Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 05, 2025 15:44

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 105 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
 czy złe duchy i demony istnieją 
Autor Wiadomość
zbanowany na stałe

Post Re: czy złe duchy i demony istnieją
Proszę o namiary (hyperlink) na więcej. Ten wątek jest o duchach a nie pieczęciach.
Gdzie mogę o tym wszystkim znaleść ?

Wt lip 20, 2010 7:10
zbanowany na stałe

Tak mi przyszło do głowy w związku z tym, że nikt mi nie napisał na parę wcześniejszych próśb gdzie mogę znaleść o deszyfracji. Może źródło jest w rozdziale magia liczb bibli sztana, który jest na początku w centrum ?
Warto zaznajomić się z rodzajem treści biblii szatana aby wiedzieć czym lubi zwodzić ten duch o najwyższej inteligencji po stwórcy inteligencji. Liczby są jego ulubioną zabawką. Bóg też posługuje się liczbami ale nie zauważyłem u Niego takiej dokładności i ukrywa bardziej w przypowieściach i symbolach treść (bestie wychodzące z wody, rogi, diademy) a nie szyfracją rodem z SS czy CIA.

Wt lip 20, 2010 7:35

jerzyjerzy2 napisał(a):
Proszę o namiary (hyperlink) na więcej. Ten wątek jest o duchach a nie pieczęciach.
o ktory dokladnie fragment pytasz.

Śr lip 21, 2010 0:52
zbanowany na stałe

AMT napisał(a):
Często z całych fraz czyniono Akronimy i tylko wtajemniczeni wiedzieli że to nie słowo ale akronim, aby "mniej pisać" bo skóra, bo koszty, bo tajemnica itd. Kto ma wiedzieć temu Bóg otworzy oczy!

Część słów nie jest zwijana, a część jest i tym "synowie ciemności" byli 'wyprowadzeni w pole' biorąc akronim za "słowo". I potem biegać by mogli i głosić że znają zdida osobiście, a wszyscy wtajemniczeni "zrywają boki".

Nie siłą, nie mocą, a duchem, przejąć całość aż nic nie zostanie, to jak wyssać powietrze z balonika, który pomarszczony na ziemię upadnie.

Te fragmenty mnie zachęciły i jestem głodny poznania - oczywiście nie bezkrytycznie ale jestem gotowy poznać trudną i niewygodną prawdę bez odrzucania fanatycznego. Gdzie mogę szukać ?
(hyperlink to jest odnośnik w internecie do strony w internecie)

Śr lip 21, 2010 6:36

Biblii nie wolno traktować magicznie, można, co najwyżej dotrzeć do prawdy, która w niej jest dzięki Łasce Bożej.
Osobiście zauważyłem, że ten sam tekst rozumiałem różnie, bo akurat w momentach czytania tekstu moja sytuacja był różna, więc i zrozumienie Słowa musiało być odpowiednie do niej.
Inna sprawa podejrzewam, że wiele tracimy, że posługujemy się tekstem tłumaczonym.
Inna sprawa przeczytałem gdzieś (mogły być to teksty Valtorty, x. Gobbi czy inny tekst, ale tego typu), że traktowanie Biblii magicznie jest grzechem i wcześniej czy później da złe owoce.
Biblię można czytać normalnie, lecz z szacunkiem, ale by Ją zrozumieć należy Ją odczytywać w świetle nauki KK., a żeby zrozumieć, co osobiście ma nam do powiedzenia należy się modlić o to do Ducha Świętego.
Np., kiedy pozna się historie ludzi parających magią, a szczególnie wróżeniem (wahadełko, tarot, karty, tarcze, kula, ręka, oko, kawa, popiół, sny, flaki, kości, chmury, zwierzęta) to ujawnia się, że tak naprawdę, kiedy już są doskonali w tym, co czynią to te ww. przedmioty do wróżenia nie są im potrzebna, i poznanie przychodzi bez nich a te całe badziewie jest potrzebne ludziom korzystającym z ich usług.
Więc czemu wśród tych rzeczy nie mogłaby się znaleźć i ta księga.
A już samo to, że za pomocą liczb człowiek jest w stanie posiąść jakąś wiedzę niedostępną innym, która jest niby ukryta w Biblii jednocześnie czyniąc to bez Boga musi wzbudzić przynajmniej ostrożność, bo to już nie jest wiara, ale gnoza, magia czy kto co tam woli.

So lip 24, 2010 18:21
zbanowany na stałe

atryda napisał(a):
Biblii nie wolno traktować magicznie

W istocie rzeczy i to widać u kabalistów, którzy doszli do magii liczb rodem z biblii szatana.
atryda napisał(a):
Inna sprawa podejrzewam, że wiele tracimy, że posługujemy się tekstem tłumaczonym.

To nie jest największym problemem a redakcje - nie tłumaczenie. Mieliśmy wielu redaktorów nie tłumaczy. ST się zachował najwierniej ale niestety NT był spalony doszczętnie a teksty odtwarzane z zawodnej pamięci i różnych interpretacji a wiele tekstów KK dorzucił wiele wieków później zakazując posiadania Biblii nie hierarchom i oni mieli jedynie słuszną wykładnię tłumaczenia na łacinę (czyli tekstu tłumaczonego dwa razy, redagowanego z pamięci i przerabianego dla celów politycznych bo dodatki przerobione powstały dokładnie w czasie działalności dziesiątego roku z księgi Daniela).
atryda napisał(a):
Biblię można czytać normalnie, lecz z szacunkiem, ale by Ją zrozumieć należy Ją odczytywać w świetle nauki KK., a żeby zrozumieć, co osobiście ma nam do powiedzenia należy się modlić o to do Ducha Świętego.

Z chwilą gdy naprawdę gorąco modliłem się do Ducha Św. o poznanie prawdy taka jaka jest a nie wygodnej Duch Św. mnie natchnął, że to co objawił braciom w wierze Ewangelikom od niego pochodziło. Dziesiąty róg to KK wieków średnich.
atryda napisał(a):
człowiek jest w stanie posiąść jakąś wiedzę niedostępną innym, która jest niby ukryta w Biblii jednocześnie czyniąc to bez Boga musi wzbudzić przynajmniej ostrożność, bo to już nie jest wiara, ale gnoza, magia czy kto co tam woli.

Masz w Danielu, że ludzie przewrotnego serca nigdy tego nie zrozumieją i nie poznają prawdziwego znaczenia jego proroctwa i bardzo Daniel był zdziwiony tym dziesiątym rogiem i wcale się mu nie dziwię bo ja też bardzo byłem zdziwiony (jak już gdzieś napisałem - buty mi aż pospadały) gdy odkryłem co jest dziesiątym rogiem. Bez magii liczb bez jakiejkolwiek magii. Diabeł wie, że bez cenzury dalej ukrywać się nie może i jest demaskowany.
Nigdy was nie zastanawiało dlaczego święci byli zabijani na stosach np. taka Joanna Dark ?

Diabła nie można lekceważyć bo się już zasadził na Watykanie skutecznie i nie wolno już w Watykanie egzorcyzmować co już w innym wątku ktoś pisał odnośnie zmian na Soborze Watykańskim II odnośnie ograniczania możliwości egzorcyzmowania.
Na szybko znalazłem tylko to:
Ten ksiądz: http://pl.wikipedia.org/wiki/Gabriele_Amorth
głosi coś takiego (tekst redagowany ale ksiądz wydał książkę więc nią warto się pewnie posłużyć - mnie nie interesują szczegóły więc mi wystarczy redakcja - to Pismo Św chłonę słowo po słowie więc tam redakcja mi przeszkadza)
http://wiadomosci.wp.pl/kat,32794,title ... zytajdalej

Jestem w KK ale nie zamierzam mieć nic wspólnego z diabłem dlatego rozeznaję duchy zanim coś przyjmę.
Jak zaczną się dziwne apokaliptyczne rzeczy dziać to będę miał wzgląd przede wszystkim na Pismo Św. (księga Daniela, Apokalipsa, Ezechiel itd.) a nie na interpretacje wrogie Bogu wprowadzone przez pogańskich cesarzy siłą do KK albo pseudo pochodzącymi od Boga objawieniami coraz liczniej występującymi co są oznaką działania diabła, któremu uda się zwieść nawet wybranych co widzę teraz jasno i wyraźnie.
Obecnie mamy znaki zapowiadające - np. coraz liczniejsi fałszywi prorocy - zapytajcie się prawdziwego egzorcysty skąd pochodzi część objawień np. z Medjugorie - nie od Boga ani nie od rodzicielki Jezusa. :(

N lip 25, 2010 9:38

Należy umieć rozróżnić, co jest Boże w Kościele, a co pochodzi od człowieka i często tak jest, że jakieś błędy tegoż Kościoła po pewnym okresie zostały prawidłowo osądzone, ale na drodze pokory (np. historia o. Pio) jego sług Kościół wzmocniony trwa po dziś.
Z przekazów mistyków można poznać, że tego, czego szatan nie jest wstanie za fałszować to pokory i dobrym przykładem niech będzie proces reformacji, choć przyczyny znamy i przyznajemy, że tak było to już historia pokazała, że takimi metodami czyni się więcej zła niż dobra.
Jak to się mówi dobrymi intencjami jest piekło wybrukowane?
Co do Medjugorie bym był ostrożny w ocenie, bo jeśli jest to ostatnie publiczne objawienie maryjne przed końcem czasów i jest ono tak szerokie w swej wymowie to i szatan nie pozostawia tego w spokoju, próbując siać zwątpienie wśród tych, którzy by mogli dzięki tym objawieniom uratować swą duszę.
Przecież sam piszesz, że KK. ma pewien problem i w Jego strukturach dzieje się źle to czyż właśnie ta Jego część nie próbuje celowo lub poprzez tkwieniu w błędnym pojmowaniu znaków czasu torpedować tych objawień jak też i innych.
Np. brak woli w wyniesieniu na ołtarze JPII, wstrzymanie procesu Intronizacji Chrystusa na Króla Polski i Świata, zakładanie knebla dla niektórych kapłanów, trudności w powrocie do pewnych praktyk; komunia do ust i na kolanach, błogosławieństwo na kolanach, brak modlitwy, do Św. Michała, trudności z przywróceniem w niektórych diecezjach mszy w rycie trydenckim.
A wracając do Medjugorie to, co jest takiego niebezpiecznego w poście, modlitwie i w nabożeństwie do Jezusa?

N lip 25, 2010 18:33
zbanowany na stałe

atryda napisał(a):
Należy umieć rozróżnić, co jest Boże w Kościele, a co pochodzi od człowieka i często tak jest, że jakieś błędy tegoż Kościoła po pewnym okresie zostały prawidłowo osądzone, ale na drodze pokory (np. historia o. Pio) jego sług Kościół wzmocniony trwa po dziś.

gdzie mogę więcej przeczytać o o. Pio ? Ciekawi mnie jak jego świętość została oceniona. Co było dokładnie przejawem działania Boga a nie diabła, po czym tu poznajemy. Proszę o jakiś link. Szanuję o. Pio ale stygmaty coraz bardziej mnie zastanawiają w sensie czym Bóg ukazywał, że od niego pochodzą a nie jest to zmyłką. Jest wątek o stygmatach ? Nie twierdzę, że pochodzą od diabła ale wolałbym to zweryfikować zanim na nowo to przyjmę. Ostatnio wszystko weryfikuję po tym jak przekonałem się jak diabeł działa np. w objawieniach Maryjnych - o czym pisze Ezechiel, że ludzie będą zwiedzeni przez swoje wyobrażenia i wielobóstwo.
atryda napisał(a):
Z przekazów mistyków można poznać, że tego, czego szatan nie jest wstanie za fałszować to pokory

Owszem sam tego doświadczyłem jak łatwo diabła się pozbyć gdy się go upokorzy. Skuteczniejsze od najmistyczniejszego egzorcyzmu.
atryda napisał(a):
Co do Medjugorie bym był ostrożny w ocenie, bo jeśli jest to ostatnie publiczne objawienie maryjne przed końcem czasów i jest ono tak szerokie w swej wymowie to i szatan nie pozostawia tego w spokoju, próbując siać zwątpienie wśród tych, którzy by mogli dzięki tym objawieniom uratować swą duszę.

Co do objawień niby Maryjnych na temat końca świata to widzę wiele niezgodności z Apokalipsą i księgą Daniela - czyżby nagle zaczęli się mylić Daniel i Jan ewangelista ? Tam jest więcej cech mających znamiona czynnika ludzkiego. Tak - niekoniecznie diabeł a sam człowiek sztucznie przeciągając objawienia dla sławy może zwodzić. jest osobny wątek ? temat zbyt obszerny i niekoniecznie związany z diabłem a być może raczej z fałszywymi prorokami. Też proponuję ostrożność w ocenie, że od Boga na pewno pochodzą.
atryda napisał(a):
Przecież sam piszesz, że KK. ma pewien problem i w Jego strukturach dzieje się źle to czyż właśnie ta Jego część nie próbuje celowo lub poprzez tkwieniu w błędnym pojmowaniu znaków czasu torpedować tych objawień jak też i innych.

O Medjugorie, że nie od Boga pochodzi wiem od egzorcysty, który w strachu po cichu nam powiedział - ci egzorcyści mówią cicho bo wiedzą o sekcie w Watykanie i wolą aby do nich się nie dobrali. Mogą tylko tych naprawdę wierzących uświadamiać - tych co tak samo jak ja nie tylko doświadczyli cudów (uzdrowienia itp.) ale sami posługiwali w modlitwie wstawienniczej.
atryda napisał(a):
Np. brak woli w wyniesieniu na ołtarze JPII

Kto był szybciej niż JPII kanonizowany ? Człowieku co ty piszesz ? JPII ma super ekspresowe pozaproceduralne tempo za specjalnym przyzwoleniem papieża.
atryda napisał(a):
wstrzymanie procesu Intronizacji Chrystusa na Króla Polski i Świata

Chyba detronizacji bo nazywanie (Ap 19:16) "Króla Królów i Pana Panów" tylko Królem uważam za skandaliczne.
atryda napisał(a):
trudności w powrocie do pewnych praktyk; komunia do ust i na kolanach,
Przyjmuję tak - uważasz, że jest z tym problem, że jest czy, że niby nie ma ?
atryda napisał(a):
błogosławieństwo na kolanach, brak modlitwy, do Św. Michała,

Nie rozumiem ? Zakazują klękać przy błogosławieństwie ? Zakazują modlić się do Św. Michała ?
atryda napisał(a):
trudności z przywróceniem w niektórych diecezjach mszy w rycie trydenckim.
A nie lepiej wrócić do rytu apostołów a nie średniowiecznych przeinaczeń ??
atryda napisał(a):
A wracając do Medjugorie to, co jest takiego niebezpiecznego w poście, modlitwie i w nabożeństwie do Jezusa?

Jest wątek osobny ? Bo temat rozległy i nie wiem czy zamierzam się tu rozpisywać aby ktoś nie pomyślał, że uważam Maryję za demona :lol:
Gdzie w Medjugorie Maryja każe modlić się do Jezusa i zachęca do nabożeństw do Jezusa ? Albo Boga jedynego ? Pytanie podstawowe: czy Maria tam się objawia ? Czy Bóg wybrał Marię na proroka jak Eliasza, Daniela ? Maria moż stać się bóstwem - bożkiem. Czy przypadkiem nie zostało drugie przykazanie zniesione a nie poprawione wg zmian kulturowych (technika i cel rzeźb i obrazów) aby utorować drogę wielobóstwu ? Zbyt dużo podobieństw do kultu pogańskiego.
Demon potrafi też udawać słoneczko - 2 Kor 11:14.

N lip 25, 2010 20:04
Cytuj:
gdzie mogę więcej przeczytać o o. Pio ? Ciekawi mnie jak jego świętość została oceniona. Co było dokładnie przejawem działania Boga a nie diabła, po czym tu poznajemy. Proszę o jakiś link. Szanuję o. Pio ale stygmaty coraz bardziej mnie zastanawiają w sensie czym Bóg ukazywał, że od niego pochodzą a nie jest to zmyłką. Jest wątek o stygmatach ? Nie twierdzę, że pochodzą od diabła ale wolałbym to zweryfikować zanim na nowo to przyjmę. Ostatnio wszystko weryfikuję po tym jak przekonałem się jak diabeł działa np. w objawieniach Maryjnych - o czym pisze Ezechiel, że ludzie będą zwiedzeni przez swoje wyobrażenia i wielobóstwo.

O o. Pio jest mnóstwo książek, stron w necie - żaden problem zapoznac się z jego postacią.
Najważniejszym dowodem świętości jest pokora świetych, mistyków.
A największym niebezpieczeństwem dla kazdego człowieka jest niewiara w istnienia demona i uparywanie jego działania niemal we wszystkich dziedzinach życia.
Cytuj:
Co do objawień niby Maryjnych na temat końca świata to widzę wiele niezgodności z Apokalipsą i księgą Daniela - czyżby nagle zaczęli się mylić Daniel i Jan ewangelista ? Tam jest więcej cech mających znamiona czynnika ludzkiego. Tak - niekoniecznie diabeł a sam człowiek sztucznie przeciągając objawienia dla sławy może zwodzić. jest osobny wątek ? temat zbyt obszerny i niekoniecznie związany z diabłem a być może raczej z fałszywymi prorokami. Też proponuję ostrożność w ocenie, że od Boga na pewno pochodzą.

W żadnych objawieniach Maryja nie mówi o końcu świata.
Napomina przed grzechem, wskazuje na koniecznośc nawrócenia, modlitwy, zmiany życia i przestrzega jakie moga być konsekwencje odrzucenia Boga.
Cytuj:
O Medjugorie, że nie od Boga pochodzi wiem od egzorcysty, który w strachu po cichu nam powiedział - ci egzorcyści mówią cicho bo wiedzą o sekcie w Watykanie i wolą aby do nich się nie dobrali. Mogą tylko tych naprawdę wierzących uświadamiać - tych co tak samo jak ja nie tylko doświadczyli cudów (uzdrowienia itp.) ale sami posługiwali w modlitwie wstawienniczej.

Zdanie żadnego egzorcysty nie stoi ponad orzeczeniem komisji kościelnej.
A zwłaszcza takiego, który po kryjomu plecie androny :D :D
Ostatnio taką komisję powołano w Watykanie i ona bada objawiena w Medjugorje.

Cytuj:
Kto był szybciej niż JPII kanonizowany ? Człowieku co ty piszesz ? JPII ma super ekspresowe pozaproceduralne tempo za specjalnym przyzwoleniem papieża.

Matka Teresa z Kalkuty.
Cytuj:
Gdzie w Medjugorie Maryja każe modlić się do Jezusa i zachęca do nabożeństw do Jezusa ? Albo Boga jedynego ? Pytanie podstawowe: czy Maria tam się objawia ? Czy Bóg wybrał Marię na proroka jak Eliasza, Daniela ? Maria moż stać się bóstwem - bożkiem. Czy przypadkiem nie zostało drugie przykazanie zniesione a nie poprawione wg zmian kulturowych (technika i cel rzeźb i obrazów) aby utorować drogę wielobóstwu ? Zbyt dużo podobieństw do kultu pogańskiego.
Demon potrafi też udawać słoneczko - 2 Kor 11:14.

ZAWSZE.
Non stop prosi o modlitwę do Jezusa.
Wielokrotnie tłumaczyła, że wszystko pochodzi od Boga, a Ona tylko wspomaga ludzi w modliwtwie i prosi Syna o łaski, które tylko On rozdziela.
Bo Maryja nie dysponuje łaskami, nie jest bowiem Bogiem.
Opowieści o traktowaniu Maryji jako bożka, są tylko ludzkimi wymysłami, nie osadzonymi w realiach.
O drugim przykazaniu i miejscu Prawa dla wyznawców Chrystusa wielokrotnie wyjasnia św. Paweł - choćby (Rz 7,4-6; Ga 3,19-29 )
"Anioł światłości" z Listu do Koryntian to napewno nie Maryja, Matka Jezusa, zapowiedziana w Protoewangelii.

N lip 25, 2010 22:28
zbanowany na stałe

Alus napisał(a):
Najważniejszym dowodem świętości jest pokora świetych, mistyków.
A największym niebezpieczeństwem dla kazdego człowieka jest niewiara w istnienia demona i uparywanie jego działania niemal we wszystkich dziedzinach życia.

Zgadzam się lecz prosiłem o namiary nie ocenzurowane. Nie upatruję demona wszędzie tylko poszukuję materiałów bez cenzury. Z kononizacji JPII wiem, że nawet dobre rzeczy Dziwisz potrafił cenzurować. Pani Wanda Półtawska i zespół bardzo się zgorszyli próbą ukrycia listów JPII do Półtawskiej. Cóż - tu diabeł nie działał a mimo to prawdy pełnej nie masz.
Alus napisał(a):
W żadnych objawieniach Maryja nie mówi o końcu świata.

W żadnych ogłaszanych czy żadnych przyjętych przez ciebie ? Podaj namiary jakie przyjmujesz za Maryjne. Czyli np. trzecia tajemnica Fatimska nie jest objawieniem Maryjnym ?

Alus napisał(a):
Zdanie żadnego egzorcysty nie stoi ponad orzeczeniem komisji kościelnej.

Jeśli wierzysz bardziej urzędnikom Państwa Watykan niż człowiekowi co ma Ducha Bożego co uwolnił niejednego człowieka od udręki i cierpienia od diabła to życzę powodzenia. Interesuje mnie prawda a nie kolejna komisja licząca diabły na główce od szpilki.

Alus napisał(a):
Cytuj:

Matka Teresa z Kalkuty.
Aż jedna łoł - toż to jawny bunt szatana i przeszkadzanie :roll:

Alus napisał(a):
ZAWSZE.
Non stop prosi o modlitwę do Jezusa.

Zacząłem czytać i nie znajduję. Lepiej znasz więc znajdź mi choć jeden fragment gdzie zachęca do modlenia się wyraźnie do Boga a nie do niej - choćby do Jezusa - choć Jezus uczył jak się modlić do Ojca a nie do niego ale uznam skierowanie - módlcie się do Jezusa, módlcie się do Boga, módlcie się do Ojca a nie tylko "módlcie się" w domyśle do mnie - bogini.
Proszę o poważną odpowiedź. Tekstów jest dużo. Wystarczy jeden. Diabeł nie mógł powiedzieć "módl się do Ojca w niebie" ani módl się do Jezusa - jedynego pośrednika między Bogiem a ludźmi więc jeśli to od diabła nie pochodzi to będzie coś takiego. Czekam na oświecenie. Brak odpowiedzi uznam za kapitulację.
Diabeł w Raju cytował Boga a mimo to kłamał - dlaczego teraz nie mógł swego kłamstwa udoskonalić ?

Alus napisał(a):
O drugim przykazaniu i miejscu Prawa dla wyznawców Chrystusa wielokrotnie wyjasnia św. Paweł - choćby (Rz 7,4-6; Ga 3,19-29 )

Nie uda ci się mnie wciągnąć w gierki bo dobrze odróżniam prawo Mojżeszowe od dekalogu. Obrzezanie, składanie ofiary krwawej od dekalogu i przykazań miłości. Jezus przecież powiedział:
Mat 5:18. Jezus mówił to w przenośni czy wprost ? Mówił o prawie Mojżeszowym czy prawie Boskim ? O przepisach Mojżeszowych czy przepisach Boskich ? Zniósł krwawą ofiarę i zakaz jedzenia nie koszernego razem z dekalogiem ? Co to za gmeranie przy dekalogu ? Owszem zmienia się kultura i technika i nie można uznawać, że rzeźba lub obraz zrobiony w innym celu niż oddawanie czci temu obrazowi lub rzeźbie jest grzechem tak samo nie można się czepiać, czy Bóg uznaje dzień odpoczynku w dzień inny niż sam odpoczął na rzecz uczczenia zmartwychwstania dla uniknięcia rozłamu (dzień został przeniesiony przez pogańskiego cesarza czczącego dzień słońca czyli Niedzielę (Sunday) aby razem z Chrześcijanami czcić w ten sam dzień swoje bóstwa a dzień wcześniej prześladować Izreael bez problemu pomyłki z Chrześcijanami - oryginalny motyw bardzo niby od Boga pochodzący - rewelacja -ale dobra zostawmy to).
Alus napisał(a):
"Anioł światłości" z Listu do Koryntian to napewno nie Maryja, Matka Jezusa, zapowiedziana w Protoewangelii.

A kto tak twierdzi ? Twierdzę tylko, że trzeba sprawdzić czy ktoś inny się nie podszywa (diabeł, człowiek pragnący rozgłosu i sławy ?) więc proszę o dowody. I liczę, że jakieś dostanę.

N lip 25, 2010 23:40
Cytuj:
Zgadzam się lecz prosiłem o namiary nie ocenzurowane. Nie upatruję demona wszędzie tylko poszukuję materiałów bez cenzury. Z kononizacji JPII wiem, że nawet dobre rzeczy Dziwisz potrafił cenzurować. Pani Wanda Półtawska i zespół bardzo się zgorszyli próbą ukrycia listów JPII do Półtawskiej. Cóż - tu diabeł nie działał a mimo to prawdy pełnej nie masz.

Nowinka o ukrywaniu listów do W. Półtawskiej był to medialny news.
Owe listy W. Półtawska zamieściła w książce "Beskidzkie rekolekcje", nie było zatem czego ukrywać.
Cytuj:
W żadnych ogłaszanych czy żadnych przyjętych przez ciebie ? Podaj namiary jakie przyjmujesz za Maryjne. Czyli np. trzecia tajemnica Fatimska nie jest objawieniem Maryjnym ?

Ale czy mówi o końcu świata?
Mówię o uznanych objawieniach.
Nie odnosze sie do krążących przeróżnych przekazów domniemanych objawień.

Cytuj:
Jeśli wierzysz bardziej urzędnikom Państwa Watykan niż człowiekowi co ma Ducha Bożego co uwolnił niejednego człowieka od udręki i cierpienia od diabła to życzę powodzenia. Interesuje mnie prawda a nie kolejna komisja licząca diabły na główce od szpilki.

Ten egzorcysta nie ogłosił się sam z siebie egzorcystą, został mianowany, otrzymał prawo do egzorcyzmów własnie od "urzędników Państwa Watykan".
Jesli działa poza strukturami KRK to jest to tylko niewiarygodny uzurpator.

Cytuj:
Aż jedna łoł - toż to jawny bunt szatana i przeszkadzanie :roll:

Raz piszesz, że nie przeceniasz roli sztana, a innym dopatrujesz się tylko jego działania.
Zasadą Kościoła jest minimum 5 letni okres odczekania i sprawdzania autentycznego cudu uzdrowienia - i tyczy to każdego przypadku...niezbędnego w procesie kanonizacji, jak i w sanktuariach np. Lourdes.
W przypadku Matki Teresy z Kalkuty decyzją JPII ten okres został skrócony.

Cytuj:
Zacząłem czytać i nie znajduję. Lepiej znasz więc znajdź mi choć jeden fragment gdzie zachęca do modlenia się wyraźnie do Boga a nie do niej - choćby do Jezusa - choć Jezus uczył jak się modlić do Ojca a nie do niego ale uznam skierowanie - módlcie się do Jezusa, módlcie się do Boga, módlcie się do Ojca a nie tylko "módlcie się" w domyśle do mnie - bogini.
Proszę o poważną odpowiedź. Tekstów jest dużo. Wystarczy jeden. Diabeł nie mógł powiedzieć "módl się do Ojca w niebie" ani módl się do Jezusa - jedynego pośrednika między Bogiem a ludźmi więc jeśli to od diabła nie pochodzi to będzie coś takiego. Czekam na oświecenie. Brak odpowiedzi uznam za kapitulację.
Diabeł w Raju cytował Boga a mimo to kłamał - dlaczego teraz nie mógł swego kłamstwa udoskonalić ?

-"Jezus woli, byscie się zwracali raczej bezpośrednio do Niego niż za czyims posrednictwem. Jesli jednak chcecie oddac się całkowicie Bogu i jęsli chcecie, abym była wasza opiekunką, to poirzcie mi wszystkie wasze poste i ofiary, abym mogła nimi dysponowac zgodnie z Boża wolą" (4 .09.1982r)
- "nie dysponuję wszystkimi łaskami. Otrzymuje od Boga to, co uzyskam modlitwą, Bóg mi całkowicie ufa. Szczególnie strzege tych, którzy są mi poświeceni." (11.08.1982r).
-"Zawsze przekazuję światu przesłanie od Boga. Wielka szkoda, jesli ktoś w to nie wierzy. Niemal codziennie stoję pod krzyżem. Mój Syn niósł krzyż. Cierpiał na krzyżu i przez krzyż zbawił świat. Kazdego dnia prosze mojego Syna, aby przebaczył grzechy świata" (11.12.1981r)
- "Błagam was, módlcie się do Jezusa. Jestem Jego Matką i wstawiam sie za wami. Wszystkie modlitwy ida do Jezusa" (1983r)
-"Ja nie mogę uzdrawiać. Tylko Bóg uzdrawia. Módlcie się. Będe się modliła z wami. Wierzcie głeboko. Pośćcie, czyńcie pokutę. Będę wam pomagać ile w mojej mocy. Bóg wszystkim przychodzi z pomocą. Ja nie jestem Bogiem. Potrzebuję jako pomocy waszych ofiar i waszych modlitw" (1983r)

Cytuj:
Nie uda ci się mnie wciągnąć w gierki bo dobrze odróżniam prawo Mojżeszowe od dekalogu. Obrzezanie, składanie ofiary krwawej od dekalogu i przykazań miłości. Jezus przecież powiedział:
Mat 5:18. Jezus mówił to w przenośni czy wprost ? Mówił o prawie Mojżeszowym czy prawie Boskim ? O przepisach Mojżeszowych czy przepisach Boskich ? Zniósł krwawą ofiarę i zakaz jedzenia nie koszernego razem z dekalogiem ? Co to za gmeranie przy dekalogu ? Owszem zmienia się kultura i technika i nie można uznawać, że rzeźba lub obraz zrobiony w innym celu niż oddawanie czci temu obrazowi lub rzeźbie jest grzechem tak samo nie można się czepiać, czy Bóg uznaje dzień odpoczynku w dzień inny niż sam odpoczął na rzecz uczczenia zmartwychwstania dla uniknięcia rozłamu (dzień został przeniesiony przez pogańskiego cesarza czczącego dzień słońca czyli Niedzielę (Sunday) aby razem z Chrześcijanami czcić w ten sam dzień swoje bóstwa a dzień wcześniej prześladować Izreael bez problemu pomyłki z Chrześcijanami - oryginalny motyw bardzo niby od Boga pochodzący - rewelacja -ale dobra zostawmy to).

Ale Zmartwychwstanie nie było zależne od żadnych pogańskiech, izraelskich i innej maści ziemskich władców.....to Bóg jako jedyny zmartwychwstał i to Jego święto.
Jesli Jego męka i Zmartwychwstanie są mniej ważne niż opis stworzenia i przekazanie Dekalogu, to już problem osób uznających taką hierarchię.
Cytuj:
A kto tak twierdzi ? Twierdzę tylko, że trzeba sprawdzić czy ktoś inny się nie podszywa (diabeł, człowiek pragnący rozgłosu i sławy ?) więc proszę o dowody. I liczę, że jakieś dostanę.

Oczywiście, że trzeba z uwagą zawsze sprawdzać.
Ale także nie przeceniac roli demona, nie trwac w lekrurze typu "Szatan istnieje naprawdę", bo grozi to, że taka nadmieran fascynacja sztanem zmieni jego rolę.....z pozycji wroga stanie się obiektem nadmiernego zainteresowania i przydawania mu nadmiernej, nieograniczonej roli.

Pn lip 26, 2010 9:45
zbanowany na stałe

Alus napisał(a):
Nowinka o ukrywaniu listów do W. Półtawskiej był to medialny news.

Nie dowiedziałem się z gazet tylko na PATcie. Ale zostawmy temat bo zbaczamy z wątku - na pewno nie ma to nic wspólnego z diabłem a tylko z ludzkimi chceniami.

Alus napisał(a):
Ale czy mówi o końcu świata?
Mówię o uznanych objawieniach.
Nie odnosze sie do krążących przeróżnych przekazów domniemanych objawień.

Napisz do czego się odnosisz - gdzie źródła. Tak będzie lepiej. Żeby było jasne - jeśli by diabłu udało się podszyć to "niewinnym" kłamstewkiem by zrobił więcej zła. Co do końca czasów to mamy wszystko w Ezechielu, Danielu i Apokalipsie. Warto przeczytać w Ezechielu kogo Bóg znaczył Taw bo to już było a się ma powtórzyć a nie pierwszy raz stać.

Alus napisał(a):
Jesli działa poza strukturami KRK to jest to tylko niewiarygodny uzurpator.

A co powiesz na to: http://wiadomosci.wp.pl/kat,1347,title, ... zytajdalej ?

Alus napisał(a):
W przypadku Matki Teresy z Kalkuty decyzją JPII ten okres został skrócony.

W przypadku JPII też został skrócony przez Benedykta XVI więc o co kruszysz kopie ?
Uważam JPII za pobożnego papieża - niestety mam wrażenie, że trochę nie radził sobie z brakiem matki z dzieciństwa i emocje górowały nad rozeznaniem.

Alus napisał(a):
-"Jezus woli, byscie się zwracali raczej bezpośrednio do Niego niż za czyims posrednictwem. Jesli jednak chcecie oddac się całkowicie Bogu i jęsli chcecie, abym była wasza opiekunką, to poirzcie mi wszystkie wasze poste i ofiary, abym mogła nimi dysponowac zgodnie z Boża wolą" (4 .09.1982r)

Czyli zaprzeczając to zdanie:
Jeśli nie chcecie oddać się całkowicie Bogu lub nie chcecie abym była opiekunką to nie powierzajcie mi wszystkich waszych postów i ofiar ...
Czyli jeśli nie powierzę się Marii to znaczy, że nie chcę się oddać całkowicie Bogu ?
Czyli co powierzenie całkowite się Bogu jest bezwartoścowe ? Takie treści uważasz za pochodzące od Boga ? Diabeł w Raju cytował Boga a mimo to kłamał. Prosiłem o fragmenty, które diabeł nie może powiedzieć a nie może powiedzieć, że:
- Jezus jest PANEM. (Jezus jest moim PANEM nie Maria) Amen
- módlcie się do Boga (modlę się do JHWH - do Jezusa też ale JHWH wyraźnie do mnie dopomina się rozmowy - czy to źle ?)
- módlcie się o Ducha Św. (modlę się o Ducha Św. i to źle ?)

Alus napisał(a):
- Szczególnie strzege tych, którzy są mi poświeceni." (11.08.1982r).

Niczym nie wyróżnia się od diabła - nie przekonuje co do boskiego źródła.
Alus napisał(a):
-"Zawsze przekazuję światu przesłanie od Boga.

W księdze Rodzaju wąż starodawny też przekazywał przesłanie od Boga- dodał tylko komentarz.
Alus napisał(a):
Niemal codziennie stoję pod krzyżem.(11.12.1981r)

Przed kim ? Skoro Bóg ukrzyżował grzech i Jezusa nie ma na krzyżu ? Modli się do figury i do tego zachęca ? Ap 3:21 "Zwycięzcy dam zasiąść ze Mną na moim tronie, jak i Ja zwyciężyłem i zasiadłem z mym Ojcem na Jego tronie."
Alus napisał(a):
- "Błagam was, módlcie się do Jezusa. Jestem Jego Matką i wstawiam sie za wami. Wszystkie modlitwy ida do Jezusa" (1983r)

Nie mogę namierzyć oryginału ani nawet wersji przerobionej. Możesz podać dokładne źródło ? Bo ten fragment by dawał świadectwo, że od diabła to nie pochodzi.
Alus napisał(a):
-"Ja nie mogę uzdrawiać. Tylko Bóg uzdrawia. Módlcie się. Będe się modliła z wami. Wierzcie głeboko. Pośćcie, czyńcie pokutę. Będę wam pomagać ile w mojej mocy. Bóg wszystkim przychodzi z pomocą. Ja nie jestem Bogiem. Potrzebuję jako pomocy waszych ofiar i waszych modlitw" (1983r)

To samo co powyżej. Proszę o dokładniejsze namiary. Jestem nieufny ale skoro cytowałeś to znaczy, że gdzieś to jest.

Alus napisał(a):
Ale Zmartwychwstanie nie było zależne od żadnych pogańskiech, izraelskich i innej maści ziemskich władców.....to Bóg jako jedyny zmartwychwstał i to Jego święto.

Nie rozumiem do czego nawiązujesz ? Co ma obchodzenie szabatu i męki, która była w piątek do obchodzenia pamiątki wydarzenia piątkowego (wg czasu żydowskiego a wg rzymskiego w czwartek wieczorem) ? jeśli by się trzymać terminów to msza mogła by być w czwartek wieczorem ale przez pierwsze trzy wieki msza była w szabat i przeszkadzało to wrogom żydów bo myląc sobie ich z Chrześcijanami mieli zamieszanie i żydzi łatwiej się ukrywali z szabatem a tak po przeniesieniu na niedzielę czyli święto słońca to poganie mogli się ukryć jako niby Chrześcijanie a żydzi się ujawniali odpoczywając i świętując w sobotę ale co to ma do "czyńcie to na moją pamiątkę?" Poza tym jestem Chrześcijaninem i świętuję w Niedzielę w kościele katolickim i nie widzę specjalnego problemu poza tym, że nie widzę w tym woli bożej.

Alus napisał(a):
Jesli Jego męka i Zmartwychwstanie są mniej ważne niż opis stworzenia i przekazanie Dekalogu, to już problem osób uznających taką hierarchię.

Jezus zniósł Dekalog ? "Ciekawa" teza. Dekalog był od człowieka ? "Ciekawa" teza.
To jak się ma do tego Mat 5:18 "Zaprawdę. bowiem powiadam wam: Dopóki niebo i ziemia nie przeminą, ani jedna jota, ani jedna kreska nie zmieni się w Prawie, aż się wszystko spełni." ??

Alus napisał(a):
nie trwac w lekrurze typu "Szatan istnieje naprawdę", bo grozi to, że taka nadmieran fascynacja sztanem zmieni jego rolę.... (...) stanie się obiektem nadmiernego zainteresowania i przydawania mu nadmiernej, nieograniczonej roli.

Nie uważasz, że dokładnie to samo można powiedzieć o fascynacji kobietą zwaną Maryją ?
Że możemy sami swoimi wyobrażeniami zamienić dobro w zło ? Myślisz, że usunięcie drugiego przykazania było na darmo ? Nie miało celu ?

Diabeł jest głupi ale inteligentny i jest ojcem kłamstwa co powiedział Jezus.
Może być tak, że nawet prawdziwe objawienia będą interpretowane, przerabiane , naciągane i sztucznie przedłużane - i co wtedy ?

Ps.: Czekam na dokładniejsze namiary słów z objawień wykluczających ingerencję diabła w objawienia. Cytaty ostatnie dwa były dobre ale bez uwiarygodnienia nie zmienię zdania tylko przez wpis na forum tym bardziej, że ten ksiądz (a mu wierzę) mówił o tym, że nie wszystkie objawienia np. w Medjugorie pochodzą od Boga czyli jakieś są od Boga więc jest o czym rozmawiać.

Wt lip 27, 2010 1:12
Cytuj:
Napisz do czego się odnosisz - gdzie źródła. Tak będzie lepiej. Żeby było jasne - jeśli by diabłu udało się podszyć to "niewinnym" kłamstewkiem by zrobił więcej zła. Co do końca czasów to mamy wszystko w Ezechielu, Danielu i Apokalipsie. Warto przeczytać w Ezechielu kogo Bóg znaczył Taw bo to już było a się ma powtórzyć a nie pierwszy raz stać.

Do uznanych objawień - a w tych nie spotkałam zapowiedzi Maryi o końcu świata.

Nikt nie może zapewnić, że posród kleru nie ma przeniewierców.
Ale także musi pamiętać, że Jezus nazwał szatana "ojcem kłamstwa".
Dlatego jego wypowiedzi podczas egzorcyzmów nie nalezy traktować jako źródło prawdy.
http://fronda.pl/news/czytaj/o_amorth_t ... istycznych

Cytuj:
W przypadku JPII też został skrócony przez Benedykta XVI więc o co kruszysz kopie ?
Uważam JPII za pobożnego papieża - niestety mam wrażenie, że trochę nie radził sobie z brakiem matki z dzieciństwa i emocje górowały nad rozeznaniem.

Ja nie kruszę - odnoszę się tylko do oceny o superxpresowym procesie :)

Cytuj:
Czyli zaprzeczając to zdanie:
Jeśli nie chcecie oddać się całkowicie Bogu lub nie chcecie abym była opiekunką to nie powierzajcie mi wszystkich waszych postów i ofiar ...
Czyli jeśli nie powierzę się Marii to znaczy, że nie chcę się oddać całkowicie Bogu ?
Czyli co powierzenie całkowite się Bogu jest bezwartoścowe ? Takie treści uważasz za pochodzące od Boga ? Diabeł w Raju cytował Boga a mimo to kłamał. Prosiłem o fragmenty, które diabeł nie może powiedzieć a nie może powiedzieć, że:
- Jezus jest PANEM. (Jezus jest moim PANEM nie Maria) Amen
- módlcie się do Boga (modlę się do JHWH - do Jezusa też ale JHWH wyraźnie do mnie dopomina się rozmowy - czy to źle ?)
- módlcie się o Ducha Św. (modlę się o Ducha Św. i to źle ?)

Nie zawsze odwracanie kota ogonem świadczy o logice - Twój wywód jet adekwatnym przykładem :D ....przekombinowałeś.
"I jesli chcecie abym była wasza opiekunką"....co nie znienia w żaden sposób sensu woli Jezusa i oddawania Mu się w pełni.
Maryja prosi o modlitwę do Ducha Świętego:
- "Ważne jest modlić się do Ducha Świętego, aby zstapił na was. Ten, kto ma Ducha Świętego, ten ma wszystko. Ludzie mylą się, kiedy się zwracają wyłącznie do świętych, aby o coś prosić> (21.10.1983r)
-"Zacznijcie codziennie wzywać Ducha Świętego. Najważniejsze jest modlić się do Ducha Świętego. Kiedy Duch Święty zstępuje na ziemię, wtedy wszystko staje się jasne i wszystko sie przemienia" (1983r).

Cytuj:

Tylko dla osób postrzegających diabła jako głowna personę, silniejsza od Boga.
Cytuj:
W księdze Rodzaju wąż starodawny też przekazywał przesłanie od Boga- dodał tylko komentarz.

Tylko czytając przewrotnie można słowa węża potraktować jako przesłanie Boga.
Cytuj:
Przed kim ? Skoro Bóg ukrzyżował grzech i Jezusa nie ma na krzyżu ? Modli się do figury i do tego zachęca ? Ap 3:21 "Zwycięzcy dam zasiąść ze Mną na moim tronie, jak i Ja zwyciężyłem i zasiadłem z mym Ojcem na Jego tronie."

Pod krzyżem Syna i pod krzyżem synów i córek powierzonych jej z krzyża....a każdy z nas niesie swój krzyż.
Cytuj:
Nie mogę namierzyć oryginału ani nawet wersji przerobionej. Możesz podać dokładne źródło ? Bo ten fragment by dawał świadectwo, że od diabła to nie pochodzi.

"Słowa z nieba, wszystkie orędzia z Medjugorja", wydawnictwo księzy Marianów, 1997r

Cytuj:
Nie rozumiem do czego nawiązujesz ? Co ma obchodzenie szabatu i męki, która była w piątek do obchodzenia pamiątki wydarzenia piątkowego (wg czasu żydowskiego a wg rzymskiego w czwartek wieczorem) ? jeśli by się trzymać terminów to msza mogła by być w czwartek wieczorem ale przez pierwsze trzy wieki msza była w szabat i przeszkadzało to wrogom żydów bo myląc sobie ich z Chrześcijanami mieli zamieszanie i żydzi łatwiej się ukrywali z szabatem a tak po przeniesieniu na niedzielę czyli święto słońca to poganie mogli się ukryć jako niby Chrześcijanie a żydzi się ujawniali odpoczywając i świętując w sobotę ale co to ma do "czyńcie to na moją pamiątkę?" Poza tym jestem Chrześcijaninem i świętuję w Niedzielę w kościele katolickim i nie widzę specjalnego problemu poza tym, że nie widzę w tym woli bożej.

Proste - "gdyby Chrystus nie Zmartwychwstał prózna byłaby nasza wiara".
Epicentrum Starego i nowego testamentu stanowi Zmartwychwstanie, które obchodzimy w każdy pierszy dzień tygodnia.
Chrześcianie dzień święta narodzin słońca ustanowili dniem Bożego Narodzenia - i takie jest tylko nawiązanie do tego pogańskiego kultu.

Cytuj:
Jezus zniósł Dekalog ? "Ciekawa" teza. Dekalog był od człowieka ? "Ciekawa" teza.
To jak się ma do tego Mat 5:18 "Zaprawdę. bowiem powiadam wam: Dopóki niebo i ziemia nie przeminą, ani jedna jota, ani jedna kreska nie zmieni się w Prawie, aż się wszystko spełni." ??

Wypełnił - traci sens zakaz tworzenie obrazu Boga jesli ludzie obcowali z Bogiem twarza w twarz od chrztu w Jordanie do wniebowstąpienia.

Cytuj:
Nie uważasz, że dokładnie to samo można powiedzieć o fascynacji kobietą zwaną Maryją ?

Tylko gdyby nie zafascynował się Nią Bóg i nie powierzył Jej zrodzenie swego Syna.

Cytuj:
Może być tak, że nawet prawdziwe objawienia będą interpretowane, przerabiane , naciągane i sztucznie przedłużane - i co wtedy ?

Może być, dlatego KrK nie włącza prywatnych objawień do obowiązku wierzenie w nie i uznaje, że nie wnoszą one nic ddo Kanonu wiary.
Sa tylko monitami, dzwonkami ostrzegawczymi dla ludzi.
Kapłani także nie mają obowiązku wiary w objawienia prywatne.

Wt lip 27, 2010 8:54
zbanowany na stałe

Alus napisał(a):
"I jesli chcecie abym była wasza opiekunką"....co nie znienia w żaden sposób sensu woli Jezusa i oddawania Mu się w pełni.

Wola Boga:
1Tm 2:5 "Albowiem jeden jest Bóg, jeden też pośrednik między Bogiem a ludźmi, człowiek, Chrystus Jezus"

Co do logiki to nie chce mi się analizować bo odejdziemy od tematu. Tym bardziej, że z doświadczenia wiem, że tylko Einstein sobie naprawdę dobrze radził z logiką w tej dziedzinie. ;-)

Alus napisał(a):
Cytuj:

Tylko dla osób postrzegających diabła jako głowna personę, silniejsza od Boga.

A nie od człowieka ? Żeby oszukać tak człowieka diabeł musi być inteligentniejszy od człowieka a nie od Boga a iloraz inteligencji człowieka nie należy do wyjątkowo górujących wśród ssaków.

Alus napisał(a):
Cytuj:

Tylko czytając przewrotnie można słowa węża potraktować jako przesłanie Boga.

Wąż faktycznie nie cytował tylko podkopywał istniejące rozumienie tego co Bóg już powiedział pytając się: "czy Bógł rzekł..." a cytował Pismo Św. kusząc Jezusa.

Alus napisał(a):
Cytuj:

Pod krzyżem Syna i pod krzyżem synów i córek powierzonych jej z krzyża....a każdy z nas niesie swój krzyż.

