|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 8 ] |
|
Autor |
Wiadomość |
Silva
|
 Czułość Boga
W polskim wstępie do "Rękopisu z Czyśćca" (przekazów z czyśćca kierowanych do matki Marii od Krzyża, uznanych przez Kościół) znalazłam takie stwierdzenie: Cytuj: Niezwykle przejmujący i bliski a zarazem sugestywny jest obraz Jezusa wyłaniający się z kart "Rękopisu z Czyśćca". Jezus chce być naszym jedynym Powiernikiem w smutkach, cierpieniach i radościach, zaś Jego Serce pełne nawet najbardziej subtelnych ludzkich uczuć potrzebuje naszego serca ("serdeczności"), pocieszenia a nawet czułości i "pieszczot"! Żenujący jest dzisiaj atak mediów i to nawet katolickich, na pewną mistyczkę prawosławną za to, że Jezusa i Jego od nas oczekiwania pokazuje ona w podobnym świetle! Czy ktoś wie, o jaką "pewną mistyczkę prawosławną" mogło chodzić i gdzie mogę coś więcej o niej znaleźć? Albo gdzie mogę znaleźć coś więcej na ten temat w pismach innych mistyków i mistyczek?
_________________ "Niech przeto ten, komu się zdaje, że stoi, baczy, aby nie upadł." (1 Kor 10, 12)
|
N lip 18, 2010 19:00 |
|
|
|
 |
Silva
|
 Re: Czułość Boga
Nie potrzebuje w znaczeniu, że jest Mu to konieczne do istnienia albo do szczęścia, bo w tym znaczeniu On niczego nie potrzebuje. Jednak zależy Mu na naszej miłości, dla której przecież stał się człowiekiem i poniósł dla nas śmierć na krzyżu. Przecież i nasze zbawienie nie było Mu potrzebne do szczęścia, a jednak tak bardzo poświęcił się dla nas z miłości. Nie przeczy to Biblii która mówi że Bóg jest Miłością a miłość przecież pragnie wzajemności.
Miłowałem Izraela, gdy jeszcze był dzieckiem, i syna swego wezwałem z Egiptu. [...] Ja uczyłem chodzić Efraima, na swe ramiona ich brałem; oni zaś nie rozumieli, że troszczyłem się o nich. Pociągnąłem ich ludzkimi więzami, a były to więzy miłości. Byłem dla nich jak ten, co podnosi do swego policzka niemowlę - schyliłem się ku niemu i nakarmiłem go. (Oz 11, 1-4)
_________________ "Niech przeto ten, komu się zdaje, że stoi, baczy, aby nie upadł." (1 Kor 10, 12)
|
Pn lip 19, 2010 11:07 |
|
 |
Silva
|
Ależ mówi, tylko trzeba Go słuchać  Polecam lekturę Pisma Świętego - to są przecież właśnie Jego słowa. A można trafić na takie "niespodziewane" fragmenty jak ten wyżej 
|
Pn lip 19, 2010 12:03 |
|
|
|
 |
dirk7
Dołączył(a): Pn lis 16, 2009 20:52 Posty: 152 Lokalizacja: Kraków
|
Silva napisał(a): Czy ktoś wie, o jaką "pewną mistyczkę prawosławną" mogło chodzić i gdzie mogę coś więcej o niej znaleźć? Albo gdzie mogę znaleźć coś więcej na ten temat w pismach innych mistyków i mistyczek? być może chodzi o Vassulę Ryden, tak skojarzyłem że jest prawosławna, a główny zarzut do niej to rozwód (wg Wikipedii w pełni uznawany przez jej wyznanie i z winy męża) nie znam za bardzo jej pism więc nie wiem czy pasuje do tego opisu http://pl.wikipedia.org/wiki/Vassula_Rydenhttp://www.duchprawdy.com/czysciec.htm
|
Pn lip 19, 2010 17:55 |
|
 |
Silva
|
Vassula Ryden odpada. Poważnych i uzasadnionych zarzutów jest przeciw niej dużo, ale żaden nie dotyczy tego, żeby jakoś szczególnie podkreślała miłość Boga do duszy... Niemniej dzięki za wysunięcie w ogóle jakiegoś pomysłu, ale to jednak nie o nią chodzi 
|
Pn lip 19, 2010 20:26 |
|
|
|
 |
Silva
|
Vincent777 napisał(a): ponadto jest cała masa Ewangelii, tzw apokryfów, - dlaczego nikt w kościele sie nimi nie zajmuje ? przeciez tam też sa słowa Jezusa, bardzo ważne i znaczące Nie prawda. Nie ma tam "ważnych i znaczących" słów Jezusa, z tego powodu prostego że apokryfy pisane były znacznie później od Ewangelii kanonicznych i to w kręgach zupełnie nie związanych z Jezusem i Jego nauką (np. gnostycy, ebionici, manichejczycy i inni), a więc mówiąc krótko przez ludzi, którzy o słowach Jezusa nie mogli mieć i nie mieli zielonego pojęcia. Jeśli więc nie wierzysz Pismu Świętemu to jak chcesz poznawać Boga?
|
Pn lip 19, 2010 20:30 |
|
 |
szumi
Moderator
|
Na forum prawosławnych pytałaś?
_________________ Η αληθεια ελευθερωσει υμας...
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
Pn lip 19, 2010 20:32 |
|
 |
szumi
Moderator
|
Proszę jednak nie kontynuować OT'a!
_________________ Η αληθεια ελευθερωσει υμας...
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
Pn lip 19, 2010 20:49 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 8 ] |
|