Autor |
Wiadomość |
Johnny99
|
 Re: Wybory 2010
Ja wiem Alus, że dla Ciebie Napieralski to stalinista, ale nie wszyscy podzielają Twój pogląd 
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Śr cze 23, 2010 8:53 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Johnny99 napisał(a): Ja wiem Alus, że dla Ciebie Napieralski to stalinista, ale nie wszyscy podzielają Twój pogląd  Napieralski jak Napieralski.....ale zapewne Urban, Kiszczak, Senyszyn to nowe oblicze SLD 
|
Śr cze 23, 2010 8:57 |
|
 |
Johnny99
|
No ale gdzie są Urban, Kiszczak i Senyszyn ?
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Śr cze 23, 2010 9:22 |
|
|
|
 |
SweetChild
|
Kamala napisał(a): Jezeli PO taki podatek by wprowadzil (na marginesie, moze jakies konkrety, skad twoja pewnosc, ze PO ma to w programie?) to potem na fali buntu spolecznego wygra PiS i na pewno ow niesprawiedliwy podatek zniesie. Akurat podatek katastralny uważam za w miarę sprawiedliwy. Płacą faktycznie ludzie bogaci, a nie dużo zarabiający. Obecnie jak mam rezydencję wartą miliony i nie pracuję, to nie płacę podatku, chociaż korzystam z ochrony państwa (wojsko, policja) bardziej niż osoba, która dużo zarabia, ale nie ma żadnych posiadłości. olila napisał(a): A jednak to ta właśnie wierność pewnym wartościom uczyniła braci Kaczyńskich ludźmi z charyzmą. Jakim wartościom? Do czasów IV RP i różnych przedziwnych koalicji (z LPR, SO czy RM) byłbym skłonny dopatrywać się wierności pewnym wartościom. Po tym, jak Kaczyński właśnie ogłosił się lewicowcem, uważam go za jednego z większych hipokrytów na scenie politycznej. Johnny99 napisał(a): W rezultacie Polacy przejrzą wreszcie na oczy, zorientują się, KTO tutaj chce "wojny polsko-polskiej", że bynajmniej nie jest (a nawet być może nigdy nie był) to Kaczyński - i pokażą środkowy palec może nie tyle PO (nie wątpię w dobre chęci Tuska, tak jak i nie wątpię w dobre chęci Kaczyńskiego), co Salonowi, który od początku III RP rozwala dyskurs publiczny w tym kraju. Układ czy Szara Sieć się zgrały, to teraz będzie Salon? 
Ostatnio edytowano Śr cze 23, 2010 9:32 przez SweetChild, łącznie edytowano 1 raz
|
Śr cze 23, 2010 9:32 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Johnny99 - jestes młodym człowiekiem, więc masz prawo nie wiedzieć, albo zapomnieć. Ale ja pamiętam jaki jazgot podnieśli prawicowi politycy, w tym Kaczyński, gdy w połowie lat 90-tych media ujawniły obecność i modlitwę przed obrazem MB na Jasnej Górze J. Oleksego. Zapanowała atmosfera "świętego" oburzenie - komuch zawłaszcza narodowe sanktuarium. Pamiętam ile ja się nadochodziłam ze znajomymi, którzy twardo dowodzili mi, że jest to niemal profanacja. Gdy ja zawsze uznaję, że kościół jest miescem dla wszystkich ludzi, niezależnie od wyznania, każdy ma prawo wejść i pomodlić się. I teraz ten sam "komuch profanujący sanktuarium" jest postępowym lewicowcem podzielającym poglądy prawicowej PiS. Cytuj: No ale gdzie są Urban, Kiszczak i Senyszyn ? Nadal tam gdzie stali w PRLu - antyklerykalni, niedostrzegający działań PRLu godzących w godnośći zycie ludzi. Olejniczak odciął się od gwardii PZPRowskiej, Napieralski znów ich przygarnął.
|
Śr cze 23, 2010 9:32 |
|
|
|
 |
Johnny99
|
Cytuj: Układ czy Szara Sieć się zgrały, to teraz będzie Salon? Salon to pojęcie starsze i znaczy zupełnie coś innego  Cytuj: Ale ja pamiętam jaki jazgot podnieśli prawicowi politycy, w tym Kaczyński, gdy w połowie lat 90-tych media ujawniły obecność i modlitwę przed obrazem MB na Jasnej Górze J. Oleksego. W połowie lat 90-tych trzeba było walczyć z rosnącym w siłę SLD, teraz trzeba zabiegać o głosy wyborców Napieralskiego, żeby wygrać drugą turę - proste  Dlatego antykomunista Bronisław Komorowski właśnie zaprosił stalinistę Napieralskiego na spotkanie: http://www.rmf24.pl/raport-wybory-2010/ ... nId,284921Cytuj: I teraz ten sam "komuch profanujący sanktuarium" jest postępowym lewicowcem podzielającym poglądy prawicowej PiS. Co mają poglądy w kwestiach socjalnych do profanowania sanktuarium ? Lewicowy odchył Kaczyńskich w tym względzie jest znany od dawna, żadne odkrycie. Cytuj: Olejniczak odciął się od gwardii PZPRowskiej, Napieralski znów ich przygarnął. Taa, odciął się, np. będąc najpierw w komitecie wyborczym Kwaśniewskiego, a potem Cimoszewicza (tak, Alus, oni też byli w PZPR). Co mnie to zresztą obchodzi ? Lewica to lewica.
