Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt lis 21, 2025 13:58

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2 ] 
 Ludzie ludziom 
Autor Wiadomość

Post Ludzie ludziom
Tak sobie ostatnio myślę że cały ten ogrom zjawisk znanych pod nazwą "wiara" ludzie ludziom wymyślili. Czasami jak stanę z boku i popatrzę na to wszystko to nie przeraża mnie brak mojej wiary w cokolwiek ale przeraża mnie brak obiektywizmu wśród biegających do wszelakich świątyń.
Dzisiaj jesteśmy tacy jak nas zaprogramowali rodzice i wszystko co kryje się pod mianem kultury, obyczajów, religii, edukacji, mądrych ksiąg etc. etc.

Czy ludzie na ludziach nie wymusili strachu przed czymś aby czerpać z tego korzyści?
Przecież wiara, wg mnie nie potrzebuje kont w bankach, aut, organów za 250 tysięcy zł, obrazów, tacy, zbiórek kolędniczych...kolejnych świątyń czy pseudo świątyń

Czy wiara to wewnętrzny strach przed nieznanym, czy raczej podstawa czerpania korzyści dla drugiej grupy ludzi ?

Czy wiara to wpojone abstrakcyjne pojęcia dla leniwego umysłu, podszyte strachem i obietnicą życia wiecznego ?

Skąd ta pewność o wiecznym życiu i pewność że od Boga pochodzi pismo ?

Uważam że jedynym natchnieniem w historii religii było natchnienie ludzkie przelane na papier a nazwane boskim...od Boga bo to tak poważnie brzmi i strasznie

A kto to ten Bóg ? Taki cichy mieszkaniec naszego rozumu podsycany ludzkim strachem i słowem i pismem natchnionym ?

Gdy patrzę przez okno nic nadzwyczajnego nie widzę świat jest taki jak wczoraj, dziś i jutro będzie, a historia czy archeologia pokazują jak wilce się zmieniło to co nazywamy wiarą, od bożków po Boga od prymitywu po złożone mechanizmy manipulacji jedynie słusznej wiary i kodeksu.

Gdzie zobaczyliście Boga i jak w niego wierzycie ? Ciekawi mnie to bo nie mam tego w sobie.
Bardzo krytycznie patrzę na wszelkie przejawy religijności naszego narodu, wśród którego to religijność pozorna i na pokaz.

Nawet proboszcz przez wyborami agituje, biskup molestuje a punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. Tak widzę dziś tę religijność i wiarę w służbie ludzi czerpiących zyski z zastraszanych owiec...

N cze 27, 2010 17:22

Post Re: Ludzie ludziom
Rozmyślaczu brak Ci wiary .
Skupiasz się na negatywach a nie pozytywach.
Jest wielu cudownych kapłanów, misjonarzy, zakonników, świeckich wiernych.

Zacznij czytać Biblie i rozważać jej słowa.
Kup sobie brewiarz i módl się .
Wybierz się do Odnowy w Duchu Świętym lub Neokatechumatu żeby poczuć smak wiary we wspólnocie .

A na początek zapisz się na ten kurs :

http://www.studiumpismasw.pl.tl./

Możesz jeszcze sto lat rozmyślać, rozważać i szukać odpowiedzi i dowodów . Tak Ci przeminie życie i nic z tego nie będzie .

Wiara jest dla ludzi prostych i ufnych nie dla wielkich mądrali i pyszałków .
Zdrowa wiara szuka zrozumienia i rozwiewa wątpliwości .
Życie leci do przodu, dlatego nie można się zastanawiać 5 lat nad jednym wyborem.
Zbawcą człowieka Jest Jezus, a nie wiedza, wykształcenie .
Nic Ci się nie stanie jak staniesz się katolikiem. KRK to nie więzienie ani sekta .
Nie ma instytucji religijnej lub jakielkolwiek innej która by była bez zarzutu .

tu są książki na temat niedoskonałości ludzi Kościoła :
http://www.znak.com.pl/kartoteka,ksiazk ... ch%20ludzi
http://wysylkowa.pl/ks1021499.html

N cze 27, 2010 23:40
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 2 ]