Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 17, 2025 22:42

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 340 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 23  Następna strona
 ZWIERZOBÓJSTWO - reaktywacja 

Czy uważasz wegetarianizm za słuszny?
1. Zdecydowanie tak 28%  28%  [ 24 ]
2. Raczej tak 16%  16%  [ 14 ]
3. Nie mam zdania 11%  11%  [ 9 ]
4. Raczej nie 16%  16%  [ 14 ]
5. Zdecydowanie nie 28%  28%  [ 24 ]
Liczba głosów : 85

ZWIERZOBÓJSTWO - reaktywacja 
Autor Wiadomość

Post Re: ZWIERZOBÓJSTWO - reaktywacja
"Naprawdę nie widzisz różnicy między marchewką a świnką? Między czującym, świadomym zwierzęciem a rośliną?"

Widzę, co nie zmienia faktu, że każdy zjedzony organizm ginie. Wiadomo, że lepiej jeśli marchewka, a nie świnka.

"Po raz kolejny posługujesz się argumentem mającym taki sens: Zawsze znajdzie się ktoś, kto postąpi niemoralnie, więc zaprzestanie niemoralnego działania nie ma sensu.
Cóż, mnie nie przekonuje taka argumentacja."

Ja nie zamierzam przekonywać, tylko mówię jak jest w rzeczywistości. Bądźmy realistami - nie jesteś w stanie sprawić by ludzie przestali jeść mięso, tak jak ja nie jestem w stanie zapobiec wystawianiu do wyścigów koni dwuletnich, a chciałabym.

"Bardzo ryzykowne stwierdzenie, szczególnie jeśli popatrzy się na filmy z ubojni."

Ten film często pokazuje skrajne przypadki, a chwilami nadinterpretuje. To obcinanie krowom rogów to jest jakiś w ogóle bezzsens i nie wiem po co i kto robi coś takiego, bo krowa ma w rogach część zatoki czołowej, więc wniknięcie tam bakterii powoduje zakażenie i śmierć. W ogóle większość pokazanych tam rzeczy to nie jest normalna i porządna ubojnia, czy ferma. Większość pokazanych tam rzeczy jest zabroniona. Na zootechnice mamy nawet przedmiot, który się nazywa "Dobrostan i Higiena Zwierząt" i tam uczą o komforcie i utrzymywaniu zwierząt gospodarskich w jak najlepszym stanie fizycznym i psychicznym i nikt tam nie każe odcinać im uszu, bo niby po co? Mamy kółko hodowców trzody chlewnej, które się zajmuje poprawą jakości bytu tych zwierząt. Moja specjalizacja nie łączy się natomiast w żaden sposób z ubojem, bo własnoręcznie mordować zwierząt nie zamierzam.
A jeśli chodzi o krowy mleczne - po pierwsze krowy takiej nie doi się nie wiadomo ile razy na dzień, bo każda krowa dziennie może dać tylko określoną ilość mleka i więcej nie wyciśniesz. Zazwyczaj doi się rano i wieczorem. Oczywiście ilość wytwarzanego mleka jest różna u różnych ras. Dojarka zaś nie robi krowie krzywdy. Widziałeś kiedyś z bliska dojarkę? Jakbyś nie wydoił takiej krowy, to dostałaby zapalenia wymienia. Cielaka nie odstawia się od razu, bo najpierw krowa produkuje tzw. siarę, która do picia dla ludzi się nie nadaje. A z tym zapładnianiem - normalna krowa ma ruję raz do roku i może raz do roku zajść w ciążę.
A temu facetowi, co lał prętem te indyki, to jakby wpadła jakaś kontrola, to ma przesrane.
Samo zabijanie nie jest ładne nigdy, ale ogłuszenie prądem i podcięcie tętnic jest najbardziej bezbolesne jak to tylko możliwe - szok krwotoczny nie boli. W ogóle żaden szanujący się hodowca nie pozwala znęcać się nad zwierzętami, bo to psuje jakość mięsa, więc i zysk psuje. Nie wiem co jest dozwolone w USA - tam się pozwala na wiele rzeczy, które są zakazane w większości krajów Europy. Pozwala się na rodeo, podcinanie mięśni ogona koniom American Saddlebreed, żeby wysoko go nosiły i inne idiotyzmy, więc bym się nie zdziwiła jakby obcinanie czegoś świniom też było legalne.

O to, czy jeść mięso, czy nie możemy się spierać bez końca (i bez sensu) , bo każdy ma jakiś tam swój punkt widzenia.
Co do przepisów - wypróbuję kilka.

So lip 24, 2010 0:21

Mój Teść potrafi robić wyjątkowe kiełbasy ze świnki którą mordują z bratem. Nie chcę na to patrzeć ale za to jaki smak. Wszyscy błagają o kawałek.

So lip 24, 2010 0:36

SweetGoth napisał(a):
"Naprawdę nie widzisz różnicy między marchewką a świnką? Między czującym, świadomym zwierzęciem a rośliną?"

Widzę, co nie zmienia faktu, że każdy zjedzony organizm ginie. Wiadomo, że lepiej jeśli marchewka, a nie świnka.

Oczywiście, że ginie. Ale jest diametralna różnica między życiem marchewki i świnki. Na przykład w kwestii cierpienia, świadomości. Co więcej, jedząc świnkę zabijasz ok. 10 razy więcej roślin, niż być zabijała jedząc tylko wege jedzenie. Zatem, jeśli uznajesz wartość życia jako takiego, to niezależnie od wszystkiego innego wegetarianizm/weganizm jest słusznym wyborem etycznym.
Cytuj:
"Po raz kolejny posługujesz się argumentem mającym taki sens: Zawsze znajdzie się ktoś, kto postąpi niemoralnie, więc zaprzestanie niemoralnego działania nie ma sensu.
Cóż, mnie nie przekonuje taka argumentacja."

Ja nie zamierzam przekonywać, tylko mówię jak jest w rzeczywistości. Bądźmy realistami - nie jesteś w stanie sprawić by ludzie przestali jeść mięso, tak jak ja nie jestem w stanie zapobiec wystawianiu do wyścigów koni dwuletnich, a chciałabym.

Nie, nie jestem w stanie przekonać wszystkich do przestania czynienia zła, ale to nie znaczy, że sam mam zacząć czynić zło (lub nie zaprzestawać jego czynienia). Per analogiam (to przykład pokazujący logikę myślenia): to, że nie jestem w stanie przekonać wszystkich złodziei do zaprzestania kradzieży nie oznacza, że kradzież nie jest w żaden sposób zła i mogę kraść do woli.
A tak bardziej już humorystycznie, przytoczę cytat Thomasa Carlyle'a: Postaraj się zostać uczciwym człowiekiem. Zyskasz dzięki temu pewność, że na świecie jest o jednego drania mniej. :)

Cytuj:
"Bardzo ryzykowne stwierdzenie, szczególnie jeśli popatrzy się na filmy z ubojni."

Ten film często pokazuje skrajne przypadki, a chwilami nadinterpretuje.

Tak, to bardzo ładna wymówka - dość często ją słyszę. Tylko że ja widziałem przynajmniej kilkaset podobnych filmów i jakoś nigdy nie widziałem, żeby pan w ubojni głaskał krówkę po głowie i uspokajał przerażone zwierzę, zanim poderżnie mu gardło. Nie ma czegoś takiego, jak ubojnia, która nie wywołuje przerażenia i bólu zwierząt - jeśli myślisz inaczej, to po prostu się oszukujesz.

Cytuj:
A jeśli chodzi o krowy mleczne - po pierwsze krowy takiej nie doi się nie wiadomo ile razy na dzień, bo każda krowa dziennie może dać tylko określoną ilość mleka i więcej nie wyciśniesz.

Ale możesz ją faszerować lekami wzmagającymi laktację, etc. etc. Co z kolei powoduje różne komplikacje zdrowotne.
Cytuj:
Dojarka zaś nie robi krowie krzywdy.

Amerykańskie badania wyraźnie pokazują, że stosowanie dojarek przyczynia się do wzrostu mastiitis.

Cytuj:
Jakbyś nie wydoił takiej krowy, to dostałaby zapalenia wymienia.

Słyszałem też argument, że niewydojone krowy wybuchają. Serio!
Oczywiście, krowa po urodzeniu potomstwa daje mleko, ale:
1) nie daje go w nieskończoność
2) we współczesnej hodowli tak naprawdę cielak nie dostaje matczynego mleka, bo bardzo szybko jest odstawiany a mleko wędruje do kartoników

Cytuj:
A temu facetowi, co lał prętem te indyki, to jakby wpadła jakaś kontrola, to ma przesrane.

Może tak, a może, jak się patrzy na sprawy o okrucieństwo wobec zwierząt można dojść do zupełnie przeciwnych wniosków. Moim zdaniem dostałby grzywnę (w najgorszym wypadku), a potem byłby po prostu ostrożniejszy i nie dał się złąpać, a nie zmienił postępowanie.

Cytuj:
Samo zabijanie nie jest ładne nigdy, ale ogłuszenie prądem i podcięcie tętnic jest najbardziej bezbolesne jak to tylko możliwe - szok krwotoczny nie boli.

Nie bierzesz pod uwagę że:
1) zabijane zwierzęta czują strach i przerażenie (cierpią) jeszcze przed ogłuszneiem (wystarczy popatrzyć na zachowanie krów przed ogłuszeniem) - to dla mnie w zasadzie wystarcza, by odrzucić podobne praktyki
2) ogłuszenie często nie jest skuteczne lub od ogłuszenie do poderżnięcia gardła mija zbyt wiele czasu i krowa jest przytomna (dziesiątki takich filmów widziałem)
3) jeśli życie ma dla ciebie jakąś wartość, a z tego co pisałaś wnioskuję, że tak, to samo niepotrzebne zabijanie (a tym jest właśnie zabijanie zwierząt na pożywienie) powinno cię odrzucać

Cytuj:
W ogóle żaden szanujący się hodowca nie pozwala znęcać się nad zwierzętami, bo to psuje jakość mięsa, więc i zysk psuje.

Oj, święta naiwności. Przykro mi, ale to zupełnie oderwane od rzeczywistości. Na papierze jest dość ładne (tak jak stwierdzenie że ograniczenie szybkości służy bezpieczeństwu kierującego i innych na drodze więc nikt z pewnością nie będzie szybkości przekraczał), jednak w praktyce.... cóż...

Cytuj:
Pozwala się na rodeo, podcinanie mięśni ogona koniom American Saddlebreed, żeby wysoko go nosiły i inne idiotyzmy, więc bym się nie zdziwiła jakby obcinanie czegoś świniom też było legalne.

U nas też jest dozwolone kastrowanie knurów bez znieczulenia.
Cytuj:
"Chirurgiczna kastracja samców stanowi obecnie najbardziej sprawdzoną i najczęściej
stosowaną na całym świecie metodą przeciwdziałającą pojawianiu się zapachu knura
wydzielanego przez mięso. Badania wskazują, że kastracja chirurgiczna cechuje się blisko
99% skutecznością w zapobieganiu nieprzyjemnemu zapachowi powodowanemu zarówno
przez androstenon, jak i skatol. W większości krajów kilkudniowe prosięta poddaje się
zabiegowi kastracji chirurgicznej wykonywanej bez znieczulenia. Na całym świecie każdego
roku kastracji poddaje się przeszło 600 milionów prosiąt, czyli około 95% wszystkich samców
w populacji świń. W Unii Europejskiej wielkość ta wynosi około 100 milionów rocznie.
Zgodnie z dyrektywą UE 2001/93/EU prosięta można poddawać kastracji bez znieczulenia
w ciągu pierwszego tygodnia życia, a zabieg musi być wykonywany przez przeszkolone
osoby. Po ukończeniu siódmego dnia życia kastracja musi być przeprowadzana przez
wykwalifikowanego lekarza weterynarii, bezwzględnie w znieczuleniu i przy zastosowaniu
dodatkowych środków przeciwbólowych.
Kastracja chirurgiczna ma dodatkową zaletę, gdyż ogranicza zachowania agresywne oraz
walki pomiędzy samcami, które są zjawiskiem naturalnym w okresie dojrzewania. Agresja może prowadzić do ciężkich obrażeń i dodatkowo obniżać poziom komfortu zwierząt. "

cytat za: polskie-mieso.pl

So lip 24, 2010 10:30
CzłowiekBezOczu napisał(a):
Mój Teść potrafi robić wyjątkowe kiełbasy ze świnki którą mordują z bratem. Nie chcę na to patrzeć ale za to jaki smak. Wszyscy błagają o kawałek.

To tylko przykład jak ciało wygrywa nad duchem. To nie jest powód do dumy.

So lip 24, 2010 21:31

CzłowiekBezOczu napisał(a):

To jest równie żałosne jak sytuacja w której nikt nie chce być okradziony, ale wszyscy kupują od złodzieja.

N lip 25, 2010 13:15

Koniec korridy w Katalonii - czyli dobra wiadomość dla moich kopytnych znajomych. ;-)
http://www.tvn24.pl/12691,1666867,0,1,katalonia-zakazala-korridy,wiadomosc.html

I tak w tym kontekście się zastanawiam, na ile spójne jest sprzeciwianie się korridzie z niesprzeciwieniem się zabijania zwierząt na pożywienie. Wszak i w jednym i w drugim przypadku chodzi (chyba, wg mnie) o to samo - minimalizowanie niepotrzebnego cierpienia.

Cz lip 29, 2010 9:55

Ja podchodzę do tego po buddyjsku - nie zabijam i nie jem zwierząt zabitych specjalnie dla mnie. Skoro ludzie jedzą i zamierzają jeść mięso to optuję za humanitarnym chowem i ubojem. Korrida była rozrywką z zabijania - nie popieram tego, ale też nie poprę zakazywania jedzenia mięsa.

Cz lip 29, 2010 10:44

filippiarz napisał(a):
Ja podchodzę do tego po buddyjsku - nie zabijam i nie jem zwierząt zabitych specjalnie dla mnie.

2500 lat temu nie było przemysłu żywieniowego w obecnej postaci, a który obecnie wygląda tak, że zwierzę nie jest zabijane dla żadnej konkretnej osoby, a jednocześnie jest zabijane z powodu wszystkich, którzy stwarzają popyt na mięso. Buddyjskie wskazania bodhisattwy wyjaśniają sytuację, ponieważ w komentarzu do wskazania o niezabijaniu jest także mowa o tym, że nie należy stwarzać przyczyn zabijania, a tym właśnie jest stwarzanie popytu na mięso. Nie wiem czy w Therawadzie macie to rozwinięte w ten sposób, ale jest to logiczne że kupując mięso stwarzasz powód dla którego zwierzęta zostaną zabite.

So lip 31, 2010 10:49

Zencognito napisał(a):
filippiarz napisał(a):
Ja podchodzę do tego po buddyjsku - nie zabijam i nie jem zwierząt zabitych specjalnie dla mnie.

2500 lat temu nie było przemysłu żywieniowego w obecnej postaci, a który obecnie wygląda tak, że zwierzę nie jest zabijane dla żadnej konkretnej osoby, a jednocześnie jest zabijane z powodu wszystkich, którzy stwarzają popyt na mięso. Buddyjskie wskazania bodhisattwy wyjaśniają sytuację, ponieważ w komentarzu do wskazania o niezabijaniu jest także mowa o tym, że nie należy stwarzać przyczyn zabijania, a tym właśnie jest stwarzanie popytu na mięso. Nie wiem czy w Therawadzie macie to rozwinięte w ten sposób, ale jest to logiczne że kupując mięso stwarzasz powód dla którego zwierzęta zostaną zabite.

W ruchu praw zwierząt chodzi o to samo. A także, na tyle na ile to możliwe, na wyeliminowanie cierpienia, dlatego wiele osób:
1) Nie nosi futer, skórzanych rzeczy, ani jakichkolwiek ubrań wykonanych dzięki wykorzystywaniu zwierząt
2) Nie stosuje kosmetyków producentów znanych z testowania na zwierzętach
etc. etc.

So lip 31, 2010 13:23

@Wydra
Jak Twoim zdaniem zwierzęta hodowlane powinny płacić za własne utrzymanie, jeśli nie miałyby być zabijane?

So lip 31, 2010 13:52

Zencognito napisał(a):
@Wydra
Jak Twoim zdaniem zwierzęta hodowlane powinny płacić za własne utrzymanie, jeśli nie miałyby być zabijane?

Hmmm, myślę, że zwierzęta nie powinny płacić. Dlaczego? Bo one nie chcą być hodowane, raczej są hodowane. Posługując się analogią z kinem. One nie są widzami, którzy chcą obejrzeć film i za to płacą. Raczej są kimś, kto siłą został zamknięty w więzieniu i w związku z tym ci, którzy ich więżą muszą zapewnić im godne warunki. Z tym ze - tu tkwi zasadnicza różnica - w przeciwieństwie do więźniów nie popełniły żadnego przestępstwa ii w ogóle nie powinno ich w tym więzieniu być.

Oczywiście sprawa nie jest prosta (choćby ze względu na liczoną w miliardach liczbę zwierząt hodowlanych) i nie można ich natychmiast wypuścić na wolność, bo większość z nich by sobie nie poradziła. Nie zmienia jednak faktu, że obecna sytuacja (hodowla przemysłowa) jest niedopuszczalna. Jak trzeba działać? Na kilka sposobów:

So lip 31, 2010 16:34

Bardzo mi ciężko uwierzyć w Boga, który tak urządził świat. :(

So sie 07, 2010 10:03

R6 - mnie nie. To znaczy jestem niewierzący, ale jeśli wyobrażam sobie Boga, to Bóg ten jawi mi się jako działający na poziomie wykraczającym poza ludzkie pojmowanie i poza ludzką logikę. Oczywiście jest to trochę pozostałość katolickiego wychowania, ale jak najbardziej jestem sobie w stanie stworzyć konstrukt Boga (nawet wszechmocnego i dobrego), który dopuszcza do istnienia takiej rzeczywistości. Ale to tylko w perspektywne życia po życiu i zadośćuczynienia tam.

Pozdrawiam,
Wydra

Pn sie 09, 2010 10:37
Zencognito napisał(a):
@Wydra

A po co je hodować??

Kiedys zabijano zwierzę na łowach, zywiłą sie nim cała społecznosć, dziś połowa idzie na zmarnowanie, mieso się wyrzuca, skóry niszczy
Bo nie ma takiego popytu na to. Brak szacunku dla zwierząt, niehumanitarne ich mordowanie. Matka Natura zaczyna się buntować.

jestem wegetarianka ale kazdy ma prawo sam wybierać swoją dietę. Jednak zanim sięgnie się po mięso moze dobrze wczesniej poznać jak są traktowane zwierzęta hodowlane, jak są zabijane.
Wybrałąm wegetarianizm ze wzgledów zdrowotnych, mięso nie jest nam potzrebne do życia. Tym bardzie takie, które szpikuje się i faszeruje chemią a zwierzęta morduje bestialsko.

Pn sie 09, 2010 10:44

Shamanka napisał(a):
Brak szacunku dla zwierząt, niehumanitarne ich mordowanie. Matka Natura zaczyna się buntować.

jestem wegetarianka ale kazdy ma prawo sam wybierać swoją dietę. Jednak zanim sięgnie się po mięso moze dobrze wczesniej poznać jak są traktowane zwierzęta hodowlane, jak są zabijane.

Ok, to ja korzystając z prawa o którym mówisz wybieram zjeść Ciebie. Czy możesz mi powiedzieć jak mogę Cię zabić, żeby było humanitarnie?

Pn sie 09, 2010 16:37
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 340 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 23  Następna strona