Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz paź 09, 2025 4:28

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 8 ] 
 Telewizja i Komputer 
Autor Wiadomość

Post Telewizja i Komputer
Mam pytanie,kiedy oglądanie telewizji i siedzenie przed komputerem staje się grzechem? chodzi mi o długość a nie o to co tam oglądam.

Wt lip 20, 2010 9:19

Post Re: Telewizja i Komputer
Wtedy, gdy przez to zaniedbujesz swoje podstawowe obowiązki. Kiedy zamiast np. odrobić lekcje siedzisz przed TV. Wtedy gdy np. iść do Kościoła, wolisz sobie pograć w jakąś grę.

Wt lip 20, 2010 10:12

Ale ja teraz mam wakacje i nie odrabiam lekcji.A do Kościoła i tak chodzę.

Wt lip 20, 2010 10:30

To myślę, że chyba nie ma czym się przejmować.
Ale może poczekaj na odpowiedzi innych osób. :)

Wt lip 20, 2010 10:41
Moderator

BladzacyAniolek napisał(a):
Ale może poczekaj na odpowiedzi innych osób. :)

Najlepiej spowiednika w konfesjonale. Zapytaj przy spowiedzi, czy to Twoje przesiadywanie przed komputerem i telewizorem jest grzechem, czy nie.
Z pewnością pomoże.

(J 8, 32b)

Wt lip 20, 2010 11:52

znalazłam kiedyś na stronie int. Rachunek sumienia internauty http://www.spowiedz.pl/rach8.htm

a tu zmaieszczę fragment

Nieumiarkowanie to jedno z najpoważniejszych zagrożeń:

• Czy zdarzało mi się spędzić cały dzień przed komputerem?
• Czy zaniedbywałem swoje obowiązki, rodzinę, praktyki religijne kosztem wielogodzinnego przebywania w sieci?
• Czy racjonalnie wykorzystywałem swój wolny czas?
• Czy zastanawiałem się jak niezdrowe jest przesiadywanie przed komputerem?
• Czy nie zaniedbywałem snu kosztem przyjemności serfowania i czatowania?
• Czy stałem się niewolnikiem Internetu?
• Czy potrafiłem oddzielić rzeczy ważne od przyjemnych?
• Czy zaniedbywałem realne kontakty na rzecz wirtualnych znajomości?
• Ileż to razy zapominałem o modlitwach, ponieważ „zasiedziałem się” przy komputerze?

Wt lip 20, 2010 20:28
Nie potrafię Ci odpowiedzieć na pytanie po której minucie twojego siedzenia przed TV lub PC zaczynasz grzeszyć, ale mogę Ci z pełna odpowiedzialnością podpowiedzieć, że przebywając na świeżym powietrzu, spotykając się ze znajomymi, uprawiając sport, sporty drużynowe, przeżywając wspólne wycieczki, rajdy, przygody, czytając książki, prasę, możesz również majsterkować, pomagać przy domu.... i tym sposobem tworzysz sobie potencjał na przyszłość. Możesz zawrzeć przyjaźnie na całe życie, możesz poprawiać swoja kondycję, nabywać nowe umiejętności, odkryć nowe rzeczy... a to wszytko później Ci się przyda, nawet nie będziesz wiedział kiedy. Gorzej jak któreś z tych wartości braknie Ci w dorosłym życiu... później ciężko odrobić straty.

To wszytko będzie dla Ciebie lepsze nawet przy założeniu że oglądasz tylko Discovery Channel.

Wt lip 20, 2010 20:49

Takie cóś kiedyś w Wielkim Poście popełniłem:

Cytuj:
Uświadomiłem sobie, że celem Wielkiego Postu nie jest wcale wyrzeczenie, co mogłoby wynikać z kładzenia nacisku na walkę z pewnymi zewnętrznymi sprawami: rezygnacja ze słodyczy, papierosów, spędzania pół dnia przed tv czy w necie. To tylko środek - nie cel sam w sobie - który ma prowadzić do mojego prawdziwego i autentycznego nawrócenia.

Oczywiście - godne podziwu i naśladowania jest, gdy człowiek decyduje się na jakieś wyrzeczenie postne na przykład, gdy chce ze swoimi słabościami ludzkimi walczyć. Ale tylko wtedy, gdy przyczyną, podstawą tego pragnienia jest Bóg i chęć dorastania do miary godności, którą On nam proponuje. Przecież można pościć, ćwiczyć, ograniczyć przyjemności - z pobudek w ogóle nie mających nic z Bogiem czy wiarą wspólnego.

Obrazkowy przykład - postanawiam nie oglądać tv, ale ma lecieć akurat "Pasja" Gibsona. I co teraz? Obejrzeć bo wartościowy film, czy nie obejrzeć bo tak sobie założyłem? Albo trafiłem na dobrą książkę, mam możliwość jej przeczytania pożyczając od kogoś - ale chciałem więcej czau poświęcić innym sprawom. Czytać czy zrezygnować?

To wszystko jest dla nas - to instrumenty, które mają pomóc w pracy nad sobą, nad swoimi niedoskonałościami. Tylko środki - ale i aż środki. Bóg wszystko nam złożył w ręce. Sama wiara nie pomoże - trzeba jeszcze chcieć. Bo inaczej ten post po prostu można zmarnować.

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Wt lip 27, 2010 11:59
Zobacz profil WWW
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 8 ]