Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 24, 2025 12:31

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1026 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 69  Następna strona
 Dramatyczny spadek liczby praktykujących 
Autor Wiadomość

Post Re: Dramatyczny spadek liczby praktykujących
Cytuj:
I wy chcecie ,aby ktokolwiek zaczął traktować Kościół poważnie.

Nie oczekujemy aż takich wyrzeczeń od tych, których interesują przede wszystkim ciemne karty Kościoła.

Cytuj:
Mienicie się niby religią chrześcijańską, ale w rzeczywistości cały KRK to krypto-pogaństwo.

Ogólna teza to przesada, ale generalnie zgadzam się, że Inkwizycja, niestety, była zbyt łagodna i nie udało się jej pogaństwa całkowicie wytrzebić na stosach.

Cytuj:
Rozumiem ,że wasze parafie już zamówiły sobie część Popiełuszki.

Ja mam szczęście mieszkać w parafii, w której nikt nie myśli o relikwiach, natomiast ostatnio założono koło biblijne i klub "Wiara i Rozum" ;)

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pt cze 11, 2010 9:03

Cytuj:
Nie oczekujemy aż takich wyrzeczeń od tych, których interesują przede wszystkim ciemne karty Kościoła.

To ty widzisz jakieś jasne karty :roll:

Cytuj:
Ogólna teza to przesada, ale generalnie zgadzam się, że Inkwizycja, niestety, była zbyt łagodna i nie udało się jej pogaństwa całkowicie wytrzebić na stosach.

Prawda jest taka, że dobrowolnie chyba żaden kraj nie przyjął chrześcijaństwa. Wszędzie albo zrobiono to ze względów politycznych albo nawrócono kraj przemocą.
Pomimo tylu lat istnienia tej "wspaniałej" religii wojny jakoś nie ustały, wręcz przeciwnie było ich więcej.

A inkwizycja to takie narzędzie kontrolujące jednostkę , bo KRK nie lubi samodzielnych jednostek wewnątrz jej.

Pt cze 11, 2010 9:16
Cytuj:
A inkwizycja to takie narzędzie kontrolujące jednostkę , bo KRK nie lubi samodzielnych jednostek wewnątrz jej.

Twoja obecność na tym forum przeczy tej tezie :D

Pt cze 11, 2010 10:05

Cytuj:
To ty widzisz jakieś jasne karty

Bardzo dużo ;) Widzę i dobre, i złe - tym różnię się zarówno od fundamentalistów religijnych, jak i od ateistycznych.

Cytuj:

I dlatego już jej nie ma ? :D Przykro wiedzieć, że Kościół mnie nie lubi :( Choć jakoś tego zupełnie nie odczuwam.. dobrze, że są ateiści którzy uświadamiają mi, jak bardzo jest mi źle, bo nie myślę tak jak oni :D

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pt cze 11, 2010 10:09

Johnny99 napisał(a):
Ogólna teza to przesada, ale generalnie zgadzam się, że Inkwizycja, niestety, była zbyt łagodna
Był tu taki jeden, co mówił, że Bruno to był psychol i stos mu się należał.
Cóż... nie każdego psychola dosięga sprawiedliwy Ogień Boży. :-(
Johnny99 napisał(a):
i nie udało się jej pogaństwa całkowicie wytrzebić na stosach
Wytrzebiono by tym samym większość Słowian (również tych którzy przyjęli chrzest). :(

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

Pt cze 11, 2010 10:48

W Krakowie szykuje się szereg zmian, nawet medialnie nagłośnionych:

Cytuj:

Kardynał Dziwisz wymienia kadrę na młodszą

Polska Gazeta Krakowska | dodane 1 godzinę i 34 minuty temu

38 parafii w diecezji krakowskiej będzie miało nowych, młodszych proboszczów. Jednocześnie w stan spoczynku przejdzie część kapłanów, którzy przekroczyli siedemdziesiątkę. To kolejne zmiany, które zapoczątkował kard. Stanisław Dziwisz. Od dwóch lat konsekwentnie odmładza parafie.

Chcemy, by księża z pomysłami i energią mieli okazję się realizować i zdynamizować parafie. Robimy również tak, że młodych proboszczów przenosimy do większych parafii, by się rozwijali - mówi ks. Robert Nęcek, rzecznik prasowy krakowskiej kurii.

Średnia wieku proboszcza w diecezji krakowskiej zbliża się więc do pięćdziesiątki. Tymczasem jeszcze w latach 90. proboszczami zostawali 35-40-letni księża. Dzisiejszy tłok to "wina" wzrostu powołań.

Jednym z młodszych księży, którzy obejmą nowe parafie, jest 47-letni ks. Marek Hajdyła, obecnie proboszcz parafii św. Piotra i Pawła w Trzebini. Jest kapłanem w nowoczesnym stylu. Przez 10 lat pracował w Radiu Mariackim i Radiu Plus. Przeszedł wszystkie szczeble - od didżeja (lubi muzykę rockową i jazz) do dyrektora stacji.

Teraz będzie proboszczem w parafii św. Jadwigi Królowej w Krakowie. Czy planuje zmiany? - Na razie tam jeszcze nie wszedłem, więc trudno powiedzieć. Mam wielki szacunek do dokonań poprzednika. Najpierw muszę poznać parafię i ludzi. Na pewno będę kontynuować całe dobro, które tam jest - mówi.

O polityce odmładzania sądzi, że jest po prostu naturalna. - To nie ksiądz kardynał odmładza parafie, tylko życie. Starsi księża, którzy wiele zrobili , odchodzą na emeryturę - podkreśla. - Choć jednocześnie kardynał, poznając predyspozycje poszczególnych księży, stara się wyjść naprzeciw potrzebom konkretnych parafii. Stąd pewnie także inne zmiany, niezwiązane z wiekiem emerytalnym - dodaje.

Ks. Hajdyła zastąpi ks. Jana Dziaska, który u św. Jadwigi spędził 39 lat. Pamięta jeszcze msze pod gołym niebem (przez 10 lat był proboszczem bez kościoła) i w mieszkaniach parafian. - Najbardziej jestem dumny z tego, że przez tyle lat świetnie współpracowaliśmy z parafianami. Zbudowaliśmy parafię, kościół, wymodliliśmy kanonizację św. Jadwigi - wylicza. Co sądzi na temat odmładzania parafii? - Mam mieszane uczucia - przyznaje powściągliwie.

Z 38 proboszczów dziewięciu odejdzie na emeryturę. To m.in. Jan Czyrek, wieloletni proboszcz parafii św. Floriana w Krakowie, ks. Tadeusz Dyduch ze Strumian i ks. Tadeusz Dąbrowski z Biskupic. Inni zmienią parafie.

Nowi proboszczowie obejmą swoje funkcje od lipca.

Polityka odmładzania krakowskiej diecezji rozpoczęła się pod koniec 2008 r. Wtedy kard. Dziwisz wydał dekret, że proboszczowie powyżej 70. roku życia mają się oddać do jego dyspozycji. Nie tylko zresztą metropolita krakowski wykonuje takie ruchy. W diecezji tarnowskiej zmian proboszczów będzie około 20 - od sierpnia. - Mamy je co roku - mówi ks. Adam Mita, kanclerz tarnowskiej kurii.

Diecezja tarnowska jest jedną z niewielu w Polsce, gdzie zasadę odejścia z probostwa po siedemdziesiątce stosuje się konsekwentnie. Nic dziwnego - od lat ten teren jest rekordowy pod względem powołań kapłańskich.

http://wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title, ... prasa.html

Jest to jakiś pomysł - żeby w parafiach dowodzili tacy, którym się coś chce robić, którzy są ambitni, i będą robili coś, żeby ludzi do Kościoła zachęcić.

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Pt cze 11, 2010 10:50
Zobacz profil WWW

Cytuj:
Twoja obecność na tym forum przeczy tej tezie :D

Alus nie porównuj nieoficjalnej dyskusji na forum , gdzie każdy pisze anonimowo z prawdziwym życiem.
Ilu duchownych w KRK zostało usuniętych bądź zawieszonych , bo pozwolili sobie na krytykę poczynań papieża, biskupa ?
Przecież taki np. Jezuita Obirek został ukarany przez prowincjała zakonu Krzysztofa Dyrka rocznym zakazem kontaktów z mediami i prowadzenia wykładów w Ignatianum. Za to ,że śmiał skrytykować pontyfikat Jana Pawła II.

Na dobrą sprawę dzisiejszy KRK to dialog głuchych(duchowieństwo) z niemymi (wierni).

Cytuj:
Bardzo dużo ;) Widzę i dobre, i złe - tym różnię się zarówno od fundamentalistów religijnych, jak i od ateistycznych.

To jakie te jasne karty niby widzisz, tak konkretnie. Ja uważam ,że KRK generuje masę patologii ,które trawią nasze społeczeństwo. Chętnie Ci to udowodnię , ale najpierw jasne karty na stół ;-)

Cytuj:
I dlatego już jej nie ma ? :D Przykro wiedzieć, że Kościół mnie nie lubi :( Choć jakoś tego zupełnie nie odczuwam.. dobrze, że są ateiści którzy uświadamiają mi, jak bardzo jest mi źle, bo nie myślę tak jak oni :D

Przecież inkwizycja zmieniła jedynie nazwę :D "Kongregacja Nauki Wiary".

Pt cze 11, 2010 11:38

Cytuj:
To jakie te jasne karty niby widzisz, tak konkretnie.

Właśnie przyznałeś się do bycia fundamentalistą ateistycznym - a z takimi nie ma sensu prowadzić poważnych dysput ;) Normalny człowiek zdaje sobie sprawę, że życie nie jest czarno-białe, a wszystko ma zarówno dobre, jak i złe strony.

Cytuj:
Przecież inkwizycja zmieniła jedynie nazwę

Aha, widać jaki obyty jesteś w temacie :D

Pt cze 11, 2010 11:43

Johnny99 napisał(a):
Cytuj:
Przecież inkwizycja zmieniła jedynie nazwę
Aha, widać jaki obyty jesteś w temacie :D
Czy trzeba wymieniać kolejne przepoczwarzenia tego tworu, żeby być prawdomównym?

(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.

Pt cze 11, 2010 12:12

Cytuj:
Właśnie przyznałeś się do bycia fundamentalistą ateistycznym - a z takimi nie ma sensu prowadzić poważnych dysput ;) Normalny człowiek zdaje sobie sprawę, że życie nie jest czarno-białe, a wszystko ma zarówno dobre, jak i złe strony.

Po pierwsze nigdy nie nazwałem siebie ateistą , bliżej mi do agnostyka.

Zgoda życie nie jest czarno-białe. Jednak historia KRK dowodzi ,że ta organizacja wcale nie troszczy się czyjeś zbawienie lecz o władzę i pieniądze.

Taktyka jaką stosujesz "nie będę z tobą gadał" jest typowa dla zadufanych ignorantów. No proszę podaj mi te jasne karty KRK. Może zmienię zdanie i będę już takim fundamentalistą jak mnie raczyłeś określić.

Pt cze 11, 2010 12:40

Cytuj:
Czy trzeba wymieniać kolejne przepoczwarzenia tego tworu, żeby być prawdomównym?

A czy prawdomówny jest ten, kto mówi np. o współczesnych Niemczech "III Rzesza przecież zmieniła tylko nazwę" ?

Cytuj:
Po pierwsze nigdy nie nazwałem siebie ateistą , bliżej mi do agnostyka.

Aha, przepraszam, jesteś w takim razie mimo wszystko rozsądniejszy niż myślałem.

Cytuj:
Jednak historia KRK dowodzi ,że ta organizacja wcale nie troszczy się czyjeś zbawienie lecz o władzę i pieniądze.

Historia Krk to dwa tysiące lat i miliony ludzi. Trudno to zbyć jednym stwierdzeniem: "nie o to, tylko o to". Były i są tysiące duchownych, którym chodzi tylko o władzę i pieniądze, były i są tysiące takich, którzy troszczą się o zbawienie. A sporo jest zapewne i takich, którzy troszczą się o to, i o to. Zresztą wierzący nie postrzegają Kościoła jako "instytucję".

Cytuj:
No proszę podaj mi te jasne karty KRK. Może zmienię zdanie i będę już takim fundamentalistą jak mnie raczyłeś określić.

To nie taktyka, tylko wniosek wyciągnięty z Twoich wypowiedzi. Skoro przyznajesz, że Kościół ma i dobre i złe strony, to ta kwestia w dyskusji została rozwiązana - a przypominam, iż szło o to, że ja widzę jakieś jasne strony w Kościele. Czyli z fundamentalistycznej z ducha sugestii, że Kościół w ogóle nie ma jasnych stron (jest Absolutnym Złem) przeszedłeś na stanowisko racjonalne i wyważone. Co mnie zadowala.

No ale skoro prosisz.. hmm.. no np. dla mnie jasną stroną jest to, że dzięki Kościołowi mogę sobie co niedzielę iść na Mszę, co sprawia mi dużą przyjemność ;) Wystarczy, czy chcesz więcej ?

Pt cze 11, 2010 13:48

Johnny99 napisał(a):
A czy prawdomówny jest ten, kto mówi np. o współczesnych Niemczech "III Rzesza przecież zmieniła tylko nazwę" ?
Poniekąd tak. Inaczej Niemcy nie wypłacaliby odszkodowań za roboty przymusowe.
Podobnie jest z Federacją Rosyjską i III RP.
Chyba że uważasz, że Polska ma tylko trochę ponad 20 lat?

(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.

Pt cze 11, 2010 14:11

Cytuj:
Poniekąd tak.

Tylko że w kontekście tej dyskusji to "poniekąd" robi wielką różnicę.

Pt cze 11, 2010 14:13

Cytuj:
Historia Krk to dwa tysiące lat i miliony ludzi. Trudno to zbyć jednym stwierdzeniem: "nie o to, tylko o to". Były i są tysiące duchownych, którym chodzi tylko o władzę i pieniądze, były i są tysiące takich, którzy troszczą się o zbawienie. A sporo jest zapewne i takich, którzy troszczą się o to, i o to. Zresztą wierzący nie postrzegają Kościoła jako "instytucję".

Przecież Kościół jest zarządzany centralnie. A to powoduje ,że każda decyzja centrali przekłada się na całość. Jeśli dodamy do tego ,że Kościół uważa się za nieomylną organizację to już mamy patologiczny układ.

Słyszałeś co się działo w Irlandii. Dlaczego na taką masową skalę doszło do nadużyć ? Lokalni biskupi o tym nie wiedzieli ?
Jeszcze są słynne wydarzenia w Chorwacji podczas II WŚ. Takie ładne katolickie eldorado , gdzie obozy zagłady dla prawosławnych, obsługiwali franciszkanie, a biskup arcybiskup Stepinac wszystko nadzorował. Dodatkowo był pupilkiem Piusa XII ,który sam był germanofilem. A zbrodniarze Nazistowscy uciekli dzięki komu ? Kto dał im paszporty z Watykanu ? Papież nie wiedział o wydaniu kilkuset paszportów w swoim własnym państwie.

Odpowiedź narzuca się sam to forma organizacji powoduje takie wypaczenia. Dopóki będzie panowała półoficjalna zasada ,że im wyższy stołek tym mądrzejszy duchowny - nic się nie zmieni w Kościele.

Cytuj:
No ale skoro prosisz.. hmm.. no np. dla mnie jasną stroną jest to, że dzięki Kościołowi mogę sobie co niedzielę iść na Mszę, co sprawia mi dużą przyjemność ;) Wystarczy, czy chcesz więcej ?

Śmiał mów może dowiem się czegoś o czym nie wiedziałem.

Pt cze 11, 2010 18:56

Cytuj:
Przecież Kościół jest zarządzany centralnie. A to powoduje ,że każda decyzja centrali przekłada się na całość. Jeśli dodamy do tego ,że Kościół uważa się za nieomylną organizację to już mamy patologiczny układ.

Do tak uproszczonego obrazu ciężko się odnosić. Kościół nie uważa się za "nieomylną organizację", w ogóle nie uważa się za "organizację".

Cytuj:
Odpowiedź narzuca się sam to forma organizacji powoduje takie wypaczenia.

Czyli zgadzasz się, że gdyby nie "forma organizacji", to Kościół miałby same zalety ? ;)

Cytuj:
Śmiał mów może dowiem się czegoś o czym nie wiedziałem.

Czyli wiesz, że niektórym sprawia przyjemność uczestniczenie we Mszy Św. ? Co jeszcze wiesz ? Śmiało, chcę wiedzieć co już wiesz, to mi ułatwi dalszą odpowiedź.

Pn cze 14, 2010 7:11
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1026 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 69  Następna strona