Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
Szumi, mamy za mało danych. Nawet nie wiemy, czy kolega pragnie unieważnienia, czy się przed nim broni? Jak długo są po ślubie, kiedy dokładnie się choroba ujawniła i jak została zdiagnozowana? (schizofrenia to zdaje się szeroki termin, obejmujący całe spektrum zaburzeń osobowości).
Tak czy inaczej - wsztstko zależy od dokładnej diagnozy lekarskiej. Jeśli takowa stwierdzi bez żadnych wątpliwości, że choroba miała wpływ na człowieka w momencie podejmowania decyzji o sakramencie, sąd może (powtarzam: może, ale nie musi) uznać ich związek za nieważny. W przypadku braku takiej jednoznacznej diagnozy - małżeństwo zostało ważnie zawarte i późniejsza choroba nie ma wpływu na sakrament.
|
Pn sie 09, 2010 21:27 |
|
|
|
 |
szumi
Moderator
|
 Re: Powody rozwodu?
Autor podał, że choroba powstała podczas trwania małżeństwa, a zatem nie należy przypuszczać, że miała wpływ na decyzję o małżeństwie.. Oczywiście jeśli pojawiła się kilka miesięcy po ślubie to można przypuszczać... Ale faktem jest: mamy mało danych 
_________________ Η αληθεια ελευθερωσει υμας...
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
Pn sie 09, 2010 21:41 |
|
 |
Inny_punkt_widzenia
|
grzesiorix napisał(a): Choroba pojawila sie w trakcie trwania malzenstwa udanego zreszta.Jest to paskudna choroba slyszy sie rozne glosy ktore oglupiaja czlowieka oskarzaja ,preklinaja ,bluznia itp. Pytanie jest czy to prawda ze mozna uniewaznic takie malzenstwo wg KK i kto ma grzech czyli kto tu jest winny? grzesiorix , A więc żona nie powinna była cię opuszczać i jeżeli to zrobiła to ona zgrzeszyła . Jeżeli prawdą jest że przed ślubem byłeś zdrowy i nic nie wiedziałeś o schizofrenii to masz czyste sumienie , ty nie zgrzeszyłeś . W kościele ludzie wiążą się na całe życie , mają być razem w zdrowiu i w chorobie . Powiedz swojej byłej , że Pan Bóg pokaże ją jeszcze większą chorobą za to że cię opuściła i będzie chciała do ciebie wrócić , lecz powrotu już nie będzie .
|
Wt sie 10, 2010 12:30 |
|
|
|
 |
szumi
Moderator
|
Inny_punkt_widzenia napisał(a): Powiedz swojej byłej , że Pan Bóg pokaże ją jeszcze większą chorobą za to że cię opuściła i będzie chciała do ciebie wrócić , lecz powrotu już nie będzie . Brak słów...
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
Wt sie 10, 2010 13:51 |
|
 |
grzesiorix
|
Jezeli ona chce rozwodu to jej problem ja nikogo na sile nie zatrzymam.Uwazam jednak ze zycie z kims kto ma shizofrenie jest bardzo ciezkie dlatego ze podczas choroby bardzo malo dociera do shizofrenika, ma on swoj swiat teraz patrze na to z zupelnie innej strony.Ja tylko martwie sie o nich i probuje jakos pozbierac sie po chorobie i rozpadzie rodziny. A zachorowalem piec lat po slubie i obecnie choruje szesc lat a minal rok jak odeszla zona.
|
Wt sie 10, 2010 14:17 |
|
|
|
 |
szumi
Moderator
|
Rozumiem, że nie jest to łatwe. Nie mniej żaden sąd kościelny nie stwierdzi, że ślub był zawarty nieważnie z powodu choroby psychicznej. Dużo siły do dalszego życia życzę 
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
Wt sie 10, 2010 15:01 |
|
 |
grzesiorix
|
Wiecej o schizofreni na http://schizofrenia.evot.org/viewforum. ... a552bdaa45i bardzo dziekuje szumi za zyczenia.
|
Wt sie 10, 2010 15:22 |
|
 |
grzesiorix
|
Czy po rozwodzie jezeli znajde inna kobiete to mam grzech czy nie bo to zona odeszla nie ja?Poprostu zycie samotne jest ciezkie.
|
Śr wrz 29, 2010 20:27 |
|
 |
Elbrus
|
grzesiorix napisał(a): Czy po rozwodzie jezeli znajde inna kobiete to mam grzech czy nie bo to zona odeszla nie ja? Wtedy będziesz miał grzech (no chyba że będziesz żył w białym małżeństwie - ślubował dożywotnie dziewicto).
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
Śr wrz 29, 2010 20:38 |
|
 |
grzesiorix
|
A co z popedem seksualnym?
|
Śr wrz 29, 2010 20:59 |
|
 |
renata155
|
hamuj go-hamuj..przyjmij postawę celibatariusza  wiem-wredna jestem...ale co innego mogę napisać?..nie cudzołóż
|
Śr wrz 29, 2010 21:40 |
|
 |
grzesiorix
|
Elbrus napisał(a): grzesiorix napisał(a): Czy po rozwodzie jezeli znajde inna kobiete to mam grzech czy nie bo to zona odeszla nie ja? Wtedy będziesz miał grzech (no chyba że będziesz żył w białym małżeństwie - ślubował dożywotnie dziewicto). Gdzie ja znajde taka kobiete ktora by chciala tak zyc to po pierwsze a po drugie gdyby sie juz znalazla byla by ciagla walka z pokusa.
|
Cz wrz 30, 2010 14:38 |
|
 |
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
Ale tak to jest. Jeśli masz tylko rozwód, bez unieważnienia kościelnego, to nie powinieneś obcować z kobietami - z punktu widzenia Kościoła jesteś w związku z żoną, z którą masz cywilny rozwód, więc cudzołożyć z tego punktu widzenia nie powinieneś.
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
Cz wrz 30, 2010 14:45 |
|
 |
grzesiorix
|
Elbrus napisał(a): grzesiorix napisał(a): Czy po rozwodzie jezeli znajde inna kobiete to mam grzech czy nie bo to zona odeszla nie ja? Wtedy będziesz miał grzech (no chyba że będziesz żył w białym małżeństwie - ślubował dożywotnie dziewicto). Po pierwsze znalezienie kobiety ktora by tak chciala zyc graniczy z cudem po drugie jezeli by sie znalazla to ciezko by bylo zyc tak ze spac razem i bez seksu dla czlowieka ktury wczesniej mnial zone i zyl normalnie i jeszcze jedno sw Pawel alboPitr pisal otym ze niekazdy moze zyc w celibacie.
|
Cz wrz 30, 2010 15:03 |
|
 |
grzesiorix
|
 Re:
W jednym z listow jezeli zona zawini to maz moze dac jej list rozwodowy.
|
Cz wrz 30, 2010 15:45 |
|
|
|