Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 18, 2025 0:02

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Jaki jest ukryty sens powtarzania modlitwy. 
Autor Wiadomość

Post Jaki jest ukryty sens powtarzania modlitwy.
Dlaczego naście razy powtarzamy modlitwę "Zdrowaś Mario" lub "zmiłuj się nad nami"
Czy nie wystarczy powiedzieć jeden raz.
Czy jest coś o czym nie wiemy.

N lip 25, 2010 5:53

Post Re: Jaki jest ukryty sens powtarzania modlitwy.
Nie no, na pewno nie chodzi o żadne "ukryte sensy" ;)

Nie jestem specjalistką od liturgiki, modlitw czy czegoś w tym temacie, ale moim zdaniem chodzi o to, żebyśmy my włożyli więcej skupienia w tą modlitwę. Jasne, że byłoby wygodniej różaniec ograniczyć do jednego "Zdrowaś Mario" a np. Koronkę do Serca Pana Jezusa do "Serce Jezusa, zmiłuj się nad nami", ale dłuższy tekst pozwala nam się bardziej "zagłębić" w tę modlitwę. Nie chodzi tu o jakieś mantryczne powtarzanie określonych słów, ale o rozważanie pewnych spraw, np. tajemnic z życia Jezusa czy przymiotów Jego Najświętszego Serca. Taka modlitwa pozwala nam nie tylko "odklepać" jakąś krótką formułkę, ale też znaleźć czas i możliwość skupienia na nawiązanie bliższej relacji z Bogiem.

Natomiast liczba powtórzeń danego sformułowania jest najczęściej ustalona przez tradycję. Może być symboliczna ale na pewno nie w żaden sposób "magiczna", więc jak się przypadkiem doda czy opuści np. jedno "Zdrowaś Mario" w różańcu to się nic nie stanie.

Ja tak to widzę, ale może się wypowie ktoś mądrzejszy ode mnie :)

N lip 25, 2010 11:41

Ewelinka napisał(a):
Dlaczego naście razy powtarzamy modlitwę "Zdrowaś Mario" lub "zmiłuj się nad nami"

Wczorajsza ewangelia może trochę rozjaśnić tę sprawę:

Gdy Jezus przebywał w jakimś miejscu na modlitwie i skończył ją, rzekł jeden z uczniów do Niego:
Panie, naucz nas się modlić, jak i Jan nauczył swoich uczniów.
A On rzekł do nich: Kiedy się modlicie, mówcie:
Ojcze, niech się święci Twoje imię; niech przyjdzie Twoje królestwo!
Naszego chleba powszedniego dawaj nam na każdy dzień
i przebacz nam nasze grzechy, bo i my przebaczamy każdemu, kto nam zawinił; i nie dopuść, byśmy ulegli pokusie.
Dalej mówił do nich:
Ktoś z was, mając przyjaciela, pójdzie do niego o północy i powie mu:
Przyjacielu, użycz mi trzy chleby, bo mój przyjaciel przyszedł do mnie z drogi, a nie mam, co mu podać.
Lecz tamten odpowie z wewnątrz: Nie naprzykrzaj mi się! Drzwi są już zamknięte i moje dzieci leżą ze mną w łóżku.
Nie mogę wstać i dać tobie.
Mówię wam:
Chociażby nie wstał i nie dał z tego powodu, że jest jego przyjacielem,
to z powodu natręctwa wstanie i da mu, ile potrzebuje.
Ja wam powiadam: Proście, a będzie wam dane; szukajcie, a znajdziecie; kołaczcie, a otworzą wam.
Każdy bowiem, kto prosi, otrzymuje; kto szuka, znajduje; a kołaczącemu otworzą.
(...)

(Łk 11:1-10)

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

Pn lip 26, 2010 4:59

Tylko oby to natręctwo przejawiało się bardziej gorliwością w proszeniu niż ilością powtarzanych słów.

Bo gdyby ten przyjaciel z przypowieści stał pod drzwiami i mamrotał sobie "pożycz mi chleba, pożycz mi chleba..." to tamten by go nawet nie usłyszał ;)

Pn lip 26, 2010 7:19

Moc modlitwy ukazana została w okresie wojen, ludzie się modlili o ich zakończenie, a one z czasem się kończyły. A że nie wszyscy którzy się modlili zostali wysłuchani to temat na inną dyskusję.

Jest bardzo mało wierzeń opartych na Świętych Księgach, które obchodzą się bez modlitwy (w sensie kontemplacji prawd wiary).

@ Silva, z drugiej strony drzwi stałby gospodarz powtarzając "życze ci chleba, życzę ci chleba...". Dzisiaj wystarczyłby telefon po niebieskich i sprawa z głowy :D

Pn lip 26, 2010 11:35
Zobacz profil WWW

No wiesz, na przyjaciela?! :shock: Dobrze że się z tobą nie przyjaźnię...

;-)

Pn lip 26, 2010 12:16

Moi przyjaciele nie dobijają się w nocy o chleb. Prędzej o taki w płynie :?: - fakt, że jakaś służba powinna się zająć niezrównoważonym/nietrzeźwym gościem...
... lub gospodarzem
Cytuj:
Drzwi są już zamknięte i moje dzieci leżą ze mną w łóżku.
Ile te dzieci mogły mieć lat?

A tak @ meritum - ktoś się modli o dobrą pracę, a Pan Bóg zsyła mu na następny dzień przez ludzi chleb... Ludzie maja różne oczekiwania od życia, od egocentrycznych przez ochronę najbliższych po prośby dla najbardziej potrzebujących.
Patrząc z religijnego punktu, dlaczego jakieś istotki miałyby ingerować w ponoć doskonały i na pewno przemyślany Boży Plan? Dlaczego Pan Bóg zmieniałby go dla tych ludzi, skoro Bóg jest niezmienny, a można wskazać Jego jedno nastawienie do sprawy przed wysłuchaniem modlitwy i zaraz po wysłuchaniu - inne od pierwotnego? A może Bóg przewidział, że dane osoby będą się modlić i specjalnie ułożył swój Plan z góry zakładający nasza modlitwę? ale stąd o krok do predestynacji...

Zresztą, najczęściej wysłuchane modlitwy o zdrowie dotyczą tych wytrwalszych i silniejszych...

Cytuj:
No wiesz, na przyjaciela?! :shock: Dobrze że się z tobą nie przyjaźnię...

:sad: mogę to jakoś naprawić?

Wt lip 27, 2010 1:20
Zobacz profil WWW

Ja nie będziesz nasyłał policji na innych przyjaciół to się zastanowię ;-)
Cytuj:
Ile te dzieci mogły mieć lat?

A jakie to ma znaczenie? W Polsce zdaje się że aż do początków XX wieku na wsiach cała rodzina sypiała razem w jednym łóżku albo na zapiecku. Nie mówiąc już o czasach wcześniejszych...
Cytuj:
A może Bóg przewidział, że dane osoby będą się modlić i specjalnie ułożył swój Plan z góry zakładający nasza modlitwę? ale stąd o krok do predestynacji...

Skąd taki wniosek? Bo ja zupełnie między jednym a drugim nie widzę związku.
Cytuj:
Zresztą, najczęściej wysłuchane modlitwy o zdrowie dotyczą tych wytrwalszych i silniejszych...

Ciekawe, ja nic takiego nie zauważyłam a trochę z różnymi uzdrowieniami i uzdrowionymi miałam styczności...

Wt lip 27, 2010 12:06
zbanowany na stałe

Ewelinka napisał(a):

To bardzo proste! Jeśli o czymś myślisz, wysyłasz w miejsce swojej uwagi własną energię. Cokolwiek robisz, wykorzystujesz energię. Modlitwa to sposób na bardzo potężne kumulowanie energii, gdy tej energii skumulujesz odpowiednią ilość, wtedy zamanifestuje się ona w taki sposób, jak sobie tego zażyczysz. Ważna jest tu motywacja, bo to ona ustala rodzaj manifestacji. Gorzej, że ludzie nie rozumieją istoty tego mechanizmu, a gdy im się udaje w końcu coś zamanifestować, często mylą się okropnie nazywając to Bogiem, zwykle jest to przyczyna późniejszych kłopotów.

Odmawianie modlitwy to kumulowanie energii. Gdyby prawdą było, że istnieje jakiś bezosobowy Bóg, bo z pewnością już dawno by się objawił wszystkim ludziom, a przecież objawia się On tylko tym najwytrwalszym, pytanie, czemu tak jest?

Otóż właśnie dlatego! Bo nie ma żadnego Boga oprócz nas, ludzi, a do tego by powstało objawienie, potrzebny jest człowiek i odpowiednia ilość energii, którą może kumulować poprzez modlitwę, lub w inny sposób, wkładając w to pasję swojego własnego serca.

Wt lip 27, 2010 12:19
Zobacz profil WWW

Cytuj:
Otóż właśnie dlatego! Bo nie ma żadnego Boga oprócz nas, ludzi, a do tego by powstało objawienie, potrzebny jest człowiek i odpowiednia ilość energii, którą może kumulować poprzez modlitwę, lub w inny sposób, wkładając w to pasję swojego własnego serca.

tiaa... przypomniał mi się taki utwór Paktofoniki "Jestem Bogiem..." o to chodzi, nie?

Cytuj:
Ja nie będziesz nasyłał policji na innych przyjaciół to się zastanowię ;-)

Nie nasyłałem, nie nasyłam, ani nasyłać nie będę. Moje dywagacje miały na celu sprowokować pytanie: czy w Palestynie I w. obowiązywała cisza nocna?

Wt lip 27, 2010 12:58
Zobacz profil WWW

Oj żartuję przecież ;)
Nie sądzę, żeby obowiązywała :)

Przeczytałam wypowiedź Suwerena i przypomniały mi się słowa szatana do Ewy w raju: "będziecie jak Bóg". Popatrzyłam na jego awatar i wszystko się wyjaśniło.

Wt lip 27, 2010 16:43

Suweren jest magiem - ateistą, jak wynika z jego postów. Nie bierz pod uwagę niczego, co pisze, jeśli zależy ci na myśli katolickiej.

Wt lip 27, 2010 18:54

mag i ateista,ciekawe zestawienie.........

Wt lip 27, 2010 22:36

Suweren napisał(a):
Cokolwiek robisz, wykorzystujesz energię. Modlitwa to sposób na bardzo potężne kumulowanie energii, gdy tej energii skumulujesz odpowiednią ilość, wtedy zamanifestuje się ona w taki sposób, jak sobie tego zażyczysz.
-....... Bo nie ma żadnego Boga oprócz nas.

Znajoma koleżanka ze spotkań w Odnowie podobnie twierdzi tylko zamieniła słowo "energia" na "moc"
Zdała mi pytanie czy to Bóg nas stworzył czy to my Boga.
Ja zaniemówiłam......

Śr lip 28, 2010 12:00
Ewelinka napisał(a):
Znajoma koleżanka ze spotkań w Odnowie podobnie twierdzi tylko zamieniła słowo "energia" na "moc"
Zdała mi pytanie czy to Bóg nas stworzył czy to my Boga.
Ja zaniemówiłam......

A dlaczego zaniemówiłaś? Owszem, do pewnego stopnia to my stworzyliśmy Boga. Ponieważ nie jesteśmy w stanie zrozumieć Go do końca, tworzymy sobie własne interpretacje. Na przykład Trójcy Św. czy też Niepokalanego Poczęcia. Trochę to prowokacyjne stwierdzenie, ale jak się temu dokładnie przyjrzeć, to coś w tym jest...

Śr lip 28, 2010 12:47
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona