Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 11, 2025 19:41

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 91 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
 Biblia a moralność 
Autor Wiadomość

Post Re: Biblia a moralność
@Wątpiący
O małżeństwie w Biblii i pozycji kobiet w ST możesz przeczytać tutaj:
viewtopic.php?f=1&t=24859
//Prawo Mojżeszowe - listy rozwodowe, cudzołóstwo
i tu:
viewtopic.php?p=518450#p518450 .
//aguna, mamzer, ponowne małżeństwo, zaginiony mąż

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

N cze 06, 2010 13:23

No doskonałe przykłady twierdzenia że Biblię można odczytywać jak się chce - fragment z Mateusza można odczytywać na mnóstwo sposobów - nie można było jaśniej ????

N cze 06, 2010 18:43
Zobacz profil WWW

Wątpiący napisał(a):
ja tam wzoru do naśladowania wobec matki nie widzę.

No wiesz Wątpiący, zgodzę się z Tobą jeśli uargumentujesz tezę, że Jezus jest wobec niej opryskliwy, upokarza ją publicznie - ani razu nie mówi do niej mamo, ani razu jej nie pomaga, ani razu nie ma do niej dobrego słowa, nigdy jej nie wychwala w chwili, kiedy umęczony i przybity do krzyża z trudem podciągając się aby oddychać nakazuje uczniowi zaopiekować się Maryją. Udowodnij, iż nie było to oznaką troski i miłości do matki.

N cze 06, 2010 23:19

mazli napisał(a):
w chwili, kiedy umęczony i przybity do krzyża
Jezus miał blisko 30 lat na powiedzenie tego słowa.
//a jak wiemy z piosenki: "Mama, to najpiękniejsze słowo świata"
Nie musiał czekać do swojej śmierci, o której wcześniej dobrze wiedział.
mazli napisał(a):
Udowodnij, iż nie było to oznaką troski i miłości do matki.
Co tu jest do udowadniania?
Cokolwiek by nie zrobił, odebrane by to było jako troska o nią
(był Bogiem, więc wszystko było przejawem miłości - nawet akcja z biczem ze sznurków w świątyni).

(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.

Wt cze 08, 2010 0:37

A mi się przypomniało,w związku z dyskusją o matce,to co napisał Mateusz 11:19:"przyszedł Syn Człowieczy,je i pije,a mimo to mówią:Oto człowiek żarłoczny i oddający się piciu wina,przyjaciel poborców podatkowych i grzeszników.Niemniej mądrość potwierdza swą prawość swoimi dziełami".
Jak widać,dyskusje na temat moralności Jezusa zaczęły się już za Jego życia na ziemi.

Wt cze 08, 2010 8:51

Ksiega Wyjscia 20.12 "Czcij ojca twego i matke twoja , abys dlugo zyl na ziemi , ktora Pan , Bog twoj , da tobie ." - Biblia Tysiaclecia .

Wt cze 08, 2010 10:34

@aspherus
Czy sugerujesz, że Jezus nie musiał szanować matki, bo wiedział że nie będzie długo żył na ziemi?

(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.

Wt cze 08, 2010 11:37

Elbrus napisał(a):
mazli napisał(a):
w chwili, kiedy umęczony i przybity do krzyża
Jezus miał blisko 30 lat na powiedzenie tego słowa.
Nie musiał czekać do swojej śmierci, o której wcześniej dobrze wiedział.

To poproszę Elbrusa o udowodnienie, że w ciągu blisko 30 lat nie powiedział tego słowa.

Wt cze 08, 2010 23:03

mazli napisał(a):
To poproszę Elbrusa o udowodnienie, że w ciągu blisko 30 lat nie powiedział tego słowa.
Nie mogę udowodnić ani tego, że czegoś nie powiedział, ani tego że był bez grzechu
(wszak ewangeliści mogli pominąć jakiś szczegół lub o tym nawet nie wiedzieć).

(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.

Wt cze 08, 2010 23:09

Cytuj:

