Gdzie jest Bóg, jeśli istnieje..?
| Autor |
Wiadomość |
|
SzukającyNadziei
|
 Gdzie jest Bóg, jeśli istnieje..?
Witajcie, to mój pierwszy wpis w tym miejscu. Do tej pory unikałem portali, for, zważywszy na to, że nic nie daje, jak rozmowa w cztery oczy. Jednak życie mnie do tego zmusiło. Czemu tu się zarejestrowałem i założyłem ten temat? Nie ukrywam, szukam Boga. Jest mi bardzo źle. Życie coraz bardziej mi się niszczy. Chciałbym się nawet nawrócić, uwierzyć - i nic, nie czuję Boga, nie czuję Łaski, nie wiem, co się dzieje. Dla wiadomości tych, co wierzą - nie jestem w "grzechu ciężkim". Może to brak modlitwy? Nie wiem, nie mam pojęcia. Ale .. natknąłem się w sieci na film, który poruszył w końcu moją NADZIEJĄ. Do tej pory nie potrafiłem odnaleźć nikogo, kto mógłby mnie "zaprowadzić do Boga", by w końcu wszystko naprawić. O który film mi chodzi..? http://www.youtube.com/watch?v=VhcbTzI_UMM(inspirujący jest pod nim opis, ale to już na portalu youtube) Chciałbym odnaleźć kogoś, kto mi pomoże. Zawiedli mnie wszyscy: zaczynając od duchowieństwa, kończąc na zwykłym społeczeństwie. Powoli "dojrzewam" do myśli, że zawiódł mnie także i Bóg i Jego "słodkie" obietnice. Co sądzicie o tym filmie? Odpowiecie na pytania w nim zadane? Bo takich pytań i innych rodzi mi się w głowie tysiące. Proszę o racjonalną odpowiedź, i powstrzymanie się od "teorii" - będę wdzięczny, jeśli zaangażuje się w tę rozmowę któryś z duchownych..
_________________ Gdzie jest Bóg, jeśli istnieje? http://www.youtube.com/watch?v=VhcbTzI_UMM
|
| Pt lip 30, 2010 13:48 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Gdzie jest Bóg, jeśli istnieje..?
Tego typu pytanie ludzie zadawali od tysięcy lat. Kierowali je także do Jezusa. Boga nie odnajdziesz "na siłę", nie wskaże Ci Go społeczeństwo, ani filmiki mowiące o niczym. W kontekscie owego filmiku zacytuje Ci słowa Gandiego - "Pośród śmierci trwa życie, pośród kłamstwa trwa prawda, pośród ciemności trwa światło. Stąd wnioskuję, że Bóg jest życiem, prawdą i światłem".
|
| Pt lip 30, 2010 15:42 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Wielu z nas "nie czuje" Boga. Zaryzykowałbym nawet stwierdzenie, że większość. Wiara nie polega na czuciu, to nie aromaterapia 
|
| Pt lip 30, 2010 16:00 |
|
|
|
 |
|
SzukającyNadziei
|
Wszyscy, którzy wierzą, twierdzą, że "czuli" - co się stało jednak, że już przestali, na zawsze?
_________________ Gdzie jest Bóg, jeśli istnieje? http://www.youtube.com/watch?v=VhcbTzI_UMM
|
| Pt lip 30, 2010 16:48 |
|
 |
|
renata155
|
skoncentrowali się na czuciu,i na nim poprzestali..nie pracowali z łaską..czucie zniknęło (to naturalne) ich niby wiara też..czy na zawsze?-kto raz doświadczył obecności Boga w swoim życiu..ten wcześniej czy później..zacznie go szukać od nowa..może mądrzej?
|
| Pt lip 30, 2010 16:53 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Nie wiem, czy wszyscy ktorzy wierza "czuli" Pan Boga. Przynaje, ze kilka razy w zyciu doswiadczylam Jego dzialania, ktore jest jedyne i rozpoznawalne, choc trudno je oddac slowami. W wiekszosci wypadkow jednak nic nie czuje i nie czulam. Ja raczej ide droga wiary kazdego dnia na nowo i powierzam Mu moje zycie tak, jak jest to w modlitwie Ojcze Nasz. I On mnie prowadzi i dziala w moim zyciu. I to w sytuacjach, kiedy sama nie bardzo moge cos zrobic. Najczesciej dostrzegalam to w chwili refleksji po fakcie. Teraz coraz czesciej "na biezaco". Ale nie jest to stan trwaly, bo kazdemu z nas co jakis czas wydaje sie, ze to "chodzenie po wodzie" nie moze sie udac i toniemy.
Kiedys myslalam, ze to mozna tak uwierzyc raz na zawsze i z glowy. Ja musze zawierzac na nowo kazdego dnia i kazdego dnia przekonuje sie, ze Ten, Komu zawierzam jest wierny. Tyle ze mi to zajelo lata zycia.
|
| Pt lip 30, 2010 17:00 |
|
 |
|
SzukającyNadziei
|
Renata, zbyt pochopne stwierdzenie, że nie współdziałali z Łaską ..
|
| Pt lip 30, 2010 17:36 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
SzukającyNadziei napisał(a): Renata, zbyt pochopne stwierdzenie, że nie współdziałali z Łaską .. A Ty tu zadajesz pytanie, czy osądzasz? Skoro wiesz lepiej, to może się podziel od razu?
|
| Pt lip 30, 2010 17:43 |
|
 |
|
luca
|
Liam dobrze to ująłeś:) wiara to nie aromaterapia do czucia, "wąchania", to też nie jest pewność bo wtedy nie była by wiarą.Czyli jakaś niepewność w szarej rzeczywistości. A Bóg nie jest "koncertem życzeń". Wydaje mi się, że każdy inaczej to wszystko postrzega i nie ma jednej drogi do zrozumienia.
|
| Pt lip 30, 2010 17:50 |
|
 |
|
renata155
|
szukający..a jednak zaryzykuję z pełną świadomością stwierdzenie,że brak współpracy z łaską..Bóg nie odchodzi od człowieka któremu na tej relacji zależy..nie szczędzi też takiemu człowiekowi łask..tylko niejednokrotnie człowiek otrzymując łaski,wycofuje się..bo to mu się nie kalkuje,i nie opłaca,bo wymagało by zmian i wyrzeczeń...to wiara dla 'twardzieli" ;p
|
| Pt lip 30, 2010 17:58 |
|
 |
|
Reflection
|
Po opisie filmiku spodziewałam się czegoś lepszego. Zgadzam się z osobą która napisała, że Boga po prostu się nie czuje, bo to jest wiara i wszystko się na niej opiera. Oczywiście są momenty w których jego obecność może wydawać nam się bardzo prawdziwa i da się ją 'poczuć'. Pytasz, gdzie jest Bóg? Rozejrzyj się wokoło. Może wydawać Ci się to naiwne, ale ja wierzę że wszystko co nas otacza - natura, ludzie, emocje - to wszystko ma w sobie Boga  . Sam pomyśl jak łatwo byłoby uwierzyć ludziom w Boga jeśli można by było go 'czuć'. Świat wyglądał by inaczej i nie było by na nim tylu ateistów.
|
| Pt lip 30, 2010 20:34 |
|
 |
|
renata155
|
przede wszystkim szukaj Boga w sobie i ludziach których stawia ci na drodze..gdzie jest?...konkret?..jesteś w NIM zanurzony,NIM oddychasz (oczywiście jeśli chcesz..to twój wybór)
|
| Pt lip 30, 2010 20:44 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Wszyscy, którzy wierzą, twierdzą, że "czuli" - co się stało jednak, że już przestali, na zawsze? "Na zawsze" - w życiu doczesnym nie funkcjonuje nic "na zawsze"....zwłaszcza wiara/niewiara.
|
| So lip 31, 2010 7:30 |
|
 |
|
frater
zbanowana na stałe
Dołączył(a): N kwi 15, 2007 21:52 Posty: 2219 Lokalizacja: GG 304230
|
Przełomem w moim życiu (Katolickim , ale życia w stagnacji) była książka bp Zbigniewa Kraszewskiego „Tajemnica życia wiecznego, 100 dowodów na życie pozagrobowe” http://sanctus.com.pl/szczegoly/1041/ta ... _wiecznegoPotem czytałem wiele książek, studiowałem Pismo Święte, czytałem Objawienia Prywatne. Wszystko wydawało mi się spójne , logiczne. Przy jednej z książek `pękłem` (pojąłem konstrukcję Świata). Zacząłem zwalczać własne nałogi i nigdy do nich nie powracać Na początek poszedł onanizm i kłamanie ( teraz nigdy nie kłamię, nawet w błahych sprawach, nawet w żartach). Dość szybko po tym jak zabrałem się za siebie dostałem Łaski Nadprzyrodzone. Ofiarowałem swoje całe życie CHRYSTUSOWI. Teraz nie muszę już Wierzyć, gdyż wiem na 100% , że Tamten Świat istnieje. Doświadczam bardzo wielu Cudów BOZYCH. Jestem Charyzmatykiem. Posługuję m. in. Charyzmatami Uwalniania i Uzdrawiania Jestem też wielkim Orędownikiem BOGA TRÓJJEDYNEGO. Koło Ciebie jest nasz BÓG OJCIEC. Zwróć swe myśli Ku NIEMU, a zmieni ON całe Twoje życie – zobaczysz. Co do filmu ; Popatrz na siebie - w Twoim umyśle odbywa się ciągła walka, są pokusy do złego działania, i są myśli dobre. Już to jest dowodem na działanie wokół nas Świata Duchowego. Ci którzy grzeszą też są podatni na te pokusy i nie wszyscy walczą z nimi. Nie można demona - demonem wypędzać Czyli główny bohater filmu błądzi. Pamiętaj, że ci którzy dopuszczają się przemocy są pod wpływem złego ducha. BÓG zawsze kieruje się Miłością i Miłosierdziem. BÓG jest też Czystością, Jasnością, Dobrocią. Ale też jest Sprawiedliwością i jak ktoś `pcha` się do piekła ...Co do pytań BÓG jest koło Ciebie , Byłby w Tobie gdybyś żył w Stanie Łaski Uświęcającej. Do przemocy doprowadza demon mający wpływ na złych ludzi. Zwykły żołnierz jeżeli pozostaje tylko na własnym żołdzie nie grzeszy, ale musi kierować się Miłością. Dalsze pytania W Kościele jest, w Watykanie nie ma. A żyjemy, żyjemy w tych czasach – wielu to jest nie na `rękę` i ...
Ostatnio edytowano So lip 31, 2010 8:16 przez frater, łącznie edytowano 1 raz
|
| So lip 31, 2010 7:53 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: W Kościele jest, w Watykanie nie ma. Skąd wywodzisz tą ocenę....Watykan funkcjonuje poza Kosciołem?
|
| So lip 31, 2010 8:15 |
|
|
|