Pytania związane z "Wierzę w Boga"
Autor |
Wiadomość |
Kamyk
|
 Re: Pytania związane z "Wierzę w Boga"
Twoja interpretacja formek1 nie wyklucza jednoznacznie tego, że Jezus mógł być już wtedy w niebie. Skoro nie mógł być w niebie, bo "był trzy dni w grobie" i "przebywał trzy dni w łonie ziemi" - to nie mógł również być w Szeolu. A jednak był...
|
Wt sie 03, 2010 12:42 |
|
|
|
 |
formek1
|
Kamyk napisał(a): Twoja interpretacja formek1 nie wyklucza jednoznacznie tego, że Jezus mógł być już wtedy w niebie. Skoro nie mógł być w niebie, bo "był trzy dni w grobie" i "przebywał trzy dni w łonie ziemi" - to nie mógł również być w Szeolu. A jednak był... akurat łono ziemi[/b[] to [b]szeol tylko w poetyckiej oprawie więc mógł a nawet na pewno tam przebywał. szeol to po hebrajsku . Oznacza to samo co hades a po polsku grób wikipedia (Z Biblii wynika, że szeol (hebr. sze’òl) jest wspólnym grobem wszystkich ludzi, w odróżnieniu od pojedynczego grobowca) To tylko kwestia tłumaczenia na język polski Biblia Warszawska: Albowiem jak Jonasz był w brzuchu wieloryba trzy dni i trzy noce, tak i Syn Człowieczy będzie w łonie ziemi trzy dni i trzy noce. Biblia Tysiąclecia: Albowiem jak Jonasz był trzy dni i trzy noce we wnętrznościach wielkiej ryby, tak Syn Człowieczy będzie trzy dni i trzy noce w łonie ziemi. Biblia Gdańska: Albowiem jako Jonasz był w brzuchu wieloryba trzy dni i trzy noce, tak będzie Syn człowieczy w sercu ziemi trzy dni i trzy noce.
_________________ I poznacie prawdę. A prawda was wyzwoli.
|
Wt sie 03, 2010 13:08 |
|
 |
patryk84
|
W takim razie co z "Dziś ze mną będziesz w raju"?
_________________ http://www.pompejanka.info
|
Wt sie 03, 2010 19:36 |
|
|
|
 |
formek1
|
patryk84 napisał(a): W takim razie co z "Dziś ze mną będziesz w raju"? W takim razie to jest tak: w języku greckim nie było znaków interpunkcyjnych , nie było dużych liter. Ten tekst wyglądał mniej więcej tak. και ειπεν αυτω ο ιησους αμην λεγω σοι σημερον μετ εμου εση εν τω παραδεισω Ale nagle po tłumaczeniu wygląda tak: Biblia Tysiąclecia: Jezus mu odpowiedział: Zaprawdę, powiadam ci: Dziś ze Mną będziesz w raju a gdzie indziej : Biblia Warszawska: I rzekł mu: Zaprawdę powiadam ci, dziś będziesz ze mną w raju. i jeszcze Biblia Gdańska: A Jezus mu rzekł: Zaprawdę powiadam tobie, dziś ze mną będziesz w raju. Kto i dlaczego wstawił dwukropek albo przecinek albo duże litery ? I dlaczego w tym miejscu a nie innym skoro z innych wersetów jasno wynika że Jezus do nieba poszedł dopiero kilkadziesiąt dni później? To już musisz sam rozsądzić. Wtedy zrozumiesz co chciał l powiedzieć Jezus kiedy mówił. "I poznacie prawdę i prawda was wyzwoli." Nie można na jednym wersecie(do tego przetłumaczonym według swojego widzimisię) budować doktryny skoro inne wersety przeczą jednoznacznie temu jednemu wersetowi. Prawda wyzwala .
|
Wt sie 03, 2010 20:23 |
|
 |
patryk84
|
Hmmm z tego co wiem jehowi właśnie przyczepiają się do tego przecinka, że niby powinno być "Zaprawdę powiadam Ci dziś, będziesz ze mną w raju" co zmienia zupełnie sens wypowiedzi w stosunku do tego co jest napisane we wszystkich trzech wydaniach Biblii które zacytowałeś. Ja wierzę jak te małe dziecko, z ufnością, bezgranicznie, bez robienia sobie na siłę problemów. A jak wiemy taka właśnie ma być nasza wiara. Dlatego z ufnością przyjmuję to co jest napisane, czyli, że w ten sam dzień Jezus był z dobrym łotrem w raju.
_________________ http://www.pompejanka.info
|
Śr sie 04, 2010 7:43 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
patryk84 napisał(a): Ja wierzę jak te małe dziecko, z ufnością, bezgranicznie, bez robienia sobie na siłę problemów. A jak wiemy taka właśnie ma być nasza wiara. Dlatego z ufnością przyjmuję to co jest napisane, czyli, że w ten sam dzień Jezus był z dobrym łotrem w raju. Heh! Ja też wierzę jak dziecko, toteż nie zastanawiam się nad tym, czy łotr trafił do raju dwa tysiące lat temu, czy dwa tysiące plus dwa dni. Dla mnie istotne jest przesłanie tego fragmentu, mianowicie że został zbawiony.
|
Śr sie 04, 2010 8:13 |
|
 |
agvis
|
Ostatnio kwestia ta została poruszona w "Katechiźmie poręcznym" księdza Pawlukiewicza (polecam gorąco program, świetnie się go słucha).
Zauważył on, że dla Boga nie ma wymiarów typu przeszłość-teraźniejszość-przyszłość. To jest nasza ludzka rzeczywistość, dlatego nie możemy odczytywać czasu podanego w Biblii jako czasu Boskiego (3 dni, dziś). Z tego by wynikało, że takie dyskusje chyba nie mają sensu.
|
Śr sie 04, 2010 8:35 |
|
 |
Kamyk
|
@formek1 - może nie przeczytałeś, a może nie zrozumiałeś Regulaminu działu "Prawdy Wiary". W tym dziale dyskutujemy tylko i wyłącznie z katolickiego punktu widzenia, przyjmując za podstawę Tradycję i Pismo Święte w wersji uznanej przez Kościół katolicki. Nie ma tu miejsca na głoszenie wymysłów świadków jehowy
|
Śr sie 04, 2010 10:30 |
|
 |
formek1
|
patryk84 napisał(a): Hmmm z tego co wiem jehowi właśnie przyczepiają się do tego przecinka, że niby powinno być "Zaprawdę powiadam Ci dziś, będziesz ze mną w raju" co zmienia zupełnie sens wypowiedzi w stosunku do tego co jest napisane we wszystkich trzech wydaniach Biblii które zacytowałeś. Ja wierzę jak te małe dziecko, z ufnością, bezgranicznie, bez robienia sobie na siłę problemów. A jak wiemy taka właśnie ma być nasza wiara. . Niestety mylisz sie. To co opisałeś to łatwowierność a nie wiara. To zrzucanie odpowiedzialności na innych . To nie ja ,to on tak wyjaśnił ...a ja tylko mu uwierzyłem. Paweł napisał że mamy sprawdzać czy to co nam ktoś mówi jest prawdą. I powiedział także, że każdy za siebie zda sprawę Bogu. Dlatego to co ty robisz to pójście na łatwiznę. Niestety .Nieznajomość prawa nie zwalnia od przestrzegania go. Konsekwencje i tak zostają zawsze wyciągnięte niezależnie od tego czy znałeś prawo czy nie. Bez poznania podstaw wiary nie można wierzyć. Albo można ale wtedy człowiek zachowuje się jak fanatyk. Prawda wyzwala jak powiedział Jezus . Ale trzeba ją poznać.
|
Śr sie 04, 2010 14:17 |
|
 |
formek1
|
Kamyk napisał(a): @formek1 - może nie przeczytałeś, a może nie zrozumiałeś Regulaminu działu "Prawdy Wiary". W tym dziale dyskutujemy tylko i wyłącznie z katolickiego punktu widzenia, przyjmując za podstawę Tradycję i Pismo Święte w wersji uznanej przez Kościół katolicki. Nie ma tu miejsca na głoszenie wymysłów świadków jehowy Może nie zauważyłeś ale cytuje z katolickiego przekładu Biblii tysiąclecia.
|
Śr sie 04, 2010 14:20 |
|
 |
Kamyk
|
Może nie zauważyłeś, ale chodziło o coś innego - o głoszenie jehowickich teorii
|
Śr sie 04, 2010 17:25 |
|
 |
formek1
|
Kamyk napisał(a): Może nie zauważyłeś, ale chodziło o coś innego - o głoszenie jehowickich teorii A mógłbyś wymienić gdzie powołałem się na jakakolwiek teorię? Najlepiej zacytuj.
|
Śr sie 04, 2010 18:21 |
|
 |
Kamyk
|
formek1 napisał(a): W takim razie to jest tak:
w języku greckim nie było znaków interpunkcyjnych , nie było dużych liter.
Ten tekst wyglądał mniej więcej tak. και ειπεν αυτω ο ιησους αμην λεγω σοι σημερον μετ εμου εση εν τω παραδεισω
Ale nagle po tłumaczeniu wygląda tak: Biblia Tysiąclecia: Jezus mu odpowiedział: Zaprawdę, powiadam ci: Dziś ze Mną będziesz w raju
a gdzie indziej : Biblia Warszawska: I rzekł mu: Zaprawdę powiadam ci, dziś będziesz ze mną w raju.
i jeszcze Biblia Gdańska: A Jezus mu rzekł: Zaprawdę powiadam tobie, dziś ze mną będziesz w raju.
Kto i dlaczego wstawił dwukropek albo przecinek albo duże litery ? I dlaczego w tym miejscu a nie innym skoro z innych wersetów jasno wynika że Jezus do nieba poszedł dopiero kilkadziesiąt dni później? To jest typowa jehowicka teoria
|
Śr sie 04, 2010 18:31 |
|
 |
formek1
|
Kamyk napisał(a): ? To jest typowa jehowicka teoria niestety nie. To jest logika. Czyli jedno wynika z drugiego i sobie nie zaprzecza. Tutaj dowodów jest aż nadto. Z naukami ścisłymi chyba byleś na bakier.
|
Śr sie 04, 2010 19:51 |
|
 |
Kamyk
|
Co miałem do powiedzenia, powiedziałem. Albo będziesz się stosował do Regulaminu niniejszego działu, albo Twoje posty będą usuwane
|
Śr sie 04, 2010 19:54 |
|
|
|