Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 08, 2025 4:45

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 701 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 43, 44, 45, 46, 47  Następna strona
 Pytania do kreacjonistów 
Autor Wiadomość

Post Re: Pytania do kreacjonistów
Zniszczyc?
a kto ci kaze niszczyc?
na koncu nic nie zostanie bo sam Stworca wszystko zniszczy... nie ladny ten czasownik,zniszczy
po prostu nic nie bedzie tylko Sad Bozy

N cze 20, 2010 17:11
Słuchaj kolego, wróć parę stron do tyłu i przeczytaj moje posty a szybko okaże się że napisałeś pod moim adresem same nietrafione uwagi. Przecież ja nie napisałem że w stworzeniach są jakieś błędy.

Są "RZEKOME" błędy, z którymi się nie zgadzam i napisałem wcześniej, że świat jest dobry.
Jak miło jak ktoś wbija w środek dyskusji i nie ma zielonego pojęcia o czym jest mowa.
Zapraszam do przeczytania CAŁYCH moich wypowiedzi parę stron wcześniej a później się do nich odnieś.

Zapraszam do strony 44.

N cze 20, 2010 19:57

sebastianie ...ja do witolda pisalam
zajrze na ta 44

N cze 20, 2010 21:27
Cytuj:
Cytuj:
Zwierzę nie wzięło się samo z siebie, ewolucja mówi że zwierzęta pochodzą od niższych form gatunków żyjących, prawdopodobnie najpierw pojawiły się w wodzie. Ale mniejsza o to.

jak mniejsza o to
a skad te nizsze formy gatunku?
a skad woda?

Cytuj:
Cytuj:
problem dotyczy rzekomych "Błędów" w tych stworzeniach, i czy Bóg mógłby popełnić takie pomyłki.

bledy w stworzeniu?
czy ty nie widzisz jakie wszystko jest doskonale w stworzeniu
np.czlowiek... jak zabraknie ci jakiegos organu ..to albo nie mozesz zyc albo zycie jest utrudnione
np.oczy ..zastanawiales sie kiedys jak sa zbudowane...wystarczy brak jakies milimetrowej czesci i co..problem...
Bog stworzyl wszystko doskonale....to czlowiek przyczynil sie do bledow.

No, to akurat było do mnie. A ja który tu zazwyczaj reprezentuję, bardzo ortodoksyjne podejście do wiary Katolickiej, jestem zdziwiony lekko takimi uwagami. Tak choćbym nie wiedział że twórcą świata jest Bóg. I jeszcze jedna uwaga, temat nie dotyczy tego w jaki sposób powstały organizmy żywe itp, od tego mamy multum tematów. Chodzi o zarzucane "Błędy" jakie pilaster na swym blogu wypisał. I teraz rozmawiamy właśnie o tym czy jakikolwiek Bóg mógłby sobie na nie pozwolić, zarówno ten który się posłużył ewolucją, jak i taki który stworzył wszystko innym sposobem. O te "oczywiste" błędy rozumiem chodzi. Ja dałem właśnie tam odpowiedź.

N cze 20, 2010 22:00

oj sebastianie chodzilo mi o ostatniego posta do witolda
oczywiscie te byly do ciebie
po dwuch dniach nie da sie poznac kto co reprezentuje
weszlam do watku bo chcialam sie dowiedziec o kreacjonalistach
no i nie przejmuj sie tak tym pilasterem
Bog jest sprawiedliwy

N cze 20, 2010 22:37

SgrA(bez *) napisał(a):
Ale skoro pilaster uważa, że Bóg zaprojektował proces ewolucji to czy mógł zaprojektować proces, który wystrzegałby się błędów?

A jakie to błedy występują w ewolucji? A jakie błędy wystepują w grawitacji?

Cytuj:
Np. na skutek kaprysu ewolucji pierwotna światłoczuła plamka, która w swoim czasie miała przekształcić się w oko, była zasilana naczyniami krwionośnymi, które jak się później okazało przykryły siatkówkę. Lepiej byłoby powrócić na pierwotny poziom z perspektywą uzyskania lepszego rozwiązania (przykład pilastrowe kałamarnice).

Celem Boga nie jest stworzenie kałamarnic, czy chrząszczy, albo nawet człowieka w sensie czysto biologicznym. Celem Boga jest raczej powstawnie istot samoświadomych, inteligentnych, oraz, co równie ważne, istot wolnych. A takie istoty mogą powstać wyłącznie "spontanicznie" w wyniku naturalnych procesów. Istoty wprost stworzone nigdy wolne nie będa.

Istnienie kałamarnic, chrząszczy, etc jest zatem tylko środkiem do tego celu, czy jakimś skutkiem ubocznym

Cytuj:
Pilaster wierzy w ewolucję

Pilaster nie wierzy w ewolucję :)

Pilaster wie, że ewolucja realnie w przyrodzie zachodzi

Cytuj:
czy Bóg wiedział, że człowiek powstanie czy nie?

Jak widać SgrA (bez "*") jest tak skrępowany ludzkim postrzeganiem czasu, że nie dotarł nawet do einsteinowskiej koncepcji czasu blokowego, pozostając na pojmowaniu w wersji Newtona. :)

Bóg istnieje "na zewnątrz" czasoprzestrzeni, zatem "obserwuje" ją całą "na raz". Przeszłośc, przyszłosć, teraźniejszość, wszystko jednocześnie.

Zatem Bóg, oczywiście "wiedział" (tzn "wie")

Cytuj:
gdyby cofnąć ewolucję do początku człowiek prawdopodobnie nigdy by nie powstał. Może mogłaby powstać inna forma inteligencji ale nie jest to konieczne.

Nie tu, to tam. Nie "Homo sapiens", to inteligentne skrzypiony z 654 Wolarza.

sebastian

Cytuj:
proces ewolucji to inaczej mówiąc to nie żaden byt stworzony z niczego, ale to proces przekształcania się organizmów żywych, od najprostszych form do form bardziej złożonych takie jak zwierzęta, rośliny. A więc nie zgadzam się że ewolucja jest jakimś bytem stworzonym.

Niezgadzanie się sebastiana nie ma na szczęście znaczenia. Ewolucja jest procesem, który zachodzi zgodnie z pewnymi prawami, tak jak grawitacja, czy termodynamika. A te prawa skąd się wzięły?

Cytuj:
Czy na świecie zdarzają się jakieś błędnie skonstruowane zwierzęta?

Wyłącznie. :) Oczywiscie jeżeli założyć,że zostały one skonstruowane przez jakiegoś bożka - prestidigitatora, w którego wierzą kreacjoniści.

Ponieważ jednak organizmy nie są zaprojektowane (a przynajmniej większość nie jest, z biegiem czasu organizmów GMO będzie coraz więcej), zatem i nie mają w sobie konstrukcyjnych błędów, tylko są zoptymalizowane pod kątem jedynej funkcji jaka liczy się w ewolucji - replikacji.

Ewolucja działa bardzo dobrze i bezbłędnie w kierunku, w którym została zaprojektowana :) Optymalizowania replikacji. W tym procesie z biegiem czasu nieuchronnie dochodzi do coraz większej komplikacji tychże organizmów, aż do powstania inteligencji i świadomości. natomiast nie jest celem ewolucji wytwarzania "najlepiej zaprojektowanych" organizmów.

Celem Stwórcy nie jest stworzenie życia samo w sobie, czy tym bardziej jakichś konkretnych gatunków. Zjawisko życia i ewolucji jest tylko środkiem do celu.

Jest inaczej - Blog człowieka leniwego

Pn cze 21, 2010 10:05
Pilaster, przeczytaj mój post jeszcze raz ze zrozumieniem. Ciągle nie dostrzegasz absurdalności twojego twierdzenia.

Cytuj:
Niezgadzanie się sebastiana nie ma na szczęście znaczenia. Ewolucja jest procesem, który zachodzi zgodnie z pewnymi prawami, tak jak grawitacja, czy termodynamika. A te prawa skąd się wzięły?

Rotfl. Sam twierdzisz że ewolucja jest procesem, a więc czemu mnie krytykujesz?
Czyż i ja nie twierdzę że ewolucja jest procesem?

Napisałem przecież że jest procesem, nawet zacytował mnie gdzie dwukrotnie jest napisane że ewolucja jest procesem.
Cytuj:
proces ewolucji to inaczej mówiąc to nie żaden byt stworzony z niczego, ale to proces przekształcania się organizmów żywych,

Ty jednak twierdziłeś że ewolucja jest jakimś stworzonym bytem. Bo to rozumiemy przez stworzenie. A więc wyprowadzeniem z nicości do bytu. Napisałeś tak:

pilaster napisał(a):
Sebastian88 napisał(a):
Pilaster twierdzi, że Bóg stworzył świat przy pomocy procesu ewolucji.

Pilaster niczego takiego nie twierdzi. Pilaster twierdzi natomiast, że Bóg stworzył proces ewolucji, ...

No to jest absurd.
To inaczej skonstruuję pytanie: Ewolucja jest czymś stworzonym czy niestworzonym?

No po prostu się motasz w filozoficznych pojęciach. Mi chodziło tylko o rozgraniczenie RELACJI między stworzonymi bytami a SAMĄ stworzoną rzeczą. Jak widzę ty mieszasz wszystko w kupę.

Po drugie. Nie wyjaśniłeś mi tego o co cię prosiłem.
Uważasz że Bóg który stworzył proces ewolucji (jak sam piszesz) i że powychodziły w tym procesie błędy w stworzeniach to taki Bóg jest ok.

Uważasz jednak, że Bóg który doszedł do tego samego, ale nie za pomocą ewolucji to on jest beeeeee ....

Pn cze 21, 2010 19:07
Cytuj:
]Czy na świecie zdarzają się jakieś błędnie skonstruowane zwierzęta?

Wyłącznie. :) Oczywiście jeżeli założyć,że zostały one skonstruowane przez jakiegoś bożka - prestidigitatora, w którego wierzą kreacjoniści.

Ponieważ jednak organizmy nie są zaprojektowane (a przynajmniej większość nie jest, z biegiem czasu organizmów GMO będzie coraz więcej), zatem i nie mają w sobie konstrukcyjnych błędów, tylko są zoptymalizowane pod kątem jedynej funkcji jaka liczy się w ewolucji - replikacji.
Celem Stwórcy nie jest stworzenie życia samo w sobie, czy tym bardziej jakichś konkretnych gatunków. Zjawisko życia i ewolucji jest tylko środkiem do celu.

Zatem. Organizmy są błędne jeśli zostały skonstruowane prze Boga. Ale są bezbłędne jeśli skonstruowała je ewolucja...

No to jest to absurd. Bo zwierzę jest przecież takie samo.

Pn cze 21, 2010 19:27

Sebastian88 napisał(a):

Zatem. Organizmy są błędne jeśli zostały skonstruowane prze Boga.

Bożka

Cytuj:
Ale są bezbłędne jeśli skonstruowała je ewolucja...

Ewolucja niczego nie konstruuje. Ewolucja replikuje ;-)

Cytuj:
No to jest to absurd. Bo zwierzę jest przecież takie samo.

Ale cel w jakim istnieje jest najzupełniej różny. :)

Sebastian uważa, że śrubokręt jest złym narzedziem, bo cięzko by było wbic nim gwóźdź :)

Jest inaczej - Blog człowieka leniwego

Pn cze 21, 2010 19:51
Albo lepiej!!
Czy Bóg który stworzył ewolucję wiedział jak te zwierzęta będą wyglądać?

Jeśli odpowiesz że tak. To znaczy to, że były poniekąd zaprojektowane, gdyż już wcześniej było wiadome jak będą wyglądać.
Jeśli odpowiesz, że nie to znaczy że Bóg którego sobie wyobrażasz to bożek, który nie zna przyszłości, a więc nie jest transcendentalny, a zatem nie może być stwórcą.

Cytuj:
Ale cel w jakim istnieje jest najzupełniej różny. :)

Sebastian uważa, że śrubokręt jest złym narzedziem, bo cięzko by było wbic nim gwóźdź :)

Jaki cel? Nie mieszaj pojęć dobrze? Czy my tu rozmawiamy o celowości? Chodzi o to czy one mają w sobie jakieś błędy. Czy mają się źle. Bo jeśli mają się dobrze, to znaczy to że Kreacjonizm jest ok.
Zresztą nawet, wyjaśnij mi o co chodzi z tym celem. Jaki cel mają zwierzęta?

To jest proste pytanie rozstrzygające. Na które odpowiada się tak bądź nie.
Mają błędy czy nie?
W tym miejscu osłupiałem. Jaki cel? Skąd ja mam znać cel? Ty go znasz?
Powiedz mi jaki cel miał Bóg który się posłużył ewolucją a jaki ten który nie posłużył się ewolucją.

Pn cze 21, 2010 19:53
Skoro, Bóg znał wygląd Świata i wszystkich w nich zawierających się organizmów zanim jeszcze ruszyła ewolucja, zanim nawet ani jeden atom jeszcze nie istniał, a nawet czasu i miejsca nie było, Bóg będąc Wszechwiedzący wiedział jak każde jedno zwierzątko wyglądać Będzie to jak śmiesz twierdzić że nie zostały zaprojektowane?

Przecież Bóg mógł sprawić, aby wszystko inaczej się potoczyło. Czyż nie? Jednak wszystko powstało akurat w ten sposób.
Zatem najwyraźniej chciał aby właśnie tak to wyglądało. Czy może twierdzisz że Świat ten powstał inaczej niż chciał tego Bóg?
Jeśli powstał zgodnie z jego wolą to mamy projekt. A jak powiesz że wbrew jego woli to znaczy że twierdzisz że Bóg się może mylić.

Jeśli zaś powiesz, że Bóg owszem znał jak będzie wyglądał świat, ale ku jego utworzeniu posłużył się np ewolucją to w takim razie się zgadzamy. Bo ja też uważam że dla Boga jest możliwe aby się posłużył ewolucją, by ukształtować świat.

A zatem, wiedział bóg jak będzie wyglądał świat i organizmy żywe czy nie? No proszę odpowiedz.

Pn cze 21, 2010 20:19

Stephen William Hawking
astrofizyk teoretyczny i kosmolog, jeden z najznakomitszych współcześnie żyjących uczonych zwany Einsteinem naszych czasów

"Przeciwności, które musiałyby zostać pokonane, aby wszechświat taki jak nasz mógł wyłonić się z czegoś takiego jak Wielki Wybuch są niesamowicie olbrzymie. Uważam, że kiedykolwiek zaczynamy omawiać początki wszechświata dochodzimy do czysto religijnych wniosków."

"Żałosną rzeczą jest to, iż mamy naukowców, którzy usiłują udowodnić ewolucję, której żaden naukowiec nigdy nie będzie w stanie udowodnić."

Pn cze 21, 2010 20:54

Charles Hard Townes fizyk: 1964 nagroda Nobla w dziedzinie fizyki

"Im więcej wiemy o kosmosie i ewolucyjnej biologii, tym bardziej wydają się one niewytłumaczalne bez jakiegoś aspektu [inteligentnego] projektu. A w moim przypadku jest to natchnieniem dla wiary."

Harold Clayton Urey
chemik: 1934 nagroda Nobla w dziedzinie chemii

"My wszyscy, którzy badamy pochodzenie życia odkrywamy, iż im bardziej się w nie zagłębiamy tym bardziej odczuwamy, że jest ono aż nadto złożone, by mogło wyewoluować w jakimkolwiek miejscu."

Albert Einstein
fizyk, jeden z najwybitniejszych uczonych w historii nauki: 1921 nagroda Nobla w dziedzinie fizyki

"Jesteśmy w sytuacji małego dziecka wchodzącego do olbrzymiej biblioteki wypełnionej książkami w wielu językach. Dziecko wie, iż ktoś musiał napisać te książki. Ale nie wie jak. Nie rozumie ono języków, w których książki te zostały napisane. Dziecko niewyraźnie dostrzega tajemniczy porządek w układzie ksiąg, ale nie wie co to jest. Taki, wydaje mi się, jest stosunek nawet najbardziej inteligentnej istoty ludzkiej do Boga."

Christian Boehmer Anfinsen
biochemik: 1972 nagroda Nobla w dziedzinie chemii

"Myślę, że tylko idiota może być ateistą. Musimy przyznać, iż istnieje pewna niepojęta moc czy siła posiadająca nieograniczoną zdolność przewidywania i wiedzę, która, po pierwsze, sprawiła, iż cały wszechświat zaistniał."

Pn cze 21, 2010 20:59

Po tych cytatach wszyscy zwolennicy ślepej ewolucji powinni ze wstydu włożyć torby na głowę, no i nie odzywać mi się tu na forum, chyba, że ktoś ma Nobla :-)

Pn cze 21, 2010 22:21

pilaster napisał(a):
A jakie to błedy występują w ewolucji? A jakie błędy wystepują w grawitacji?

Nie napisałem, że są błędy w ewolucji ale, że to co przy pomocy ewolucji zostało stworzone zawiera błędy. Podałem wcześniej przykład błędu.

pilaster napisał(a):
A takie istoty mogą powstać wyłącznie "spontanicznie" w wyniku naturalnych procesów. Istoty wprost stworzone nigdy wolne nie będa.

pilaster napisał(a):
Istnienie kałamarnic, chrząszczy, etc jest zatem tylko środkiem do tego celu, czy jakimś skutkiem ubocznym

Czy my na pewno mówimy o Bogu wszechmogącym?

pilaster napisał(a):
Jak widać SgrA (bez "*") jest tak skrępowany ludzkim postrzeganiem czasu, że nie dotarł nawet do einsteinowskiej koncepcji czasu blokowego, pozostając na pojmowaniu w wersji Newtona. :)

Bóg istnieje "na zewnątrz" czasoprzestrzeni, zatem "obserwuje" ją całą "na raz". Przeszłośc, przyszłosć, teraźniejszość, wszystko jednocześnie.

SgrA (bez "*") dotarł do tego. Jednak przez niektórych teologów koncepcja Boga bezczasowego jest uważana za sprzeczną z chrześcijaństwem i z koncepcją Boga osobowego. A więc SgrA nie wie do kogo pisze i w jakiego ten Boga wierzy.

Ale skoro
pilaster napisał(a):
Zatem Bóg, oczywiście "wiedział" (tzn "wie")
to w istocie wynik ewolucji nie jest przypadkiem (pilaster lubi czepiać się słówek więc dodam, że nie chodzi tutaj o przypadek, który mają na myśli kreacjoniści) bo nie mógł być inny niż Bóg zaplanował. A więc jest tu mowa o projekcie. A błędy, które napotykamy u organizmów są przez Boga nieudolnie zaprojektowane.

Pn cze 21, 2010 22:43
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 701 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 43, 44, 45, 46, 47  Następna strona