Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
http://wiadomosci.wp.pl/kat,,statp,UHJ6 ... omosc.html
Świadectwo czy ekshibicjonizm?
Zdecydowanie jednak niepoważne
|
Wt mar 27, 2007 6:25 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Jak najbardziej poważne. Nie do przyjęcia przez skostniałe, wypełnione skrupułami aż do przesady istnienia ale całkiem poważne.
|
Wt mar 27, 2007 10:16 |
|
 |
LaRinascente
|
 Re:
Do: Brygiel bragiel napisał(a): Cytuj: To jest czysta fizjologia, tak samo jak wzdecia czy wymioty:) obrazowo. Organizm poradzi sobie sam - nie trzeba sie w tym wzgledzi martwic Wychodząc z takiego załozenia-cała współczesna medycyna byłaby czymś bezwartościowym.Po co sztuczne rozruszniki serca,sztuczne zastawki?Po co aparaty słuchowe,po co interwencje w w wewnetrzne organy człowieka-wszczepianie róznego że tak powiem świństwa w nasze ciało?Po co okularyi tp.itd.Przeciez natura sama sobie poradzi.Widzi pan -taki argument jest z gruntu błędny.Organizm sam sobie nie poradzi-zarówno w przypadku masturbacji jak i w tysiącu innych przypadków. Cytuj: Czy jak byles maly uderzyles sie mlotkiem to probowales to zrobic jeszcze raz?? taki przyklad... Nie-ale jaki to ma związek z wydalaniem naienia.Podam przykład -nawet ludzie po wszelkiego rodzaju operacjach na penisie(stulejki itp)masturbują sie mimo ze sprawia im to ból-mało tego lekarze po prostu to zalecają-by (mówiac obrazowo)sprawdzic czy narząd po operacji działa normalnie. Cytuj: Jakos nie bardzo pasuje mi przyrównanie onanizmu do polucji, Przyznam że nie rozumiem pana-jak to nie pasuej-przeciez masturbacja i polucja to jest dokłądnie to samo-tyle ze masturbacja to jakby wydalanie moczu świadomioe-to znaczy idzie sie do toalety sie załatwic-a polucja to jak nietrzymanie moczu. Cytuj: Onanizm zas....to celowe i sztuczne drażnienie narzadów płciowych w celu wywolania polucji.... Nie jest to prawda-sama d3finicja polucji jest taka,iz jest to NIESWIADOMY wytrysk nasienia. Cytuj: Masturbacja to nie tylko domena męzczyzn, wystepuje ona takze wsród kobiet.........czy to tez efekt spermatogenezy? Nie-napisałem wczesniej,iz masturbacja u kobiet jest złem.Jest niemoralna.Bo słuzy tylko przyjemnosci.Inaczej niz u mężczyzn.U kobiet nie zachodzi spermatogeneza.Więc jezeli kobieta sie onanizuje robi to z czytego hedonizmu. Pozdrawiam. Dzisiaj natknęłam się na ten wątek i przeczytałam ta wypowiedź sprzed kilku lat zresztą. Nie sądzę, żeby Twoje poglądy się w tym czasie zmieniły, ponieważ są dość zatwardziałe i poniżające kobietę jako istotę o pełnych prawach (tych samych co mężczyzna). Jestem w szoku, iż takie poglądy na sprawę masturbacji u kobiet i mężczyzn może mieć osoba jak sądzę wykształcona. Twierdzenie jakoby masturbacja kobiety była hedonistycznym złem jest po prostu.....wyciągnięte żywcem z martyrologii katolickiej z XVI wieku. Jest to fanatyzm religijny w najczystszej postaci obrzydliwie dyskryminujący kobiety. Zdanie, iż "Mężczyzna musi się masturbować z powodów zdrowotnych, ponieważ ma spermatogenezę a kobieta nie, więc u niej masturbacja jest hedonistycznym złem" jest równoważne ze stwierdzeniem: "kobieta również ma zapas dojrzewających komórek jajowych co najmniej raz w miesiącu i jej drogi rodne się lepiej oczyszczają z nagromadzonego śluzu i obumarłych komórek podczas masturbacji" jest to również dowiedzione naukowo, więc według tych badań masturbacja u kobiet jest jak najbardziej również czymś zdrowym dla jej organizmu oraz wspomagającym wręcz jej płodność. Nastawanie na usprawiedliwienie masturbacji mężczyzny (z naukowych powodów) wobec dyskryminacji masturbacji kobiety (również z naukowych powodów) jest według mnie jednym z najbardziej obrzydliwych i dyskryminujących kobiety, (nie tylko chrześcijańskie) praktyk społecznych i religijnych. Czynienie tego rzekomo w imię Boga i wiary chrześcijańskiej jest według mnie jej czystym zaprzeczeniem i zwykłą ciemnotą powodującą u kobiet poważne zaburzenia seksualne, jeśli okalecza się tak kobietę przy jednoczesnej akceptacji takiej praktyki u mężczyzny jest to prawdziwą niegodziwością i dyskryminacją, inaczej tego nazwać nie można. Jeśli Ktokolwiek tłumaczy sobie, iż całkowite unikanie masturbacji jest zdrowe ten się myli, ponieważ istotnie w przypadku obu płci ma ona pozytywne działanie zdrowotne na narządy płciowe męskie i damskie bez wyjątku. Patologiczna masturbacja to masturbacja nawykowa, uzależnienie od niej, taka może szkodzić. Jednak jeśli w imię rzekomo wiary pozbywamy się tej praktyki to po równo u obu płci. Bez średniowiecznej dyskryminacji.
|
Cz kwi 22, 2010 17:40 |
|
|
|
 |
zagubiona_21
|
 Re:
trylobit napisał(a): http://wiadomosci.wp.pl/kat,,statp,UHJ6ZWdssWQgcHJhc3k%3D,wid,8787641,wiadomosc.html
Świadectwo czy ekshibicjonizm?
Zdecydowanie jednak niepoważne Dlaczego niepoważne? Świadectwa przemawiają do wielu ludzi. Większość wstydzi się mówić o pewnych rzeczach, może czas to zmienić. Przyznanie się do uzależnienia to żaden ekshibicjonizm.
_________________ Szukaj mnie Bo sama nie wiem już Bo nie wiem kiedy sama się odnajdę.
|
Cz kwi 22, 2010 18:54 |
|
 |
anglo
|
 Re: Masturbacja
Gdyby Bóg nie chciał, żebyśmy się masturbowali, dałby nam krótsze ręce.
|
N kwi 25, 2010 19:20 |
|
|
|
 |
Elbrus
|
@anglo Gdyby Bóg nie chciał, żeby ludzie wynaleźli broń palną, to dałby im mniejsze mózgi albo "ująłby" przeciwstawny palec.
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
N kwi 25, 2010 21:44 |
|
 |
lublin33338
|
Masturbacja jest zupełnie normalną potrzebą fizjologiczna, wynikającą z potrzeby zaspokojenia potrzeb seksualnych przez osoby które nie rozpoczęły jeszcze współżycia płciowego lub nie mogą go z różnych przyczyn realizować. Częściej dotyczy mężczyzn niż kobiet. Ponieważ Biblia nie jest księgą naukową nie widzę powody aby kwestię onanizmu rozważać w oparciu o jej treść. W przypadku mężczyzn onanizm oprócz niewątpliwej "grzesznej przyjemności" pozwala na pozbycie się nadmiaru nasienia. Nie u wszystkich mężczyzn występują polucje. Nadmiar nasienia może spowodować stany zapalne bardzo trudne do leczenia. Onanizm jest więc czymś zupełnie normalnym i byłoby hipokryzją stwierdzenie, że nie robią tego księża i zakonnicy, a po akcie masturbacji należy od razu biec do konfesjonału, poniżać się, opowiadać o tym co jest-jakby nie patrzeć- czymś osobistym i prywatnym osobie, która to samo robi.
Paweł
|
N cze 27, 2010 10:44 |
|
 |
Elbrus
|
lublin33338 napisał(a): Ponieważ Biblia nie jest księgą naukową nie widzę powody aby kwestię onanizmu rozważać w oparciu o jej treść. A to dlaczego? Jeśli ty nie kierujesz się Biblią w sprawach seksualności (np. wierność małżeńska - sprzeczna z naturą), to nie jesteś chrześcijaninem - proste. Chrześcijanie mają prawo i obowiązek robić dokładnie odwrotnie - taka jest ich wiara. lublin33338 napisał(a): W przypadku mężczyzn onanizm oprócz niewątpliwej "grzesznej przyjemności" Skoro sam piszesz, że przyjemność jest NIEWĄTPLIWIE grzeszna, to w czym problem? Dlaczego nie ma być uznana za grzeszną, skoro piszesz że jest grzeszna? lublin33338 napisał(a): Onanizm jest więc czymś zupełnie normalnym i byłoby hipokryzją stwierdzenie, że nie robią tego księża i zakonnicy, Pewnie tak. lublin33338 napisał(a): a po akcie masturbacji należy od razu biec do konfesjonału, Takie "odrazowe biegnięcie" też nie postrzegam najlepiej, ale wynika to z mojej całościowej krytyki akurat takiego sposobu odpuszczania grzechów. lublin33338 napisał(a): poniżać się, A czy masturbacja nie może być uznana za poniżanie się w pewnym sensie? lublin33338 napisał(a): opowiadać o tym co jest-jakby nie patrzeć- czymś osobistym i prywatnym Każda rzecz jest osobista i prywatna: zdrada, kłamstwo, zabójstwo, obżarstwo, bluźnierstwo... itd. Czy uznajesz jakąś kwestię, która nadawałaby się na wyjawienie w konfesjonale? lublin33338 napisał(a): osobie, która to samo robi. Chyba nie wiesz na czym polega sakrament spowiedzi... Zresztą hipokryzją jest wrzucanie wszystkich księży do własnego worka. Jeśli się masturbujesz to nie wmawiaj innym, że każdy ksiądz to robi - nie robi tego każdy mężczyzna, więc i nie każdy ksiądz.
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
|
N cze 27, 2010 11:49 |
|
 |
lublin33338
|
nie skomentuje w tej chwili Prawdopodobnie niektorzy ludzie twierdza ze ziemia jest plaska i maja do tego prawo
|
N cze 27, 2010 16:21 |
|
 |
lublin33338
|
Czym innym jest wierność małżeńska a czym innym onanizm dorastającego chłopca lub samotnego mężczyzny. Czy onanizm jest czymś poniżąjącym dla człowieka???? Myślę że nie. Jest to zupełnie normalne zachowanie i nie warto do tego dorabiać ideologii. Ok 90 % mężczyzn onanizuje się. Dotyczy to również osób duchownych i piszę to z pełną odpowiedzialnością za swoje słowa.Nie uważam bynajmniej, aby takiego człowieka można było uznać za grzesznika zasługującego na potępienie.Byłoby to rzeczywiście zaskakujące gdyby jedynym wyznacznikiem moralności była masturbacja, marzenia erotyczne i wszystko to co wiąże się z narządem znajdującym się poniżej pasa. Czasem wydaje mi się, że niektóre poglądy sięgają średniowiecza. Wiele wieków temu uważano, że onanizm może doprowadzić do pogorszenia, a nawet utraty wzroku. Być może z tego powodu do jazdy samochodem muszę zakładać okulary. No cóż, ponoszę konsekwencje za "grzechy młodości."
|
N cze 27, 2010 22:39 |
|
 |
Elbrus
|
lublin33338 napisał(a): Czym innym jest wierność małżeńska a czym innym onanizm dorastającego chłopca lub samotnego mężczyzny. Czym innym, ale oba zjawiska odnoszą się do czystości (również w sensie psychologicznym). lublin33338 napisał(a): Jest to zupełnie normalne zachowanie i nie warto do tego dorabiać ideologii. Nie trzeba ideologii dorabiać do czegoś, co "ideologię już miało" wcześniej. lublin33338 napisał(a): Ok 90 % mężczyzn onanizuje się. Dotyczy to również osób duchownych i piszę to z pełną odpowiedzialnością za swoje słowa. A ja z całą odpowiedzialnością za swoje słowa mogę powiedzieć, że jeszcze większy odsetek osób skłamało choć 1 raz w życiu (i pewnie nadal czasem kłamią w mniej lub bardziej ważnych sprawach). Czy częstotliwość występowania kłamstwa w naszym życiu deprecjonuje jego grzeszność? lublin33338 napisał(a): Nie uważam bynajmniej, aby takiego człowieka można było uznać za grzesznika zasługującego na potępienie. Żaden grzesznik nie może być potępiany przez innego człowieka. Może to zrobić tylko Bóg, ale człowiek ma piętnować grzechy (własne i cudze). lublin33338 napisał(a): Byłoby to rzeczywiście zaskakujące gdyby jedynym wyznacznikiem moralności była masturbacja, marzenia erotyczne i wszystko to co wiąże się z narządem znajdującym się poniżej pasa. Może to będzie dla ciebie zaskakujące, ale to NIE JEST jedyny wyznacznik moralności. Fajnie co? lublin33338 napisał(a): Czasem wydaje mi się, że niektóre poglądy sięgają średniowiecza. Czasem niektóre poglądy filozoficzne sięgają starożytności, a są uważane za ciekawe, trafne i aktualne w niektórych kwestiach do dziś. Co ma za znaczenie czas ich ogłoszenia i upublicznienia? lublin33338 napisał(a): Wiele wieków temu uważano, że onanizm może doprowadzić do pogorszenia, a nawet utraty wzroku. Nie oznacza to jednak, że przez tak dziecinną wręcz anty-propagandę onanizm stracił na grzeszności.
|
N cze 27, 2010 22:48 |
|
 |
lublin33338
|
Nie chcę nikogo urazić, ale czasem wydaje mi się, że rzeczywiście słowa: religia to opium dla narodu potwierdzają się. Dorabianie ideologii do tak prostego zjawiska jak masturbacja jest co najmniej niepowazne, ale oczywiscie rozumiem, ze nie wszyscy musza sie zgadzac z moimi pogladami.
Pozdrawiam Pawel
|
Wt cze 29, 2010 15:53 |
|
 |
0bcy_astronom
|
lublin33338 napisał(a): Nie chcę nikogo urazić, ale czasem wydaje mi się, że rzeczywiście słowa: religia to opium dla narodu potwierdzają się. Dorabianie ideologii do tak prostego zjawiska jak masturbacja jest co najmniej niepowazne, ale oczywiscie rozumiem, ze nie wszyscy musza sie zgadzac z moimi pogladami.
Pozdrawiam Pawel A moge zapytać, które zdanie Cię o tym przekonało?
_________________ I pomyśleć, że na początku był tylko chaos... i komu to przeszkadzało?...
Tomasz Olbratowski.
|
Śr lip 07, 2010 16:15 |
|
 |
mazli
|
lublin33338 napisał(a): Nie chcę nikogo urazić, ale czasem wydaje mi się, że rzeczywiście słowa: religia to opium dla narodu potwierdzają się. Dorabianie ideologii do tak prostego zjawiska jak masturbacja jest co najmniej niepowazne Niepoważne jest raczej utrzymywanie, że odnośnie masturbacji cokolwiek zostało ideologicznie dorobione. Jezus mówi: "Słyszeliście, że powiedziano: Nie cudzołóż! A Ja wam powiadam: Każdy, kto pożądliwie patrzy na kobietę, już się w swoim sercu dopuścił z nią cudzołóstwa" (Mt 5, 27-28). Więc nie roztrząsając się nad samą masturbacją zdając sobie sprawę z tego, iż pobudzamy się także przez przywoływanie czyjegoś obrazu wyraźnie grzeszymy. Chyba, że ktoś byłby w stanie snuć wyobrażenia o taborecie w kuchni czy firance w stołowym. Wtedy mielibyśmy problem.
|
So lip 24, 2010 13:21 |
|
 |
lublin33338
|
Mazli, twierdzisz, że to "mówi Jezus". Sorki ale rozmawiałeś z Nim? Poprzestań może raczej na stwierdzeniu : " w Biblii napisano......".Proponuję zasięgnąć wiedzy medycznej i psychologicznej i na tym budować swoje poglądy. Pozdrawiam Paweł.
|
So lip 24, 2010 15:33 |
|
|
|