Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt lis 21, 2025 18:03

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 117 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona
 Absurdalne Przymioty boga: 
Autor Wiadomość

Post Re: Absurdalne Przymioty boga:
Cytuj:
Nie ponosisz kary za swojego ojca, tylko za siebie.

wlasnie..to dlaczego mam ponosic kare za grzech adama i ewyz?
Cytuj:
Skąd masz wiedzieć, co jest prawdą w Biblii?
Zacznij ją badać.

badalam..razem ze swiadkiem jehowy..nie przekonal mnie :D
Cytuj:
.Jak więc możesz twierdzić,że stworzył też kaleki?

Bog stwarza wszystko
co chce i jak chce

Pt lip 16, 2010 11:04
Cytuj:

Jaka konkretnie ponosisz karę za grzech Adama i Ewy?
Cytuj:
Bog stwarza wszystko
co chce i jak chce

Owszem.....ale w akcie stwórczym nowego człowieka uczestniczy człowiek i wszysko co go otacza....trudno zatem definiować, że kalectwo, choroba, to tylko i wyłącznie domena Boga.

Pt lip 16, 2010 11:09

Cytuj:

grzech pierworodny :?

Pt lip 16, 2010 11:11

biedronka25 napisał(a):
Cytuj:
Nie ponosisz kary za swojego ojca, tylko za siebie.

Dotykasz trochę innej już kwestii.
Kiedy Adam i Ewa zgrzeszyli, to Bóg mógł to rozwiązać na dwa sposoby:
1. Usunąć grzeszników i zacząć wszystko od nowa. Jednak musiałby przy tym zniszczyć Szatana, a przy okazji wszystkich innych prawych aniołów, którzy obserwowali całą sytuację.
takie działanie Boga mogłoby wzbudzić w nich wątpliwość, czy korzysta słusznie ze swojej mocy, a więc, czy przypadkiem Szatan nie miał racji.

2. Pozwolić żyć Szatanowi, Adamowi i Ewie.
Szatanowi pozwolić udowodnić swoje twierdzenia.
Adamowi i Ewie pokazać, że rządzenie się bez Boga ma fatalne skutki.
Pozwolił też wydać na świat potomstwo - niedoskonałe potomstwo.
Wielu ludzi mimo swojej niedoskonałości - a tym samym w obliczu śmierci - pokazało że chce być po stronie Boga.

Bóg nie pozostawił ludzi samych sobie.
Dał im na przykład Prawo, które pozwalało mądrze pokierować swoim życiem i zaznać szczęścia, mimo niedoskonałości.

Ale zrobił coś jeszcze.
To oczywiście niesprawiedliwe, że człowiek rodzi się niedoskonały, i że z powodu tej niedoskonałości grzeszy i podlega śmierci.
Dlatego Bóg posłał swojego Syna, by ten poświęcając swoje życie, wykupił nas od grzechu i śmierci.
Nadejdzie czas, gdy Bóg dla posłusznych mu ludzi wykorzysta wartość ofiary Jezusa, by przywrócić im zdrowie, młodość i obdarzyć życiem wiecznym.
Dla wielu będzie to oznaczać zmartwychwstanie.
Do tego czasu Bóg daje ludziom możliwość zmiany swojego życia.
2 Piotra 3:9
Cytuj:
Jehowa nie jest powolny w sprawie swej obietnicy, jak to niektórzy uważają za powolność, lecz jest cierpliwy względem was, ponieważ nie pragnie, żeby ktokolwiek został zgładzony, ale pragnie, żeby wszyscy doszli do skruchy.

Pt lip 16, 2010 11:39

biedronko, w Rodzaju 2:2 powiedziano,że "Bóg ukończył swą pracę",więc czas teraźniejszy odnośnie stwarzania jest nietrafiony.Ale chyba już o tym pisałam...

Pt lip 16, 2010 11:48

mazli napisał(a):
Damian907 napisał(a):
Mało logiczne, mamy cierpieć za to że jakiś mityczny Adam zerwał jakieś jabłko z drzewa? Sprawiedliwość wymaga aby to on ponosił konsekwencje, a nie my wszyscy.

Ja myślę, iż jeżeli podobnie jak Adam świadomie złamałem chociaż raz prawo Boga mogę cierpieć. Nie rozumiem też tego, że cierpienie postrzegane jest jako coś złego będącego jednoznaczną karą.

Ale kiedy miałbyś zgrzeszyć? Wychodzi na to że jeszcze przed swoimi narodzinami...

Zoll napisał(a):
Piszesz Damianie o logice, ale dla mnie nielogiczną jest wiara w reinkarnację. Jeżeli przyjąć, że Boga nie ma, to "JA" umiera razem z zanikiem przekazywania impulsów przez neurony w mózgu.
Jeżeli istnieje Bóg chrześcijański, to również nie ma reinkarnacji - dostało się jedno życie na tej ziemi, na drugie na ziemi nie ma szans.

W logice występują błędy materialne i formalne, Pan popełnił ten pierwszy.
Proszę przyjrzeć się faktom z książki Iana Stevensona "20 przypadków wskazujących na reinkarnację",
wtedy porozmawiamy o konkluzjach.

Tutte napisał(a):
Damianie,a czy logiczne jest,kiedy małe dziecko,mimo ostrzeżeń rodziców bawi się na ulicy i potrąca je samochód?A czy sprawiedliwe?

Jest to logiczne, zachodzą bowiem odpowiednie przyczyny z których nieubłaganie powstają odpowiednie skutki.
Rodzice zaufali dziecku, nie upilnowali go :arrow: tragedia.
To jest prosta konsekwencja ludzkich działań.

Tutte napisał(a):
Albo gdzie logika kiedy chora kobieta rodzi chore dziecko?

Niestety tutaj logika jest nieubłagana... :|

Tutte napisał(a):
biedronka25 napisał(a):
Cytuj:
W związku z powyższym,biedronko,Bóg wcale nie stworzył ludzi kalekami.Stworzył tylko Adama i Ewę i to doskonałych.Pozostali ludzie się rodzą i,niektórzy,niestety,wskutek odziedziczonej "skazy grzechu" rodzą się chorzy.

skazy grzechu....a z jakiej racji ktos ma ponosic musi byc kaleka za czyjes grzechy
i co za kare jest ta kaleka/

Dla mnie to bardziej logiczne niż twierdzenie,że Bóg świadomie stwarza kaleki.

To równie niesprawiedliwe i chory wynalazki, nie ma tu żadnej logiki.

Alus napisał(a):
Owszem.....ale w akcie stwórczym nowego człowieka uczestniczy człowiek i wszysko co go otacza....trudno zatem definiować, że kalectwo, choroba, to tylko i wyłącznie domena Boga.

Bzdura, "człowiek i wszystko co go otacza" również zostało stworzone przez Boga,
więc jest On nadal winny kalekich dzieci.

http://www.buddyzm.edu.pl

Pt lip 16, 2010 12:07

Damian907 napisał(a):
mazli napisał(a):
Damian907 napisał(a):
Mało logiczne, mamy cierpieć za to że jakiś mityczny Adam zerwał jakieś jabłko z drzewa? Sprawiedliwość wymaga aby to on ponosił konsekwencje, a nie my wszyscy.

Ja myślę, iż jeżeli podobnie jak Adam świadomie złamałem chociaż raz prawo Boga mogę cierpieć. Nie rozumiem też tego, że cierpienie postrzegane jest jako coś złego będącego jednoznaczną karą.

Ale kiedy miałbyś zgrzeszyć? Wychodzi na to że jeszcze przed swoimi narodzinami...

No nie wiem wybierz sobie spośród setek moich grzechów popełnionych do tej chwili. Pamiętam sam kilka ostatnich, więc nie mam się co przejmować swoimi narodzinami.

Pt lip 16, 2010 14:27

A możliwe jest by człowiek nie grzeszył? Jeśli mamy ograniczenie poznawcze to przecież wiadomo że będziemy robić coś nie tak. Nie wiem czemu Bóg miałby karać za coś co jest nieuniknione? Ten chyba tylko nie zgrzeszył kto nie dożył takiej możliwości. Tacy to meli lekko

Pt lip 16, 2010 18:01

biedronka25 napisał(a):
co ci nie pasuje?
zwierze tez chce jesc
trawke ma skubac ?

Podobno na Arce właśnie skubały trawkę, bo się tam przecież nie pozagryzały? Dopiero później zauważyły, że mięsko im lepiej smakuje? Co mi nie pasuje? To, że nieskończenie dobry i miłosierny Bóg wyposażył zwierzęta w układ nerwowy wiedząc, że będą zjadane żywcem przez inne zwierzęta. Ja na Jego miejscu byłbym jednak nieco bardziej litościwy.

Pt lip 16, 2010 19:19

Cytuj:
Ja na Jego miejscu byłbym jednak nieco bardziej litościwy.

tylko ze ty nic nie potrafisz stworzyc..nawet muszki

Pt lip 16, 2010 19:45
biedronka25 napisał(a):
Cytuj:

grzech pierworodny :?

Grzech pierworodny "nie ma charakteru grzechu osobistego" - KKK 405.
Cytuj:
Bzdura "człowiek i wszystko co go otacza" również zostało stworzone przez Boga, więc jest On nadal winny kalekich dzieci

Ale człowiek decyduje jak korzysta z tego co go otacza - a konsekwencję złych wyborów może doświadczyć bezpośrednio, albo sceduje na kolejne pokolenia.

Ostatnio edytowano Pt lip 16, 2010 20:03 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz

Pt lip 16, 2010 19:56

Zaiste godne pochwały, biedronko - tworzyć coś po to, żeby pozwalać temu czemuś być zjadanym żywcem przy zachowaniu pełnej świadomości.

Pt lip 16, 2010 20:00

Cytuj:
W logice występują błędy materialne i formalne, Pan popełnił ten pierwszy.
Proszę przyjrzeć się faktom z książki Iana Stevensona "20 przypadków wskazujących na reinkarnację",
wtedy porozmawiamy o konkluzjach.

Jeżeli popełniłem, wskaż w którym miejscu. Pisanie o "faktach" i reinkarnacji w jednym zdaniu wygląda podejrzanie. Wybacz, nie mam czasu na zagłębianie się w tą książkę. Jeśli ją czytałeś, możesz po krótce przybliżyć tezy w niej zawarte. Jak na razie nie przekonałeś mnie. Mówienie o istnieniu duszy mieści się w kwestii wiary nie faktu; tym bardziej tezy o reinkarnacji.

Pt lip 16, 2010 20:53
Zobacz profil WWW

R6 napisał(a):
A możliwe jest by człowiek nie grzeszył?

Teoretycznie jest możliwe - grzech jest świadomym i zdeterminowanym czynem który popełnia człowiek zdając sobie doskonale sprawę z tego, że robi Bogu na przekór. Nie możemy zgrzeszyć przez przypadek bez naszej intencji. Czyli niby trudno go popełnić bo tyle uwarunkowań, a jednak zdarza się.

Peter napisał(a):
Zaiste godne pochwały, biedronko - tworzyć coś po to, żeby pozwalać temu czemuś być zjadanym żywcem przy zachowaniu pełnej świadomości.

Proponuję Peterowi stworzyć zwierzaczka który aby przeżyć nie krzywdzi innych zwierzów ani roślin - wtedy zaiste to Peter będzie godnym pochwały.

Pt lip 16, 2010 20:56

Cytuj:
Bzdura "człowiek i wszystko co go otacza" również zostało stworzone przez Boga, więc jest On nadal winny kalekich dzieci

Czy rodząc dziewko kobieta winna jest jego śmierci?
W końcu dając życie skazuje takie dziecko na pewną śmierć.
Patrz jakie matki są okrutne, każda jest winna śmierci swoich wszystkich dzieci.
DO WIĘZIENIA Z MORDERCZYMI MATKAMI!

A swoją drogą najczęściej winnymi kalekiego dziecka winni są rodzice i zaniedbania w trakcie ciąży, zwalanie winy na Boga to bardzo łatwy sposób usprawiedliwiania swoich zaniedbań.

So lip 17, 2010 0:18
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 117 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona