Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 16, 2025 7:32

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 2517 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 98, 99, 100, 101, 102, 103, 104 ... 168  Następna strona
 Radio Maryja, cz. 2 
Autor Wiadomość

Post Re: Radio Maryja, cz. 2
maly_kwiatek napisał(a):
A Ty Endek, dzięki soborowym nowinkom w zakresie otwarcia się Kościoła na Lud Boży, możesz wypisywać na katolickim forum krytyczne uwagi wobec katolickiego radia. :lol:

I chwała Bogu :D
To taki skrót sprawiający wrażenie prawdy, ale tylko wrażenie. Prawda jest gdzie indziej pogrzebana.Tą namiastkę wolności jaką udało się chytrze wmówić takim jak Ty, to tylko po to aby Kościół od środka rozbić masońskimi trendami Liberté, égalité, fraternité.I Kościół prawie rozbito. Nawet Zbawiciel nasz Pan Jezus Chrystus się pytał czy jak wróci na ziemię, zastanie swoja trzódkę? Miał na myśli niewielką ilość wiernych.A wiec kryzys wiary był przewidziany już 2000 lat temu.To jest ten czas.Czy RM jest radiem katolickim? chyba w takim samym zakresie lub niewiele lepszym niż Marcin Luter i jego wyznawcy.Co do krytyki, to prawdziwa cnota jej się nie boi.Papież Becedykt XVIw motu proprio napisał, że 2 sob wat należy interpretować w świetle Tradycji Katolickiej. Niby wszystko jest w porządku, bo jeśli tak, to w razie wątpliwości zaglądam do przedsoborowego Katechizmu Apologetycznego, a tam stoi jak wół, że wspólne modlitwy z heretykami i schizmatykami są zakazane.
Według Kodeksu Prawa Kanonicznego (kan. 1258) wszelka "czynna" forma uczestnictwa w obrzędach z niekatolikami jest całkowicie i zwyczajnie zakazana pod karą grzechu śmiertelnego. Takie uczestnictwo we wspólnych nabożeństwach religijnych - nazywane jest "communicatio in sacris". Każdego księdza uczono i wbijano mu do głowy w seminarium, że communicatio in sacris jest absolutnie zakazane - żadnych "jeśli, i, albo" - pod karą grzechu śmiertelnego; i wszyscy katolicy byli świadomi, lub oczywiście powinni byli być świadomi, tego nauczania. By zrozumieć w pełni i jasno naukę o communicatio in sacris konieczne jest uchwycenie różnicy między aktywnym i biernym udziałem w niekatolickich obrzędach.A jak to jest w praktyce?W praktyce brat Roger ze wspólnoty Taze otrzymuje komunie świętą na pogrzebie JP2, a były premier Buzek ewangelickiego wyznania również, ale na pogrzebie prez L. Kaczyńskiego.Takich wpadek posoborowych hierarchów psujących morale wiernych, jest coraz więcej.

Herezja albo to, co w sposób oczywisty sprzyja herezjom, nie może być kwestią posłuszeństwa. To posłuszeństwo winno służyć Wierze, nie zaś Wiara posłuszeństwu! Zatem w tym przypadku „trzeba słuchać bardziej Boga niż ludzi” (Dz Ap 5, 29).

Śr lip 14, 2010 16:25
zbanowany na stałe

Endek, to ciekawy wątek godny dyskusji, jednak w odrębnym wątku. Może byś taki założył?
Mnie również zainteresowało przyjmowanie komunii przez ewidentnych ewangelików podczas katolickiej mszy z okazji pogrzebu Lecha Kaczyńskiego.

Kiedyś dawno (jednak też dawno po Soborze)czytałem sporo na temat Eucharystii i zasad Jej godnego przyjmowania. Zwróciłem uwagę na zasady i potem na kanoniczne przepisy w tej sprawie po przyjęciu zreformowanego kodeksu kanonicznego. Pamiętam, bo tego nie da się zapomnieć, że wspólna komunia z przedstawicielami innych wyznań - tak jak mówisz - praktycznie zakazana.

Jedyne wyjątki były dla Kościoła Prawosławnego, z racji jego bliskości w ekumeniźmie, jednak tylko wtedy, gdy nie ma możliwości przyjęcia Komunii w naturalnym obrządku katolika i pod warunkiem, ze przyjęcie Komunii w nie swoim obrządku i otoczeniu nie rodzi zgorszenia publicznego.
Kilka lat temu temat stał się istotny, gdy przeprowadzano dochodzenie w sprawie przyjmowania Komunii w obrządku rzymsko katolickim przez Vassulę Ryden, która pochodzi z Kościoła Prawosławnego. W sprawę zaangażował się osobiście Kardynał Ratzinger, a późniejszy Benedykt XVI i stwierdził po wnikliwym badaniu, ze nie dostrzega uchybień w jej postępowaniu.

Załóż nowy temat, Endek, do tego, warto.
Pozdrawiam :)

Śr lip 14, 2010 17:05
Cytuj:
Jedyne wyjątki były dla Kościoła Prawosławnego, z racji jego bliskości w ekumeniźmie, jednak tylko wtedy, gdy nie ma możliwości przyjęcia Komunii w naturalnym obrządku katolika i pod warunkiem, ze przyjęcie Komunii w nie swoim obrządku i otoczeniu nie rodzi zgorszenia publicznego.
Kilka lat temu temat stał się istotny, gdy przeprowadzano dochodzenie w sprawie przyjmowania Komunii w obrządku rzymsko katolickim przez Vassulę Ryden, która pochodzi z Kościoła Prawosławnego. W sprawę zaangażował się osobiście Kardynał Ratzinger, a późniejszy Benedykt XVI i stwierdził po wnikliwym badaniu, ze nie dostrzega uchybień w jej postępowaniu.

Załóż nowy temat, Endek, do tego, warto.
Pozdrawiam :)

Nie jedyny :) ...ewangelik brat Roger ze wspólnoty z Taize przyjmował Komunię św.

Śr lip 14, 2010 17:41

Przyłączam się do głosów poprzedników. Niech ten temat pozostanie o RM. O rzekomym kryzysie w Kościele posoborowym już Endek założyłeś temat i ew. dyskusję proszę stąd przenieść tam

Śr lip 14, 2010 19:34

Pierwszym posunięciem nowego przewodniczącego KRRiT, to monitoring Radia Maryja.
W różnych stacjach radiowych i telewizyjnych aż roi się od bulwersujących programów, np.
wczorajszy program w TVN Ewy Drzyzgi.
Jan Dworak jako przedstawiciel koalicji PO SLD PSL otrzymał jako naczelne zadanie zająć się RM, a jeśli się uda, to zlikwidować i zupełnie zamyka oczy i uszy na to co się dzieje na inych kanałach i stacjach radiowych.Myślę,że niedoczekaniem będzie dla koalicji PO PSL SLD odebranie licencji
Radiu Maryja.

Wt paź 05, 2010 12:07
Gita2 napisał(a):
.Myślę,że niedoczekaniem będzie dla koalicji PO PSL SLD odebranie licencji
Radiu Maryja.

Tylko w okresie IVRP 2005-2007, nie straszono odebraniem koncesji dla RM :D

Wt paź 05, 2010 12:15

Alus napisał(a):
Gita2 napisał(a):
.Myślę,że niedoczekaniem będzie dla koalicji PO PSL SLD odebranie licencji
Radiu Maryja.

Tylko w okresie IVRP 2005-2007, nie straszono odebraniem koncesji dla RM :D

To prawda, więc buźka niepotrzebna!
Radio Maryja i TVTrwam zapełnia lukę niedoboru programów patriotycznych i innych wartościowych przesłań.
Np która ze stacji przedstawiała Rajd Katyński???
http://www.radiomaryja.pl/audycje.php?id=23104

Wt paź 05, 2010 12:56
Gita2 napisał(a):
To prawda, więc buźka niepotrzebna!

Niedoprecyzowałam - nie straszyło RM, że IVRP chce unieszkodliwić radio.
Wszystkie pozostałe kolejne ekipy rządowe na powitanie były okrzyknięte przez toruńską rozgłośnię wrogami radia i Polski, mającymi na celu zniszczyć o. Rydzyka.

Wt paź 05, 2010 13:07

Nie demonizuj o.Rydzyka Alus! A różnica pomiędzy ekipami istnieje. Np.ekipa SLD na dzień dobry nie odbierała wcześniej przyznanych funduszy, ani nie kompromitowała się takimi posunięciami, jak wycofanie w ostatniej chwili orkiestry wojskowej z uroczystości rocznicowej RM /jestem pewna, że dobrze wiesz o co chodzi/.
Takimi posunięciami wsławiła sie Twoja "nieskazitelna" partia PPPR

Wt paź 05, 2010 13:27
Gita2 napisał(a):
Nie demonizuj o.Rydzyka Alus! A różnica pomiędzy ekipami istnieje. Np.ekipa SLD na dzień dobry nie odbierała wcześniej przyznanych funduszy, ani nie kompromitowała się takimi posunięciami, jak wycofanie w ostatniej chwili orkiestry wojskowej z uroczystości rocznicowej RM /jestem pewna, że dobrze wiesz o co chodzi/.
Takimi posunięciami wsławiła sie Twoja "nieskazitelna" partia PPPR

Pod warunkiem, że przyznane funusze były zgodne z ustawodawstem obowiązującym w RP, potwerdzone....a nie przyznane na tzw "gębę".

Wt paź 05, 2010 13:46
zbanowany na stałe

Mam wyrzuty sumienia! Tyle czasu minelo, a ja zapomnialem ponownie spytac;"No i jak z praca nad ciepla woda?". Pazdziernik chyba roboty znowu odlozone? Moze na drugi rok? :D

Wt paź 05, 2010 16:36

Dural napisał(a):
Mam wyrzuty sumienia! Tyle czasu minelo, a ja zapomnialem ponownie spytac;"No i jak z praca nad ciepla woda?". Pazdziernik chyba roboty znowu odlozone? Moze na drugi rok? :D

A co ciepła woda ma wspólnego z Radiem Maryja?
Czytasz i więcej wiesz, słuchasz dobrych audycji i stajesz się mądrzejszy, więc słuchaj!
www.radiomaryja.pl

Wt paź 05, 2010 19:05
zbanowany na stałe

Cytuj:
A co ciepła woda ma wspólnego z Radiem Maryja?

To juz sol kaloryfery zzarla? Juz energia z wod glebinowych nie na czasie? Przepraszam, nie jestem w temacie. Nie wiedzialem.
Droga Gito dzieki za link. Niestety ja sobie taki programik napisalem; kiedy wystukam ten zalinkowany adresik, komputer sie automatycznie wylacza. Bo to znaczy, ze Dural za duzo wypil i czas na spanie, nie mieszanie w zatrutej alkoholem glowie.
A wiec, skorzystac nie moge. "Przyczyny techniczne". :)

Wt paź 05, 2010 20:35

Drogi Duralu! Przyczyny mogą być różne. W słuchaniu czy czytaniu dobrych programów i artykułów może rónież przeszkadzać devil. Bierzesz to pod uwagę?

Śr paź 06, 2010 12:21

Dzisiaj jedną z intencji różańcowych o godz.12.30, była intencja za zmarłą Zosię Strojną z Gdańska. Bardzo zasmuciła mnie wiadomość o śmierci tej wspaniałej kobiety całym sercem oddanej Bogu, Ojczyźnie i bardzo aktywnym sympatyku Radia Maryja.
Czy Pani Zosia jest do zastąpienia? Myślę, że chyba nie. Miała jeszcze tyle do zrobienia dlaczego Pan Bóg ją zabrał?
Z Panią Zosią i z dziećmi z PKRD w czerwcu b.r. byliśmy na pielgrzymce w Częstochowie.
Pani Zosia niejednokrotnie modliła się, lub zabierała głos na antenie RM. Będzie JEJ bardzo brakować.
Wieczny odpoczynek racz Jej dać Panie, a śwaitłość wiekuista niechaj jej świeci.

N paź 17, 2010 16:11
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 2517 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 98, 99, 100, 101, 102, 103, 104 ... 168  Następna strona