|
Śr cze 23, 2010 9:52 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: W połowie lat 90-tych trzeba było walczyć z rosnącym w siłę SLD, I dlatego zakazac komuniście wstępu do kościoła???....ewangelicki sposób osłabiania SLD Cytuj: Teraz trzeba zabiegać o głosy wyborców Napieralskiego, żeby wygrać drugą turę - proste Wenderlicht już zaproponował - PiS ma wystawić wartę honorową przy grobie Gomółki W ramach zakończenia wojny polsko-polskiej. Cytuj: Co mają poglądy w kwestiach socjalnych do profanowania sanktuarium ? Lewicowy odchył Kaczyńskich w tym względzie jest znany od dawna, żadne odkrycie. Lewicowe poglądy nie przeszkadzały wcześniej zakazywania komuchom wstępu do kościołów. Cytuj: Taa, odciął się, np. będąc najpierw w komitecie wyborczym Kwaśniewskiego, a potem Cimoszewicza (tak, Alus, oni też byli w PZPR). Co mnie to zresztą obchodzi ? Lewica to lewica. Kwaśniewski podpisał Konkordat, a Cimoszewicz nie podnosił konieczności rewizji Konkordatu i wycofania religii ze szkół. Właśnie stalinowcy wywalili religię ze szkół.....musiałam się pętać po wiejskich izbach użyczonych na salki katechetyczne 
|
Śr cze 23, 2010 10:06 |
|
 |
mazli
|
Ukyo napisał(a): a co do preferencji zagranicznych ś.p. Lecha, to wolę zdecydowanie utrzymywac dobre stusunki z silnymi Niemcami i Rosją, która mozę stanowic dla nas świetny rynek zbytu, niż z państwami byłego bloku ZSRR. Tym bardziej, ze i Ukraina ma na sumieniu okropne zbrodnie na Polakach, z których jeszcze się nie rozliczyli. Tak więc argument historyczny odpada. Mi natomiast bardziej pasuje wizja Polski jako lidera regionu i jednego z państw, które budują jakąś siłę pomiędzy UE a Rosją. Ciągnącą państwa wschodu w stronę UE. Natomiast utrzymanie dobrych stosunków z Niemcami i Rosją (czytaj klepki po plecach) jest jak najbardziej możliwe tylko kosztem... Polski? Lepiej aby stosunki były chłodne, ale korzystne dla nas. Nikt nas nie musi kochać, ani nawet lubić.
|
Śr cze 23, 2010 11:22 |
|
 |
Johnny99
|
Cytuj: I dlatego zakazac komuniście wstępu do kościoła???....ewangelicki sposób osłabiania SLD A ktoś mu zakazywał ? Piętnowano jedynie obłudę - to samo, co starasz się robić Ty teraz Cytuj: PiS ma wystawić wartę honorową przy grobie Gomółki W ramach zakończenia wojny polsko-polskiej ?  Cytuj: W ramach zakończenia wojny polsko-polskiej. No wiadomo, jak coś robi Bronek, to to na pewno jest słuszne i wypływa ze szlachetnych przesłanek Cytuj: Lewicowe poglądy nie przeszkadzały wcześniej zakazywania komuchom wstępu do kościołów. A co to ma do rzeczy ? Cytuj: Kwaśniewski podpisał Konkordat, a Cimoszewicz nie podnosił konieczności rewizji Konkordatu i wycofania religii ze szkół. Taka była rzeczywistość polityczna, no i nie było wtedy Zapatero  Jak trzeba było, to nawet Tusk wziął ślub kościelny  Napieralski sprawdza, ile może ugrać u antyklerykałów, których ilość, jak ma prawo przypuszczać, wzrasta. Cytuj: Właśnie stalinowcy wywalili religię ze szkół.....musiałam się pętać po wiejskich izbach użyczonych na salki katechetyczne No to ja też jestem stalinowcem, bo uważam, że religii w szkołach nie powinno być, a lekcje religii w domu katechetycznym pamiętam najlepiej  Zresztą, moim zdaniem, wywalenie religii z socjalistycznej szkoły bardzo przysłużyło się zaufaniu do Kościoła w PRL, zwłaszcza, że nie musieli jej nauczać "księża patrioci". Oczywiście, wbrew zamierzeniom stalinowców 
|
Śr cze 23, 2010 11:30 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Mi natomiast bardziej pasuje wizja Polski jako lidera regionu i jednego z państw, które budują jakąś siłę pomiędzy UE a Rosją. Ciągnącą państwa wschodu w stronę UE. Natomiast utrzymanie dobrych stosunków z Niemcami i Rosją (czytaj klepki po plecach) jest jak najbardziej możliwe tylko kosztem... Polski? Lepiej aby stosunki były chłodne, ale korzystne dla nas. Nikt nas nie musi kochać, ani nawet lubić. Może nie tyle chłodne, jak racjonalne. Nie wolno zapominać, ze każdy kraj patrzy przez pryzmat własnych korzyści. Historia nas dostatecznie tego nauczyła.
|
Śr cze 23, 2010 11:38 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: A ktoś mu zakazywał ? Piętnowano jedynie obłudę - to samo, co starasz się robić Ty teraz Bogiem jesteś, że wiesz iż modlitwa Oleksego była obłudą?? Cytuj: No wiadomo, jak coś robi Bronek, to to na pewno jest słuszne i wypływa ze szlachetnych przesłanek Nie mówiłam tak, zacytowałam Twój argument Cytuj: Taka była rzeczywistość polityczna, no i nie było wtedy Zapatero  Jak trzeba było, to nawet Tusk wziął ślub kościelny  Napieralski sprawdza, ile może ugrać u antyklerykałów, których ilość, jak ma prawo przypuszczać, wzrasta. Nie widzę konieczności dawania możliwości sprawdzania Cytuj: No to ja też jestem stalinowcem, bo uważam, że religii w szkołach nie powinno być, a lekcje religii w domu katechetycznym pamiętam najlepiej  Zresztą, moim zdaniem, wywalenie religii z socjalistycznej szkoły bardzo przysłużyło się zaufaniu do Kościoła w PRL, zwłaszcza, że nie musieli jej nauczać "księża patrioci". Oczywiście, wbrew zamierzeniom stalinowców  Pamiętasz salki, ja też pamietam, bo po pracy prowadzałam swoje dzieciaki. Ale nie pamiętasz czasów, gdy do szkoły miałam 150 m, a na religię zasuwałam ok 1 km do chłopskiej izby położonej na końcu wsi - w deszczu, śniegu....
|
Śr cze 23, 2010 11:45 |
|
 |
Johnny99
|
Cytuj: Bogiem jesteś, że wiesz iż modlitwa Oleksego była obłudą?? A czy ja mówię że wiem ? Nie wiem, tak samo jak nie wiem, czy rzeczywiście Bronek rozmawia z Grzesiem ze szlachetnych intencji, a nie po to, by ściągnąć jego elektorat  Przecież to nie ja atakowałem Oleksego.. Cytuj: Nie mówiłam tak, zacytowałam Twój argument Który ? Cytuj: Nie widzę konieczności dawania możliwości sprawdzania Nikt mu jej nie daje, sam ją sobie wziął  Cytuj: Ale nie pamiętasz czasów, gdy do szkoły miałam 150 m, a na religię zasuwałam ok 1 km do chłopskiej izby położonej na końcu wsi - w deszczu, śniegu.... Przykro mi z tego powodu, ale podejrzewam, że byli też tacy, co mieli odwrotnie 
|
Śr cze 23, 2010 12:00 |
|
 |
mazli
|
Alus napisał(a): Cytuj: Mi natomiast bardziej pasuje wizja Polski jako lidera regionu i jednego z państw, które budują jakąś siłę pomiędzy UE a Rosją. Ciągnącą państwa wschodu w stronę UE. Natomiast utrzymanie dobrych stosunków z Niemcami i Rosją (czytaj klepki po plecach) jest jak najbardziej możliwe tylko kosztem... Polski? Lepiej aby stosunki były chłodne, ale korzystne dla nas. Nikt nas nie musi kochać, ani nawet lubić. Może nie tyle chłodne, jak racjonalne. Nie wolno zapominać, ze każdy kraj patrzy przez pryzmat własnych korzyści. Historia nas dostatecznie tego nauczyła. Oczywiście. Racjonalne stosunki z Niemcami czy Rosją plus aktywna współpraca z Gruzją, Ukrainą i mniejszymi krajami byłaby wskazana. Powiem szczerze, szczególnie w kontekście historycznym, iż czym chłodniej między Warszawą a Berlinem czy Moskwą, tym nie zawsze gorzej dla Polski. Powinniśmy budować naszą siłę, niestety sami nie damy rady, z innymi którzy też chcą być bardziej znaczący. Z pewnością potęgi nie zechcą ze słabszym ową mocą się podzielić.
|
Śr cze 23, 2010 12:07 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Nikt mu jej nie daje, sam ją sobie wziął Pod warunkiem, że to stały elektorat, a nie głosowanie p-ko Kaczyńskiemi i Komorowskiemu Mój szwagier w geście protestu p-ko obu panom K oddał głos na Napieralskiego.
|
Śr cze 23, 2010 12:09 |
|
 |
SweetChild
|
Johnny99 napisał(a): Cytuj: Układ czy Szara Sieć się zgrały, to teraz będzie Salon? Salon to pojęcie starsze i znaczy zupełnie coś innego  Zupełnie co innego, a jednocześnie kolejne wcielenie tego samego - Złego 
|
Śr cze 23, 2010 12:33 |
|
|
|