Jaki jest ukryty sens powtarzania modlitwy.
Autor |
Wiadomość |
Ewelinka
|
 Jaki jest ukryty sens powtarzania modlitwy.
Dlaczego naście razy powtarzamy modlitwę "Zdrowaś Mario" lub "zmiłuj się nad nami" Czy nie wystarczy powiedzieć jeden raz. Czy jest coś o czym nie wiemy.
|
N lip 25, 2010 5:53 |
|
|
|
 |
Silva
|
 Re: Jaki jest ukryty sens powtarzania modlitwy.
Nie no, na pewno nie chodzi o żadne "ukryte sensy" Nie jestem specjalistką od liturgiki, modlitw czy czegoś w tym temacie, ale moim zdaniem chodzi o to, żebyśmy my włożyli więcej skupienia w tą modlitwę. Jasne, że byłoby wygodniej różaniec ograniczyć do jednego "Zdrowaś Mario" a np. Koronkę do Serca Pana Jezusa do "Serce Jezusa, zmiłuj się nad nami", ale dłuższy tekst pozwala nam się bardziej "zagłębić" w tę modlitwę. Nie chodzi tu o jakieś mantryczne powtarzanie określonych słów, ale o rozważanie pewnych spraw, np. tajemnic z życia Jezusa czy przymiotów Jego Najświętszego Serca. Taka modlitwa pozwala nam nie tylko "odklepać" jakąś krótką formułkę, ale też znaleźć czas i możliwość skupienia na nawiązanie bliższej relacji z Bogiem. Natomiast liczba powtórzeń danego sformułowania jest najczęściej ustalona przez tradycję. Może być symboliczna ale na pewno nie w żaden sposób "magiczna", więc jak się przypadkiem doda czy opuści np. jedno "Zdrowaś Mario" w różańcu to się nic nie stanie. Ja tak to widzę, ale może się wypowie ktoś mądrzejszy ode mnie 
_________________ "Niech przeto ten, komu się zdaje, że stoi, baczy, aby nie upadł." (1 Kor 10, 12)
|
N lip 25, 2010 11:41 |
|
 |
Elbrus
|
Ewelinka napisał(a): Dlaczego naście razy powtarzamy modlitwę "Zdrowaś Mario" lub "zmiłuj się nad nami" Czy nie wystarczy powiedzieć jeden raz. Czy jest coś o czym nie wiemy. Wczorajsza ewangelia może trochę rozjaśnić tę sprawę: Gdy Jezus przebywał w jakimś miejscu na modlitwie i skończył ją, rzekł jeden z uczniów do Niego: Panie, naucz nas się modlić, jak i Jan nauczył swoich uczniów. A On rzekł do nich: Kiedy się modlicie, mówcie: Ojcze, niech się święci Twoje imię; niech przyjdzie Twoje królestwo! Naszego chleba powszedniego dawaj nam na każdy dzień i przebacz nam nasze grzechy, bo i my przebaczamy każdemu, kto nam zawinił; i nie dopuść, byśmy ulegli pokusie. Dalej mówił do nich: Ktoś z was, mając przyjaciela, pójdzie do niego o północy i powie mu: Przyjacielu, użycz mi trzy chleby, bo mój przyjaciel przyszedł do mnie z drogi, a nie mam, co mu podać. Lecz tamten odpowie z wewnątrz: Nie naprzykrzaj mi się! Drzwi są już zamknięte i moje dzieci leżą ze mną w łóżku. Nie mogę wstać i dać tobie. Mówię wam: Chociażby nie wstał i nie dał z tego powodu, że jest jego przyjacielem, to z powodu natręctwa wstanie i da mu, ile potrzebuje. Ja wam powiadam: Proście, a będzie wam dane; szukajcie, a znajdziecie; kołaczcie, a otworzą wam. Każdy bowiem, kto prosi, otrzymuje; kto szuka, znajduje; a kołaczącemu otworzą. (...)(Łk 11:1-10)
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
Pn lip 26, 2010 4:59 |
|
|
|
 |
Silva
|
Tylko oby to natręctwo przejawiało się bardziej gorliwością w proszeniu niż ilością powtarzanych słów. Bo gdyby ten przyjaciel z przypowieści stał pod drzwiami i mamrotał sobie "pożycz mi chleba, pożycz mi chleba..." to tamten by go nawet nie usłyszał 
_________________ "Niech przeto ten, komu się zdaje, że stoi, baczy, aby nie upadł." (1 Kor 10, 12)
|
Pn lip 26, 2010 7:19 |
|
 |
Zoll
Dołączył(a): Pn cze 28, 2010 23:24 Posty: 624 Lokalizacja: Pustynia
|
Moc modlitwy ukazana została w okresie wojen, ludzie się modlili o ich zakończenie, a one z czasem się kończyły. A że nie wszyscy którzy się modlili zostali wysłuchani to temat na inną dyskusję. Jest bardzo mało wierzeń opartych na Świętych Księgach, które obchodzą się bez modlitwy (w sensie kontemplacji prawd wiary). @ Silva, z drugiej strony drzwi stałby gospodarz powtarzając "życze ci chleba, życzę ci chleba...". Dzisiaj wystarczyłby telefon po niebieskich i sprawa z głowy 
Pn lip 26, 2010 11:35 |
|
|
|
 |
Silva
|
No wiesz, na przyjaciela?!  Dobrze że się z tobą nie przyjaźnię... 
|
Pn lip 26, 2010 12:16 |
|
 |
Zoll
|
Moi przyjaciele nie dobijają się w nocy o chleb. Prędzej o taki w płynie  - fakt, że jakaś służba powinna się zająć niezrównoważonym/nietrzeźwym gościem... ... lub gospodarzem Cytuj: Drzwi są już zamknięte i moje dzieci leżą ze mną w łóżku. Ile te dzieci mogły mieć lat? A tak @ meritum - ktoś się modli o dobrą pracę, a Pan Bóg zsyła mu na następny dzień przez ludzi chleb... Ludzie maja różne oczekiwania od życia, od egocentrycznych przez ochronę najbliższych po prośby dla najbardziej potrzebujących. Patrząc z religijnego punktu, dlaczego jakieś istotki miałyby ingerować w ponoć doskonały i na pewno przemyślany Boży Plan? Dlaczego Pan Bóg zmieniałby go dla tych ludzi, skoro Bóg jest niezmienny, a można wskazać Jego jedno nastawienie do sprawy przed wysłuchaniem modlitwy i zaraz po wysłuchaniu - inne od pierwotnego? A może Bóg przewidział, że dane osoby będą się modlić i specjalnie ułożył swój Plan z góry zakładający nasza modlitwę? ale stąd o krok do predestynacji... Zresztą, najczęściej wysłuchane modlitwy o zdrowie dotyczą tych wytrwalszych i silniejszych... Cytuj: No wiesz, na przyjaciela?!  Dobrze że się z tobą nie przyjaźnię...  mogę to jakoś naprawić?
Wt lip 27, 2010 1:20 |
|
 |
Silva
|
Ja nie będziesz nasyłał policji na innych przyjaciół to się zastanowię  Cytuj: Ile te dzieci mogły mieć lat? A jakie to ma znaczenie? W Polsce zdaje się że aż do początków XX wieku na wsiach cała rodzina sypiała razem w jednym łóżku albo na zapiecku. Nie mówiąc już o czasach wcześniejszych... Cytuj: A może Bóg przewidział, że dane osoby będą się modlić i specjalnie ułożył swój Plan z góry zakładający nasza modlitwę? ale stąd o krok do predestynacji... Skąd taki wniosek? Bo ja zupełnie między jednym a drugim nie widzę związku. Cytuj: Zresztą, najczęściej wysłuchane modlitwy o zdrowie dotyczą tych wytrwalszych i silniejszych... Ciekawe, ja nic takiego nie zauważyłam a trochę z różnymi uzdrowieniami i uzdrowionymi miałam styczności...
|
Wt lip 27, 2010 12:06 |
|
 |
Suweren
zbanowany na stałe
|
Ewelinka napisał(a): Dlaczego naście razy powtarzamy modlitwę "Zdrowaś Mario" lub "zmiłuj się nad nami" Czy nie wystarczy powiedzieć jeden raz. Czy jest coś o czym nie wiemy. To bardzo proste! Jeśli o czymś myślisz, wysyłasz w miejsce swojej uwagi własną energię. Cokolwiek robisz, wykorzystujesz energię. Modlitwa to sposób na bardzo potężne kumulowanie energii, gdy tej energii skumulujesz odpowiednią ilość, wtedy zamanifestuje się ona w taki sposób, jak sobie tego zażyczysz. Ważna jest tu motywacja, bo to ona ustala rodzaj manifestacji. Gorzej, że ludzie nie rozumieją istoty tego mechanizmu, a gdy im się udaje w końcu coś zamanifestować, często mylą się okropnie nazywając to Bogiem, zwykle jest to przyczyna późniejszych kłopotów. Odmawianie modlitwy to kumulowanie energii. Gdyby prawdą było, że istnieje jakiś bezosobowy Bóg, bo z pewnością już dawno by się objawił wszystkim ludziom, a przecież objawia się On tylko tym najwytrwalszym, pytanie, czemu tak jest? Otóż właśnie dlatego! Bo nie ma żadnego Boga oprócz nas, ludzi, a do tego by powstało objawienie, potrzebny jest człowiek i odpowiednia ilość energii, którą może kumulować poprzez modlitwę, lub w inny sposób, wkładając w to pasję swojego własnego serca.
Wt lip 27, 2010 12:19 |
|
 |
Zoll
|
Cytuj: Otóż właśnie dlatego! Bo nie ma żadnego Boga oprócz nas, ludzi, a do tego by powstało objawienie, potrzebny jest człowiek i odpowiednia ilość energii, którą może kumulować poprzez modlitwę, lub w inny sposób, wkładając w to pasję swojego własnego serca. tiaa... przypomniał mi się taki utwór Paktofoniki "Jestem Bogiem..." o to chodzi, nie? Cytuj: Ja nie będziesz nasyłał policji na innych przyjaciół to się zastanowię Nie nasyłałem, nie nasyłam, ani nasyłać nie będę. Moje dywagacje miały na celu sprowokować pytanie: czy w Palestynie I w. obowiązywała cisza nocna?
Wt lip 27, 2010 12:58 |
|
 |
Silva
|
Oj żartuję przecież  Nie sądzę, żeby obowiązywała  Przeczytałam wypowiedź Suwerena i przypomniały mi się słowa szatana do Ewy w raju: "będziecie jak Bóg". Popatrzyłam na jego awatar i wszystko się wyjaśniło.
|
Wt lip 27, 2010 16:43 |
|
 |
djdomin
|
Suweren jest magiem - ateistą, jak wynika z jego postów. Nie bierz pod uwagę niczego, co pisze, jeśli zależy ci na myśli katolickiej.
_________________ Dominik Jan Domin
|
Wt lip 27, 2010 18:54 |
|
 |
Cyryl
|
mag i ateista,ciekawe zestawienie.........
_________________ "Mówi głupi w sercu swoim-Nie ma Boga" Psalm 14
|
Wt lip 27, 2010 22:36 |
|
 |
Ewelinka
|
Suweren napisał(a): Cokolwiek robisz, wykorzystujesz energię. Modlitwa to sposób na bardzo potężne kumulowanie energii, gdy tej energii skumulujesz odpowiednią ilość, wtedy zamanifestuje się ona w taki sposób, jak sobie tego zażyczysz. -....... Bo nie ma żadnego Boga oprócz nas. Znajoma koleżanka ze spotkań w Odnowie podobnie twierdzi tylko zamieniła słowo "energia" na "moc" Zdała mi pytanie czy to Bóg nas stworzył czy to my Boga. Ja zaniemówiłam......
|
Śr lip 28, 2010 12:00 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Ewelinka napisał(a): Znajoma koleżanka ze spotkań w Odnowie podobnie twierdzi tylko zamieniła słowo "energia" na "moc" Zdała mi pytanie czy to Bóg nas stworzył czy to my Boga. Ja zaniemówiłam...... A dlaczego zaniemówiłaś? Owszem, do pewnego stopnia to my stworzyliśmy Boga. Ponieważ nie jesteśmy w stanie zrozumieć Go do końca, tworzymy sobie własne interpretacje. Na przykład Trójcy Św. czy też Niepokalanego Poczęcia. Trochę to prowokacyjne stwierdzenie, ale jak się temu dokładnie przyjrzeć, to coś w tym jest...
|
Śr lip 28, 2010 12:47 |
|
|
|