To może Mazli udowodni że Jezus powiedział jednak do Marii matko. Cały poruszony problem to to że Biblia według chrześcijan jest najlepszą nauczycielką moralności. Ja się więc pytam czego o rodzinie można się dowiedzieć z Biblii. Czy tak zwana św. rodzina może być wzorem dla innych. Pewnie i Jezus mówił do Marii matko - ale dlaczego mamy się tego domyślać. Jak się zapytałem na innym portalu ( bodajże Jezuickim ) o historię Ananiasza i Zafiry to ksiądz odpowiadający napisał iż niektórzy teolodzy twierdzili iż w NT mamy tylko skrót historii a w rzeczywistości małżeństwo miało szansę poprawy itp - czyli aby Biblia zachowała pozory moralności trzeba wymyślać dodatkowe fakty. W innym portalu Jezuita przekonywał mnie że kara była adekwatna do przewiny czyli że adept nauki o 77 krotnym wybaczaniu, miłowaniu nieprzyjaciół jednocześnie twierdził iż śmierć jest adekwatna karą za próbę zatajenia części majątku - aż strach pomyśleć co by się działo gdyby urzędy skarbowe brały przykład z Biblii.
A wracając do świętej rodziny a może szerzej to jakie nauki możemy zaczerpnąć z tego przykładu:
1) że właściwy model to 2+1
2) że jak dwunastoletni chłopak ucieknie rodzicom to nawet przepraszam im nie powie
3) że jak dorosły człowiek publicznie spotka matkę to będzie wygłaszał tyrady że kazdy może być jego matką
4) że człowiek powinien nie grzebać swego ojca
Tak pod krzyżem Jezus troszczy się o matkę - ale to tylko potwierdza tezę Biblia jest kompilacją niezmiernie niejednolitą, m.in. pod względem moralnym. Jakie z niej czytelnik czerpie nauki moralne, to zależy od jego własnego nastawienia moralnego.
Nie mozna na podstawie NT nakreslić co to jest dobra chrześcijańska rodzina. To co głosi KK ma się nijak do Biblii.
I na koniec Mazli - dlaczego ewangelista w scenie z wesela w Kanie włożył w usta Jezusa " niewiasto " a nie mamo ??????

Śr cze 09, 2010 22:26
Zobacz profil WWW

Wątpiący napisał(a):
Cytuj:
Jeśli założymy że mamy literalnie stosować się do każdego słowa dotyczącego moralności to tak

A skąd my mamy właściwie wiedzieć ja się stosować do tego jest napisane w Biblii.
Po co w Biblii mamy całe dziesiątki stron opisu jak powinien wyglądać ołtarz i jak ukatrupić zwierzę na chwałę Pana.
Albo przepis karzący ukamieniować niewierną żonę - to podobno boski przepis, czy gdyby tego przepisu nie było to Żydówki tamtych czasów na potęgę by zeczęły cudzołożyć - szczerze wątpię. teraz już wyznawców prawdziwego Boga ten przepis nie obowiązuje część kobiet zdradza część nie mężów, ze statystyk wiemy że zdradzają znacznie częściej faceci ( co w oczywisty sposósb wynika z ewolucji ) a w starożytności też częściej zdradzali faceci ale Pan w swej mądrości to kobiety karze bardziej - ciekawe dlaczego i gdzie tu moralność.
Jest taka powszechnie znana przypowieść o Abrachamie i Izaaku - nie będę pisał o ofierze choć to makabryczna opowieść - wszyscy za Biblią mówią że Abracham chciał złozyć w ofierze swego jedynego lub pierworodnego syna. Co by nie było że konfabuluje stosowne fragmenty za Biblią Tysiąclecia: A po tych wydarzeniach Bóg wystawił Abrahama na próbę. Rzekł do niego: «Abrahamie!» A gdy on odpowiedział: «Oto jestem» - 2 powiedział: «Weź twego syna jedynego, którego miłujesz, Izaaka i drugi fragment: Po czym Anioł Pański przemówił głośno z nieba do Abrahama po raz drugi: 16 «Przysięgam na siebie, wyrocznia Pana, że ponieważ uczyniłeś to, a nie oszczędziłeś syna twego jedynego,
Jak wiemy Izaak nie był jedynym synem, Abracham miał jeszcze syna Izmaela - ale to był syn niewolnicy więc był niczym, dla boga też. Tak wiem takie były czasy, tylko że taka a nie inna postawa Boga w Biblii konserwowała na wiele tysiącleci głęboko nie moralną postawę pogardy dla wszelkiej maści dzieci pozamałżeńskich.
Że stary testament, no dobrze to w takim razie po co on jest w kanonie ???? Na jakiego grzyba ludzie czytają jako słowo boże opiweści jak to pan Bóg aby sie popisac obraca w ruinę kwitnący kraj i wybija kilkadziesiąt kompletnie niewinnych ludzi ?????
Ale proszę bardzo NT - opowieść o Safirze i Ananiaszu - co ma wspólnego z moralnością zamordowanie małżeństwa bez dania szansy na poprawę, cóż to za kara czy dla wyznawców religii miłości i miłosierdzia bardziej by przystało po prostu wykluczenia ze wspólnoty a nie zaraz zabijanie ???? Widziałem na własne oczy na portalach katolickich jak to apologeci dopisywali do tej makabrycznej opowieści swoje części - a to że małżeństwu dali szansę ale nie wykorzystali że Łukasz skrócił ten watek i tym podobne bzdury. zapyta ktoś czy miało to jakiś związek z postępowaniem chrześcijan - a ja się pytam czemu wyznawcy religii miłości i miłosierdzia tworzyli trybunały na których skazywali ludzi na potworne męki za herezje, czy kradzieże majątku kościelnego.

"Jedynego" -hebrajskie slowo w tym miejscu ma znaczenie "jedynego samotnego porzuconego" . Nie mozna odczytywac tego slowa w opozycji do Izmaela ale jako opis jednego syna w odniesieniu do tej konkretnej sytuacji . Mozna by to odczytac "tego ktorego samotnego porzucasz dla mnie" . Jednego sposrod a nie jedynego .

Cz cze 10, 2010 9:45

Oto jestem» - 2 powiedział: «Weź twego syna tego ktorego samotnego porzucasz dla mnie
Czy te zdanie ma jakiś sens ????
Zawsze mnie smieszy jak obrońcy Biblii mówią: nie tam nie napisane co jest napisane. Tam nie pisze brat tylko kuzyn - patrzę na tekst i patrze i nadal widzę brat - ale nie usłyszę tam pisze kuzyn. Dlaczego tak sie dzieje. Dzieje się tak dlatego że chcecie na siłę dostosować Biblie do współczesnej moralności. Więc te fragmenty które nie pasują do moralności lub do nauki KK zmieniacie - skoro w hebrajskim można tłumaczyć to słowo jako brat lub kuzyn w zależności od kontekstu to czemu tłumacze zawsze tłumaczą jako brat ???? Przecież kuzyn w tym miejscu były tak samo równoprawny, czyż nie tak ??????
A co do Izaaka - można sobie tak tłumaczyć - ale jak sie poczyta resztę to tłumaczenie z Biblii jest dosłowne i dobre - cóż to za książka w której ojciec wyrzuca matkę ze swoim pierworodnym synem na pustynię z jednym bukłakiem i chlebem i ani jednego sługi czy wielbłąda - czego ma uczyć ta opowieść ????

Cz cze 10, 2010 18:37
Zobacz profil WWW

Wątpiący napisał(a):
czego ma uczyć ta opowieść ????
Ta opowieść ma uczyć czystości małżeńskiej i wskazywać na wierność bożemu planowi
(Izaak z Saraj jako obiecany pierworodny).
Izmael był bękartem, więc powinien pogodzić się ze swoim losem.

Nie wejdzie syn nieprawego łoża do zgromadzenia Pana, nawet w dziesiątym pokoleniu
nie wejdzie do zgromadzenia Pana.

Chociaż niewolnica z którą miał dziecko była jego żoną...

(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.

Cz cze 10, 2010 21:23

Shamanka napisał(a):
W tej chwili nie mogę znaleźć artykułu w którym te dane były podane.
Natomiast tu: http://www.rp.pl/artykul/20,298008_Bibl ... ytamy.html
jest artykuł o zenujacej nieznajomosci Pisma przez Polaków i katolików

W KK nie ma nawyku czytania Biblii co moze być efeketem tego, ze był okres kiedy posiadanie w domu Biblii było karane smiercią.

Tak masz racje znam bardzo wielu katolikow.... dla ktorych czytanie Bibli jest czyms bardzo skomplikowanym ...zreszta porownujac Biblie katolicka z jej przelozonym orginalem ktory dokonal Luther roznice sa bardzo duze widac gdzie kosciol katolicki dopisywal swoje ``bajki`` na rzecz uzaleznienia do siebie swoich wyznawcow.... rzeczywiscie byl zakaz czytania Bibli i jej posiadania wydany przez Watykan.....

Cz cze 10, 2010 23:07

Ksiega Rodzaju 16.4 "Abram zblizyl sie do Hagar i ta stala sie brzemienna . A widzac , ze jest brzemienna , zaczela lekcewazyc swa pania ." 16.5 Wtedy Saraj rzekla do Abrama: 'przez ciebie doznaje zniewagi; ja sama dalam ci moja niewolnice za zone , ona zas czujac sie brzemienna , lekcewazy mnie .Niechaj Pan bedzie sedzia miedzy mna a toba !' "16.6 Abram rzekl do Saraj; ' Przeciez niewolnica twoja jest w twojej mocy; postap z nia, jak bedziesz uwazala za dobre' . Saraj upokorzyla Hagar; wtedy Hagar od niej uciekla ." 16.9 "Wtedy Aniol Panski rzekl do niej: 'Wroc do twej pani i pokornie poddaj sie pod jej wladze' ." Biblia Tysiaclecia

Pt cze 11, 2010 6:43
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 91 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona