Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 08, 2025 13:45

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 105 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
 czy złe duchy i demony istnieją 
Autor Wiadomość
zbanowany na stałe

Post Re: czy złe duchy i demony istnieją
Alus napisał(a):
Cytuj:
Niedziela została wprowadzona w roku 321 przez poganina

Jeśli umownie nazwiemy Jezusa poganinem :) ....Zmartwychwstania i I Eucharystii dokonał osobiście w pierwszy dzień tygodnia (Łk 24,13-35 ).
W ten dzień chrześcijanie zbierali się ma modlitwę i łamanie chleba i oddawanie chwały Zmartwychwstałemu.
http://www.kajet.pl/publikacje-210.html

Cytuj:
W 538 r - Podczas synodu w Orleanie, Kościół rzymski wydał bardziej rygorystyczne prawo niedzielne niż edykt Konstantyna z 321 r. zakazując w niedzielę wszelkich prac.(7) Prorok Daniel zapowiedział, że odstępcza moc religijna poważy się w średniowieczu na zmianę IV przykazania Bożego, a więc tego, które wiąże się z czasem: "Będzie zamierzał zmienić czasy i Prawo" (Dn.7:25). Kardynał J. Gibbons przyznaje to otwarcie: "Oczywiście, Kościół katolicki twierdzi, że zmiana sabatu na niedzielę była jego dziełem." Przykazanie IV w przekładzie ks. Jakuba Wujka brzmi tak: "Pamiętaj, abyś dzień sobotni święcił. Sześć dni robić będziesz i będziesz wykonywał wszystkie roboty twoje; ale siódmego sabat Pana, Boga twego, jest: nie będziesz wykonywał weń żadnej roboty... Przez sześć dni bowiem czynił Pan niebo i ziemię, i morze, i wszystko, co w nich jest, a odpoczął dnia siódmego; i dlatego pobłogosławił Pan dniowi sobotniemu i poświęcił go." (Wyj.20:8-11).

Cytuj:
W 1441 r - Sobór florencki wydał formalny zakaz obchodzenia soboty, jako dnia świętego. Sobota święcona była przez wielu chrześcijan jeszcze w XV wieku (jak wynika m.in. z zapisków soboru w Bergen), zwłaszcza przez waldensów i anabaptystów, a za ich sprawą przez wielu chrześcijan m.in. na terenie Czech, Moraw, Słowacji i Śląska.

Bóg osądzi. Świętuję Niedzielę mając nadzieję, że nie ja będę z tego sądzony.
Co ciekawe zmiana świąt była zapowiedziana jako działalność demona. Demon opanował KRK na 1260 lat jak zapowiedział Daniel - co gorsza ma wrócić jeszcze przed końcem czasów aby zabić dwóch proroków Apokalipsy w Jerozolimie.
Alus napisał(a):
Cytuj:
O wiesz czym kierował się Bóg - czy aby nie ogarniasz go swoim rozumem ??? :o

Na tyle, aby nie kwestionować Jego woli.

Czyli twierdzisz, że wola Boga objawia się w Religii a co z dziesiątym rogiem, który był znakiem działalności demona ? On też objawiał wolę Boga ?

Alus napisał(a):
W objawieniach prywatnych nie przekazywane są perspektywy przyszłości świata.
Jedyne, w których zapisana była tajemnica to objawienia fatimskie.
Ale też nie zawiera ona opisów przyszłości.
Proroctwa boże były zawsze i są napomniniem, nawoływaniem do wiary, uczciwego życia.
Przewidywaniem przyszłości zawsze zajmowała/je się magia - domena szatana.

Skąd to wiesz ? Jesteś Bogiem ? Wiesz co Bóg przekazał Janowi i kazał zapieczętować ?
Ap 10:4 "Skoro przemówiło siedem gromów, zabrałem się do pisania, lecz usłyszałem głos mówiący z nieba: «Zapieczętuj to, co siedem gromów powiedziało, i nie pisz tego!»"

Cały czas piszesz jakbyś miał wiedzę o Bogu ogarniającą co zamierza. Mowa ta mi przypomina określenie "i mówił jak Smok" z Ap. Przemyśl to czy zbytnio tym Smokiem nie przesiąkłeś skoro piszesz jakbyś ogarniał Boga samego (Smok nie ogarnia ale ma takie ambicje).

N sie 01, 2010 20:48
Cytuj:
Bóg osądzi. Świętuję Niedzielę mając nadzieję, że nie ja będę z tego sądzony.
Co ciekawe zmiana świąt była zapowiedziana jako działalność demona. Demon opanował KRK na 1260 lat jak zapowiedział Daniel - co gorsza ma wrócić jeszcze przed końcem czasów aby zabić dwóch proroków Apokalipsy w Jerozolimie.

Jeśli umownie przyjmiemy, że zmartwychwstanie Jezusa jest dziełem demona to masz rację.
Zasada tego forum jest podawanie źródła cytatów, opracowań.

Cytuj:
Czyli twierdzisz, że wola Boga objawia się w Religii a co z dziesiątym rogiem, który był znakiem działalności demona ? On też objawiał wolę Boga ?

Rzecz w tym, że ja bazuję na Pismie świętym, Ty na jakiejś demonologi....nie dogadamy się na tak różnych płaszczyznach.
Biblia niezmiennie wskazuje, że moc demona jest ograniczona, jest on wrogiem Boga, ale podlega mocy Boga....Ty przydajesz mu mocy, która w ogóle nie ma umocowania w Biblii.

Cytuj:
Skąd to wiesz ? Jesteś Bogiem ? Wiesz co Bóg przekazał Janowi i kazał zapieczętować ?
Ap 10:4 "Skoro przemówiło siedem gromów, zabrałem się do pisania, lecz usłyszałem głos mówiący z nieba: «Zapieczętuj to, co siedem gromów powiedziało, i nie pisz tego!»"

Cały czas piszesz jakbyś miał wiedzę o Bogu ogarniającą co zamierza. Mowa ta mi przypomina określenie "i mówił jak Smok" z Ap. Przemyśl to czy zbytnio tym Smokiem nie przesiąkłeś skoro piszesz jakbyś ogarniał Boga samego (Smok nie ogarnia ale ma takie ambicje).

Ja wiem, że podstawą mej wiary jest Chrystus....Apokalipsa wchodzi w skład Pisma św, ale niczym jest wobec nauki, męki, zmartwychwstania Chrystysa.

Pn sie 02, 2010 9:28
zbanowany na stałe

Alus napisał(a):
Jeśli umownie przyjmiemy, że zmartwychwstanie Jezusa jest dziełem demona to masz rację.

Nic ci nie dało do myślenia kiedy przestawili sobotę na niedzielę ?
Alus napisał(a):
Zasada tego forum jest podawanie źródła cytatów, opracowań.

Cytuj:
Dan 7:20-30 bt (20) oraz co do dziesięciu rogów na jej głowie, i co do innego, przed którym, gdy wyrósł, upadły trzy tamte. Róg ten miał oczy i usta, wypowiadające wielkie rzeczy, i wydawał się większy od swoich towarzyszy. (21) Patrzałem i róg ten rozpoczął wojnę ze świętymi, i zwyciężał ich, (22) aż przybył Przedwieczny i sąd zasiadł, a władzę dano świętym Najwyższego, i aż nadszedł czas, by święci otrzymali królestwo. (23) Powiedział tak: "Czwarta bestia - to czwarte królestwo, które będzie na ziemi, różne od wszystkich królestw; pochłonie ono całą ziemię, podepce ją i zetrze. (24) Dziesięć zaś rogów - z tego królestwa powstanie dziesięciu królów, po nich zaś inny powstanie, odmienny od poprzednich, i obali trzech królów. (25) Będzie wypowiadał słowa przeciw Najwyższemu i wytracał świętych Najwyższego, będzie zamierzał zmienić czasy i Prawo, a [święci] będą wydani w jego ręce aż do czasu, czasów i połowy czasu. (26) Wtedy odbędzie się sąd i odbiorą mu władzę, by go zniszczyć i zniweczyć doszczętnie.

