laury Schlesinger, napisaną przez obywatela USA i opublikowanym w internecie.
„Droga dr Lauro
Dziękuję za pani wysiłki aby nauczyć ludzi Bożego Prawa. Wiele się dowiedziałem z pani audycji i staram się dzielić tą wiedzą z kim tylko mogę. Kiedy ktoś broni homosekualnego stylu życia na przykład, po prostu przypominam in, że Księga Kapłańska 18:22 jasno mówi, że jest to obrzydliwość... Koniec dyskusji.
Potrzebuję jednak kilku porad w sprawie innych elementów Bożego Prawa i tego jak go przestrzegać:
1. Księga Kapłańska 25:44 mówi że mogę posiadać niewolników, zarówno mężczyzn jak i kobiety, pod warunkiem że pochodzą oni z narodów sąsiadujących. Mój przyjaciel twierdzi, że dotyczy to Meksykanów, ale nie Kanadyjczyków. Może pani wyjaśnić? Dlaczego nie mogę posiadać Kanadyjczyków?
2. Chciałbym sprzedać córkę do niewoli, zgodnie z Księgą Wyjścia 21:7. W dzisiejszych czasach, jak pani myśli, jaka byłaby rozsądna cena?
3. Wiem, że nie wolno mi obcować z kobietą, kiedy ma ona okres i jest nieczysta - Księga Kapłańska 15:19-24. Problem w tym, że - skąd mam to wiedzieć? Próbowałem pytać, ale większość kobiet się obraża.
4. Kiedy palę byka na ofiarę, wiem że jego zapach jest miły Panu: Księga Kapłańska 1:9. Problemem są moi sąsiedzi. Twierdzą, że dla nich ten zapach nie jest miły. Czy powinienem ich porazić?
5. Mam sąsiada, który upiera się pracować w szabat. Księga Wyjścia wyraźnie mówi, że powinien być ukarany śmiercią. Czy mam moralny obowiązek zabić go sam, czy powinienem zwrócić się o to do policji?
6. Mój kolega uważa, że nawet jeśli jedzenie małży jest obrzydliwością, Księga Kapłańska 11:10, to jest mniejszą obrzydliwością niż homoseksualizm. Nie zgadzam się z tym. Może to pani rozsądzić? Czy są jakieś "stopnie" obrzydliwości?
7. Księga Kapłańska 21:20 stanowi, że nie mogę się zbliżyć do Boga jeśli mam wadę wzroku. Przyznaję, że noszę okulary do czytania. Czy muszę mieć wzrok dokładnie 20/20 czy jest jakiś margines błędu?
8. Większość moich kolegów strzyże włosy, mimo że jest to wyraźnie zabronione w Księdze Kapłańskiej 19:27. Jaką śmiercią powinni zginąć?
9. Wiem z Księgi Kapłańskiej 11:6-8 że dotykanie skóry martwej świni czyni mnie nieczystym. Czy mogę grać w piłkę w rękawiczkach?
10. Mój wuj ma gospodarstwo. Przekracza zakazy Księgi Kapłańskiej 19:19 obsiewając to samo pole dwoma rodzajami ziarna, podobnie jak jego żona poprzez noszenie odzieży z dwóch różnych tkanin (mieszanka bawełny i polyestru). Poza tym bluźni i dużo przeklina. Czy trzeba trudzić całe miasteczko aby ich ukamienować? Księga Kapłańska 24:10-16. Nie moglibyśmy ich po prostu spalić prywatnie w rodzinie, tak jak tych, którzy dopuszczają się rozpusty? (Księga Kapłańska 20:14)
Wiem że studiowała pani te sprawy dogłębnie, jest zatem dobrze poinformowana, i wierzę, że może pani pomóc.
Raz jeszcze dziękuję za przypominanie nam, że Boże słowo jest wieczne i niezmienne. "