Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 10, 2025 21:00

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 
 Pytania agnostyka do katolika. 
Autor Wiadomość

Post Pytania agnostyka do katolika.
Tak jak w temacie,
1. Skąd wziął się Bóg.
2. Dlaczego kościół nie uznaje teorii rewolucji.
3. Jeśli uznaje, to dlaczego Bóg od razu stworzył parę ludzi rozumnych.
4. Czy to prawda że muzyka metalowa jest stworzona do chwalenia szatana? (Absurdalne)
5. Czy to prawda że książka Harry Potter jest dziełem szatana? (Absurdalne, ale tego uczy się na religii)
6. Dlaczego mam się spowiadać księdzu.
7. Dlaczego niektórzy kapłani "plują się" jeśli podczas mszy stoi się na placu kościelnym zamiast w kościele? Przecież Bóg jest wszędzie.
8. Jeśli Bogu zależy na ludzkim dobru, o ile zależy to czemu dał mu tak ogromny wybór? Pozwolił grzeszyć przeciwko dekalogowi, np. prowadząc wojny?
9. Czemu wiele księży podczas dyskusji o wierze z ateistą, gdy ten przedstawia swoje powody dla których nie wierzy ucieka od rozmowy prostym wytłumaczeniem "Nie wierzysz, więc nie ma po co z Tobą rozmawiać" - tak przynajmniej wnioskuję po ich zachowaniu.
10. Jeśli kościół działa wg. biblii to czemu sam jeździ autami za dziesiątki tysięcy, wnętrze kościołów kosztują mniej-więcej tyle samo. Mogą przecież posiadać wszystko skromne, a pieniądze przekazać potrzebującym.
11. Jeśli Bóg kocha nas wszystkich, to dlaczego w Księdze Kapłańskiej czytamy:
Cytuj:
17 Tak mów do Aarona: Ktokolwiek z potomków twoich według ich przyszłych pokoleń będzie miał jakąś skazę, nie będzie mógł się zbliżyć, aby ofiarować pokarm swego Boga. 18 Żaden człowiek, który ma skazę, nie może się zbliżać - ani niewidomy, ani chromy, ani mający zniekształconą twarz, ani kaleka, 19 ani ten, który ma złamaną nogę albo rękę, 20 ani garbaty, ani niedorozwinięty, ani ten, kto ma bielmo na oku, ani chory na świerzb, ani okryty liszajami, ani ten, kto ma zgniecione jądra. 21 Żaden z potomków kapłana Aarona, mający jakąś skazę, nie będzie się zbliżał, aby złożyć spalaną ofiarę Panu. On ma skazę - nie będzie się zbliżał, aby ofiarować pokarm swego Boga. 22 Jednakże wolno mu jeść pokarm swego Boga, zarówno święty, jak i najświętszy. 23 Tylko nie będzie podchodził do zasłony i nie będzie się zbliżał do ołtarza, bo ma skazę. Nie będzie bezcześcił moich świętości, bo Ja, Pan, jestem tym, który je uświęca! " -- Kpł 21, 17-23

Dziękuję za wysłuchanie i apeluję, obchodzą mnie tylko RZECZOWE, nie wymijające odpowiedzi.
Pozdrawiam.

Pn lip 19, 2010 18:22
zbanowany na stałe

Post Re: Pytania agnostyka do katolika.
Cytuj:
2. Dlaczego kościół nie uznaje teorii rewolucji.

Odpowiem rzeczowo: tego to i Kosciol nie wie.

Pn lip 19, 2010 18:25

Krauzuś, proponuję, poszperaj tu na forum, bo takie pytania są strasznie oklepane i pojawiają się tu co pewien czas. Jakoś powątpiewam, że zależy Ci na odpowiedzi na nie :D

Może jak poszperasz to zobaczysz, że wcale nie są takie oryginalne.

A tak w ogóle, po co je zadajesz?? Czego tak naprawdę oczekujesz??

Pn lip 19, 2010 19:09

Odpowiedzi na gryzące mnie pytania, które zadawałem kilku osobom i te osoby nie chcą na nie odpowiedzieć albo odpowiadają w sposób wymijający. Dla mnie twoja odpowiedź jest uniknięciem na odpowiadanie.

Pn lip 19, 2010 19:19
zbanowany na stałe

Kruzus, nie gniewaj sie, ale sulcia ma racje. Przeciez 70% zawartosci tego forum, to wlasnie dyskusja o tym o co pytasz. Co jakis czas ukazuje sie "swierzak" i zadaje te same pytania. Ludzie czuja sie znudzeni.

Pn lip 19, 2010 19:53
Krauzuś napisał(a):
7. Dlaczego niektórzy kapłani "plują się" jeśli podczas mszy stoi się na placu kościelnym zamiast w kościele? Przecież Bóg jest wszędzie.
8. Jeśli Bogu zależy na ludzkim dobru, o ile zależy to czemu dał mu tak ogromny wybór? Pozwolił grzeszyć przeciwko dekalogowi, np. prowadząc wojny?
9. Czemu wiele księży podczas dyskusji o wierze z ateistą, gdy ten przedstawia swoje powody dla których nie wierzy ucieka od rozmowy prostym wytłumaczeniem "Nie wierzysz, więc nie ma po co z Tobą rozmawiać" - tak przynajmniej wnioskuję po ich zachowaniu.
10. Jeśli kościół działa wg. biblii to czemu sam jeździ autami za dziesiątki tysięcy, wnętrze kościołów kosztują mniej-więcej tyle samo. Mogą przecież posiadać wszystko skromne, a pieniądze przekazać potrzebującym.
Cytuj:
17 Tak mów do Aarona: Ktokolwiek z potomków twoich według ich przyszłych pokoleń będzie miał jakąś skazę, nie będzie mógł się zbliżyć, aby ofiarować pokarm swego Boga. 18 Żaden człowiek, który ma skazę, nie może się zbliżać - ani niewidomy, ani chromy, ani mający zniekształconą twarz, ani kaleka, 19 ani ten, który ma złamaną nogę albo rękę, 20 ani garbaty, ani niedorozwinięty, ani ten, kto ma bielmo na oku, ani chory na świerzb, ani okryty liszajami, ani ten, kto ma zgniecione jądra. 21 Żaden z potomków kapłana Aarona, mający jakąś skazę, nie będzie się zbliżał, aby złożyć spalaną ofiarę Panu. On ma skazę - nie będzie się zbliżał, aby ofiarować pokarm swego Boga. 22 Jednakże wolno mu jeść pokarm swego Boga, zarówno święty, jak i najświętszy. 23 Tylko nie będzie podchodził do zasłony i nie będzie się zbliżał do ołtarza, bo ma skazę. Nie będzie bezcześcił moich świętości, bo Ja, Pan, jestem tym, który je uświęca! " -- Kpł 21, 17-23

Dziękuję za wysłuchanie i apeluję, obchodzą mnie tylko RZECZOWE, nie wymijające odpowiedzi.
Pozdrawiam.

7. Jeśli nie jest włączony głośnik to stanie poza trochę mija się z celem chyba ze jest ci słabo czy duszno, w takim wypadku nie zwracaj uwago na księdza, Bóg wie. Całkiem mija się z celem stanie tam i plotkowanie- wtedy to po prostu nie ma sensu.

8. A czy rodzice zamykają Cię w pokoju czy tez posyłają 'w świat' do szkoły, na zajęcia pozalekcyjne, spotkania ? Na pewno bezpieczniej by było w zamkniętym pokoju z telewizorem, jedzeniem.

Życie to jak książka do matematyki z zadaniami starannie przyszykowanymi przez Boga. Czasem pojawiają się zadania z gwiazdką, które wymagają wiele wysiłku, czasem nie rozumiemy po co robimy dane zadanie, dopiero przy końcu podręcznika zobaczymy, ze formuła ze strony 25 jest nam teraz potrzebna do obliczenia wyniku. Czasem nie zrobimy dokładnie wszystkich zadań z jednej strony i mamy później zaległości i braki.

9. Bo słowo to najsłabsze świadectwo. Czasami wyczuwasz, ze rozmowa nie ma sensu. Że osoba jest rozemocjonowana- w tedy to w ogóle nic do niej nie trafia. W Ewangelii jest taka scena, że sarkają przeciwko Jezusowi, że Mesjasz musi się urodzić w Betlejem, On nic na to nie odpowiedział a przecież mógł krzyknąć, ale ja jestem z Betlejem ! Może spotkałeś juz takie osoby, które zaprzeczają bo po prostu w takim są nastawieniu umysłu- nie umiem tego lepiej sformułować.

10. Kościoły jako zabytki przynoszą dochód bo przyciągają turystów. Pomyśl np. czy ktoś przyjeżdżałby do Krakowa gdyby nie Kościoły? Nie wiem czy odczuwasz tak samo, ale piękne wnętrza pociągają ludzi do Boga. Ksiądz świecki nie ślubuje ubóstwa, każdy z nas mógłby robić oszczędności i przekazywać je biednym np. zamiast na piwo na biednych, ale tego nie robimy. Ja nie widziałam nigdy księdza wysiadającego z 'fury', moze tacy są, nie wiem.

11.Zwróć uwagę na wytłuszczony fragment. Mam wrażenie, że Bóg dał te prawa dla ludzi. My nie wiemy jak oni myśleli, byc moze taki 'wybrakowany' kapłan odstraszałby od Boga. porównaj to z tym:

Żył pewien człowiek bogaty, który ubierał się w purpurę i bisior i dzień w dzień świetnie się bawił. U bramy jego pałacu leżał żebrak okryty wrzodami, imieniem Łazarz. Pragnął on nasycić się odpadkami ze stołu bogacza; nadto i psy przychodziły i lizały jego wrzody. Umarł żebrak i aniołowie zanieśli go na łono Abrahama. Umarł także bogacz i został pogrzebany. Gdy w otchłani, pogrążony w mękach, podniósł oczy, ujrzał z daleka Abrahama i Łazarza na jego łonie. I zawołał: „Ojcze Abrahamie, ulituj się nade mną i poślij Łazarza; niech koniec swego palca umoczy w wodzie i ochłodzi mój język, bo strasznie cierpię w tym płomieniu”. Lecz Abraham odrzekł: „Wspomnij, synu, że za życia otrzymałeś swoje dobra, a Łazarz przeciwnie, niedolę; teraz on tu doznaje pociechy, a ty męki cierpisz. ( Łk. 16)

Pn lip 19, 2010 19:55

Krauzuś napisał(a):
1. Skąd wziął się Bóg.

http://www.buddyzm.edu.pl/cybersangha/page.php?id=334

Pozdrawiam

http://www.buddyzm.edu.pl

Pn lip 19, 2010 20:39
1. „Jam jest Alfa i Omega, mówi Pan Bóg,
Który jest, Który był i Który przychodzi,
Wszechmogący.” (Ap 1,8).

2. Uznaje teorię ewolucji.

3. Opowieść o parze ludzi rozumnych (Adam i Ewa) jest alegorią i nie należy jej tłumaczyć dosłownie.

4. Nie wiem, czy muzyka metalowa służy do chwalenia szatana, ale jak ktoś chce to i bez niej może go chwalić.

5. Książka Harry Potter nie jest dziełem szatana. Jeśli czytasz ją jako zwykłą książkę to nie widzę w tym nic złego. Nie wiem na jakiej religii Cię tego uczą.

6. „Wyznawajcie zatem sobie nawzajem grzechy, módlcie się jeden za drugiego, byście odzyskali zdrowie. Wielką moc posiada wytrwała modlitwa sprawiedliwego.” (Jk 5, 16). + Tradycja Kościoła.

7. Msza Święta to uobecnienie się ofiary Jezusa Chrystusa na Ołtarzu. Ten Ołtarz jest właśnie w kościele w centrum, nie pod drzewem.
To prawda Bóg jest wszędzie. Ale Jezus po to umarł za Ciebie, abyś mógł z tych darów korzystać w pełni, abyś mógł Go oglądać. Właśnie na Eucharystii.
Zresztą nie miejsce na wykład z teologii dogmatycznej.

8. A jeśliby ograniczył wolność ludzką, czy człowiek byłby w pełni człowiekiem? Czy wtedy w pełni realizowałoby się jego dobro? Pomyśl…

9. Zależy od księdza. Poszukaj innych.

10. Kościół to nie tylko księża. Księża nie składają ślubu ubóstwa. A ile przeznaczają na sprawy potrzebujących – nie wiesz! Każdy z nich ma sumienie.
A bogate zdobienia kościołów itp. – królowi, który w nich mieszka, Jezusowi Chrystusowi nie odmówiłbym jeszcze więcej.

Kolejna sprawa - Kościół to nie organizacja charytatywna. Wspiera się potrzebujących(Caritas, fundacje itp.), czy ofiarność poszczególnych wiernych, ale to przecież nie jest pierwszy cel. Od czego jest państwo?

11. Księga kapłańska to księga, która mówi o wielkiej świętości Boga. Dla ludzi tamtych czasów te wszystkie choroby były skazą i nie wyobrażano sobie, aby tacy mogli się zbliżać do przybytku. Zresztą księga, jak sama nazwa mówi – została spisana w środowisku kapłańskim. Więc w konkretnej wspólnocie, która tak to widziała.

To nie zmienia faktu, że Bóg kocha każdego człowieka. Czytaj Biblię całościowo!

Resztę musisz sam doczytać.

Ostatnio edytowano Pn lip 19, 2010 21:16 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz

Pn lip 19, 2010 21:15

Krauzuś napisał(a):
1. Skąd wziął się Bóg.

Jeśli rozumiesz pojęcie doskonałego absolutu pytanie jest nielogiczne.

Krauzuś napisał(a):
6. Dlaczego mam się spowiadać księdzu.

"...cokolwiek zwiążesz na ziemi, będzie związane w niebie, a co rozwiążesz na ziemi, będzie rozwiązane w niebie." (Mt 16, 9)
"Którym odpuścicie grzechy, będą im odpuszczone, a którym zatrzymacie, będą im zatrzymane." (J 20, 23)

Krauzuś napisał(a):

Zależy na ludzkim dobru, ale nie za cenę ubezwłasnowolnienia. Gdyby ktoś Cię zamknął w klatce miałbyś wrażenie że Cię kocha?

Krauzuś napisał(a):

"Przyszedł bowiem Jan Chrzciciel, który nie jada chleba i nie pija wina, a mówicie: Ma demona. Przyszedł Syn Człowieczy, je i pije, a mówicie: Oto żarłok i pijak, przyjaciel celników i grzeszników." (Łk 7, 33-34)

Krauzuś napisał(a):

W którym miejscu czytamy, że Bóg nie kocha niepełnosprawnych i chorych, a tylko zdrowych i bez skazy?

Pn lip 19, 2010 21:16

Dobrze, spróbuję rzeczowo. :)

1. Bóg nie wziął się z nikąd, bo po porostu był zawsze, był, albo raczej „Jest” i tyle. Gdyby założyć, że Bóg wziął się skądś tam to, następne twoje pytanie będzie brzmiało - kto stworzył Boga a to jest już absurd. Mówiąc dokładniej Bóg jest poza czasem, a więc nie mógł powstać lub być stworzonym, tzn. nie możesz stwierdzić, że był „czas” gdy Boga nie było i taki gdy Bóg już był, wszystkie te określenia są względne i dotyczą nas ale nie Boga.
Mówiąc bardziej obrazowo Bóg widzi (zna) wszystkie przeszłe i przyszłe zdarzenia równocześnie, czyli „Teraz”. Pewnie z fizyki wiesz, że czas jest względny, czyli może się kurczyć lub rozciągać jak guma. :) Dla Boga czas „skurczył” się do zera. (t = 0)

2. Zapewne chodzi ci o ewolucję a nie rewolucję, :) (chociaż przypadkiem użyłeś właściwego słowa, :) rzeczywiście, my w tej chwili re-ewoluujemy, jest to tzw. ewolucja świadoma, czyli do pewnego stopnia zależna od naszej świadomej woli).
Ostatnio KK uznaje coś co przypomina trochę teorię ewolucji, ale traktuje ją jak instrument, czyli pewien sposób którym posłużył się Bóg aby stworzyć świat i nas samych.
Tylko, że istnieje tu dość znaczna różnica między klasyczną ewolucją, rozumianą przez neodarwinistów, a tą którą proponuje KK. W pierwszym przypadku świat powstał samorzutnie, a więc nie stała za tym żadna wyższa inteligencja, a wszystko co istnieje powstało na zasadzie prób i błędów, albo jak mówią darwiniści – doboru naturalnego.
W drugiej interpretacji (KK) świat nie powstał przez przypadek, ale był z góry tak zaplanowany przez wyższą inteligencje czyli przez Boga, a ewolucja to tylko skutek a nie faktyczna przyczyna powstania wszechświata. Tak rozumiana ewolucja ma z góry ustalony cel , jest nakierowana na coś, a więc nie jest całkowicie ślepa.
Według mnie jedna jak i druga interpretacja jest nie do końca właściwa.

3. Nie wiem jak kościół w tej chwili interpretuje powstanie pierwszych ludzi, bardziej ewolucyjnie, czyli stopniowo, czy pierwsi ludzie powstali powiedzmy nagle (od tak za pstryknięciem palca). Myślę, że obecnie Księga Rodzaju jest traktowana przez KK jedynie symbolicznie.
Ja osobiście jestem za całkiem przyziemną interpretacją, :) a mianowicie, że nasz gatunek został udoskonalony przez bogów (czytaj kosmitów) :) na drodze manipulacji genetycznej. Jeśli chcesz się dowiedzieć coś więcej na ten temat to przeczytaj sobie coś z Z. Sitchin’a np.: Zaginiona księga Enki, lub inne jego książki.

4. Nie, muzyka metalowa nie jest satanistyczna ale jest bardzo niezdrowa na uszy, :) ale docenisz to dopiero na starość, gdy będziesz musiał nosić aparat słuchowy. A z ezoterycznego punktu widzenia tego typu muzyka niszczy ciała eteryczne i astralne w człowieku, po prostu stajesz się duchowym kaleką :)

5. Co do Potera to nie mam zdania, po prostu bajeczka jak każda inna.

6. Nic nie stoi na przeszkodzie aby spowiadać się Bogu

7. Co prawda Bóg jest wszędzie, ale w grupie modlitwa (z ezoterycznego punktu widzenia) ma większą moc, czyli jest bardziej skuteczna. :)

8. Rzeczywiście Bóg dał człowiekowi wolną wolę a więc możliwość czynienia dobra lub zła, czyli róbta co chceta, :) tylko, że nie wszyscy zdają sobie z tego sprawy, że ten kij ma dwa końce i że za wszystkie złe wybory (decyzje) prędzej czy później przyjdzie nam zapłacić, oczywiście to nie Bóg będzie nas karał (w końcu pozwolił nam na wszystko,) ale prawo przyczyny i skutku. A od tego prawa nie da się uciec tak samo jak od grawitacji, po prostu działa wszędzie i dotyczy wszystkich bez wyjątku, nawet po śmierci, :) czyli „co zasiejesz to i zbierzesz”.
No, ale rozumny człowiek nawet ze zła wyciąga właściwe wnioski na przyszłość.

9. Wszystko będzie zależeć na jakiego księdza trafisz. Ksiądz też jest tylko człowiekiem :)

10. Nie sądź a nie będziesz sądzony :)

11. W ST jest wiele takich dziwacznych nakazów i zakazów, które nie mają nic wspólnego z Bogiem a wymyślonych przez żydowskich kapłanów z różnych praktycznych powodów, lepiej sięgnij do NT tam masz przynajmniej bardziej ludzkiego Boga. :)

Pn lip 19, 2010 22:45

Post Pytanie katolika do agnostyka
Kiedy już masz tyle odpowiedzi oraz podpowiedzi gdzie szukać pogłębionej wykładni pozwól, że ja też zadam kilka pytań:

1. Określając się agnostykiem stwierdzasz, że byłeś kiedyś katolikiem ale się zraziłeś. Co najbardziej Cię do Kościoła zraziło?

2. Co zraziło Cie do Boga?

3. Czemu dalej szukasz odpowiedzi, czym się kierujesz w swoich poszukiwaniach?

4. Możesz spróbować wybaczyć tym, którzy Ci wiarę źle przekazali lub ją obrzydzili?

Pozdrawiam

Old Piernik

simplex et idiota

Wt lip 20, 2010 8:38
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 11 ]