A teraz historia:
http://www.youtube.com/watch?v=nFQWb4Q6NY0

Oczywiście teraz mamy macierz czyli zorganizowany zbiór innych elementów - co można rozumieć jako części różnych kościołów (a KRK jest tylko częścią zarówno tej macierzy jak i tego prawdziwego Kościoła Mistycznego, którego głową jest Chrystus):
Cytuj:
Ap17:5 A na jej czole wypisane imię - tajemnica: "Wielki Babilon. Macierz nierządnic i obrzydliwości ziemi".

Jest to tajemnica ale nie dla wszystkich gdyż:
Cytuj:
Dan 12:10 Wielu ulegnie oczyszczeniu, wybieleniu, wypróbowaniu, ale przewrotni będą postępować przewrotnie i żaden z przewrotnych nie zrozumie tego, lecz roztropni zrozumieją.

Cytuj:
Mat 5:8 bt Błogosławieni czystego serca, albowiem oni Boga oglądać będą.

Pn sie 02, 2010 10:13

Chyba nieopatrznie formek1 Przesłał link do strony strażnicy gdzie przedstawiają swoja wizję świata duchowego, chyba niewielu to zauważyło. Czy to tez działanie Szatana?

Pn sie 02, 2010 14:34
zbanowany na stałe

Nie wiem czy dobrze rozumiem. Napisałem, że proroctwo może pochodzić częściowo od człowieka. Czy w takim stwierdzeniu jest widzenie wszędzie diabła ?

Pn sie 02, 2010 15:27
Cytuj:
Nic ci nie dało do myślenia kiedy przestawili sobotę na niedzielę ?

Przestawili czy przestawił? :) ......"A przecież kresem Prawa jest Chrystus, dla usprawiedliwienia każdego, kto wierzy" (Rz 10,4 )....a Chrystus zmartwychwstał i odprawił osobiscie pierszą Eucharystię z uczniami na drodze do Emaua, w pierwszy dzień tygodnia.
Jeśli kierujesz zatem jakieś pretensje, to kieruj do Niego :)

ps. A jak miał przetłumaczyć Wujek Dekalog z Księgi Wyjścia ST???......będziesz święcił niedzielę???....sobota była i jest wedle ST dniem odpoczynku.
Niedziela jest dniem Chrystusa - pamiątką Jego zmartwychwstania.
Jak tak lubujesz się w Księdze Daniela, to jako roztropny sprecyzuj dalsze proroctwo...1290 dni od ustania ostatniej ofiary i co się stanie po 1325 dniach? (Dn 12,11-13 ).

Pn sie 02, 2010 16:44
zbanowany na stałe

Alus napisał(a):
Jak tak lubujesz się w Księdze Daniela, to jako roztropny sprecyzuj dalsze proroctwo...1290 dni od ustania ostatniej ofiary i co się stanie po 1325 dniach? (Dn 12,11-13 ).

Cytuj:
Dan 8:26 bt Widzenie zaś o wieczorach i rankach, jakie opowiedziano tobie, jest prawdziwe. Ty jednak widzenie okryj milczeniem, bo dotyczy ono dni odległych".

Cytuj:
Mt 24,21-22 bt (21) Będzie bowiem wówczas wielki ucisk, jakiego nie było od początku świata aż dotąd i nigdy nie będzie. (22) Gdyby ów czas nie został skrócony, nikt by nie ocalał. Lecz z powodu wybranych ów czas zostanie skrócony.

Nie dość, że zapieczętowany to na dodatek zmieniony. I zgaduj :?
Cytuj:
Mt 25:13 bt (13) Czuwajcie więc, bo nie znacie dnia ani godziny.

Na pewno dni nie dotyczą przyjścia mesjasza a raczej próby wiary i nie ucisku i śmierci bo tego będzie sporo.
Cytuj:
Dan 12:11 bt A od czasu, gdy zostanie zniesiona codzienna ofiara, zapanuje ohyda ziejąca pustką, [upłynie] tysiąc dwieście dziewięćdziesiąt dni.

Cytuj:
Dan 12:12 bt Szczęśliwy ten, który wytrwa i doczeka tysiąca trzystu trzydziestu pięciu dni.

Myślę, że dotyczy to tak jak wcześniejsze przepowiednie tygodniami co tyczyły się narodu starego przymierza, przepowiednie dniami tyczą się narodu nowego przymierza. Czuję, że to będzie zniesienie ofiary nowych czasów i czas też jest podany w inny sposób (nie tygodnie (po około 7 lat) a dni jako dni). Czy może być skrócony czas ? Nie wiem. Drugi fragment może po prostu dotyczyć koniec próby ale nie przyjście mesjasza bo nie znamy dnia ani godziny a wcześniej będą fałszywi za którymi jak sępy za padliną się zbiegną przewrotni i nie mamy za nimi iść bo jak mesjasz przyjdzie to:
Cytuj:
Łk 17:23-24 bt (23) Powiedzą wam: "Oto tam" lub: "Oto tu". Nie chodźcie tam i nie biegnijcie za nimi! (24) Bo jak błyskawica, gdy zabłyśnie, świeci od jednego krańca widnokręgu aż do drugiego, tak będzie z Synem Człowieczym w dniu Jego.

Odpieczętowane mamy w apokalipsie:
Cytuj:
Ap 22:10 bt Dalej powiedział do mnie: «Nie kładź pieczęci na słowa proroctwa tej księgi, bo chwila jest bliska.

Wydaje mi się, że może dotyczyć to wytrwania wtedy:
Cytuj:
Ap 18:2 bt (2) I głosem potężnym tak zawołał: «Upadł, upadł Babilon - stolica. I stała się siedliskiem demonów i kryjówką wszelkiego ducha nieczystego, i kryjówką wszelkiego ptaka nieczystego i budzącego wstręt,
Babilon ten myślę, że może być Babilonem nowego przymierza. Religijność a nie wiara - przewrotni nie zrozumieją. Pewność można mieć co do tego co już się wypełniło: http://www.youtube.com/results?search_query=ksi%C4%99ga+Daniela&aq=f
oraz
http://www.youtube.com/watch#!v=Aj9Mwd4L1VE (nie zgadzam się tylko z tym, że te obliczenia wskazują przyjście mesjasza a jedynie odrodzenie się prawdziwego narodu Izraela bo ten obecny z gwiazdą pogańską (gwiazda Dawida nie jest gwiazdą Dawida http://www.zbawienie.com/bestia_znak.htm - nie zgadzam się z tym artykułem ale dobrze opisał historię) jest odradzaniem się Izraela, który dopiero się będzie nawracałna wskutek wypełniania się apokalipsy.

Szukając ohydy spustoszenia taką ciekawostkę znalazłem :
http://breviarium.blogspot.com/2010/07/parafialny-sklepik-ze-swiecami-w.html
http://voxdomini.com.pl/gob_opr/gohy01.html

A na koniec dla przypomnienia (pisałem już w tym wątku) zgadnijcie gdzie nie można teraz stosować egzorcyzmów ?
http://www.traditia.fora.pl/szatan-nie-umarl,44/rzut-oka-na-nowy-ryt-egzorcyzmow,1003.html
jako przygotowanie gruntu ? dla:
http://wiadomosci.wp.pl/kat,32794,title,Sekta-satanistow-dziala-w-sercu-Watykanu-papiez-wie,wid,12048034,wiadomosc.html?ticaid=1a95a#czytajdalej

Ps.:Można by się pokusić jeszcze aby się oprzeć o proroctwa szatana ale lepiej nie bo Bóg idzie nam na rękę i skraca próbę. Ale uważajcie na proroctwa szczegółowe współczesne (nie wyjaśnienia o które się oparłem wybierając te gdzie nie znalazłem poważnych błędów - jeśli znajdziecie w podanych błędy albo inne dokładniejsze i nie obarczone błędami to piszcie) bo proroctwa współczesne sprawdzają się raczej z tego, że pochodzą od wykonawcy proroctwa dlatego nic dobrego nie wyniknie z nich
Cytuj:
Ap 22:18-19 bt (18) Ja świadczę każdemu, kto słucha słów proroctwa tej księgi: jeśliby ktoś do nich cokolwiek dołożył, Bóg mu dołoży plag zapisanych w tej księdze. (19) A jeśliby ktoś odjął co ze słów księgi tego proroctwa, to Bóg odejmie jego udział w drzewie życia i w Mieście Świętym - które są opisane w tej księdze.

Jest jeszcze fragment:
Cytuj:
Mat 16:18 bt Otóż i Ja tobie powiadam: Ty jesteś Piotr [czyli Skała], i na tej Skale zbuduję Kościół mój, a bramy piekielne go nie przemogą.
ale uważajcie bo Bóg lubi oczyszczać swój lud zostawiając tylko Resztę.
Według mnie Kościół to wszystkie kościoły uznające Jezusa i nie walczące z apostołami są w tym kościele nstępująco:
Cytuj:
Mar 9:40 bt Kto bowiem nie jest przeciwko nam, ten jest z nami.

Więc kto nie walczy z apostołami ten jest z nimi. Dialog z apostołami świadczy o byciu razem. Krytykując grzech a nie apostołów nie przekraczamy tej granicy. (Wielu chrześcijan atakuje apostołów z innych kościołów więc nie czujmy się jako chrześcijanie tak pewnie).
(Jezus mówi:)
Cytuj:
Mat 12:30 bt Kto nie jest ze Mną, jest przeciwko Mnie; i kto nie zbiera ze Mną, rozprasza.

Cytuj:
Łk 11:23 bt Kto nie jest ze Mną, jest przeciwko Mnie; a kto nie zbiera ze Mną, rozprasza.

Podsumując odrzucając apostołów i nie współpracując z Jezusem odrzucamy Kościół
a nie jak wielu odwraca kota ogonem i twierdzi na odwrót, że nie współpracując z apostołami danego kościoła i będąc przeciwko Jezusowi odrzucamy Kościół. Tu jest jedna z przewrotności o której pisze prorok Daniel.

Cz sie 05, 2010 2:21
zbanowany na stałe

Po dalszych rozważaniach, który jest to ten czas skrócony i tajemniczy to bardzo prawdopodobne, że chodzi o ten czas:
Cytuj:
Ap 17:12-14 bt (12) A dziesięć rogów, które widziałeś, to dziesięciu jest królów, którzy władzy królewskiej jeszcze nie objęli, lecz wezmą władzę jakby królowie na jedną godzinę wraz z Bestią. (13) Ci mają jeden zamysł, a potęgę i władzę swą dają oni Bestii. (14) Ci będą walczyć z Barankiem, a Baranek ich zwycięży, bo Panem jest panów i Królem królów - a także ci, co z Nim są: powołani, wybrani i wierni».

Nie wiem dlaczego był tak opieczętowany ale czasami lepiej nie wiedzieć aby nie stresować się czymś co nas nie będzie dotyczyło (Daniela i jego narodu nie dotyczyło).

Cz sie 05, 2010 10:03
Cytuj:
Nie wiem dlaczego był tak opieczętowany ale czasami lepiej nie wiedzieć aby nie stresować się czymś co nas nie będzie dotyczyło (Daniela i jego narodu nie dotyczyło).

Nie wystarczy Ci - "O dniu onym nie wie nikt" - miast wyszukiwać, dopasowywać, proroctw ST do teraźniejszości?

Cz sie 05, 2010 12:05
zbanowany na stałe

Odpowiedziałem tu:
http://forum.wiara.pl/viewtopic.php?p=538877#p538877
bo pytanie dotyczy potrzeb duchowych a demony do tych potrzeb nie należą :)

Cz sie 05, 2010 13:48
AMT napisał(a):
a jeżeli tak to jakie są tego objawy? Czy ktoś może wie?

Istnieją tzw mroczne byty, ale rozpoznać je nie jest łatwo. Często podszywają sie pod inne byty, nawet pod anioły. Ktoś nie obeznany z energetyką łątwo moze dać się nabrać.
Demony tez istnieją, ale spotkanie z nimi raczej się pamieta i nie ma wątpliwości, kogo spotkało. Spotyka się je jednak dosć rzadko. te tzw opętania to raczej nie opętują demony, bo tego nikt by nie pzrezył. To ciemne mroczne istoty duchowe, cienie, lub duchy które nie odeszły.

Objawy są różne i tu tzreba być ostrożnym w ocenie, bo bywa, że ktoś po prostu zaczyna widzieć światy subtelne, a wcale nie jest opętany.

Cz sie 05, 2010 16:41

W świetle nauki KK (a tu jesteśmy na poletku Kościoła) koleżanka Shamanka plecie i to nie warkocz tylko jakieś new agowe farmazony.
Więc dyskusję ograniczę do ww. stwierdzenia.
Z ukłonami.

Pn sie 09, 2010 16:18
Koleżanka Szamanka moze i plecie na poletku KK ale nie niuejdżowskie farmazony tylko ezoteryczną prawdę.
To jest wiedza dostępna w źródłach a nie opierajaca się na lęku i zabobonach panuów zakonników ze średniowiecza
:)

Pn sie 09, 2010 16:34
zbanowany na stałe

Shamanka napisał(a):
Istnieją tzw mroczne byty, ale rozpoznać je nie jest łatwo. Często podszywają sie pod inne byty, nawet pod anioły. Ktoś nie obeznany z energetyką łątwo moze dać się nabrać.
Demony tez istnieją, ale spotkanie z nimi raczej się pamieta i nie ma wątpliwości, kogo spotkało. Spotyka się je jednak dosć rzadko. te tzw opętania to raczej nie opętują demony, bo tego nikt by nie pzrezył. To ciemne mroczne istoty duchowe, cienie, lub duchy które nie odeszły.

Objawy są różne i tu tzreba być ostrożnym w ocenie, bo bywa, że ktoś po prostu zaczyna widzieć światy subtelne, a wcale nie jest opętany.

W pełni się z tobą zgadzam i wiem o czym mówisz - szkoda tylko, że nie zauważasz, że np. energia KI pochodzi właśnie od mrocznych bytów. Fizyka była raczej moją mocną stroną jeśli chodzi o wiedzę naukową więc z energiami się obeznałem. Szkoda, że dobrze radzisz a sama się nie stosujesz do swoich porad.

Pn sie 09, 2010 16:59
A skad Ty nagle dostzregasz ze energie Ki, Chi, czy prana lub mana to zło wcielone? Wiesz, ze w kulturze chrześcijańskiej ich odpowiednikiem jest energia Ducha Świętego? A przynajmniej tak mówią Ci, którzy się tym zajmują bo ja mam co do tego wątpliwości. Wiem jednak ze Chi, Ki (to ta sama energia) to nic innego jak ten rodzaj energii, która przenika nas i wszystko wokół, która daje życie, energia vitalna, bez niej nie byłoby życia na Ziemi ani we Wszechswiecie. To że akurat w Japonii nazywa się ja Ki, w Indiach Praną a w Chinach Chi to tylko kwestia nazwy.

Magia to siła, która nieumiejętnie stosowana moze ptrzyniesć szkodę i z tym się z tobą zgodzę. Bo wiele osób wciaż widzi magię jako tylko zbiór praktyk czy rytuałów, a tymczasem magia to inny rodzaj energii, który włąśnie może przyniesć szkode.

Pn sie 09, 2010 17:19
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 105 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona