operacja plastyczna - próżność?
Autor |
Wiadomość |
Mirwena
|
 Re: operacja plastyczna - próżność?
domi_que napisał(a): Z racji, że ja – dyżurny filozof-hochsztapler – użyłam terminu „dychotomia”, to się do tego odniosę  W dychotomicznym postrzeganiu osoby chodzi o postrzeganie jej ciała i wnętrza jako osobnych sfer, a ocena osoby opiera się na wartościowaniu jedynie jednej z tych sfer, jako tej, która ma głos decydujący (być może bredzę, ale przedstawiam tylko, jaki był mój tok rozumowania). Myślę, że u Ciebie chodziło o coś innego. Twoi znajomi postrzegali Ciebie całościowo, ale popełnili błąd, tj. przypisywali Twojej osobowości cechy na podstawie wyglądu (postrzeganie ciała jako wartości nadrzędnej sprawiłoby, że zatrzymaliby się na ocenie atrakcyjne vs. nieatrakcyjne i w ogóle nie interesowaliby się kwestią Twojego wnętrza). Prawda, źle się wyraziłam, ale właśnie o to mi chodziło. Cytuj: Czyli na zewnątrz jesteś mrukiem, a w środku uśmiechniętą duszą, tak? No, to teraz trzeba się zastanowić, co zrobić, żeby to pokazać  Ech, no właśnie nie. Po prostu wyglądam OKROPNIE poważnie, surowo i dużo starzej w porównaniu do faktycznego wieku. Ludzie oceniają mnie jako surową, zamknięta w sobie i chłodną. Może zabrzmi to nieskromnie - ale taka nie jestem... Co do ogólnej dyskusji - bardzo miło się ją czyta 
|
Pt kwi 16, 2010 20:37 |
|
|
|
 |
tanczacy
|
No to słuchaj, jesteś dla innych taka osobą, jaką im się przedstawiasz. To znaczy, że szukać trzeba pomiędzy tym jaka jesteś w środku (super radosna kobieta  ) a tym jak to wyrażasz, przedstawiasz. Możliwe, że gdzieś się dzieje coś takiego, że przyhamowuje twoją prawdziwą osobę. Cytuj: OKROPNIE poważnie, surowo i dużo starzej w porównaniu do faktycznego wiek Może to będzie pochopne, ale sądzę, że wygląd jest wynikiem innych problemów. I jak je rozwiążesz to i zmieni się twój wgląd i inni będą Cie inaczej postrzegać.
_________________ To już nie polowanie, nie obława, nie łów! To planowe niszczenie gatunku!
|
Pt kwi 16, 2010 20:53 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Mirwena napisał(a): Po prostu wyglądam OKROPNIE poważnie, surowo i dużo starzej w porównaniu do faktycznego wieku. Ludzie oceniają mnie jako surową, zamknięta w sobie i chłodną. Zgadzam się z tym, co napisał Tańczący w tej kwestii. Od siebie mogę dodać, że Cię rozumiem, bo mnie też ludzie długo postrzegali niezgodnie z tym, jaka byłam w środku. Dla mnie receptą okazał się uśmiech. Ale wcale nie taki od ucha do ucha (że nie zacytuję tutaj Twojego porównania z wcześniejszego postu  ), tylko utajony w oczach i kącikach ust. I jeszcze otwarcie się na otaczający mnie świat po to, aby dostarczyć bodźca do tego uśmiechu. Dla mnie jest to dostrzeganie takich prostych, wręcz banalnych rzeczy, jak np. niezgrabnie „wykluwające się” listki kasztanowca 
|
So kwi 17, 2010 10:37 |
|
|
|
 |
Elbrus
|
Mirwena napisał(a): wyglądam OKROPNIE poważnie, surowo i dużo starzej w porównaniu do faktycznego wieku Coś na poprawę samooceny: << UWAGA ! ! - nie oglądać przy jedzeniu - dantejskie sceny>>.
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
Pn kwi 19, 2010 10:31 |
|
 |
SweetGoth
|
Ja chciałam sobie zrobić korektę żeber, bo są trochę krzywe, ale to poważna operacja i póki co chyba dam sobie z tym spokój. Najbardziej mnie odstrasza to, że lekarze mogą coś zepsuć, albo po prostu nawet nie z ich winy coś pójdzie nie tak. Poza tym byłabym unieruchomiona na jakiś czas i z trenowaniem jeździectwa też musiałabym się na trochę pożegnać a to raczej nie wchodzi w grę.
_________________ "I don't need to fight
To prove I'm right
I don't need to be forgiven"
|
Śr lip 07, 2010 2:06 |
|
|
|
|
|