Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 14, 2025 17:59

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 1335 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67 ... 89  Następna strona
 Wybory 2010 
Autor Wiadomość

Post Re: Wybory 2010
Cytuj:
Skąd taki wniosek?

Z "kaszalotów", ale nie tylko - pamiętajmy, że patrzymy z punktu widzenia wyborcy lewicowego, któremu np. na widok końcówki drugiego klipu wyborczego Bronka (tego, że by nie dostał kolacji gdyby coś tam) od razu otwierają się w głowie klapki "patriarchat", "kobiety do garów" itd. co w przypadku takiego Kwaśniewskiego można byłoby jeszcze uznać za wpadkę (choć, oczywiście, Kwaśniewski w życiu by na coś takiego teraz nie pozwolił, a właściwie Jola by nie pozwoliła - i m.in. stąd jej popularność), ale już w przypadku Komorowskiego doskonale pasuje do całości wizerunku. Wystarczy poczytać teksty feministek typu Środy czy Graff - dla nich Bronek to osobnik wprost wyjątkowo antypatyczny, reprezentujący wszystko, co najgorsze w "opresyjnym patriarchacie" (gdzie faceci tworzą historię i cierpią za cały naród, a rola kobiet ogranicza się do donoszenia im kolacji po kolejnym pracowitym dniu zmieniania świata). Głosują na niego tylko dlatego, że Kaczor wydaje im się jeszcze gorszy - ale, po pierwsze, co dla nich to niekoniecznie dla wszystkich, a po drugie jeśli Kaczyński dobrze to wykorzysta (jego sztab powinien w końcu odważyć się stworzyć jakiś pozytywny przekaz na bazie jego kawalerstwa, właściwie dziwię się, że jeszcze tego nie zrobił - Bronek wpycha swoją rodzinę gdzie się da, by odróżnić się od Jarka, a sztab Jarka, zamiast zamienić to na atut, odpowiada.. tym samym, co jest lekko słabe), to trend może się jeszcze odwrócić.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Wt cze 22, 2010 10:43

Ciekawy wniosek. PiS jak najbardziej powinien to wykorzystać i mam nadzieję, że wykorzysta.

Wt cze 22, 2010 10:49
Cytuj:
Z "kaszalotów", ale nie tylko - pamiętajmy, że patrzymy z punktu widzenia wyborcy lewicowego, któremu np. na widok końcówki drugiego klipu wyborczego Bronka (tego, że by nie dostał kolacji gdyby coś tam) od razu otwierają się w głowie klapki "patriarchat", "kobiety do garów" itd. co w przypadku takiego Kwaśniewskiego można byłoby jeszcze uznać za wpadkę (choć, oczywiście, Kwaśniewski w życiu by na coś takiego teraz nie pozwolił, a właściwie Jola by nie pozwoliła - i m.in. stąd jej popularność), ale już w przypadku Komorowskiego doskonale pasuje do całości wizerunku. Wystarczy poczytać teksty feministek typu Środy czy Graff - dla nich Bronek to osobnik wprost wyjątkowo antypatyczny, reprezentujący wszystko, co najgorsze w "opresyjnym patriarchacie" (gdzie faceci tworzą historię i cierpią za cały naród, a rola kobiet ogranicza się do donoszenia im kolacji po kolejnym pracowitym dniu zmieniania świata). Głosują na niego tylko dlatego, że Kaczor wydaje im się jeszcze gorszy - ale, po pierwsze, co dla nich to niekoniecznie dla wszystkich, a po drugie jeśli Kaczyński dobrze to wykorzysta (jego sztab powinien w końcu odważyć się stworzyć jakiś pozytywny przekaz na bazie jego kawalerstwa, właściwie dziwię się, że jeszcze tego nie zrobił - Bronek wpycha swoją rodzinę gdzie się da by odróżnić się od Jarka, a sztab Jarka zamiast zamienić to na atut odpowiada.. tym samym, co jest lekko słabe), to trend może się jeszcze odwrócić.

Ale większośc kobiet w Polsce nie jest taka głupia jak się feministom wydaje.
Feministki żarliwie popierają marsze równości, parady miłości, gdzie eksponowanuje się publicznie wszelkie zakamarki ciała, a jednocześnie sprzeciwiają się badaniom mammograficznym i cytologiczny, bo "godzą w intymność kobiety"......trzeba być nieżle powalonym, aby godzić obie postawy.
Pavl6 napisał(a):
Ciekawy wniosek. PiS jak najbardziej powinien to wykorzystać i mam nadzieję, że wykorzysta.

Dołączy do grona feministek i odrzuci hasło środowisk katolickich "najważniejsza jest rodzina"? :D

Wt cze 22, 2010 10:55

Cytuj:
Ale większośc kobiet w Polsce nie jest taka głupia jak się feministom wydaje.

My nie mówimy o "większości kobiet", tylko o tych, które głosowały na Napieralskiego.

Cytuj:
Dołączy do grona feministek i odrzuci hasło środowisk katolickich "najważniejsza jest rodzina"?

A kiedy je niby Kaczyński przyjmował ? W ogóle cokolwiek mówił o "rodzinach" w tej kampanii ? Jego takie rzeczy nie obchodzą, podobnie jak Bronka. Tylko że on ma teraz w ręku więcej atutów, musi je tylko wykorzystać.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Wt cze 22, 2010 11:01
Cytuj:
My nie mówimy o "większości kobiet", tylko o tych, które głosowały na Napieralskiego.

Nic nie wiemy o poglądach kobiet, które głosowały na Napieralskiego.
Raczej trudno domniemywać aby były to tylko feministki.

Cytuj:
A kiedy je niby Kaczyński przyjmował ? W ogóle cokolwiek mówił o "rodzinach" w tej kampanii ? Jego takie rzeczy nie obchodzą, podobnie jak Bronka. Tylko że on ma teraz w ręku więcej atutów, musi je tylko wykorzystać.

Odwołując się w kampanii do tzw "wartości chrześcijańskich" siłą rzeczy eksponuje się hasło "najważniejsza jest rodzina".
A fakt głosowania z siostrzenicą i jej córką też nie jest przypadkowy.

Wt cze 22, 2010 11:17
zbanowana na stałe

Witold napisał(a):

Jaki tam katolicki. Gdybym był złośliwy (gdybym był.... :twisted:), to bym raczej wiązał takie nie inne wyniki wyborów we wschodniej części kraju, jako pozostałość bo długoletniej rusyfikacji tych terenów.

o .. a do tej pory traktowałam Cię w miarę ,jako poważnego rozmówcę, niestety po tym poście straciłeś wszystko ze swojej powagi :)

Alus napisał(a):

Prawico-lewica, która dla władzy wejdzie w koalicję z "wycieraczką PZPR".

to tak jak Cimoszewicz-PZPR skoalicjonował się z Komorowskim -opozycjonistą,który siebie tak reklamuje w swoich spotach o przeszłości. Podczas ,gdy mamy teraźniejszość.

Cytuj:
dzięki któremu w TVP publicznej najczęściej pokazywanym kandydatem był Napieralski.

z tego,co podawali to Komorowski. Byłbyś świetny do mediów TVN , tak samo potrafisz manipulować informacją !

SweetChild napisał(a):
:jupi: Czyli jednak żyjemy w kraju dobrobytu, gdzie można tyle samo zarobić za o wiele mniej pracy, niż na bogatym Zachodzie. Ale to nadal za mało dla naszej forumowej Frontwomenki PiSu, bo prawdziwy cud to byłyby dopiero "pieniądze za nic, 'ciacha' (bo chyba nie laski ;) ) za darmo".

W każdym razie ta wypowiedź to tak trafna charakterystyka lewicowego populizmu PiSu, że szkoda byłoby, gdyby pozostała niezauważona w wirze dyskusji ;)

o rany.. aż tracę cierpliwość... chodzi o to,że minęły już czasy DLA POLAKÓW ,gdzie można było pojechać za granicę i sobie odrobić ( czyt. dobrze zarobić), za dużo tam się ich nawarstwiło i zachód ma już dość, chce chronić swoich,wolą im dać robotę, tak , więc Polacy nie mają już tam czego szukać. A jeśli chodzi o życie ogólnie narodowe : to niestety zachód żyje sobie w najlepsze, podczas ,gdy my klepaliśmy i klepiemy biedę. A Twoja ostatnia wypowiedź to już w ogóle poniżej poziomu.

Pavl6 napisał(a):

Mało oglądasz TVP. Jedynka dla PIS-u, a Dwójka dla SLD, TVP Info nie wiem dokładnie i wszystko się zgadza. Ostatnimi czasy Wiadomości trochę zaczynają mi przypominać Informacje Dnia z TV Trwam, a w TVP2 zauważam SLD-owską propagandę. Poza tym PIS-owski Pospieszalski przeszedł z SLD-owskiego TVP2 do PIS-owskiego TVP1. Pospieszalski to chyba żywy dowód.

to dziwne,bo oglądam zarówno Jedynkę jak i dwójkę i w obu przypadkach jak i w TVP INFO
były pokazywane po równo spoty Komora, Jarosława, Napieralskiego i Jurka i był też nawet od czasu do czasu Lepper,Korwin-Mikke i Morawiecki od biedy.
Podliczając wszystkie telewizje statystycznie i tak najwięcej czasu antenowego poświęcono Komorowskiemu.
A co do dyskusji w TVP INFO - Dezinformacja to pierwsza forma manipulacji.
W 1993 stosowano ten sam zabieg- były wybory do sejmu i senatu ,wszyscy mówią jakie to one były demokratyczne.. nic bardziej mylnego ! była to czysta manipulacja ! opinia publiczna była informowana w środkach masowego przekazu,że Kościół w Polsce " miesza się do polityki". Argumentem miało być to,że partie chrześcijańskie weszły do sejmu poprzedniej kadencji tylko przez naciski KOścioła na wierzących. To prawda,że Kościół popierał poszczególnych ludzi, deklarujących współpracę dla dobra wspólnego. Popierał także tych,których deklaracje okazały się zawodne. Ale o tym media w tych kategoriach nie pisały. Mając różne doświadczenia , a w szczególności z ostrą nagonką mediów, duchowni w tych kampaniach wyborczych milczeli. A prasa, radio i telewizja nie milczały.I tylko o to właśnie chodziło.

Wt cze 22, 2010 11:33

Johnny99 napisał(a):
Zetknąłem się kiedyś z badaniami przeprowadzonymi wśród słuchaczy Radia Maryja. Okazuje się, że oni, tak jak reszta Polski, głosują na wszystkich kandydatów, w tym z PO i SLD, przy czym nie było widać większego związku między ich deklaracjami, a tym, kogo aktualnie popiera o. Rydzyk.

Może gdybym zetknął się z takimi badaniami, to zrewidowałbym swoje wyobrażenia. W każdym razie przyjmuję Twoją opinię o słuchaczach RM do wiadomości, ale tak mocno się z nią nie zgadzam, że nawet nie będę polemizował (tym bardziej, że w przypadku RM zawsze jest groźba powstania samonapędzającego się offtopa).

Johnny99 napisał(a):
Moim zdaniem Napieralski nikogo nie poprze. Jest silny i tak też się czuje. Nie ma potrzeby płaszczenia się przed kimkolwiek.

Też tak myślę, pisałem jedynie trybie przypuszczającym.

Johnny99 napisał(a):
Co zaś do poparcia Kaczyńskiego przez wyborców Napieralskiego - owszem, zapewne większa część chce głosować na Komora, ale są też pewne przesłanki do przypuszczeń, że jednak wcale niemało z nich zagłosuje na Kaczora:
(...)

Mnie nie przekonuje taktyka głosowania na kandydata, który ma większe szanse... Dlaczego miałbym to robić? Czasami dochodzi tzw. arytmetyka wyborcza i wówczas zgoda, ale przy tych wyborach nie ma takich dylematów. Dlatego wyborca Napieralskiego "z czystym sumieniem" mógł w pierwszej turze głosować na Napieralskiego, wyborca Marka Jurka na Marka Jurka, a wyborca Janusza Korwina-Mikke na Jego Królewską Mość ;)

Johnny99 napisał(a):
Może to trochę pokręcone, ale zobaczymy :D Zresztą jeżeli wyeliminować "strach przed IV RP", to wyborcom lewicowym naprawdę znacznie bardziej powinien się podobać Kaczyński - typ społecznika, samotnika, całkowicie zaangażowanego w Misję - niż Komorowski, który może im się wydawać wręcz klinicznym przykładem stereotypu "Polaka-katolika" (chlubienie się historią i martyrologią, gromadka dzieci, lekceważący stosunek do kobiet i chadzanie na polowanka w niedzielę po kościółku).

Mnie się wydaje, że dzisiejsza Lewica to nie koniecznie fani dr. Judyma. Napieralski, w przeciwieństwie do np. Olejniczaka, postawił na wyrazistą retorykę antyklerykalną, a poszczególne kościoły parafialne dość wyraźnie wspierały Kaczyńskiego. Komorowski "stawiając się" Kościołowi w sprawie in-vitro wydaje się jednak bardziej niezależny od KK.

Ale to tyle, co ja się będę wypowiadał za lewicowych wyborców. Może Ukyo tu zajrzy i napisze coś z pierwszej ręki.

Wt cze 22, 2010 11:40
Cytuj:
to tak jak Cimoszewicz-PZPR skoalicjonował się z Komorowskim -opozycjonistą,który siebie tak reklamuje w swoich spotach o przeszłości. Podczas ,gdy mamy teraźniejszość.

Ale nie został mianowany vice premierem jak Lepper, były członek PZPR.

Cytuj:
z tego,co podawali to Komorowski.

Najczęsciej w sensie negatywnym i jako straszak.
Napieralski codzień ukazywany był jako pozytywny kandydat.
Obaj wiedli prym w TVP tylko na różnych biegunach

Cytuj:
niestety zachód żyje sobie w najlepsze, podczas ,gdy my klepaliśmy i klepiemy biedę. A Twoja ostatnia wypowiedź to już w ogóle poniżej poziomu.

Jakbyś nie zauważyła zachód budował swój dobrobyt przez 45 lat, gdy my budowaliśmy socjalizm.
W 20 lat nie jest możliwe skrócenie dystansu.
Według Twojej oceny nikt z tego forum nie jest w stanie dorównac do Twego poziomu...czemu dobrowolnie schodzisz w dół......umartwianie, pokuta???

Wt cze 22, 2010 11:53
zbanowana na stałe

Alus napisał(a):
Ale nie został mianowany vice premierem jak Lepper, były członek PZPR.

poczekajmy na przyszłe wydarzenia. W SLD z powodu zdrady Cimoszewicza już
jest gorąco.

Cytuj:

Najczęsciej w sensie negatywnym i jako straszak.

Była mowa o promocji , nie o negatywach. Poza tym jak można
pokazywać w negatywie,skoro już bardziej negatywnie siebie samego nie da się pokazać?
dlatego Tusk musi za Komorowskim biegać po wałach i nadrabiać twarzą.

Pavl6 napisał(a):

Poza tym PIS-owski Pospieszalski przeszedł z SLD-owskiego TVP2 do PIS-owskiego TVP1. Pospieszalski to chyba żywy dowód.

tylko pamiętaj ,że Pospieszalskiego sprowadził do TVP Jan Dworak z PO.

Wt cze 22, 2010 12:13

Glosowalam na Napieralskiego, teraz zaglosuje na Kaczynskiego. Sama w to nie moge uwierzyc, ale mniejsze to zlo niz Komorowski. Nie lubie go, nie chce wylacznie PO w rzadzie, ani nawet przymierzania sie do prywatyzacji sluzby zdrowia.
Ciekawe czy Komorowski zobowiaze sie do warunkow Napieralskiego zeby zdobyc jego poparcie? Calkowita refundacja in vitro?

Wt cze 22, 2010 12:38
Cytuj:
poczekajmy na przyszłe wydarzenia. W SLD z powodu zdrady Cimoszewicza już
jest gorąco.

Poczekamy :)
A jakbyś nie wiedział, Cimoszewicz z SLD już dawno wziął rozbrat, więc jego poparcie Komorowskiego nie wywołuje w SLD wysokiej temperatury :D

Cytuj:
tylko pamiętaj ,że Pospieszalskiego sprowadził do TVP Jan Dworak z PO.

Nie posiadał daru przewidywania :D
Cytuj:
Ciekawe czy Komorowski zobowiaze sie do warunkow Napieralskiego zeby zdobyc jego poparcie? Calkowita refundacja in vitro?

Delarację poparcia całkowitej refundacji in vitro złożył wczoraj oficjalnie poseł Hoffman z PiS.

Wt cze 22, 2010 12:52

Sel napisał(a):
Glosowalam na Napieralskiego, teraz zaglosuje na Kaczynskiego.

Czyli jednak Johnny99 może mieć rację. Przyznaję, że myślenie lewicowe jest mi obce, więc nawet nie powinienem starać się przewidywać decyzji wyborców Napieralskiego. Chyba, że na zasadzie, że zrobią przeciwnie, niż mi się wydaje ;)

Wt cze 22, 2010 12:55

Ja tam sie od tego nie uzalezniam, a Kaczynski nie jest w zadnym razie moja polityczna sympatia- zaglosuje na zasadzie mniejszego zla ;-)

Wt cze 22, 2010 13:13

Sel napisał(a):
Ja tam sie od tego nie uzalezniam, a Kaczynski nie jest w zadnym razie moja polityczna sympatia- zaglosuje na zasadzie mniejszego zla ;-)

W końcowym rozrachunku nie ma znaczenia na jakiej zasadzie kto zagłosuje, liczy się wynik. Ja, próbując zrozumieć (nieudolnie jak widać ;) ) wyborców Napieralskiego, uważałem, że na zasadzie mniejszego zła poprą Komorowskiego.

Tak sobie myślę, że sprawę może komplikować fakt, że wśród wyborców Napieralskiego zapewne jest nadreprezentacja kobiet ;)

Wt cze 22, 2010 13:22
Jeśli zostanę wybrany na prezydenta Polski, to proces wychodzenia polskich wojsk z Afganistanu powinien być zakończony do 2012 roku. Od roku 2011 powinniśmy zacząć poważnie zmniejszać nasze zaangażowanie militarne, z perspektywą całkowitej likwidacji kontyngentu w roku 2012 - powiedział Bronisław Komorowski.

Źródło: onet

Wt cze 22, 2010 13:27
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 1335 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67 ... 89  Następna strona