Czyli do nas - czy do kogo ?

Alus napisał(a):
Cytuj:

"Słowa z nieba, wszystkie orędzia z Medjugorja", wydawnictwo księzy Marianów, 1997r

Nie przez przypadek prosiłem o namiary w internecie bo prawda jest za darmo a za sensacje trzeba bulić więc tekst - weź sobie kup - odpowiem, że dobre duchy zawsze były za darmo (warunek konieczny nie wystarczający - tak gwoli przypomnienia z logiki ;-) ) a co ponadto od złego pochodzi.

Alus napisał(a):
Epicentrum Starego i nowego testamentu stanowi Zmartwychwstanie, które obchodzimy w każdy pierszy dzień tygodnia.
Chrześcianie dzień święta narodzin słońca ustanowili dniem Bożego Narodzenia - i takie jest tylko nawiązanie do tego pogańskiego kultu.

Niedziela została wprowadzona w roku 321 przez poganina
Cytuj:
Konstantyna Wielkiego, którego rodzina czciła bożka słońca zwanego Sol Invictus, gdy zaczął przewodzić soborom chrześcijańskim, wywyższył specjalnym edyktem pogańskie święto słońca - niedzielę: "W czcigodny dzień Słońca [venerabili die Solis], niech urzędnicy i mieszkańcy miast wypoczywają, zaś wszystkie sklepy i warsztaty niech będą pozamykane." Prof. Aleksander Krawczuk trafnie zauważył: "Można rzec bez przesady, że edykt Konstantyna obowiązuje w większości krajów świata aż po dzień dzisiejszy; ów bowiem ' dies Solis' to oczywiście nasza niedziela." Do kultu słonecznego wciąż nawiązuje nazwa niedzieli w niektórych językach (np. ang. Sunday, niem. Sonntag). W pierwszych wiekach chrześcijanie święcili siódmy dzień tygodnia - sobotę, zgodnie z przykazaniem Bożym (Wyj.20:8-11). Z czasem wielu z nich zaprzestało tego (zwłaszcza w Rzymie), ale nie ze względów teologicznych, lecz aby uniknąć prześladowań skierowanych przeciw Żydom, którzy byli znani ze święcenia sabatu, dlatego też Rzymianie mylili z nimi chrześcijan. Drugą przyczyną była popularność dnia słońca wśród pogan, których Kościół chciał za wszelką cenę pozyskać. Jeszcze jednak w V wieku historyk chrześcijański napisał: "Mimo, że wszystkie kościoły na całym świecie mają nabożeństwo co tydzień w sabat, to chrześcijanie w Aleksandrii i Rzymie, na podstawie jakiejś starodawnej tradycji, zaprzestali tego."

Alus napisał(a):
Wypełnił - traci sens zakaz tworzenie obrazu Boga jesli ludzie obcowali z Bogiem twarza w twarz od chrztu w Jordanie do wniebowstąpienia.

Tworzymy karykatury (w sensie wyobrażeń jaki jest naprawdę).

Alus napisał(a):
Cytuj:

Tylko gdyby nie zafascynował się Nią Bóg i nie powierzył Jej zrodzenie swego Syna.

O wiesz czym kierował się Bóg - czy aby nie ogarniasz go swoim rozumem ??? :o

Alus napisał(a):
Cytuj:

Może być, dlatego KrK nie włącza prywatnych objawień do obowiązku wierzenie w nie i uznaje, że nie wnoszą one nic ddo Kanonu wiary.
Sa tylko monitami, dzwonkami ostrzegawczymi dla ludzi.
Kapłani także nie mają obowiązku wiary w objawienia prywatne.

Objawienia prywatne polegają na tym, że Bóg temu komu objawił każe zapieczętowac i nikt tego nie poznaje. Z chwilą ujawniania proroctwo może pochodzić:
- częściowo od Boga
- częściowo rozbudowane przez człowieka (przed czym ostrzega Ap 22:18-19) więc jeśli by pochodziły nawet faktycznie od Maryi to by były grzechem - przemyśl tamto zdanie - diabeł zna swój plan dlatego może coś dodać od siebie i nawet może się to sprawdzić w przepowiadaniu jego planu - nie może tylko nie ujawnionego nikomu planu Boga przeniknąć - "nie znacie dnia ani godziny" " i wszyscy nie zapisani w księdze życia będą bardzo zdziwieni"
- częściowo od diabła pochodzące (po spełnieniu drugiego punktu ten punkt już sam przychodzi).

N sie 01, 2010 15:07
Cytuj:
Nie przez przypadek prosiłem o namiary w internecie bo prawda jest za darmo a za sensacje trzeba bulić więc tekst - weź sobie kup - odpowiem, że dobre duchy zawsze były za darmo (warunek konieczny nie wystarczający - tak gwoli przypomnienia z logiki ;-) ) a co ponadto od złego pochodzi.

Tylko czemu Jezus nazwał nagannym nie rozwijanie talentów, a św. Paweł kategorycznie wskazał: "kto nie chce pracować nie także nie je"......leniwych to i Duch św ominie.

Cytuj:
Niedziela została wprowadzona w roku 321 przez poganina

Jeśli umownie nazwiemy Jezusa poganinem :) ....Zmartwychwstania i I Eucharystii dokonał osobiście w pierwszy dzień tygodnia (Łk 24,13-35 ).
W ten dzień chrześcijanie zbierali się ma modlitwę i łamanie chleba i oddawanie chwały Zmartwychwstałemu.
http://www.kajet.pl/publikacje-210.html
Cytuj:
O wiesz czym kierował się Bóg - czy aby nie ogarniasz go swoim rozumem ??? :o

Na tyle, aby nie kwestionować Jego woli.

Cytuj:
Objawienia prywatne polegają na tym, że Bóg temu komu objawił każe zapieczętowac i nikt tego nie poznaje. Z chwilą ujawniania proroctwo może pochodzić:
- częściowo od Boga
- częściowo rozbudowane przez człowieka (przed czym ostrzega Ap 22:18-19) więc jeśli by pochodziły nawet faktycznie od Maryi to by były grzechem - przemyśl tamto zdanie - diabeł zna swój plan dlatego może coś dodać od siebie i nawet może się to sprawdzić w przepowiadaniu jego planu - nie może tylko nie ujawnionego nikomu planu Boga przeniknąć - "nie znacie dnia ani godziny" " i wszyscy nie zapisani w księdze życia będą bardzo zdziwieni"
- częściowo od diabła pochodzące (po spełnieniu drugiego punktu ten punkt już sam przychodzi).

W objawieniach prywatnych nie przekazywane są perspektywy przyszłości świata.
Jedyne, w których zapisana była tajemnica to objawienia fatimskie.
Ale też nie zawiera ona opisów przyszłości.
Proroctwa boże były zawsze i są napomniniem, nawoływaniem do wiary, uczciwego życia.
Przewidywaniem przyszłości zawsze zajmowała/je się magia - domena szatana.

N sie 01, 2010 16:33
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 105 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona