Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr wrz 10, 2025 15:34

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 
 12 - latek na chrzestnego?? 
Autor Wiadomość

Post 12 - latek na chrzestnego??
dzien dobry, chciałam się zapytać kogoś kompetentnego lub wiedzącego coś na ten temat: czy dziecko 12 letnie może być ojcem chrzestnym?? Słyszałam, że najpierw potrzebne jest bierzmowanie. I jeszcze jedno pytanie: jeśli dziecko nie może być chrzestnym, to jeśli ktoś zapłaci księdzu to ów może się w "drodze wyjątku" zgodzić?

Śr lip 28, 2010 16:32

Post Re: 12 - latek na chrzestnego??
A czy przypadkiem ojciec chrzestny to funkcja która wymaga gotowości do wspierania rodziców w wychowaniu w wierze, a nawet zastąpienia ich? Czy 12 latek może takową spełnić?

Co do drugiego pytania to nie wymaga ono chyba odpowiedzi.

Śr lip 28, 2010 20:35

Za pieniądze wszystko można kupić... :o

Śr lip 28, 2010 20:48

Zgodnie z kanonem 874 par. 1 pkt. 2 Kodeksu Prawa Kanonicznego dopuszczony do funkcji chrzestnego może być ten, kto ukończył 16 lat. Punkt ten też przewiduje wyjątek "dla słusznej przyczyny" i zgodę na osobę młodszą może wydać biskup, proboszcz lub szafarz sakramentu. Kanon 874 par. 1 pkt. 3 wskazuje na wymóg przyjęcia bierzmowania przez kandydata na chrzestnego. Wniosek jest więc taki, że chrzestny może mieć 12 lat jeżeli zgodzi się na to proboszcz lub szafarz oraz jeżeli ów jest bierzmowany.

Śr lip 28, 2010 20:52
meritus napisał(a):
Zgodnie z kanonem 874 par. 1 pkt. 2 Kodeksu Prawa Kanonicznego dopuszczony do funkcji chrzestnego może być ten, kto ukończył 16 lat. Punkt ten też przewiduje wyjątek "dla słusznej przyczyny" i zgodę na osobę młodszą może wydać biskup, proboszcz lub szafarz sakramentu. Kanon 874 par. 1 pkt. 3 wskazuje na wymóg przyjęcia bierzmowania przez kandydata na chrzestnego. Wniosek jest więc taki, że chrzestny może mieć 12 lat jeżeli zgodzi się na to proboszcz lub szafarz oraz jeżeli ów jest bierzmowany.

Ja zostałam chrzestną gdy ukończyłam 14 lat :)

Śr lip 28, 2010 21:59

dzika_kozka napisał(a):
jeśli ktoś zapłaci księdzu to ów może się w "drodze wyjątku" zgodzić?

nie, nie może, nie da się. Taka osoba, nawet jeśli ksiądz by się zgodził, będzie co najwyżej świadkiem chrztu, a nie chrzestnym. Poza tym... eh... ręce opadają.

Śr lip 28, 2010 22:48
Trzeba być po bierzmowaniu żeby zostać chrzestnym. ;D

Cz lip 29, 2010 14:41

dziękuję za wasze odpowiedzi, deko podniosły mnie na duchu, bo rzecz rozgrywa się o mojego syna - nawiasem mało jeszcze dojrzałego w wierze (to moje zdanie), nie chciałabym, aby pełnił role chrzestnego, bo sam jest jeszcze dzieckiem wymagającym wskazania co dobre a co złe.

Cz lip 29, 2010 16:07

Drogi Wiście, powiem Ci, że zgoda ze strony księży nastąpiła i to bez żadnych problemów! przeraża mnie to.

Pt lip 30, 2010 21:38
Moderator

No to dzika_kozko warto im pokazać Kodeks Prawa Kanonicznego i zapytać jakim cudem Twój syn przystąpił do bierzmowania...

Żaden ksiądz nie ma prawa w tej materii 'dyspensować'. Wiek można obniżyć, ale bierzmowania 'obejść się' nie da.

(J 8, 32b)

So lip 31, 2010 7:30
szumi napisał(a):
No to dzika_kozko warto im pokazać Kodeks Prawa Kanonicznego i zapytać jakim cudem Twój syn przystąpił do bierzmowania...

Żaden ksiądz nie ma prawa w tej materii 'dyspensować'. Wiek można obniżyć, ale bierzmowania 'obejść się' nie da.

Właśnie - ja zostałam chrzestną w wieku 14 lat, ale warunkiem było otrzymanie sakramentu bierzmowanie.
Dlatego moja chrześnica w momencie chrztu miała już ukończony 1 roczek :)

So lip 31, 2010 8:53
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 11 ]