Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 05, 2025 15:49

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 215 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 15  Następna strona
 Czy świat postał? 
Autor Wiadomość

Post Czy świat postał?
Witam. Nie wiem, czy to dobry dział, bo na początku zastanawiałem się nad Wiara i Prawda. Więc jeśli to zły dział, to proszę o przesunięcie tego wątku.

Moja teoria
Wszystkie religie, a nawet nauka, zakładają, że świat postał, czyli kiedyś go nie było aż nagle zaczął być. I tu zaczyna się moja teoria. Świat nie postał, gdyż istnieje od zawsze.

Moja teoria a Wielki Wybuch
Wielki Wybuch nawet jeśli był, to nie był on początkiem świata, co najwyżej początkiem zmiany świata na taki, jaki znamy dzisiaj. Trudno jest przecież uwierzyć, że kiedyś nie było niczego aż tu nagle to nic wybuchło i postało coś (świat). Trudno w to uwierzyć, nawet jeśli teorie o Wielkim Wybuchu spróbuje się połączyć z religią. Ewolucjonizm teistyczny zakłada, że Bóg istnieje i stworzył świat, ale zrobił to prawami nauki. Czyli ewolucjonizm teistyczny sprawia, że nadal trzeba poszukiwać odpowiedzi na pytanie, co było przed Wielkim Wybuchem. Jeśli przed Wielkim Wybuchem coś było, to nie można powiedzieć, że to Wielki Wybuch jest początkiem świata. Moim zdaniem naukowcy będą bez końca odkrywać, co było przed Wielkim Wybuchem, bo gdy coś odkryją, to potem będą próbowali odkryć, co było jeszcze wcześniej niż te coś.

Moja teoria a Bóg-Stwórca
Jeśli moja teoria jest prawdziwa, to obala ona wszystkie religie teistyczne, gdyż nie ma na świecie takiej religii teistycznej, która by głosiła, że świat istnieje od zawsze, a Bóg tylko nad tym światem czuwa. Nie jestem religioznawcą, a nawet się tym nie interesuje, ale wydaje mi się, że religie nieteistyczne też zakładają postanie świata, czyli też są niezgodne z moją teorią.

Podsumowanie
Nie twierdzę, że wierzę w tą teorie, ale wydaje mi się ona dużo bardziej logiczna niż Wielki Wybuch, i to nawet jeśli ten WW połączy się z religią, co robi Kościół katolicki. Nie wiem, czy można wierzyć w tą teorie, więc postanowiłem Was się zapytać o Wasze zdanie. Poniżej są pytania, które mają Wam to ułatwić i na które chciałbym poznać odpowiedzi.

Pytania:
1. Czy to możliwe Waszym zdaniem, że świat istnieje od zawsze?
2. Dlaczego naukowcy nie doszli do wniosku, że świat istnieje od zawsze?
3. Czy da się pogodzić moją teorie z wiarą w Boga-Stwórce?
4. Jeśli na pytanie 3. odpowiedź jest NIE, czy mamy być ateistami czy poszukiwać religii, która nie zakłada postania świata?
5. Co sądzicie o mojej teorii?
6. Czy moja teoria to herezja lub chociaż niezgodność z nauczaniem Kościoła i religii?

Ostatnio edytowano Śr cze 02, 2010 13:04 przez Daniel86, łącznie edytowano 1 raz

Śr cze 02, 2010 12:54
Post Re: Czy świat postał?
Daniel86 napisał(a):

Pytania:
1. Czy to możliwe Waszym zdaniem, że świat istnieje od zawsze?

Możliwe.
Daniel86 napisał(a):

Bo mamy ograniczone możliwości poznania.
Daniel86 napisał(a):
3. Czy da się pogodzić moją teorie z wiarą w Boga-Stwórce?

Tak, jeśli założyć, że "świat" w Twoim rozumieniu to Bóg, czyli byt kompletnie przez nas niezrozumiany, w przeciwieństwie do staruszka z siwą brodą. :D
Daniel86 napisał(a):
4. Jeśli na pytanie 3. odpowiedź jest NIE, czy mamy być ateistami czy poszukiwać religii, która nie zakłada postania świata?

Nie widzę powodu.
Daniel86 napisał(a):
5. Co sądzicie o mojej teorii?

Lubię wszelkie teorie które rozwijają myślenie. :)

Śr cze 02, 2010 13:01

Daniel86 napisał(a):
Niektórzy doszli do takich wniosków, chociaż teraz nie mogę podać jakiegoś konkretnego przykładu.
Daniel86 napisał(a):
Moja teoria a Bóg-Stwórca
Jeśli moja teoria jest prawdziwa, to obala ona wszystkie religie teistyczne, gdyż nie ma na świecie takiej religii teistycznej, która by głosiła, że świat istnieje od zawsze, a Bóg tylko nad tym światem czuwa.
Eternici – heretycy żyjący w pierwszych wiekach chrześcijaństwa, którzy wierzyli, że świat był i
będzie zawsze taki sam, nawet po zmartwychwstaniu ciał w dniu Sądu Ostatecznego.
:)

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

Śr cze 02, 2010 13:22

Jeszcze mogę napisać, jak się to ma do końca świata. Jeśli moja teoria jest prawdziwa, to końca świata też nie będzie, tak samo jak nie było początku. Jeśli np. w naszą planetę uderzy jakiś wielki meteor, to nie jest argument za końcem świata, to jest tylko argument za końcem życia na Ziemi, a przecież świat może istnieć i bez ludzi oraz Ziemi czy nawet bez naszego Słońca.

Śr cze 02, 2010 13:39
Daniel86 napisał(a):
Jeszcze mogę napisać, jak się to ma do końca świata. Jeśli moja teoria jest prawdziwa, to końca świata też nie będzie, tak samo jak nie było początku. Jeśli np. w naszą planetę uderzy jakiś wielki meteor, to nie jest argument za końcem świata, to jest tylko argument za końcem życia na Ziemi, a przecież świat może istnieć i bez ludzi oraz Ziemi czy nawet bez naszego Słońca.

Jak również bez całego znanego nam kosmosu. Bądź konsekwentny w swojej definicji słowa "świat."

Śr cze 02, 2010 13:40

Liam napisał(a):
Tak, jeśli założyć, że "świat" w Twoim rozumieniu to Bóg, czyli byt kompletnie przez nas niezrozumiany, w przeciwieństwie do staruszka z siwą brodą. :D

Bóg nie może być światem, bo przecież go stworzył. Wyszłoby na to, że Bóg stworzył sam siebie.

Liam napisał(a):
Nie widzę powodu.

Nie widzisz powodu, by wyznawać religię, a co jeśli jest religia, za której nie wyznawanie grozi kara wieczna?

Liam napisał(a):
Jak również bez całego znanego nam kosmosu. Bądź konsekwentny w swojej definicji słowa "świat."

Czyli Twoim zdaniem świat może istnieć nawet bez świata?

Jeszcze jedno pytanie. Czy pogląd głoszący istnienie świata od zawsze ma jakąś nazwę? Jeśli ktoś ją zna, to prosiłbym go lub ją, by się podzielił tą wiedzą, bo bardzo mi to ułatwi szukanie informacji na ten temat w internecie.

Cz cze 03, 2010 10:17
Daniel86 napisał(a):
Bóg nie może być światem, bo przecież go stworzył. Wyszłoby na to, że Bóg stworzył sam siebie.

Niekoniecznie. To wynika z Twojej definicji świata. Stworzył świat w sensie kosmosu, tej warstwy którą jesteśmy w stanie poznawać. Sam natomiast jest wiecznym bytem, "światem" który istniał od zawsze.

Daniel86 napisał(a):
Liam napisał(a):
Nie widzę powodu.

Nie widzisz powodu, by wyznawać religię, a co jeśli jest religia, za której nie wyznawanie grozi kara wieczna?

Nie, nie widzę powodu by poszukiwać religii, która nie zakłada powstania świata. To była odpowiedź na Twoje pytanie.

Daniel86 napisał(a):
Liam napisał(a):

Czyli Twoim zdaniem świat może istnieć nawet bez świata?

Jeszcze raz. Zdefiniuj swoje pojęcie świata, bo widzę że się nie rozumiemy.

Cz cze 03, 2010 10:57

Daniel86 napisał(a):
Liam napisał(a):

Bóg mógł "wyłonić z siebie" świat, więc istniał on wiecznie (świat jako CZĘŚĆ Boga - paneteizm).

(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.

Cz cze 03, 2010 11:44

Daniel86 napisał(a):
Czy pogląd głoszący istnienie świata od zawsze ma jakąś nazwę?
Jeśli ktoś ją zna, to prosiłbym go lub ją, by się podzielił tą wiedzą, bo bardzo mi to ułatwi szukanie informacji na ten temat w internecie.
W podobny sposób opisuje wszechświat Teoria stanu stacjonarnego.
http://www.nieznane.pl/forum/viewtopic.php?t=334
http://www.fizyka.net.pl/index.html?men ... ia_k2.html
http://www.astronomia.pl/forum/viewtopic.php?f=16&t=270

"Głosi ona, że wszechświat nie ewoluuje, tzn. nie zmienia się w czasie.
Nie było początku w przeszłości i nie będzie końca w przyszłości.
W przeszłości, obecnie, w przyszłości- wszechświat jest zawsze taki sam.
Teoria ta zakłada doskonałą zasadę kosmologiczną,
według której wszechświat jest w dużej skali wszędzie i przez cały czas taki sam.
Zachowuje on przez cały czas tę samą średnią gęstość materii.
Aby wyjaśnić obserwacje wskazujące na to, że wszechświat się rozszerza,
model Stany Stacjonarnego głosi , że w pustej przestrzeni kosmicznej
stale powstaje nowy wodór, w tempie dostatecznym do zastąpienia materii unoszonej przez oddalające się galaktyki.

Teoria ta nie wyjaśnia jednak skąd ów wodór pochodzi.
Większość astronomów odrzuca model Stanu Stacjonarnego, ponieważ stoi on
w sprzeczności z obserwacjami.
Tworzenie się w niewyjaśniony sposób nowej masy, czyli pewnej formy energii,
zadaje gwałt prawu przyrody – zasadzie zachowania energii,
zgodnie z którą całkowita energia w układzie izolowanym jest zawsze taka sama.
Energia nie może być stworzona lub zniszczona, chociaż może ulec transformacjom w obrębie układu.

Dla jej rzeczników teoria Stanu Stacjonarnego była interesująca od strony filozoficznej.
Definiowała wszechświat, który był w przeszłości i będzie zawsze istniał w przyszłości.
Hipoteza tej teorii głosząca, że ciężkie pierwiastki musiały powstać w wybuchających gwiazdach,
wprowadzona aby wyjaśnić ich istnienie bez Wielkiego Wybuchu,
przetrwała nietknięta w modelach ewolucyjnych. "

(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.

Cz cze 03, 2010 13:37

Liam napisał(a):
Nie, nie widzę powodu by poszukiwać religii, która nie zakłada powstania świata. To była odpowiedź na Twoje pytanie.

Czyli nie wierzysz, że świat może istnieć od zawsze?

Elbrus, dzięki za linki.

A czy może ktoś wie, dlaczego naukowcy twierdzą, że Wielki Wybuch jest początkiem świata? Skąd naukowcy wiedzą, że przed Wielkim Wybuchem nie było niczego?

Cz cze 03, 2010 20:17
Wierzę. Nawet ją wyznaję. Skoro ja nie umiałem tego wyjaśnić, dobrze zrobił to Elbrus:
Elbrus napisał(a):
Bóg mógł "wyłonić z siebie" świat, więc istniał on wiecznie (świat jako CZĘŚĆ Boga - paneteizm).

Cz cze 03, 2010 20:48

Daniel86 napisał(a):
A czy może ktoś wie, dlaczego naukowcy twierdzą, że Wielki Wybuch jest początkiem świata? Skąd naukowcy wiedzą, że przed Wielkim Wybuchem nie było niczego?

Naukowcy nie twierdzą, że WW był początkiem świata. Przynajmniej kiedy mówią tylko dokładnie to, co ustaliła nauka. Nauka bowiem tego nie ustaliła. Nasze teorie fizyczne, gdy zastosowane do opisu przeszłości Wszechświata, przewidują, że kiedyś był on bardzo gorący, bardzo gęsty i gwałtownie się rozszerzał. Po czym stwierdzają, że wcześniej panowały warunki wykraczające poza zakres ich (teorii) zastosowań. Przez co nie można na ich podstawie rozstrzygająco stwierdzić, co było przedtem.

Utarło się mówić potocznie, że WW był początkiem świata, gdyż jest tak w uproszczonym modelu, w którym m.in. grawitacja jest klasyczna. W takim modelu można pokazać (dowodem matematycznym), że czasoprzestrzeń w której żyjemy miała osobliwość początkową.

Cz cze 03, 2010 21:00
zbanowany na stałe

A co, w tej hipotezie niezmiennego wszechświata, z entropią? Myślę, że trzeba na to pytanie odpowiedzieć. Jeśli wszechświat ma istnieć wiecznie to entropia osiągnie nieskończony poziom.

So cze 05, 2010 1:54

Liam, sorry. Myślałem, że piszesz o panenteizmie tylko teoretycznie. Nie wiedziałem, że w to wierzysz.

wieczny_student, wyjaśnij, co to jest ta osobliwość początkowa!

So cze 05, 2010 10:59
Daniel86 napisał(a):
Liam, sorry. Myślałem, że piszesz o panenteizmie tylko teoretycznie. Nie wiedziałem, że w to wierzysz.

Tak, w pewnym sensie moje chrześcijaństwo skłania się ku tej teorii. Stworzenie jako część Stwórcy. A czemu nie?

So cze 05, 2010 11:02
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 215 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 15  Następna strona