Autor |
Wiadomość |
ysuk-san
|
 Re: AntyMaryja
nie piszę w wątku którego nie przeczytałem przynajmniej 2 ostatnich stron. to tak na marginesie. Chcesz czy nie chcesz wyjaśnić- wszystko jedno. To jest twoja osobista odpowiedź. Same cytaty, nawet najmądrzejsze są bez sensu jeżeli odnoszą się do niczego lub pozbawione sa komentarza - to jest moje osobiste stwierdzenie. Cytuj: A ostatnia moja wypowiedź wynikła z odpowiedzi na argument wcześniejszego użytkownika i nie musiała zawierać w sobie całości moich myśli No to musiał być ogromny skok myślowy.
|
Śr cze 02, 2010 12:07 |
|
|
|
 |
klops
zbanowany na stałe
|
klops napisał(a): Zwycięstwo nad Światem już przyszło 1977 lat temu . List do Rzymian 5 "Jeżeli bowiem przestępstwo jednego sprowadziło na wszystkich śmierć, to o ileż obficiej spłynęła na nich wszystkich łaska i dar Boży, łaskawie udzielony przez jednego Człowieka, Jezusa Chrystusa. (16) I nie tak samo ma się rzecz z tym darem jak i ze [skutkiem grzechu, spowodowanym przez] jednego grzeszącego. Gdy bowiem jeden tylko grzech przynosi wyrok potępiający, to łaska przynosi usprawiedliwienie ze wszystkich grzechów. (17) Jeżeli bowiem przez przestępstwo jednego śmierć zakrólowała z powodu jego jednego, o ileż bardziej ci, którzy otrzymują obfitość łaski i daru sprawiedliwości, królować będą w życiu z powodu Jednego - Jezusa Chrystusa." I List do Koryntian "(25) Trzeba bowiem, ażeby królował, aż położy wszystkich nieprzyjaciół pod swoje stopy. (26) Jako ostatni wróg, zostanie pokonana śmierć. (27) Wszystko bowiem rzucił pod stopy Jego." i najważniejsza Ewangelia Janowa rozdział 16:)"Ale Ja nie jestem sam, bo Ojciec jest ze Mną. (33) To wam powiedziałem, abyście pokój we Mnie mieli. Na świecie doznacie ucisku, ale miejcie odwagę: Jam zwyciężył świat. (17) 01 To powiedział Jezus, a podniósłszy oczy ku niebu, rzekł: Ojcze, nadeszła godzina! Otocz swego Syna chwałą, aby Syn Ciebie nią otoczył (2) i aby mocą władzy udzielonej Mu przez Ciebie nad każdym człowiekiem dał życie wieczne wszystkim tym, których Mu dałeś. (3) A to jest życie wieczne: aby znali Ciebie, jedynego prawdziwego Boga, oraz Tego, którego posłałeś, Jezusa Chrystusa." To zwycięstwo jest w Nas  W cytacie zaznaczyłem na czerwono mój komentarz do przytoczonych wersów z Biblii. Pozdrawiam
_________________ Trzymajcie się imienia Jego
|
Śr cze 02, 2010 12:42 |
|
 |
ysuk-san
|
Około 1977 lat temu przyszło zwycięstwo dla świata. Zwycięstwo jest w nas. Jak rozumiem zwycięstwo świata w znaczeniu "po śmierci" lub w znaczeniu duchowym, bo w ziemskim stosunkowo niewiele się zmieniło w stosunku do tego jak było wcześniej. Zwycięstwo, które jest w nas wynika z hasła: Cytuj: A to jest życie wieczne: aby znali Ciebie, jedynego prawdziwego Boga, oraz Tego, którego posłałeś, Jezusa Chrystusa. ? tylko próbuję zrozumieć tok myślenia
|
Śr cze 02, 2010 13:05 |
|
|
|
 |
klops
zbanowany na stałe
|
Tak myślę że masz rację. Życie w ciele jest możliwością uwielbienia Boga na tym Świecie. Co do tego czy się mało zmieniło. Wydaje mi się że bardzo dużo, ponieważ poznaliśmy Mesjasza. A poznając Go i wierząc w Niego stajemy się uczestnikami Jego Kościoła który dał mu Bóg. Co do zmiany to przytoczę tekst z Pisma Zachariasza 9 "(8) Sam będę dla domu mego strażą i obroną przed przechodniami. I przemoc wroga już go nie dosięgnie, gdyż wejrzałem na niego w jego nędzy. (9) Raduj się wielce, Córo Syjonu, wołaj radośnie, Córo Jeruzalem! Oto Król twój idzie do ciebie, sprawiedliwy i zwycięski. Pokorny - jedzie na osiołku, na oślątku, źrebięciu oślicy." Bog sam stanie w obronie swojego Ludu. Wiec troche sie zmienilo 
|
Śr cze 02, 2010 13:29 |
|
 |
Kamyk
|
Przypominam, że temat brzmi "AntyMaryja"
|
Śr cze 02, 2010 13:39 |
|
|
|
 |
ysuk-san
|
No dobra, ale zmiana świata powinna wynikać ze zmiany nas samych. Gdy tymczasem to ze poznalismy Mesjasza po wielu osobach spływa. Owszem, zmieniło sie i to dużo. Wpływ na to chrzescijaństwo zapewne również miało. ale bezpośrednie zmiany wynikające tylko i wyłącznie z istnienia chrześcijaństwa trudno dojrzeć.
Całe dobro jakie istnieje zawdzięczamy Bogu. Ale czy nie da się zauważyć, że wiele dobra dzieje się również za pośrednictwem Maryi?
Zas co do zachariaszowego cytatu, czy nie było no jeszze bardziej widoczny 9tak po ziemsku) w ST? czy i tam Jahwe nie był strażnikiem Izraela.
|
Śr cze 02, 2010 13:59 |
|
 |
klops
zbanowany na stałe
|
@ysuk-san Całe dobro jakie istnieje zawdzięczamy Bogu. Ale czy nie da się zauważyć, że wiele dobra dzieje się również za pośrednictwem Maryi? ► Zależy, dla jednych to co się ukazuje jest postacią Kleofasy, żony Józefa, dla innych jest demonem którego nie powinno się słuchać ponieważ Pan przestrzegał wielokrotnie przed tym w Ewangeliach.
Ja przyjmuję przestrogę Jezusa i nie uważam że w jakimkolwiek sposób objawienia "królowej nieba" mogą być owocne. Chyba tylko aby umocnić się co do prawdziwości ww. przestrogi Mesjańskiej.
|
Śr cze 02, 2010 22:35 |
|
 |
Kamyk
|
klops napisał(a): Ja przyjmuję przestrogę Jezusa i nie uważam że w jakimkolwiek sposób objawienia "królowej nieba" mogą być owocne. Czy nie jest to pycha, żeby nie pozwalać Bogu działać tak, jak On chce? Zabraniać Mu niejako posługiwać się Maryją. Ojciec praktycznie zawsze zwracał się do ludzi poprzez pośredników - dlaczego nie mógłby się zwrócić przez Maryję?
|
Cz cze 03, 2010 6:48 |
|
 |
arturo
|
Należałoby uprościć dyskusję,po co gmatwać,przecież ap.Paweł w Liście do Galacjan wyrażnie przestrzega pod grożbą przekleństwa(Gal I,8):"Ale gdybyśmy nawet my lub anioł z nieba głosił Wam Ewangelię różną od tej,którą Wam głosiliśmy-niech będzie przeklęty!'
|
Cz cze 03, 2010 11:29 |
|
 |
arturo
|
Zatem wyciągając sumienny,uczciwy wniosek wprost,bez gmatwaniny:apostołowie nie głosili kultu maryjnego,pośrednictwa Marii pomiędzy Bogiem a ludżmi.Magisterium i papieże głoszą kult maryjny,pośrednictwo Marii pomiędzy Bogiem a ludżmi.Zatem mamy ewidentną sprzeczność
|
Cz cze 03, 2010 11:33 |
|
 |
arturo
|
Moderator tej strony powołuje się na dekrety soboru efeskiego.Jest zwolennikiem kultu maryjnego.Ale podług słów ap. Pawła to jest nauka inna niż głosił ap.Paweł!Może ktoś z forumowiczów nie chce dostrzec tej sprzeczności na zasadzie:nie,bo nie,nie mając argumentu na obronę swojego światopoglądu.
|
Cz cze 03, 2010 11:38 |
|
 |
white
|
No wlaśnie,zwrot "glosił WAM Ewangelię"dotyczy Galatów.
|
Cz cze 03, 2010 11:38 |
|
 |
arturo
|
Jeśli forumowicz White twierdzi,że słowa ap.Pawła były skierowane tylko do Galacjan,a nie ponadczasową wskazówką do wszystkich wierzących,powinien poznać warsztat badawczy historyka i teologa,zasady biblijnej hermeneutyki wiążącej ten cytat ze zbieżnymi cytatami z Pisma
|
Cz cze 03, 2010 11:45 |
|
 |
arturo
|
Mamy zatem na szali słowa ap.Pawła napisane z inspiracji Ducha Bożego,należące do biblijnego kanonu w konfrontacji z ustaleniami soboru efeskiego i innnych tradycyjnych ustaleń teologicznych,które nie znalazły się w kanonie Słowa Bożego,zamkniętego Apokalipsą św.Jana.
|
Cz cze 03, 2010 11:48 |
|
 |
arturo
|
Rozsądny chrześcijanin,pełen bojażni Bożej i respektu dla Bożego słowa będzie przestrzegał słów ap .Pawła.Co prawda będzie darzył Marię należnym szacunkiem,ale tylko szacunkiem,bez modlitwy do Marii,bowiem podług słów ap.Pawła świadomie naraziłby się na przekleństwo!
|
Cz cze 03, 2010 11:51 |
|
|
|