Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz lis 13, 2025 18:09

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 61 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
 Boże, jak wyznawać wiarę w Ciebie? 
Autor Wiadomość

Post Re: Boże, jak wyznawać wiarę w Ciebie?
Egzamin napisał(a):
ST na samym początku był kierowany do Izraelitów; ludzi z inną kulturą, obyczajami, zwyczajami itp. dlatego dla nas wiele rzeczy wydaje się niezrozumiałych.

No właśnie - pisało się rzeczy, które akurat pasowały do danej sytuacji, kultury, zwyczajów itd. W jednej kulturze było zapotrzebowanie na Boga srogiego, w innej - Boga miłosiernego. Nie było tylko zapotrzebowania na Boga jako Miłości Doskonałej. Albo raczej nie było to pewnym ludziom na rękę, ponieważ jak wiadomo strachem można zmuszać, szantażować, a miłość jest wolna.

Wt cze 08, 2010 19:05

Wolna tzn. jaka?? pozwalająca na wszystko??. Bóg w ST jest jak Ojciec- kocha doskonale, ale także wymaga. I opisy ST są po to aby w sposób obrazowy opisać przymioty Boga. Czy srogi Bóg Starego Testamentu zabiłby Kaina za jego bratobójstwo?? Mi się wydaję, że tak. A jest inaczej. Jak w tym opisie ukazany jest Bóg?
A pozatym trudno mi uwierzyć, że ST pisany pod natchnieniem Ducha Świętego jest fantazją- w takim razie Żydzi, i Chrześciajnie są robieni w "trąbe" od bardzo dawna- aż dziw, że judaizm oparty na ST dalej istnieje.

Śr cze 09, 2010 17:46

Elbrus napisał(a):
Jeśli dusza jest nieśmiertelna, to miejsce na reinkarnację jest właśnie od pierwszego do ostatniego (przed zmartwychwstaniem) wcielenia.

Okej wyjaśnij mi; Po co dusza zmienia wcielenia?? Tzn. po co jest reinkarnacja??

Elbrus napisał(a):
Gdzie twoim zdaniem jest miejsce na zmartwychwstanie, skoro święci już są w niebie?

KKK pkt.998

Elbrus napisał(a):
Czy Maryja wzięta z duszą i ciałem do nieba już zmartwychwstała czy dopiero zmartwychwstanie razem z innymi ludźmi?

KKK pkt.966

Tutaj wyjaśnione

Śr cze 09, 2010 17:52

Egzamin napisał(a):
Wolna tzn. jaka?? pozwalająca na wszystko??

Miłość jest wolna od strachu.
Egzamin napisał(a):
Bóg w ST jest jak Ojciec- kocha doskonale, ale także wymaga.

No właśnie. Ludzie porównali Go do ziemskiego ojca i nadali Mu jego przymioty - kochający, ale z biczykiem. Miłość Boga jest absolutna i nie da się jej porównać z miłością, którą znamy z tego świata. Ona nie jest z tego świata.
Egzamin napisał(a):
A pozatym trudno mi uwierzyć, że ST pisany pod natchnieniem Ducha Świętego jest fantazją- w takim razie Żydzi, i Chrześciajnie są robieni w "trąbe" od bardzo dawna- aż dziw, że judaizm oparty na ST dalej istnieje.

;)

Śr cze 09, 2010 20:13

Egzamin napisał(a):
Okej wyjaśnij mi; Po co dusza zmienia wcielenia?? Tzn. po co jest reinkarnacja??

Po to, żeby osiągnąć swój cel. Dusza po to przychodzi do świata względności, żeby doświadczyć bycia miłością. Może tego doświadczyć tylko w tym świecie, bo tylko w tym świecie istnieje nie tylko miłość, ale również jej przeciwieństwo. Bez przeciwieństwa miłości, nie da się jej doświadczyć, tak jak nie da się doświadczyć chudości bez grubości, albo wysokości bez niskości. Tylko poprzez wcielenie się można w tym świecie doświadczać różnych aspektów. Dusza więc pragnie tutaj stworzyć się na nowo jako miłość, którą jest w swej istocie. Jedno wcielenie to na ogół za mało na osiągnięcie tego celu, więc dusza próbuje po raz kolejny, a każde następne wcielenie ma coraz wyższą świadomość.

Śr cze 09, 2010 20:28

No tak powrót do Platona- i wędrówki duszy. On to samo mówił, tylko w inny sposób.
ReKa napisał(a):
a każde następne wcielenie ma coraz wyższą świadomość.

Na jakiej zasadzie zdobywa tą świadomość( bycia czystą miłością) będąc np. wcieleniem myszy?
Od czego zależy w jakim wcieleniu będzie dusza? tzn. jest jakaś hierarchia wcieleń??

Cz cze 10, 2010 12:23

Egzamin napisał(a):
Na jakiej zasadzie zdobywa tą świadomość( bycia czystą miłością) będąc np. wcieleniem myszy?

Dusza nie musi zdobywać świadomości, bo ją posiada przez cały czas. Nasza fizyczna część musi ją zdobyć. Natomiast myszki mają chyba inną drogę :razz:
Egzamin napisał(a):
Od czego zależy w jakim wcieleniu będzie dusza? tzn. jest jakaś hierarchia wcieleń??

Dusza może przed wcieleniem dokonać selekcji osób i miejsc, warunków i okoliczności, przeciwności i szans, przeszkód i możliwości - przy pomocy których będzie tworzyć swoje doświadczenie. To jak dobór barw na palecie czy narzędzi do warsztatu. Co z tego wszystkiego stworzysz, to już kwestia Twojej świadomości.

Cz cze 10, 2010 20:17

Jaki jest sens sądu szczegółowego zaraz po śmierci[A jak postanowione ludziom raz umrzeć, a potem sąd]--List do Hebrajczyków 9,27
Osobiście to nie widze, żadnego sensu reinkarnacji; życie człowieka to wędrówka ku Bogu, i zjednoczenie się z Nim w Niebie. Wędrówka naznaczona upadkami (grzechy) , ale także podnoszeniem się z nich (Spowiedź, pokuta, dobre życie itp.) Bo już po śmierci nie będziemy mogli się już starać o swoje zbawienie.

ps. ReKa czy ty jesteś buddystką???

Pt cze 11, 2010 15:23
Egzamin napisał(a):
Jaki jest sens sądu szczegółowego zaraz po śmierci[A jak postanowione ludziom raz umrzeć, a potem sąd]--List do Hebrajczyków 9,27

Ale gdzie tu wyraźne zaprzeczenie reinkarnacji? Człowiek umiera raz, jego dusza wędruje do następnego wcielenia - i tak parę razy, każdy umiera raz - a potem sąd?

Pt cze 11, 2010 19:56

Egzamin napisał(a):
ReKa czy ty jesteś buddystką???

Nie jestem buddystką i żadna religia nie jest mi do niczego potrzebna, ponieważ mam z Bogiem kontakt bezpośredni. Rozumiemy się i przyjaźnimy od lat :-D

Pt cze 11, 2010 20:05
ReKa napisał(a):
Nie jestem buddystką i żadna religia nie jest mi do niczego potrzebna, ponieważ mam z Bogiem kontakt bezpośredni. Rozumiemy się i przyjaźnimy od lat :-D

Zazdroszczę Ci. Sam jeszcze wciąż Go szukam. Nie rozumiemy się zbyt dobrze, dopiero się poznajemy. Ja jestem zakochany. :)

Pt cze 11, 2010 20:10

KKK pkt.1022 "Każdy człowiek w swojej nieśmiertelnej duszy otrzymuje zaraz po śmierci wieczną zapłatę na sądzie szczegółowym, który polega na odniesieniu jego życia do Chrystusa i albo dokonuje się przez oczyszczenie , albo otwiera bezpośrednio wejście do szczęścia nieba , albo stanowi bezpośrednio potępienie na wieki".
Tutaj jest to wyjaśnione.
Ale dla człowieka który nie wierzyw czyściec, niebo i piekło idea reinkarnacji jest wsam raz. Bo skoro jest reinkarnacja to po co czyściec, skoro poprzez kolejne wcielenia można się oczyścić

Sąd szczegółowy- to nie to samo co sąd ostateczny.

So cze 12, 2010 12:58

ReKa napisał(a):
Egzamin napisał(a):
ReKa czy ty jesteś buddystką???

Dość wygodne taki bóg dostosowany do moich potrzeb, i wg. moich poglądów i , ale uważaj żeby za tym Bogiem nie krył się szatan- on potrafi być naprawde podstępny.

sry, że tak jedno pod drugim, ale nie mogłem edytować

So cze 12, 2010 13:15

[quote="Egzamin"]uważaj żeby za tym Bogiem nie krył się szatan- on potrafi być naprawde podstępny./quote]
Będę uważać :o

So cze 12, 2010 19:41

ReKa napisał(a):
Elbrus napisał(a):
Brak jakiej wiedzy jest prezentowany przez JA?! Bo nie kumam. Przykazanie mówi - nie zabijaj. I tyle. Nie mówi - nie zabijaj ludzi, ale zwierzęta to możesz. Poza tym Bóg nigdy nie zażądałby krwawej ofiary dla siebie. On nie potrzebuje od nas żadnej ofiary, a krwawej to już tymbardziej, bo jest Miłością. Tylko ludzie o bardzo niskiej świadomości mogli wymyśleć coś tak dziwacznego.

Biblia z jednej strony mówi tak:
Rodzaju 9:1-3
Cytuj:
1 I Bóg błogosławił Noego i jego synów, mówiąc do nich: „Bądźcie płodni i stańcie się liczni oraz napełnijcie ziemię. 2 A bojaźń przed wami i trwoga przed wami będzie nad wszelkim żywym stworzeniem na ziemi i nad wszelkim latającym stworzeniem niebios, nad wszystkim, co się porusza po ziemi, i nad wszelkimi rybami morza. Oto dane są w wasze ręce. 3 Wszelkie poruszające się zwierzę, które żyje, może służyć wam za pokarm. Tak jak zieloną roślinność daję wam to wszystko.

Z drugiej strony daje takie polecenie:
Przysłów 12:10
Cytuj:
Prawy dba o duszę swego zwierzęcia domowego, lecz zmiłowania niegodziwców są okrutne.

Chodzi o to, ze zwierzęta mogą nam służyć za pokarm, bo na to pozwolił Bóg.
Jednak nie wolno się nad nimi znęcać.

Pn cze 14, 2010 21:04
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 61 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona